Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Νορβηγία: Όσλο

Μετά τις περιηγήσεις στην Σουηδία, ήρθε η ώρα για τις βόλτες στην γειτονική Νορβηγία. Μία από τις πιο ακριβές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, μια χώρα γνωστή για το πετρέλαιο, τον σολομό και τον φυσικό της πλούτο. Εκείνο που δεν είναι γνωστό παρά μόνο σ'αυτούς που έχουν διαβάσει ιστορία των σκανδιναβικών χωρών είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια η Νορβηγία βρισκόταν υπό την κατοχή της Σουηδίας. Οι επιρροές είναι έντονες στην γλώσσα και όχι μόνο. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την όμορφη και μακρινή αυτή ευρωπαϊκή χώρα.

Σημείο έναρξης της εκδρομής ήταν η Ουψάλα. Η εκδρομή έγινε με αυτοκίνητο, ενώ το κόστος της ενοικίασης ήταν περίπου 300 ευρώ για μία βδομάδα. Η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων είναι γύρω στα 500 χιλιόμετρα. Με πρόχειρους ελληνικούς υπολογισμούς μιλάμε για 4μιση περίπου ώρες οδήγησης, σωστά; Τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά στην πραγματικότητα.
Προβολή Uppsala-Oslo σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Και αυτό γιατί οι δρόμοι στην Νορβηγία δεν έχουν καμία σχέση με τους ελληνικούς. Είναι μικροί, στην πλειοψηφία τους με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και χωρίς στηθαίο ενδιάμεσα, ενώ η ΛΕΑ είναι μερικά εκατοστά. Τα όρια ταχύτητας ποικίλουν από 30 έως και 80 χλμ/ώρα, ενώ οι δρόμοι εποπτεύονται από κάμερες της τροχαίας. Επίσης, στην Νορβηγία οι δρόμοι έχουν διόδια. Ο επισκέπτης οδηγός μπορεί να καταχωρήσει το αυτοκίνητό του μέχρι και 14 μέρες μετά το πρώτο πέρασμα και να χρεώνεται απευθείας μέσω πιστωτικής κάρτας. Περισσότερες πληροφορίες στην σχετική ιστοσελίδα.

Μετά από περίπου 7 ώρες οδήγηση, φτάσαμε βράδυ στο Όσλο. Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας είναι μια σχετικά μικρή πόλη με περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους. Κύρια οδός της πόλης είναι η Karl Johans Gate απ'όπου και κατευθυνθήκαμε για την νυχτερινή μας περιήγηση. Ούτως ή άλλως είχαμε στην διάθεσή λιγότερο από μία μέρα, γιατί τα χιλιόμετρα των επόμενων προορισμών ήταν πολλά.

Όψεις της πόλης την νύχτα.
DSCN3179
DSCN3178

Η Karl Johans Gate με τα όμορφα φωτισμένα κτήρια. Αρκετός κόσμος πηγαινοερχόταν στους δρόμους, κυρίως πίνοντας μπύρες. Εμείς αρκεστήκαμε σε ένα hot-dog που κόστιζε περίπου 5 ευρώ.
DSCN3181
DSCN3185
DSCN3201

Την επόμενη μέρα η περιήγηση ξεκίνησε από το Munch-Museet. Είναι μουσείο τέχνης αφιερωμένο στην ζωή και το έργο του Edvard Munch. Διασημότερα έργα του η Κραυγή (που έχει κλαπεί κατά το παρελθόν) και η Μαντόνα.
DSCN3208


Έξω από το μουσείο και κατηφορίζοντας προς το κέντρο της πόλης βρίσκονται μερικά ωραία πάρκα και ο βοτανικός κήπος. Παρά το προχωρημένο του καλοκαιριού, οι κήποι εξακολουθούσαν να ήταν πράσινοι.
DSCN3215

Αρκετά αγάλματα ομορφαίνουν το κέντρο της πόλης. Είτε σε δρόμους...
DSCN3219

...είτε να αιωρούνται πάνω από λιμνούλες.
DSCN3221

Επόμενη στάση το κάστρο του Όσλο, το Akershus Slott με ωραία θέα προς όλες τις μεριές της πόλης και φυσικά προς την θάλασσα. Είσοδος ελεύθερη.
DSCN3236
DSCN3240
DSCN3238
DSCN3242

Επειδή η μέρα ήταν πολύ καλή, κόσμος είχε ανέβει στο κάστρο μόνο και μόνο για να λιαστεί ξαπλώνοντας στα γρασίδια γύρω από την λιμνούλα.
DSCN3232

Στον δρόμο για το κέντρο και πάλι, περάσαμε από την όπερα αλλά λόγω ήλιου οι φωτογραφίες δεν ήταν πολύ καλές. Και εκεί υπήρχε αρκετός κόσμος που είχε βγει για καφέ. Όπως μας είπε ντόπιος, η συνήθεια αυτή έχει αντιγραφεί από τις νότιες χώρες (ανάμεσά τους και Ελλάδα φυσικά) τα τελευταία 15 χρόνια. Πριν από αυτά ο κόσμος απλώς δεν καθόταν έξω!

Στο κέντρο και πάλι δίπλα στον καθεδρικό ναό του Όσλο.
DSCN3227
DSCN3256

Για να πάρουμε δυνάμεις για τα χιλιόμετρα που μας περιμένανε, καθήσαμε να φάμε το κατιτίς μας. Έκπληξη μας περίμενε όταν στο μενού ενός τουριστικού κεντρικού μαγαζιού σερβίρανε δύο κλασικές ελληνικές συνταγές: την χωριάτικη σαλάτα και...
DSCN3257

Βρε λες τελικά η μεσογειακή διατροφή να είναι όντως είδος προς εξαγωγή; Εμείς πάντως επιμείναμε περισσότερο νορβηγικά και γι αυτό παραγγείλαμε σολομό με μια ιδιαίτερη τοπική σάλτσα και πίτσα με γαρίδες και θαλασσινά. Γι αυτά τα δύο πιάτα, βέβαια, πληρώσαμε κάτι παραπάνω από 40 ευρώ. Απέναντι ακριβώς βρίσκονται ταχυφαγεία γνωστών παγκόσμιων αλυσίδων που ήταν γεμάτα.
DSCN3259

Κάποια κτήρια που φαινόντουσαν όμορφα την νύχτα ήταν εξίσου όμορφα και την ημέρα.
DSCN3267

Στο βάθος του δρόμου φαίνεται το παλάτι της πόλης. Η ζέστη φαίνεται επίσης και από το γεγονός ότι όλοι κυκλοφορούν με σορτσάκια και κοντομάνικα!
DSCN3269

Επειδή όμως έπρεπε να φύγουμε, δεν είχαμε χρόνο να επισκεφτούμε το περίφημο πάρκο με τα αγάλματα του Gustav Vigeland. Το κενό αναπληρώνει ο φίλτατος Αθεόφοβος με σχετική του ανάρτηση. Αίσθησή μου πάντως ότι στο Όσλο δεν αξίζει κανείς να μείνει πάνω από 1-2 μέρες, κυρίως γιατί η νορβηγική φύση είναι πάρα πολύ ωραία και αξίζει! Όλα αυτά σε επόμενες αναρτήσεις από την νορβηγική εξοχή, το Bergen και μικρότερες πόλεις και χωριά.

ΥΓ Όμορφες ξεναγήσεις στο Όσλο έχουν κάνει παλιότερα η Σοφία (με κατατοπιστικές οδηγίες), το Ταξιδεύω παντού, η Nenyaki σε μέρος πρώτο και δεύτερο, η Mamani και η Krotkaya. Αν ξέχασα κάποιον, ας μου το πείτε να το προσθέσω.
ΥΓ1 Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά οι μετακινήσεις από και προς είναι ελεύθερες λόγω Σένγκεν. Τα σύνορα με την Σουηδία σχεδόν δεν υπάρχουν. Το νόμισμά τους είναι η νορβηγική κορώνα που είναι 1,2 φορές περίπου ακριβότερη από την σουηδική κορώνα που είναι ακριβή σε σχέση με το ευρώ. Οπότε καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος των τιμών.
ΥΓ2 Μεγάλο μέρος του πλούτου της Νορβηγίας προέρχεται από το πετρέλαιο. Το κρατικό fund που διαχειρίζεται το πετρέλαιο και τις συντάξεις της χώρας - το οποίο είναι παρεμπιπτόντως το δεύτερο μεγαλύτερο αντίστοιχο σε παγκόσμιο επίπεδο - ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενισχύει τις θέσεις του σε ελληνικά ομόλογα, καθώς πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Ανέλπιστη στήριξη από μια χώρα εκτός ΕΕ.
ΥΓ3 Οι μισθοί στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Έχουν μεγάλη ζήτηση για γιατρούς, νοσοκόμους αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με προγραμματισμό. Σκεφτείτε το οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Στα μείον είναι η έλλειψη ήλιου (κλασικά) και τα υψηλά ποσοστά αλκοολισμού (επακόλουθο). Επίσης κάτι άλλο αρνητικό ήταν οι αρκετοί άστεγοι και ζητιάνοι που πετύχαμε στους δρόμους. Και δεν ήταν όλοι σκουρόχρωμης απόχρωσης. Τον χειμώνα άραγε πως επιβιώνουν;

78 σχόλια:

  1. εσείς ρε παιδιά δεν αντέξατε πάνω από δυο μέρες, εμεις θα πάμε εκεί για δουλεια;;;

    ωραίες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες φωτογραφίες και τις πληροφορίες που μας παρέχεις!

    Καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι όπως τα περιγράφεις, δεν φαίνεται και τίποτα ιδιαίτερο, ή κάνω λάθος; Δηλαδή δεν είναι πει κανείς "πάω ταξιδάκι στο Όσλο". Εκτός αν το συνδυάσει με άλλα όπως εσύ. Βέβαια από την άλλη, γούστα είναι αυτά!

    Αναμένω τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ria Είπα ότι το Όσλο μου φάνηκε κάπως αδιάφορο, η υπόλοιπη Νορβηγία όμως είναι το κάτι άλλο ;-)
    Και οι μισθοί είναι πραγματικά καλό δέλεαρ.

    @kanthar0s Να'σαι καλά βρε συ! Έως τις επόμενες...
    Την καλησπέρα μου.

    @γκρινιάρης Έτσι μου φάνηκε γι αρχή. Ίσως κάποια επόμενη φορά να το εκτιμήσω καλύτερα.
    Αξίζει όμως το υπόλοιπο της Νορβηγίας. Περισσότερα στις νεότερες αναρτήσεις!
    Πάντως και οι οδηγοί αυτό λένε, ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Από την άλλη, είμαι σίγουρος ότι αν ψάξει κανείς μπορεί να βρει κάτι παραπάνω.
    Η συνέχεια σύντομα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Ευτυχώς που τους μάθαμε να πίνουν και καφέ...
    Περιμένουμε τα της εξοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιττό να προσθέσω οτιδήποτε. Άλλωστε φέτος το καλοκαίρι είχαμε παρόμοιες εμπειρίες. Μένω στο λατρεμένο μου Munch και στον Vigeland που για μένα όπως έχω ξαναγράψει ήταν πραγματική αποκάλυψη και για τον οποίο έχω γράψει δυό λόγια στη δική μου ανάρτηση. Χαίρομαι πολύ πάντως που χάρη στο ποστ σου ανακάλυψα την εκτενή αναφορά του Αθεόφοβου σε αυτό το εκπληκτικό πάρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @lily Είδες τελικά; Εξάγουμε πολιτισμό! Χεχε!
    Για να μην πω και για την μεσογειακή διατροφή ;-)

    @netcos Εσένα δεν σε έχω ξεχάσει, φίιλτατε. Θα σε προσθέσω στο τέλος αφού συμπυκνώνεις όλες τις περιηγήσεις ;-)
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εχω την εντύπωση πως περάσατε λίγο βιαστικά από το Οσλο γιατί εκτός από τον κήπο με τα γυμνα αγάλματα, δεν είδατε το Δημαρχείο,το καταπληκτικό κτήριο της Όπερας,το μουσείο με τα πλοία των Βίκινγκς, το πλοίο του Αμούδσεν,και το Κον Τίκι που αποτελούν και τα αξιοθέατα αυτής της πόλης που πράγματι δεν έχει και σπουδαία πράγματα να δείξει ένω σε αντίθεση η ύπαιθρος της χώρας είναι καταπληκτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ τι μου θύμισες! Πριν μερικά χρόνια έμεινα για 2 εβδομάδες στο Trondheim, μια επαρχιακή πόλη της Νορβηγίας.
    Κι εμένα με εντυπωσίασε η φύση αλλά και ο πολιτισμός τους! Περιμένουμε και τα υπόλοιπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συναρπαστικο, οτι κι αν λες! Ισως θα επρεπε να επισκεφθω εκεινο το φιλαρακι μου στο αμεσο μελλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @αθεόφοβος Δημαρχείο και Όπερα πήγαμε. Στα υπόλοιπα όχι, γιατί όπως είπα δεν είχαμε πολύ χρόνο. Σε κάποια επόμενη επίσκεψη σίγουρα. Και καλά κάνεις και τα σημειώνεις!
    Όσο για την εξοχή, θα συμφωνήσω!
    Καλησπέρα

    @sunbeam Θέλαμε να φτάσουμε εκεί πάνω, αλλά ήταν πολύ μακριά και θα κουραζόμασταν αρκετά. Λένε όμως ότι είναι πολύ όμορφο!
    Σύντομα και τα υπόλοιπα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το παλάτι, δεν μοιάζει με τη Βουλή όπως φαίνεται από την Ερμού;; λολολ!
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @An-Lu Ακόμη βρε συ δεν έχεις πάει; Γρήγορααα!
    Καλησπέρα

    @ηφαιστίωνας Μπα, στην Ερμού βρε δεν έχει αυτοκίνητα. Ενώ εκεί το βλέπεις το λεωφορείο!
    Χεχε!
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΒΡΗΚΑ ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΟΥ.
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα τόσο στενούς δρόμους;Παράδοξο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχο ταξιδιωτικό και πανέμορφες οι φωτογραφίες σου. Travelling

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @jk o skroytzakos Καλή εβδομάδα και σε σένα, φίλτατε!
    Καλημέρα

    @vad Και όχι μόνο. Γενικά το οδικό δίκτυο έπασχε.
    Τουλάχιστον σ'αυτό το κομμάτι είμαστε ανώτεροι - έτσι για να χαιρόμαστε και λίγο.

    @φοίβος νικολαϊδης Να'σαι καλά και πάλι!
    Καλημέρα ταξιδιάρικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όου, σαν να διαβάζω το Lonely Planet!! (KitsosMitsos Planet!)
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στο Οσλο είχα πάει το καλοκαίρι του 2004 και μου έφυγε η μαγκιά από 2 πράγματα: το κόστος ζωής, ξοδεύμαε 200 ευρώ την ημέρα ζώντας λιτά, και οι όμορφες γυναίκες.

    Πολύ καλό κείμενο, όπως πάντα άλλωστε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ, αγαπητέ, για τα καλά σας λόγια και ανταποδίδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @σοφία Χεχε! Να'σαι καλά βρε!
    Το θέμα είναι να είναι χρήσιμα όλα αυτά ;-)

    @ΙωάννηςΚ Ήταν ακριβά. Αλλά νομίζω την βγάλαμε σχετικά καλά!
    Καλημέρα.

    @mamani Όταν βρίσκω κάτι καλό, το λέω. Δεν είναι κακό ;-)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μετά γκρινιάζουμε εμείς για τους δρόμους στην Ελλαδίτσα μας.
    Μα να τους μάθουμε και το ρεμπελιό!
    Μαζεύουν ήλιο για τις δύσκολες μέρες!

    Πάντως φαίνεται υπέροχη πόλη το Οσλο με τα καταπράσινα πάρκα τα επιβλητικά κτήρια και υπέροχα αγάλματα.

    Να'σαι καλά που μας τα γνωρίζεις!

    Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Άλλη μια υπέροχη περιήγηση! Να φανταστείς έχω κρατήσει στο Google Reader τις 4 τελευταίες αναρτήσεις σου unread γιατί θέλω να τις διαβάσω αναλυτικά, όχι μόνο να δω τις φωτογραφίες.

    Μπορεί να λες ότι δεν σε συγκίνησε ιδιαίτερα το Όσλο, όλες οι φωτογραφίες όμως είναι μια και μια: όμορφα κτίρια, περιποιημένα, καθαροί δρόμοι, πάρκα!

    Μεγειά και το νέο theme στο blog σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχες οι φωτογραφίες και η όλη ξενάγηση! Γενικά το blog σου φαίνεται καταπληκτικό, το σ/κ που θα έχω χρόνο θα το ..ξεκοκκαλίσω!

    Την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Είμαι σίγουρη πως όποιο προορισμό κι αν επιλέξω θα βρω σε σένα πλήρη περιγραφή και φωτογραφίες :))
    Σε ζηλεύω που μπορείς να ταξιδεύεις τόσο!!
    Παρέα θέλεις;
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τώρα δηλαδή επίτηδες το κάμετε ρε παληκάρια;
    Να μας δείχνετε τόσο ωραίες φωτό κι εμείς να μένουμε στη χειρότερη χώρα του κόσμου; Με ένα κέντρο σκατά (συγγνώμη αλλά συγχίζομαι!) και πράσινο πουθενά; Με τους γκαζιάρηδες οδηγούς να μη χαμπαριάζουν τίποτα και να περνάνε ξιστά από δίπλα σου σε πεζόδρομους;
    Και σα να μην έφτανε αυτό... μας κοτσάρεις και το μουσακά μες τα μούτρα... Ε όχι κύριε... αυτό είναι σκάνδαλο!!!

    υ.γ.1 καλά, τι δουλειά κάνεις εσύ και όλο ταξίδια μου είσαι;

    υ.γ.2 Τον θείο μου τον συναντήσατε στην Ουψάλα; (ένας λαλημένος ψυχίατρος είναι... θα τον γνωρίζατε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @zoyzoy Είδες που τελικά εξάγουμε και μεις κάτι; Χεχε! Αλλά φραπέ δεν είχανε.
    Ευτυχώς τους έμεινε ο μουσακάς ;-)
    Σωστές οι παρατηρήσεις πάντως.

    @Δανάη Ήταν άδικη η σύγκριση με την Στοκχόλμη και με την υπόλοιπη νορβηγική φύση. Κατά τα άλλα μια συμπαθητική πόλη της Βόρειας Ευρώπης :-)
    Να'σαι καλά για τα καλά σου λόγια!
    Και ευχαριστώ για την βοήθεια - ξέρεις εσύ ;-)

    @ειρήνη Καλωσήλθες. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Περιμένω τα σχόλιά σου, λοιπόν!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @σταλαγματιά Προς το παρόν, κυρίως Ευρώπη. Για πιο έξω βλέπουμε :P
    Να'σαι καλά πάντως!
    Η καλή παρέα είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
    Φιλιά

    @suspect Ευχαριστώ ωρέ :-)
    Καλησπέρα

    @manetarius Όμορφη είναι και η Αθήνα βρε. Ανεβάζω φωτογραφίες από τα πράσινά της πυκνά-συχνά πλέον.
    Αρκεί να την δούμε ως τουρίστες ;-)
    Το'ξερα ότι θα επηρεάσει ο μουσακάς! χαχα!
    ΥΓ Δεν έχουν σχέση με την δουλειά τα ταξίδια, λίγες μόνο φορές.
    ΥΓ1 Έπρεπε να το πεις νωρίτερα. Θα τον γνωρίζαμε, ακούγεται ενδιαφέρων τύπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Skouliki
    Το πολύ πράσινο δεν είναι σπάνιο για πόλη της Δυτικής Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @skouliki Μην ανησυχείς, δεν είναι κομματικό :P
    Εσύ θα έπρεπε ως σκουλήκι να χαίρεσαι για το πράσινο!

    @ΙωάννηςΚ Όπως τα λες και καλύτερα :-)
    Αν και πρέπει να πούμε ότι εκεί ποτίζονται μόνα τους απ'την βροχή ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Έχεις βγάλει πολύ ωραίες φωτό, μια εικόνα χίλιες λέξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εύγε ξανά!

    Τη Νορβηγία, φωτογραφικώς την γνώριζα, λόγω φιλίας μου από το 1979 με μία Νορβηγίδα.

    Δεν πήγα όμως....

    Φίλε μου οι αναρτήσεις σου είναι άψογες, με πληροφορίες, εικόνες, όλα.

    Καλή εδβομάδα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Προφανώς και ο καιρός βοηθάει αλλά χρειάζεται και ο άνθρωπινος παράγοντας...

    Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την ψυχολογία ενός τroll;

    Αν εξαιρέσουμε το, τυχόςν, χρηματικό κέρδος τι άλλο κερδίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @estrella Αν και το πραγματικό είναι πολύ καλύτερο, ευχαριστώ!

    @βάσσια Να πας, όσο μπορείς και όσο το θες!
    Ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου λόγια.
    Την καλησπέρα μου.

    @ΙωάννηςΚ Εννοείται ότι χρειάζεται και ο ανθρώπινος παράγοντας. Εκεί έχουμε τα προβλήματά μας.
    Τι να σου πω. Άβυσσος οι επιδιώξεις των troll ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Εμένα μου αρέσουν αυτά τα τοπία. Θα ηθελα να περασω ενα χειμώνα δλδ κάπου εκει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @efi
    Δεν είναι καθόλου εύκολο για κάποιον σαν εμάς που έχουμε μάθει στους μεσογειακούς χειμώνες, το μαγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι το κρύο ή τα χόνια αλλά η έλλειψη φωτός.

    Εχω μεγαλώσει στις Βρυξέλλες που είναι πολύ ποιο νότια και γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Όντως το Όσλο
    δεν έχει κάτι ιδιαίτερο
    πέρα απ' το πάρκο με τα αγάλματα
    και το λόφο με την εξέδρα για τα άλματα με τα πέδιλα του σκί !!!
    Πάντως έχει ωραίους θαλασσινούς μεζέδες ...
    Προτιμώ τα φιόρδ και φυσικά το Μπέργκεν !!!
    Καλή βδομάδα σου εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @Side21
    Εχεις απόλυτο δίκαιο για τα πάρκα με τα αγάλματα, τα είχα ξεχάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πραγματικά όποτε σε διαβάζω μου δημιουργείς τάσεις φυγής...

    Άλλο ένα "to go" στη λίστα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. αυτα τα παρκα και οι τοσο καθαρες πολεις......

    α ρε ελλαδα με τα ωραια σου...
    ποσα χρονια ειμαστε πισω ρε γαμοτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Xairete KitsosMitsos!

    Synexise ta yperoxa odoiporika su, m'aresei poly na diabazw gia xwres pou thelw na episkeftw!

    Epomenos stathmos (kapoia stigmh) loipon h Skandinabia.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Είχα σκεφτεί να γράψω κάτι πνευματώδες για τους δρόμους, αλλά κοντεύει μεσημέρι, είμαι στο φυντανοτροφείο, πεινάω, και κάποιος εγκάθετος μου μονστράρει φαγητά

    ΓΡΟΥΜΦ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Υπέροχες οι φωτό,
    πλήρης η ξενάγηση.
    Να είσαι καλά που μας ταξίδεψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Από Σκανδιναβία μόνο Κοπενχάγη έχω πάει. Πρέπει Στοκχόλμη, Οσλο και Μπέργκεν να πάω και μάλιστα σύντομα, αλλά πιστεύω πως είναι καλύτερα να πάω καλοκαιράκι. Μην παγωσουμε κιόλας, αλλά κυρίως να μην νυχτώνει τόσο νωρίς. Εμένα μου άρεσε το Οσλο μέσα από τις αναρτήσεις τις δικές σου και του Αθεόφοβου, αλλά περιμένω και την υπόλοιπη Νορβηγία για να κάνω καλύτερα πλάνα για το μελλοντικό ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Καλησπερα!
    Πολυ ωραια αναρτηση! Μου αρεσε το μερος, μπορω να πω οτι ξετρελαθηκα κιολας! Βεβαια θα περιμενω και τα υπολοιπα!
    Παλι να πω οτι δεν με πηρες :P

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Περιμένω Νορβηγική εξοχή!!!
    Όμορφα είναι εκεί ψηλά για λίγο, αλλά χωρίς ήλιο πόσο να αντέξεις...

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ω, έξοχα! εμένα μου άρεσε πάρα πολύ το όσλο πάντως, ίσως και μόνο για το Μουνχ, κι επειδή πήγα μέσα Ιουνίου κι ήταν τεράστιες οι μέρες και είχε πολύ κέφι.
    Ακρίβεια όμως. Αλλά όταν ο μέσος μισθός είναι 4,5 χιλιάρικα, λογικό να είναι και οι τιμές έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Στο Oslo να πάτε εκεί: Tromsø, να μην πάτε. Πήγα και επαθα κατάθλιψη σε χρόνο dt...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Καλησπερα! Ομορφη περιηγηση! Την επομενη φορα που θα ταξιδεψουμε θ α σας προτιμησουμε! Αστιευομαι! Η αναρτηση ηταν πραγματικα κατατοπιστικοτατη και οι φωτογραφιες ακομα πιο καλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Μια χαρά το βρίσκω το Όσλο.Μου άρεσε πολύ το λιμάνι.Αφου μας αντιγράφουν κιόλας ευχαριστημένοι πρέποι να είμαστε. Οσο για τους δρόμους τέτοια νομοθεσία έπρεπε να είχαμε και εδώ περί οδικής κυκλοφορίας να καμάρωνα κάτι μάγκες που τρέχουν σαν παλαβοί και....όποιον πάρει ο χάρος.
    Δυστυχώς δεν είμαι γιατρός για να μετακομίσω σνίφ σνίφ
    καλη σου νύχτα και να περνάς όμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Τί ομορφο ταξιδι βρε Κιτσούλη και τί ωραιες φωτογραφίες...θαχεις και καλή φωτογραφική μηχανή έτσι;;;Θαθελα πολύ να παω αλλά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. για να είμαι ειλικρινης, κάτι με χαλάει με το Όσλο !
    Καλά κάνατε και πήγατε πάντως, δεν χάσατε την ευκαιρία !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. ...πεθαίνουν και βγαίνουν καινούριοι .... (στην ερώτηση πως ζουν)

    ωραία περιγραφή και φωτογραφίες,
    τελικά τα 500 χλμ σε πόση ώρα τα κάνατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. τη μέρα που θα μπω και θα δω φωτο απο ιαπωνία θα είναι και η μέρα που θα σε σκοτώσω με πολύ βίαιο θάνατο...
    ωραίο ταξίδι και πάλι
    μια χαρά περνάς.
    σου αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. χαιρομαι αλλα εαν εχει μαμουνια δεν χαιρομαι
    κομματικο καμια σχεση δεν μου περασε καθολου απο το μυαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ζουλεύωωωωωωω θέλω και εγώ, καλέ η μετζένα είναι του Μουνχ; δεν το ήξερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @έφη Τα τοπία είναι σίγουρα μοναδικά!
    Και γω θα ήθελα να τα δω χειμωνιάτικα. Για να δούμε.

    @ΙωάννηςΚ επί 2 Η έλλειψη φωτός, όπως ακριβώς το λες!
    Καθόλου εύκολο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

    @side21 Δεν πήγα ρε συ. Την επόμενη φορά.
    Μπέργκεν όμως σου ανέβασα, έτσι;
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @evi Άντε να φύγουμε να δούμε πού θα καταλήξουμε!
    Καλές μας βόλτες.
    Και άμα χρειαστείς ξεναγό, προθυμοποιούμαι!

    @γνωστός άγνωστος Πολλά χρόνια μπρος πίσω, μου φαίνεται.
    Αν και τόσο καθαρές δεν ήταν, να πω την αλήθεια. Τις είχανε τις βρωμιές τους.

    @δόκιμος Χαίρομαι αν το πετυχαίνω αυτό.
    Και σου εύχομαι να τις επισκεφτείς σύντομα!
    Επόμενος σταθμός, φυσικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @darthiir the abban Ποιος εγκάθετος; Για πες άμα είναι αν τον τσακώσουμε!
    Και δεν σας ταϊζουν τίποτε στο άτιμο το φυντανοτροφείο; Τς τς τς

    @παραμυθού Κάνουμε ό,τι μπορούμε.
    Και βασικότερο όλων, όπως το ζούμε ;-)

    @ασκαρδαμυκτί Παντού και πάντα, φίλτατε!
    Δεν παιζόμαστε, τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ndn Απορώ πως σου έχουνε ξεφύγει. Μόνο από την φήμη για τις γυναίκες θα έπρεπε ήδη!
    Να πας ωρέ, να πας!
    Να δω πότε θα συναντηθούμε σε κανέναν ευρωπαϊκό προορισμό. Ίδωμεν!

    @μαρούλι Πες το πάλι, βρε συ μαρουλάκι.
    Ξετρελάθηκες ε; Κάτσε να δεις τα επόμενα ;-)
    Φιλιά!

    @τρελοτουρίστρια Θα έρθει και αυτή, μην ανησυχείς!
    Οσονούπω!
    Έχεις δίκιο για τον ήλιο, τι να κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @krotkaya Γούστα είναι αυτά, εννοείται :-)
    Ίσως πάλι να το αδικήσαμε γιατί ήταν καπάκι μετά την Στοκχόλμη και ακολούθησε η πανέμορφη φύση!
    Όσο για τις τιμές, λογικό.

    @ΙωάννηςΚ Γιατί έπαθες κατάθλιψη; Για πες περισσότερα.
    Όσο για βόρεια, θέλω να πάω ρε συ. Για να δούμε.

    @λιακάδα Να'σαι καλά βρε συ!
    Να μας προτιμήσετε, γιατί όχι;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @Βασιλική Το περίμενες αυτό να μας αντιγράφουν; Από εκεί που δεν το περιμένεις.
    Οι δρόμοι ήταν τρελοί απογοήτευση. Κάναμε και τόσα χιλιόμετρα, άσε!
    Καληνύχτα και σε σένα.

    @νανά τσούμα Η φωτογραφική λες να είναι, ε; Χεχε!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Φιλιά!

    @fpboy Αδικείται σε σχέση με Στοκχόλμη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!
    Προφανώς και θα πηγαίναμε, κρίμα θα ήταν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @νατάσσα Έτσι γίνεται δηλαδή; Χεχε! Το μάθαμε και αυτό, λοιπόν!
    8 ώρες μας πήρε περίπου με τις απαραίτητες στάσεις. Καλούτσικα ήταν.

    @erisabetsu chan Αργεί ακόμη αυτό. Έχουμε καιρό ;-)
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φιλιά!

    @σκουλήκι Δεν έχει μαμούνια βρε! Μακριά από εμάς :P
    Φιλάκια!

    @πρόβατος Είδες τελικά τι γίνεται στον άδικο ντουνιά; Αυτός ο Μουντς όλα δικά του τα έχει!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Εμένα το Όσλο μ' αρέσει, όπως και γενικότερα η Νορβηγία. Είναι το στυλ που μου ταιριάζει, δεν αντέχω τα Παρίσια και της Βιέννες. Επίσης όπως λες κι εσύ, η εξοχή γύρω από την πόλη είναι όλα τα λεφτά :-)

    Χωριάτικη σαλάτα καλά έκανες και δεν πήρες. Και χρυσή θα την πλήρωνες και θα έτρωγες κυρίως μαρούλι και άνοστη φέτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @σοφία Η Νορβηγία μου άρεσε και μένα αρκετά. Το Όσλο όχι τόσο αλλά θα του δώσω και άλλη μία ευκαιρία ;-)
    Όσο για την σαλάτα δεν υπήρχε περίπτωση. Την φτιάχνω σπίτι μου πιο περιποιημένη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Μπααα, τίποτε! Έχουμε λιτότητα, δεν το άκουσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Πολύ όμορφο το post σου και όλες οι φωτογραφίες από τη Νορβηγία. Η μόνη παρατήρησή μου είναι πως πιστεύω ότι αδικείς λιγάκι το Όσλο γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις που μπορούν να σου κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο για μερικές μέρες αν το επιλέξεις ως τουριστικό προορισμο.

    Ενδεικτικά:
    Vigelandsparken (το πάρκο με τα αγάλματα)
    Επίσκεψη στις γύρω λίμνες που βρίσκονται σε απόσταση μισής ώρες με συγκοινωνίες
    Βόλτα με τα καραβάκια των αστικών συγκοινωνιών στα μικρά νησιά του Oslofjord
    Θέα του Oslofjord (ξέρω, δεν είναι το ομορφότερο fjord της Νορβηγίας but still) από ψηλά όταν ανεβαίνεις στο βουνό
    Βόλτα και μουσεία στο Bygdøy
    Ποτό και δείπνο στην Aker Brygge
    Άραγμα στην παραλία του Huk
    Χάζεμα βιτρίνων και ψώνια στη Bogstadveien
    Hytte turs (εκδρομές σε καλύβες) στον κοντινό νότο
    Χειμερινά σπορ
    Μουσικά φεστιβάλ
    Νυχτερινή ζωή (συγκρίνεται με τον ευρωπαϊκό νότο στους οδηγούς)

    ...και άλλα :-)

    Χαιρετισμούς από ένα μόνιμο κάτοικο του Όσλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. @darthiir the abban Τα τελευταία 25 χρόνια έχουμε λιτότητα. Σιγά μη μας κρατήσει αυτό πίσω ;-)

    @Μανώλης Πλατάκης Καλημέρα και καλωσήλθες.
    Νομίζω το έγραψα κιόλας ότι χρειάζεται μια δεύτερη επίσκεψη ώστε να μπορέσω να αξιολογήσω καλύτερα.
    Όλα αυτά που μας παραθέτεις φαίνονται ενδιαφέροντα! Πολύ καλές προσθήκες, πραγματικά.
    Σε επόμενο ταξίδι θα τα έχουμε υπόψη μας!
    Να'σαι καλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. I guess you'll want to place a twitter icon to your website. Just marked down the site, although I had to make it by hand. Simply my suggestion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. ΤΟ ΟΣΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΩ.Η ΜΟΙΡΑ ΤΟ ΕΦΕΡΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!ΖΟΥΝ ΕΚΕΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΜΕ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ! ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ!!!ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΧΑΖΟ.ΕΚΕΙ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΜ 2.14 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΣ 2.14 ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ.Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΕΚΕΙ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑ ΕΚΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΗΤΑΝ -17 ΗΤΑΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΤΙ ΙΔΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. @ανώνυμος Ευχαριστώ για το σχόλιο και την προσθήκη. Ενδιαφέροντα αυτά που επισημαίνεις!
    Να'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. απο καιρο πως ειναι;δεν εχει ηλιο αλλα ισχυει κ εκει το 6 μηνες μερα/νυχτα;ξερεις αν υπαρχουν δουλειες;αλλα χρειαζεται κ η γλωσσα..πολυ ωραια περιγραφη..αλλα πολυ ακριβα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι καλοί τους μήνες είναι από Μάιο μέχρι μέσα Ιουλίου. Όταν λέμε 6 μήνες νύχτα εννοούμε ότι τις υπόλοιπες ώρες υπάρχει ήλιος αλλά ασθενικός, κιτρινιάρικος.
      Από δουλειές υπάρχουν, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως γιατροί, νοσοκόμοι κτλ. Η γλώσσα χρειάζεται σίγουρα, παρόλο που ξέρουν πολύ καλά αγγλικά.
      Ακριβά είναι όντως σε όλα τους.
      Ευχαριστώ! Ελπίζω να σε κάλυψα!

      Διαγραφή
    2. Το ερώτημα είναι ένα, αξίζει να επενδύσεις να μάθεις μία γλώσσα, τα Νορβηγικά, που τη μιλούν μόνο στη Νορβηγία και όχι σε μία γλώσσα που τη μιλούν πολύ πολύ περισσότεροι π.χ. γερμανικά. Εντάξει να καθίσω ξανά μαθητής ώστε να μάθω μία επιπλέον γλώσσα πέρα των αγγλικών, προκειμένου να βρω δουλειά, αλλά αν πάει κάτι στραβά και δεν στεριώσω στην Νορβηγία, τότε ο χρόνος μου πήγε στράφι. Βέβαια ό,τι μάθεις καλό είναι, το θέμα είναι αν σου χρειάζεται αυτό που μαθαίνεις. Κάτι άλλο τώρα η Νορβηγία έχει υπουργείο Ναυτιλίας;

      Διαγραφή