Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Προσκύνημα στα πάτρια: Κερύνεια

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα αρχικά σκοπό να πω ποια πόλη είναι στις φωτογραφίες. Ίσως ακόμη επηρεασμένος από την επίσκεψη σε μέρη που δεν είχα ποτέ δει ιδίοις όμμασι παρά μόνο μέσα από περιγραφές κυρίως του πατέρα μου. Είναι η πόλη του, μία πόλη την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει 36 χρόνια πριν με βίαιο τρόπο, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Και μάλιστα πολέμησε, καθότι ήταν φαντάρος εκείνο τον καιρό. Κάποια μέλη της οικογένειας έμειναν καιρό εγκλωβισμένοι, ο παππούς (ο πατέρας του) πήγε και αιχμάλωτος στα βάθη της Ανατολής. Παρόλο που ήταν εγκλωβισμένοι και κινδύνευαν πολλά, παρείχαν κρυσφήγετο σε φαντάρο που τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Αυτός ο άνθρωπος χρόνια μετά τους αναζήτησε μέσω εκπομπής που αναλαμβάνει να φέρνει πακέτο ανθρώπους κοντά.

Χάσανε πολλά, έφτασαν σχεδόν στο μηδέν, ήρθανε στην Αθήνα και προχώρησαν. Γιατί η ζωή συνεχίζεται, δεν στέκεται στον ανθρώπινο πόνο, στους πολέμους, στις καταστροφές. Οι άνθρωποι μπορεί να σταθούν, η ζωή όμως συνεχίζει να κυλάει. Στην Αθήνα γνώρισε τη μητέρα μου και γίναμε οικογένεια. Κάποια στιγμή μετακομίσαμε και Λάρισα. Ακόμη και τώρα που ουσιαστικά έχει ζήσει πολλά περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα και η ζωή του είναι πλέον εδώ, κομμάτι της καρδιάς του έχει μείνει σίγουρα εκεί. Την πρώτη φορά που είχε πάλι τη δυνατότητα να επισκεφτεί ξανά τα μέρη του, ήταν για τρεις περίπου μήνες μετά αναστατωμένος. Λογικό δεν είναι;
Ορισμένα πράγματα λοιπόν για την Κερύνεια, με βάση τις φωτογραφίες της προηγούμενης ανάρτησης:

DSCN2697
Σ'αυτό το σπίτι έζησαν εγκλωβισμένοι για ένα χρόνο περίπου 10 συγγενείς, κυρίως γυναικόπαιδα καθώς και ο φαντάρος που έκρυβαν από τους Τούρκους. Το πατρικό σπίτι...

DSCN2725
Αυτό είναι το γραφικό ενετικό λιμάνι της Κερύνειας. Μέσα στο κάστρο βρισκόταν και το αρχαίο πλοίο Κερύνεια, ομοίωμα του οποίου είχε δημιουργηθεί κάποια χρόνια πριν.

DSCN2742
Μπελαπάις: γραφικό χωριό κοντά στην Κερύνεια. Χτίστηκε γύρω από ομώνυμο αββαείο. Αν δεν κάνω λάθος, η μετάφραση είναι Ειρηνική Γη (από το γαλλικό Abbaye de la Paix).

DSCN2745
Η παραλία Πέντε Μίλι σε αντίστοιχη απόσταση από την πόλη της Κερύνειας. Εδώ έγινε αρχικά η απόβαση των τούρκων το 1974. Αν δεν είχε αποσυρθεί η πυροβολαρχία από την χούντα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, καθώς εύκολα θα μπορούσε να είχε αποκοπεί το πρόχωμα των εισβολέων.

DSCN2749
Άγιος Ιλαρίωνας: βρίσκεται στην ομώνυμη κορυφή του Πενταδάχτυλου. Πήρε το όνομά της από τον αντίστοιχο ασκητή. Αργότερα χτίστηκε το κάστρο που δεσπόζει ακόμη και σήμερα. Στην περιοχή γίνανε πολλές μάχες κατά την διάρκεια της εισβολής. Προσφέρει τρομερή θέα προς την Κερύνεια και τα παράλιά της.

ΥΓ Μεγάλο κακό ο πόλεμος. Αν και συνήθως μετά από αυτόν γνωρίζει η ανθρωπότητα ανάπτυξη.
ΥΓ1 Στις φωτογραφίες προσπάθησα πολύ ώστε να μην υπάρχουν τούρκικες σημαίες.
ΥΓ2 Τραγούδι αφιερωμένο στην Κερύνεια από τον Γ.Νταλάρα