Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Η επικοινωνία ως εργαλείο

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από μηνύματα και ειδήσεις. Από πηγές επίσημες, ανεπίσημες, πλαγιώς και καθέτως, απ 'όπου μπορεί να αντληθεί κάθε πληροφορία. Άλλες τις δεχόμαστε, άλλες τις απορρίπτουμε. Παλιότερα πιο έγκυρη και διαδεδομένη πηγή θεωρούσε κανείς τις εφημερίδες, αργότερα την τηλεόραση (;), πλέον το διαδίκτυο έχει πάρει τα σκήπτρα. Μέσα απ'όλες αυτές τις πηγές ενημερωνόμαστε λιγότερο ή περισσότερο σωστά για ό,τι μας ενδιαφέρει και με βάση αυτή την ενημέρωση λαμβάνουμε τις αποφάσεις και τις δράσεις μας. Όσο περισσότερο ψάχνεται κανείς, συνήθως πλησιάζει σε μεγαλύτερο κομμάτι της αλήθειας. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος.

Από την άλλη έχουμε τους πομπούς της πληροφορίας, τις πηγές από τις οποίες πηγάζει. Και φυσικά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που βομβαρδιζόμαστε. Ολόκληρες επιστήμες έχουν δημιουργηθεί για την διαχείριση της επικοινωνίας αυτής. Τα κίνητρα και οι σκοποί τους είναι λιγότερο ή περισσότερο φανερά, αναλόγως τα συμφέροντα ή την κοινή πεποίθηση. Η κάθε "επιχείρηση" που διαχειρίζεται μεγάλο όγκο πληροφορίας (εταιρείες, κυβερνήσεις, κόμματα, ΜΜΕ κτλ) έχει και τους αντίστοιχους μηχανισμούς για να διαχέει την πληροφόρηση αυτή. Μία από τις πλέον διαδεδομένες μεθόδους είναι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης (οι δημοσκοπήσεις είναι κομμάτι αυτής μόνο). 

Όταν κάθε επιχείρηση θέλει να πάρει κάποια μέτρα αλλά δεν ξέρει τις αντιδράσεις του κοινού της, αρχικά μετράει την κατάσταση ως έχει. Έπειτα, αρχίζουν τεχνηέντως οι διαρροές πληροφοριών κυρίως από τα άτυπα κανάλια επικοινωνίας. Οι πληροφορίες συνήθως έχουν ψήγματα αλήθειας. Με αυτό τον τρόπο μετρώνται και τα όρια της αντίστασης του κοινού. Οι διαρροές γίνονται κατευθυνόμενα, ενώ συνήθως οι καταστάσεις που διαρρέουν είναι χειρότερες από τις αποφάσεις που έχουν συνήθως παρθεί. Κάτι σαν παζάρι δηλαδή. Λέγοντας περισσότερα, εκδηλώνονται οι αντιδράσεις, υπαναχωρεί θεωρητικά το όριο προς τα πίσω, ενώ στην ουσία το παιχνίδι ήδη έχει κριθεί.

Ο καθένας μας μπορεί να κρίνει ποια πράγματα να πιστέψει και ποια να απορρίψει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πρέπει να δεχόμαστε άκριτα ό,τι κυκλοφορεί ως είδηση. Και ειδικά αυτή την περίοδο τα κάθε είδους παπαγαλάκια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. 

ΥΓ Από τη μία η δήθεν επανεκτύπωση δραχμών, από την άλλη το πρόσφατο παιχνίδι με τον 13ο και 140 μισθό. Η αλήθεια όπως πάντα είναι κάπου αλλού...

26 σχόλια:

  1. Ωραία τα λές εσύ...
    Και ωραία τα λένε και οι περισσότεροι...
    Το θέμα είναι ότι κανείς δεν μας ακούει...
    Τα κουβαδάκια μας και σε άλλη παραλία μας βλέπω!!
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας βάζεις στο νόημα..
    Ολόκληρη επιστήμη η πληροφορία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''information is a weapon of mass destruction'' που λένε και οι faithless !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @next day Καλώστο! Πού χάθηκες εσύ βρε;
    Φιλιά.

    @ηφαιστίωνας Μήπως τελικά κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε;

    @fpboy Και μη χειρότερα να λες! Αφού το λένε και οι faithless :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί...
    μάλλον δεν το συνειδητοποιούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή τη στιγμή ο όγκος των πληροφοριών στις οποίες έχουμε πρόσβαση είναι τόσο μεγάλος, και η αδυναμία μας να τις διασταυρώσουμε και να ελέγξουμε την αξιοπιστία τους τόσο κραυγαλέα, που ουσιαστικά το πλεονέκτημα της πληροφόρισης αυτο-εξουδετερώνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Κιτσομήτσο. Περνάω να σου πώ ένα γειά, γιατί αποφάσισα να κλείσω το μπλόγκ μου τη Καθημερινή Τρέλλα. Φύσηξε άνεμος αλλαγής σε όλη την Ελλάδα, με πήρε και εμένα ο αέρας. Τέλος εποχής.

    Οφείλω όμως να πώ οτι μου΄άρεσε το μπλόγκ σου. Με τρέλλαιναν τα περιηγητικά άρθρα με τις καταπληκτικές φωτογραφίες, παρμένες απο τη σκοπιά της προσωπικότητάς σου. Αυτές οι φωτογραφίες..δεν μπορείς να φανταστείς το τι έγινε σπίτι μου γι' αυτές τις φωτογραφίες. Γιατί με το που τις έβλεπα, ήθελα και εγώ να βγάζω αντίστοιχες ωραίες. Αλλά δεν είχα κάμερα. Λέω λοιπόν στον Κώστα να μου πάρει την ΧΨΩ που είχα δεί στο περιοδικό "φωτογραφία" της Καθημερινής. Ευτυχώς που είναι μελαχροινός ΄και η άμεση κιτρινίλα απο το σόκ της τιμής δεν φάνηκε. Αλλά δεν μου είπε "όχι δεν στη παίρνω" γιατί θα γινόταν καυγάς τρικούβερτος και στο τέλος θα του ελεγα "δεν σε έχω ανάγκη θα τη πάρω με τα λεφτά μου " και τέτοια γλαφυρά και το ζευγαρι θα μάλωνε χωρίς λόγο. Λέει "ναί" λοιπόν και εκεί τελειώνει. Δέκα μέρες αργότερα μου ανακοινώνει ότι το Χ φιλικό μας ζευγάρι θα πάει λίγες μέρες στη Κέρκυρα και επειδή Απριλιάτικη Κέρκυρα = πολύ κρύο και βροχή, πήγαμε και ψωνίσαμε μερικά κατάλληλα ρούχα. Α! Και βέβαια μαζί με το ταξείδι στη Κέρκυρα μου πήρε και μία κόκκινη DSC-T50!!! Τρελλάθηκα απο τη χαρά μου. Αρχισα να βγάζω φωτογραφίες προσπαθώντας να αποφεύγω τα σήματα της τροχαίας που όλο μέσα τους εμφανίζονταν και το θέμα συνεχίστηκε ώσπου να βελτιωθώ.
    Τώρα βέβαια έχω μία Canon και πειραματίζομαι με το Hdr. Ενα χόμπυ που μάλλον θα το συνεχίσω (στο Panoramio)αφού λήξει η μπλογκική μου ζωή.

    Συνοψίζοντας θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί χάρις σε εσένα έμαθα και λάτρεψα τη φωτογραφία. Μου έδωσες το δεύτερο χέρι βοηθείας. Φεύγοντας απο τη μπλογκόσφαιρα, θα συνεχίσω να δημοσιεύω τις φωτογραφίες μου (http://www.panoramio.com/user/1287665),να σχολιάζω και να σχολιάζομαι απο άλλους λιγώτερο εικονικούς και περισσότερο πραγματικούς φίλους (γιατί έχουμε συναντηθεί ήδη μία φορά).

    Σε ευχαριστώ και πάλι για αυτή τη χείρα βοηθείας. Οι μέρες σου να είναι μέσα στο φώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γενικα παιζονται πολλα παιχνιδια κατω απο τα τραπεζια ασφαλως για να πλουτιζουν ορισμενοι κτλ κτλ
    βεβαια αυτην την φορα το θεμα το ξεφτιλισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι γεγονός πως το διαδύκτυο είναι πέλαγος πληροφοριών ...
    κι ο καθένας μας ταξιδεύει με πλεούμενο τη δική του λογική !!!
    Μ' αυτή βοηθό προσπαθούμε να ψαρέψουμε την πραγματική αλήθεια ...
    μια κι ως γνωστό υπάρχουν πολλές αλήθειες !!!
    Αυτή όμως είναι και η μαγεία του "ταξιδιού" ...
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σου εύχομαι φίλε μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόλις σήμερα ένας συνάδερφος μου άφησε ένα ερωτηματολόγιο για να βοηθήσω το γιο του, μεταπτυχιακό φοιτητή στο Παν/μιο. Θέμα η αξιοπιστία των δελτίων ειδήσεων της τηλεόρασης. Και τι να του πεις τώρα του ταλαίπωρου; Ότι δε βλέπεις πια ειδήσεις από την TV αλλά αρκείσαι στους τίτλους των εφημερίδων και στο e-ξεφύλλισμα κάποιων απ' αυτών; Σαφώς το Δίκτυο είναι η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών. Αρκεί να χρησιμοποιούμε το μυαλουδάκι μας για να μην πνιγούμε στις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το δυσκολότερο είναι όντως να φιλτράρεις τις πληροφορίες που σε πυροβολούν από παντού και όχι το να επιλέξεις να μην ακούς.
    Συμφωνώ ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πιο αξιόπιστες ειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι συμφωνώ με αυτά που γράφεις, η κριτική ικανότητα είναι γερό όπλο.. καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. xoris krisi de ginetai tipote...distixos leipei omos apo pollous..klaisperaaaa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ σωστή η όλη σου σκέψη για να καταλήξεις στο ζουμί της όλης υπόθεσης, το ΥΓ σου!!!


    σματς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ξέρω τι λες, εγώ πάντως σήκωσα όοοοολα τα λεφτά μου από την τράπεζα και τα έχω στο δεύτερο συρτάρι στο σεμεδάκι της τηλεόρασης του υπνοδωματίου γιατί έχω έγκυρη πληροφορία ότι αμέσως μετά τη Eurovision (σημαδιακό;) γυρίζουμε στη drachmo-vision. Α, επίσης έψαξα και στους κάδους έξω από το Νομισματοκοπείο και βρήκα κάτι μάτσα κακοτυπωμένα δεκαχίλιαρα, ενώ ρώτησα έναν φίλο μου τραπεζικό και μου είπε ότι το 98% των καταθέσεων έχει μεταφερθεί στη Βόρεια Κορέα. Σίγουρα πράγματα σου λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Και τι είναι αλήθεια;" αναρωτήθηκε τότε ο Πιλάτος κι έπλυνε τα χέρια του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. το νετ δεν εχει τα σκηπτρα.
    απλως οταν βλεπεις ΣΤΟ ΝΕΤ, δημοσκοπησεις ειναι λογικο ο αλλος να κανει κλικ πρωτα στην επιλογη του νετ ως πλεον αξιοπιστου μεσου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. VAS..

    Για μένα η πληροφορία είναι σαν το σακάκι..
    Σε άλλον του πάει και φαίνεται σοβαρό και σε άλλον
    Φαίνεται σαν τσουβάλι…

    Άλλο να ακούσω μία πληροφορία από το Καρδίτσα TV
    Kai άλλο από το CNN…τότε θα υπάρχει βάση…

    Η επικοινωνία το τι θες να δεχθείς είναι πάλι και
    Αυτό σχετικό.. το καλύτερο είναι να ακούς πολλές απόψεις
    Και απλά να τις φιλτράρεις …

    Το 1999 με το χρηματιστήριο βγήκαν
    Αυτοί που ήταν ψύχραιμοι. φιλτράρανε την κατάσταση
    Και πάνω από όλα δεν ακούσανε τα παπαγαλάκια…
    Τον βομβαρδισμό των πληροφοριών από γνώστες και ΜΗ.

    Στην παρούσα φάση αν ακούσεις τις
    Γύρω σου πρέπει να κλείσεις ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή..

    Κερδισμένοι και σε αυτή την κατάσταση θα βγούν οι ψύχραιμοι…

    Γιατι οι κρίση έχει πολλές ευκαιρίες ….

    Και εγώ απλά την βλέπω σαν μια ευκαιρία για……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλα γίνονται για τον αποπροσανατολισμό του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ηφαιστίωνας Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω την κατάλληλη απάντηση :-)

    @ασκαρδαμυκτί Δυστυχώς κάπως έτσι γίνεται. Επιλέγουμε να πιστέψουμε μέρος μόνο της αλήθειας και τελικά τα κάνουμε κουλουβάχατα!

    @Μαρίνα Σεβαστή η απόφασή σου. Καλά να κάνεις ό,τι και αν αποφασίσεις! Ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια και ανταποδίδω.
    Χαίρομαι που συνέβαλα θετικά σε κάτι όμορφο :-)
    Να'σαι καλά!

    @σκουλήκι Το ζητούμενο είναι εμείς τι κάνουμε σ'αυτές τις περιπτώσεις...

    @side21 Την αλήθεια όμως που συνήθως έχουμε ήδη αποφασίσει να πιστέψουμε. Και αυτό είναι το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @marilia Χρήση του μυαλού και διεύρυνση των οριζόντων. Αυτό θέλει.
    Και φυσικά κομμένη την τηλεόραση, σωστά ;-)

    @ενεσούλα Φιλτράρισμα σίγουρα χρειάζεται. Από την άλλη αν εμμένεις ειδικά στην τηλεόραση, με τέτοιο βομβαρδισμό που δεχόμαστε είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς απ'το συνολικό κλίμα!

    @δραπέτης Όπως το λες, είναι γερό όπλο που χρειάζεται ανάπτυξη και εξάσκηση!

    @leviathan Δε νομίζω ότι λείπει. Απλώς έχουμε ξεχάσει να την εξασκούμε.

    @από μικρό και από τρελό Όπως μου βγαίνει το έγραψα :-)
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @xtsanos Πού είπαμε μένεις να περάσω μια βόλτα; Για να δω αν είναι καλό το στρώμα εννοώ! Χαχα!
    Έχουμε ακούσει πάάάρα πολλά.

    @fvasileiou Η αλήθεια και η ηλίθια τελικά δεν απέχουν πολύ ;-)
    Σωστή η παρατήρηση με τον Πιλάτο.

    @suspect Αναφέρομαι κυρίως στον περίγυρο που γνωρίζω που θέλουν να ψάχνονται λιγάκι παραπάνω απ'το χαζοκούτι.

    @Vas Το θέμα είναι φίλτατε να φιλτράρουμε αυτό που ακούμε. Και να κρατάμε το ουσιώδες, αυτό που αντηχεί καλύτερα την πραγματικότητα.
    Μου άρεσε το αισιόδοξο της κρίσης ως ευκαιρία. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι.

    @hackaday Θέλει όμως δύο πλευρές αυτό για να γίνει. Θέλει και εμείς να γουστάρουμε να αποπροσανατολιστούμε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δυστυχώς, βλέπω μια τάση, αντί ο καθένας να κρίνει τί να πιστέψει και τί να πετάξει, άγεται από την ελκυστικότητα και την συνομωσιολογικότητα της "πληροφορίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @darthiir the abban Ακριβώς αυτό συμβαίνει, φίλτατε. Θα συμφωνήσω απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @estrella Ε, μας έχουν τρελάνει. Γι αυτό ας προσέχουμε τι ακούμε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή