Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει και τούμπαλιν

« - Μωρέ, μην είσαι παλαβός, μην ανακατεύεσαι στις ρωμαίικες δουλειές παλιά κατάρα είναι αυτή, από Θεού. Άκου τι μου’ ‘λεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου, να καταλάβεις. Όλα τα ‘καμε καλά ο Αλλάχ, μου’ ‘λεγε, όλα, μα μια μέρα βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά και έπλασε το Ρωμιό μα ευτύς, ως τον είδε, το μετάνιωσε είχε ένα μάτι, ο αφιλότιμος, που τρυπούσε ατσάλι. «Τί να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα ας πιάσω τώρα να κάμω τον Τούρκο, να σφάξει το Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του». Έπιασε το λοιπόν μέλι και μπαρούτι, τα μάλαξε καλά καλά, έφτιασε τον Τούρκο. Κι’ ευτύς, χωρίς να χασομεράει, βάνει σ’ ένα ταψί τον Τούρκο και το Ρωμιό να παλέψουν. Πάλευαν, πάλευαν, από το πρωί ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλο μα ευτύς, ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος ο Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος! «Ο διάολος να με πάρει, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα πάλι τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο, πάνε οι κόποι μου χαμένοι… Τί να κάμω;» Όλη νύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης μα το πρωί, πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του: «Βρήκα! βρήκα!» φώναξε έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά, και έφτιαξε έναν άλλο Ρωμιό, και τους έβαλε στο ταψί να παλέψουν. Άρχισε το πάλεμα τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά κι ο άλλος μπηχτές ο ένας, μπηχτές κι ο άλλος… Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνουνταν, πάλευαν πάλι, ξανάπεφταν, ξανασηκώνουνταν, πάλευαν… Κι ακόμα παλεύουν! Κι’ έτσι ο κόσμος, Μπραϊμάκι μου, βρήκε την ησυχία του».

*Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη (αντιγραφή από εδώ)

Σαν κάτι να μου θυμίζει η κατάσταση αυτή. Φαίνεται δεν προχωρήσανε πολύ κάποια πράγματα από τότε. Το θέμα είναι ότι αντί να τραβάει ο ένας τον άλλο προς τα πάνω, θεωρούμε ότι επειδή  κάποιοι εμείς είμαστε χωμένοι στο βαρέλι με τα περιττώματα, πρέπει να είναι και όλοι οι άλλοι έτσι. Και αν δεν είναι, τότε προσπαθούμε να τραβήξουμε και τον άλλον μέσα εκεί. Σκέψεις που προήλθαν από το ξεφύλλισμα παλιών βιβλίων. Παλιών και συνάμα τόσο αιρετικών και επίκαιρων.

ΥΓ Άσχετο αλλά σχετικό: τον τελευταίο καιρό παίζουν στην τηλεόραση διαφημίσεις από κατά βάση κρατικές εταιρείες που κάνουν απόπειρα να ανυψώσουν λίγο το ηθικό μας γενικότερα. Αναφέρομαι σε διαφήμιση της κρατικής εταιρείας τζόγου και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μάλλον κάποιοι κατάλαβαν ότι η τρομολαγνεία δεν βγάζει κάπου και γίνεται προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος. Ας είναι και έτσι, καλό  θα κάνει.