Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Νορβηγία: Haugesund και Bergen

Μετά από περίπου μία μέρα στο Όσλο, αναχωρήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας το Bergen. Επειδή όμως τα ξενοδοχεία ήταν αρκετά ακριβά λόγω καλοκαιριού και καθώς ήμασταν αρκετά άτομα, αποφασίσαμε να μείνουμε κάπου αλλού, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την διαδρομή. Έτσι, διανυκτερεύσαμε στο Haugesund, μία μικρή άγνωστη πόλη.
Προβολή Oslo-Haugesund-Bergen σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Στην διαδρομή αυτή ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με την νορβηγική φύση. Ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε, τα καλύτερα όμως θα ερχόντουσαν.
DSC01232

Το Haugesund δεν είναι τουριστικός προορισμός. Έχει όμως μια ιδιαιτερότητα. Το χωρίζει από τον ωκεανό ένα μικρό νησάκι, που στην ουσία προφυλάσσει το λιμάνι από τα κύματα. Ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο το ανακαλύψαμε όταν ξημέρωσε.
DSCN3290
DSCN3295

Κατά τα άλλα η πόλη ήταν άδεια από νωρίς.
DSC01234

Αυτή η γέφυρα ενώνει το κύριο μέρος με το νησάκι απέναντι.
DSC01239
DSC01256

Γυρνώντας στο ξενοδοχείο μας περίμενε απρόσμενη επίσκεψη.
DSCN3289
Όταν βγούνε οι φωτογραφίες στο ίντερνετ, οι "Νορβηγοί" μάλλον θα φαίνονται λίγο περισσότερο σκουρόχρωμοι απ'ό,τι θα περίμενε κανείς.

Το πρωί εξαιτίας αδιαθεσίας μέλους της ομάδας, ξεκινήσαμε αργότερα απ'ό,τι είχαμε σχεδιάσει αρχικά. Αφήνοντας πίσω μας το Haugesund συνεχίσαμε για το Bergen με αρκετές εκπλήξεις. Καταρχάς περάσαμε από υποθαλάσσιο τούνελ μήκους 12 περίπου χιλιομέτρων και 250 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, ενώ επιβιβαστήκαμε και σε ferry boat. Παρεμπιπτόντως, οι οδηγοί μπορούσαν να παραμείνουν εντός των οχημάτων κατά τη διάρκεια της μισής ώρας του ταξιδιού.
DSCN3316

Δυόμιση ώρες περίπου μετά, φτάσαμε στο όμορφο Bergen. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας είναι πραγματικά ξεχωριστή. Ειδικά το κομμάτι του παλιού λιμανιού με τα σπίτια και καταστήματα, το Bryggen. Φτάνοντας, μας υποδέχτηκε μία νύφη.
DSCN3329

Όψεις του λιμανιού στην πιο σύγχρονη πλευρά του.
DSCN3332
DSCN3333

Το Bryggen. Αν παρατηρήσει κανείς τα σπίτια θα δει ότι κάποια γέρνουν μπροστά και άλλα προς τα πίσω. Απ'ό,τι λένε οι ντόπιοι, στηρίζονται το ένα στο άλλο.
DSCN3335
DSCN3334
DSCN3344

Άλλες όψεις της πόλης γύρω απ'το λιμάνι.
DSCN3355
DSCN3372

Ωραίο σημείο για να φάει κανείς είναι η ψαραγορά. Τα προϊόντα είναι σίγουρα φρέσκο, ενώ είναι ταυτόχρονα και σχετικά οικονομική λύση.
DSCN3366

Όπως αρκετές άλλες πόλεις, το Bergen φημολογείται ότι είναι χτισμένο γύρω από 7 λόφους. Ο πιο κεντρικός από αυτούς είναι εύκολα επισκέψιμος με το Floibanen funicular.
DSCN3353
DSCN3374

Η διαδρομή είναι λιγότερο από 10 λεπτά και η θέα αξίζει με τα χίλια! Κοστίζει περίπου 8 ευρώ το άτομο.
DSCN3375

Η θέα τόσο προς το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης όσο και προς το λιμάνι είναι μοναδική. Παρεμπιπτόντως, το λιμάνι του Bergen έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο της Unesco.
DSCN3380
DSCN3383
DSCN3384
Ευτυχώς έχουν προνοήσει να έχουν σκαλάκια στο μέρος όπου μπορεί κανείς να καθήσει και να απολαύσει τη θέα. Επιπλέον, υπάρχει καφετέρια λίγο πιο πάνω για καφέ και γλυκό.

Σ'αυτή την φωτογραφία φαίνεται στο βάθος τα νησάκια και ο ωκεανός.
DSCN3381

Επειδή όμως τα μαύρα σύννεφα μαζευόντουσαν απειλητικά πάνω από το κεφάλι μας, ξεκινήσαμε την κατάβαση. Όπως μας είπε και ο ξενοδόχος στο Haugesund, στο Bergen σχεδόν πάντα βρέχει. Επόμενη στάση κάποιο εστιατόριο για να φαγητό. Ειδικά στο Bergen πραγματικά εκτιμήσαμε τις τιμές της Αθήνας ως χαμηλές! Γύρω στα 40 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί και ορεκτικά. Έτσι, επιλέξαμε εστιατόριο που σέρβιρε μικρές μερίδες. Βέβαια, όταν ο κατάλογος έγραφε μικρές μερίδες, δεν φανταζόμασταν τόσο μικρές...
DSCN3412

Με ελαφρύ στομάχι, λοιπόν, φύγαμε λίγο πριν βραδιάσει από το Bergen. Σίγουρα λιγότερο από μέρα δεν αρκεί για να απολαύσει κανείς αυτή την όμορφη πόλη. Ευτυχώς όμως έχει αεροδρόμιο οπότε είναι πιο εύκολη η πρόσβαση. Επόμενη μεγάλη στάση - τι άλλο; - κάποιο fjord.

ΥΓ Μπορεί ο χρόνος στο Bergen να μην ήταν αρκετός, οι διαδρομές όμως με το αυτοκίνητο αξίζουν. Οι εναλλαγές τοπίων είναι μοναδικές, παρά τα χάλια του οδικού συστήματος. Από την άλλη, παρά τα πολλά χιλιόμετρα που κάναμε, δεν φτάσαμε καν στη μέση της χώρας! Εκτείνεται σε αρκετά μεγάλο μήκος, αφού φτάνει στον αρκτικό κύκλο.
ΥΓ1 Η βόλτα στα fjords κοντά στο Bergen δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αν έχετε χρόνο, προτιμήστε κάποιο άλλο.
ΥΓ2 Άλλο κακό για τις σκανδιναβικές χώρες είναι ότι το όριο αλκοόλ για να οδηγήσει κανείς είναι μηδέν. Ούτε μια μπύρα δηλαδή.