Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Η πλησιέστερη έξοδος μπορεί να βρίσκεται πίσω σου*

Καθώς η πραγματικότητα σπάνια είναι ένα πράγμα συγκεκριμένο, σχεδόν όλοι έχουμε μια τάση να πιστεύουμε κομμάτι αυτής. Και αυτό το κομμάτι καθορίζεται με βάση του τι βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας, τι έχουμε ήδη αποφασίσει να πιστέψουμε βρίσκοντας μικρότερα ή μεγαλύτερα πατήματα και φυσικά ό,τι μας μεταφέρουν άλλοι. Αυτό γίνεται γιατί πρέπει να έχουμε μια βάση, πρέπει μέσα στο χάος να έχουμε κάτι σταθερό να πιαστούμε. Είναι καθαρά ανθρώπινο, είναι φυσιολογικό.

Το τι βλέπουμε βασίζεται στη θέση μας, στην κατάσταση που βρισκόμαστε (κυρίως πνευματική), στο πόσο ανοιχτοί είμαστε να δεχτούμε κάποια πράγματα. Συνήθως αυτό που κάνουμε είναι να περιχαρακωνόμαστε γύρω από αυτά που θεωρούμε ότι ξέρουμε και έχουμε αποδεχτεί ως αλήθεια. Αυτά που βλέπουμε μπροστά μας μόνο χωρίς να έχουμε διάθεση να ανοιχτούμε λίγο πέρα από αυτά.

Η κατάσταση αυτή μας οδηγεί σε ορισμένα σφάλματα. Καταρχάς έτσι χάνουμε την σφαιρικότητα της πραγματικότητας. Δεν έχουμε αίσθηση του τι γίνεται πίσω μας, δεξιά ή αριστερά μας, λίγο πιο πέρα από εμάς σε σημείο που δεν είναι ορατό. Έπειτα, εμμένοντας στην άποψή μας ότι αυτό που είδαμε είναι η απόλυτη αλήθεια, χάνουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από κάτι διαφορετικό και διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα. Το πιο συχνό δε είναι ότι φανατιζόμαστε στην ιδέα που έχουμε - σχετικά αυθαίρετα - σχηματίσει και κοινώς "δεν μπορούμε να δούμε πέρα από τη μύτη μας". Και αυτή είναι η αιτία πολλών προβλημάτων που εξελίσσονται τριγύρω μας καθημερινά. 

Γιατί σωστά είδαμε και ακούσαμε κάποια πράγματα - κανείς δεν διαφωνεί με αυτό -  είναι όμως αυτά όλα όσα έχουν διαδραματιστεί; Μήπως κοιτώντας και λίγο πίσω μας δούμε κάποια πράγματα διαφορετικά; Τελικά μπορεί να καταλήξουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, αλλά τουλάχιστον θα είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει όλη τη διαδρομή.

* από το The nearest exit may be behind you που λένε οι αεροσυνοδοί στα αεροπλάνα

ΥΓ Λέγοντας πίσω εννοείται και το δεξιά-αριστερά-λίγο πιο πέρα-λίγο πιο μακριά. Να διευρύνουμε δηλαδή τους ορίζοντές μας και την σκέψη μας.

28 σχόλια:

 1. Για μια καλύτερη οπτική της κατάστασης, έχεις δίκιο, δύσκολο όμως, γιατί το τώρα πάντα παίζει μεγαλύτερο ρόλο και μας κάνει κοντόφθαλμους..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ηφαιστίωνας Σίγουρα είναι πιο δύσκολο, γιατί η άλλη κατάσταση "βολεύει". Κανείς δε θέλει να αλλάξει.
  Τουλάχιστον να διευρύνουμε λίγο περισσότερο τους ορίζοντές μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι πρέπει να βλέπουμε τα γεγονότα από όλες τις γωνίες.. και φυσικά να διευρίνουμε τους ορίζοντες μας!! :) ΚΑΛΟ ΣΚ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και όταν δεν ξέρουμε ότι η κοντινότερη έξοδος είναι πίσω μας τότε όλοι μας θα στριμωχτούμε στην μπροστινή και δεν θα προλάβουμε να βγούμε έξω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κοιτώντας πίσω μας ξανά τη διαδρομή που διανύσαμε, επαναπροσδιορίζουμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις, αξιοποιώντας τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας (σε συνδυασμό με την επιλεκτική μας αντίληψη), ενισχύοντας την ασφάλεια που χρειαζόμαστε όλοι για να βρούμε απο μέσα μας τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα (όπως την αντιλαμβανόμαστε). Επιπλέον, υπάρχει και η πιθανότητα να δούμε και κάτι που δεν το είχαμε δει προηγουμένως καθώς επίσης να βρούμε άλλες λύσεις, διαφορετικές. Όπως και να έχει, στην κατάσταση που βρισκόμαστε, σίγουρα χρειαζόμαστε να κοιτάξουμε πίσω στις ρίζες μας και νομίζω ότι θα βρούμε τις λύσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Περιγράφεις μια βασική αναπηρία της νεοελληνικής κοινωνίας. Ούτε πιο πίσω, ούτε πιο δεξιά ή αριστερά, ούτε πιο μακριά, ούτε καν πιο κοντά δεν προσπαθούμε να δούμε, δεκαετίες τώρα. Παγιδευμένοι σε ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο οπτικό πεδίο, παρεξηγουσαμε την θέση μας και τις θέσεις των άλλων.

  Νομίζω ότι η διεύρυνση του οπτικού πεδίου είναι πια αναγκαία συνθήκη επιβίωσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. VAS...

  Αποκλειστικά και μόνο για τους αναγνώστες του ΚιτσουΜητσου..

  Αν θέλετε να παραγγείλετε ή να φτιάξετε μία
  Light και εύγεστη pizza προσθέστε τα εξής:
  Κοτόπουλο, τυρί φρέσκια ντομάτα πιπεριά και
  Αν θέλετε να το κάνετε ποιο εύγευστο προσθέστε λίγο
  ρίγανη.

  Στην αντίπερα όχθη τώρα το έχουμε πεί
  Και πρέπει να το εντρυφήσετε.

  Η ΚΡΙΣΗ αποτελεί μία ευκαιρία….

  Αντί να τρέχετε στις διαδηλώσεις (αφήστε τα αυτά για τον όχλο)
  Και γίνεται συνένοχη σε κάποιο μελλοντικό έγκλημα όπως γίνανε
  Την προηγούμενη Τετάρτη εν αγνοία τους οι διαδηλωτές βάλτε το μυαλό
  Σας να δουλέψει…

  Η Κρίση είναι ευκαιρία..
  Αρκεί να μην είστε από αυτούς που απλά περιμένανε τον κάθε
  Τυχάρπαστο να τους βάλει στο δημόσιο…

  Επιδοθείτε σε ένα ατελείωτο brainstorming Lads…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. κι αν καποιες φορες ειναι καλο να μην βρισκουμε την εξοδο κινδυνου????
  Καλημέρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. VAS...

  Προλαβαίνω όσους κακοπροαίρετους θελήσουν να με κριτικάρουν…

  Λέω συνεχώς εδώ και μέρες πως η κρίση αποτελεί ευκαιρία για τους
  Τολμηρούς και καινοτόμους.

  Μέρες αργότερα από τα λόγια μου… άρθρα δημοσιεύουν τα εξής λόγια του Lois.( Αυτό χαρακτήριζε τον Lois ήταν ότι τόσο στις σπουδαίες διαφημίσεις που εμπνεύστηκε για δεκάδες brands, όσο και στα περιώνυμα εξώφυλλά του για το περιοδικό Esquire, ο όρος «πολιτικά ορθό» απουσίαζε από το λεξιλόγιό του.)

  Lois απαντά δίχως δισταγμό καταφατικά: «Θα το λέω συνέχεια. Η δημιουργικότητα μπορεί να επιλύσει σχεδόν κάθε πρόβλημα. Ας πάψει, λοιπόν, να μας απασχολεί η ύφεση. Ας ασχοληθούμε με πάθος με αυτό που κάνουμε, ας γίνουμε πιο τολμηροί και ας επενδύσουμε στις σπουδαίες ιδέες».

  Η Απόλυτη δικαίωση ΜΟΥ…..

  Δεν θα μου παραξενέψει όμως αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα….
  Είμαστε κράτος που κατοικείτε από νεοέλληνες (κυρίως στην Αθήνα γιατί στην
  Επαρχία είναι πιο αγνά τα πράγματα…) που το μόνο που κάνουν είναι να
  Μεμψιμοιρούν να διαμαρτύρονται να καταστρέφουν και απλά να φθονούν./././..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. συμφωνω στο να μπορεις να εισαι διορατικος απλα δεν ξερω καποιος που ειναι μεσα σε ενα βαρυ προβλημα πως μπορει να εχει την πολυτελεια της σφαιρικης σκεης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Vas...

  Σε προηγούμενο μου post είχα χρησιμοποιήσει σαν case study το 1999 με το χρηματηστήριο...

  κερδισμένοι βγήκαν οι ψυχραιμοι και αυτοί που δεν ακουγαν τα παπαγαλάκια...

  Ετσι θα γίνει και τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εξαιρετική ανάρτηση..!
  Καλησπέρα Kitso!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το να πιστεύεις λόγω απόφασης είναι θρησκεία, το να πιστεύεις λόγω συνυπολογισμού και συνεκτίμησης όσο το δυνατόν περισσότερων παραμέτρων είναι νοημοσύνη.
  Το να εισάγεις νέες παραμέτρους και να αναδιαμορφώνεις, όχι να καταρρίπτεις, τα πιστεύω σου λέγεται πνευματική ανάπτυξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @δραπέτης Και να μην οχυρωνόμαστε από την αλήθεια που νομίζουμε ότι κατέχουμε.

  @ndn Και αυτό ισχύει, φίλτατε. Και αυτό.

  @IoannaB Όλο και κάτι μας ξεφεύγει. Σίγουρα πράγματα :-)

  @jk o skroytzakos Σωστή η διαπίστωση. Συμφωνώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @fvasileiou Παγιδευμένοι, όπως σωστά το λες... Να δούμε πώς θα γίνει να ξεμπλοκάρουμε

  @Vas X3 Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι μπορεί να είναι ευκαιρία, αρκεί να την δούμε υπό αυτό το πρίσμα.
  Σωστές οι παρατηρήσεις σου, ειδικά αυτή με την πίτσα! Χαχα!
  Ωραίος!

  @next day Πώς ακριβώς να είναι καλό; Για βοήθησέ μας λιγάκι :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @σκουλήκι Και όμως ειδικά σ'αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχουμε την οξυδέρκεια. Είναι ίσως ο πολυτιμότερος βοηθός.

  @νίκος Να'σαι καλά, φίλτατε! Καλησπέρα.

  @darthiir the abban Θρησκεία και νοημοσύνη λοιπόν έχουν τις ασυμβατότητές τους, σωστά;
  Εμείς είμαστε νομίζω ακόμη στο δεύτερο κομμάτι. Η ανάπτυξη έρχεται αργότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. http://amelielaw.files.wordpress.com/2010/05/aerostato.jpg

  αντί σχολίου
  Καλημεροκαλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @Amelie Ακριβώς και μη χειρότερα ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Δεν θα το έθετα ακριβώς έτσι, αν και κατά βάση συμφωνώ με τις αιτίες για τις οποίες το δηλώνεις έτσι. Βλέπεις, ένας καλός επιστήμονας οφείλει να παραδέχεται ότι σε τούτη την φύση/πλάση, όλα, όσο αντίρροπα και αν φαίνονται, είναι έκφανση του ίδιου, ενιαίου νομίσματος και απλά δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα πως συνδέονται μεταξύ τους για να αποκαλύψουν την αλήθεια και να προχωρήσουν την… ανάπτυξη!
  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως με βάση τα δεδομένα μιας διένεξης και ανάλογα με τις χρονικές συνθήκες, ένας επιστήμονας δεν θα λάβει ρητή θέση με βάση την κρίση του, έτσι; Αλλά εδώ δεν έχουμε κάποια διένεξη οπότε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ολότητα της πραγματικότητας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @darthiir the abban Να δεχτούμε την ολότητα της πραγματικότητας, συμφωνώ. Στο δια ταύτα όμως, μήπως η ανάλογη αέναη αναζήτηση δεν αποφέρει τελικά καρπούς; Μήπως είναι κάτι σαν το κυνήγι του Αγίου Δισκοπότηρου;
  Απλώς αναρωτιέμαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Χαχαχαχαχα!
  Όχι. Σου είπα, όταν υπάρχει λόγος, θα λάβεις ρητή θέση. Όταν όμως σκέπτεσαι και «αναζητάς», πρέπει να έχεις ανοιχτό πνεύμα. Και σε τελευταία ανάλυση, η νόηση είναι σκέψη και η διεργασία της ζωής είναι μια αέναη αναζήτηση του αμέσως επόμενου «βήματος»!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. μήπως φταίει που ζούμε μια εικονική πραγματικότητα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @φλούφλης Η εικονική πραγματικότητα είναι σαν αυτή της φωτογραφίας με το παζλ; :P
  Μάλλον ο καθένας ζει στον κόσμο που έχει επιλέξει να πιστεύει.

  @darthiir the abban Όταν είναι η ώρα να δημιουργήσεις; Ή έστω να εργαστείς προσωρινά χωρίς πολλές σκέψεις που ενίοτε αποσπούν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Τσου. Όταν σταματάς τις σκέψεις και χάνεις το ανοικτό πνεύμα υποπίπτεις σε σφάλματα! Άσε που δεν πρόκειται να δημιουργήσεις τίποτε. Μόνο όταν λαμβάνεις απόφαση χρησιμοποιείς κριτήρια και λαμβάνεις θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. (Μάλλον η συζήτηση υπερβαίνει την διάσταση των σχολίων και δεν γινόμαστε πλήρως κατανοητοί, άσε που μπορεί ορισμένα από αυτά να φάινονται εν τέλει οξύμωρα γιατί χρειάζονται πολλή επεξήγηση...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Απολυτο δικιο! Γι αυτο ομως τελικα ειναι ο "ανθρωπος"! Δεν ειμαστε τελειοι. Πολλοι απο μας το αποκτουν μεγαλωνοντας κι βιωνοντας ενα σωρο καταστασεις, ενω αλλοι, απλα ζουν στον μικροκοσμο τους! Στη γυαλα τους!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @darthiir the abban Θα συμφωνήσω μ'αυτό. Δεν είναι κουβέντα να γίνει μόνο μέσα από τα σχόλια ;-)
  Καλή σου μέρα!

  @γατοδιακριτικός Η γυάλα είναι κάτι σχετικό. Προφανώς και συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με αυτό που αναφέρεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή