Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Αίγυπτος: Bibliotheca Alexandrina 1/3

Το τριήμερο που μας πέρασε με βρήκε για δουλειά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου μαζί με ένα μεγάλο γκρουπ ανθρώπων. Ο σκοπός φυσικά συνεδριακός. Θα μπορούσε κανείς να βρει καταλληλότερο μέρος για συνέδριο στην Αλεξάνδρεια από την περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; Προφανώς και όχι. Κάποια πράγματα για την παλιά αλλά και την νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μπορεί κανείς να διαβάσει στην wikipedia. Πληροφορίες επίσης μπορεί να βρει κανείς και στην ιστοσελίδα της Bibliotheca Alexandrina. Για να δούμε τι μπορούν να μας πουν και οι εικόνες.

Στην είσοδο της βιβλιοθήκης από την πλευρά που προσεγγίζουν συνήθως τα λεωφορεία, υποδέχεται τον επισκέπτη άγαλμα του Πτολεμαίου του Β' γνωστού και ως Φιλάδελφου, στα χρόνια του οποίου η Αλεξάνδρεια έγινε έδρα του ελληνιστικού κόσμου. 
DSCN2554
Το γύρω-γύρω της βιβλιοθήκης είναι από πέτρα γρανίτη από το Ασουάν, όπου με καλλιγραφία είναι γραμμένες επιγραφές από όλες τις γνωστές γλώσσες του κόσμου.
DSCN2555
Στον προαύλιο χώρο μας υποδέχεται - τι άλλο; - ο Μέγας Αλέξανδρος που είναι αυτός που ίδρυσε την πόλη της Αλεξάνδρειας και της έδωσε το όνομά του. Στο πίσω μέρος της στήλης αναγράφεται και ο έλληνας υπουργός Πολιτισμού [που επί των ημερών του έγινε η δωρέα της στήλης αυτής.
DSCN2529
Χαρακτηριστική άποψη που φαίνεται από τον παραλιακό δρόμο.
DSCN2511
DSCN2515
Η κατασκευή του κτιρίου μοιάζει με ηλιακό δίσκο, χαρακτηριστικό της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι μισοβυθισμένο στα νερά (συντριβάνι) που βρίσκεται μπροστά για να δείξει τον ήλιο που ξεπροβάλει από τη θάλασσα. Είναι γυρτός ο δίσκος, ώστε να επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό του εσωτερικού χώρου. Τέλος, φαίνεται ότι είναι ελλιπής επειδή ο δίσκος συμβολίζει την γνώση και η γνώση δεν έχει τέλος.
DSCN2514
DSCN2526
DSCN2528
DSCN2524
Άλλες απόψεις του προαύλιου χώρου.
DSCN2513
DSCN2522
DSCN2523
DSCN2512
DSCN2527
Στην είσοδο του συνεδριακού χώρου δεσπόζει η γνώση. Είτε εκφρασμένη ως θεά Αθηνά, είτε ως η αντίστοιχη αιγυπτιακή θεότητα Νηιθ. 
DSCN2506
DSCN2508
DSCN2507
Bibliotheca Alexandrina
DSCN2510
Ακριβώς απέναντι από το συνεδριακό βρίσκεται ο κυρίως χώρος της Βιβλιοθήκης. Μέρος αυτού του χώρου είναι προσβάσιμο για τους τουρίστες με είσοδο 10 αιγυπτιακών λιρών.Φυσικά περιλαμβάνει και μισή περίπου ώρα ξενάγηση στον ευρύτερο χώρο. 

Ο Δημήτρης ο Φαληρεύς ήταν ο εμπνευστής της ίδρυσης της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, γι αυτό και βρίσκεται εδώ το άγαλμά του.
DSCN2532
Απόψεις του χώρου από υπερυψωμένο επίπεδο ειδικό για επισκέπτες. Οι τοίχοι είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να απορροφούν τους ήχους. Αρκετός κόσμος βρίσκεται καθημερινά στην βιβλιοθήκη για να μελετήσει.
DSCN2536
DSCN2537
DSCN2538
Μέσα στις κολώνες που βλέπουμε υπάρχει αντιπυρικό σύστημα και ειδικές κουρτίνες που απομονώνουν τον χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Έτσι θα αποφευχθούν καταστροφές του παρελθόντος - μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε δύο φορές από πυρκαγιές.
DSCN2539
DSCN2540
DSCN2544
DSCN2549
Η ιστορία του πολιτισμού και άλλα βιβλία
DSCN2550
DSCN2551
Η μετάβαση από την Γνώση στην Σοφία
DSCN2548
Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει και μερικά επιπλέον μουσεία, στα οποία όμως οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται. Αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς για τις γκραβούρες της παλιάς Αλεξάνδρειας.

Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι έργο παγκόσμιας απήχησης. Πολλές χώρες συμμετείχαν σ'αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, ανάμεσα στις οποίες φυσικά και η Ελλάδα.
DSCN2553
Οι εργασίες του συνεδρίου κρατούσαν μέχρι αργά και παρόλη την κούραση, η Βιβλιοθήκη μας χάριζε μία ακόμη όμορφη οπτική γωνία. Προφανώς και αξίζει την επίσκεψή μας. Στο κάτω-κάτω, ο Μέγας Αλέξανδρος στέκεται εκεί και μας περιμένει...
DSCN2504

ΥΓ Θα ακολουθήσει άλλο ένα μέρος για την πόλη της Αλεξάνδρειας και ένα για το Κάιρο - ό,τι προλάβαμε να δούμε δηλαδή, καθότι κύριος σκοπός ήταν οι εργασίες του συνεδρίου.