Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Πορτογαλία: Belem και νύχτα στη Λισαβόνα (1/4)

Πέρυσι την Πρωτοχρονιά ήταν η άλλη πλευρά της Ιβηρικής χερσονήσου και συγκεκριμένα η Βαρκελώνη. Φέτος, επιλέξαμε την πλευρά που βλέπει στον Ατλαντικό Ωκεανό και την Πορτογαλία. Μία χώρα αντίστοιχη της δικής μας, με πλούσια ιστορία ειδικά στο κομμάτι των ανακαλύψεων, με επιρροές από Κέλτες, μαυριτανικά φύλα και τους γείτονές της, μια χώρα σε παρόμοια οικονομική κατάσταση με την Ελλάδα. Πορτογαλία λοιπόν με διαμονή στην πρωτεύουσά της τη Λισαβόνα (Lisboa όπως την λένε οι ντόπιοι) ήταν η επιλογή για την φετινή Πρωτοχρονιά.

Φτάνοντας αργά το βράδυ, δεν είχαμε πολλές επιλογές και έτσι κατεβήκαμε για μια πρώτη βόλτα στο κέντρο. Ο καιρός γενικά δεν ήταν πολύ κρύος, οι εναλλαγές όμως μεταξύ βροχής και σχετικής ηλιοφάνειας ήταν διαρκείς. Γι αυτό και η ομπρέλα ήταν μόνιμο κομμάτι της γκαρνταρόμπας μας. Το μετρό της Λισαβόνας είναι αρκετά καλό. Η κάρτα που φορτώνει κανείς διαδρομές κοστίζει 0,5 ευρώ ενώ κάθε διαδρομή είναι 0,8 ευρώ.
DSCN1200

Πρώτη στάση πλατεία Restauradores στο κέντρο της Λισαβόνας. Βρίσκεται στην περιοχή Baixa που είναι το κατώτερο κομμάτι της πόλης και εκείνο που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1775 και το τσουνάμι που ακολούθησε. Κατά την ανοικοδόμηση σχεδιάστηκαν μεγάλοι παράλληλοι δρόμοι με ωραίες πλατείες.
DSCN1203

Προχωρώντας παρακάτω συναντά κανείς τον ανελκυστήρα της Santa Justa (Elevador de Santa Justa) που ανεβάζει τους επισκέπτες από την κάτω πόλη στο ανώτερο κομμάτι.
DSCN1209

Την επόμενη μέρα πρωί-πρωί κατεβήκαμε πάλι στο κέντρο για να πάμε στην Praca do Comercio που ήταν η πύλη εισόδου των εμπορευμάτων. Εκεί βρίσκεται και Τουριστικό γραφείο όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί την Lisboa Card (16 ευρώ). Αυτή η κάρτα σου επιτρέπει ελεύθερη μετακίνηση στα ΜΜΕ, είσοδο στα περισσότερα μουσεία χωρίς να περιμένει κανείς στην ουρά και άλλα.
DSCN1215

Από την πλατεία πήραμε το τραμ με κατεύθυνση την Belem. Είναι περιοχή της Λισαβόνας κατά μήκος του ποταμού Τάγου με αρκετά αξιοθέατα και το ίσως μόνο κομμάτι εκτός του κέντρου που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος για πρώτη φορά. Πρώτη στάση το Mosteiro dos Jerónimos (μοναστήρι των Ιερονυμιτών).
DSCN1217

Η ουρά ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ευτυχώς την παρακάμψαμε με την κάρτα και προχωρήσαμε στο εσωτερικό. Από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν τα μεγάλα ταξίδια οι Πορτογάλοι εξερευνητές.
DSCN1250
DSCN1222
DSCN1231

Καθότι άγιες μέρες, είπαμε να περάσουμε και από την εκκλησία που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.
DSCN1237

Μετά το μοναστήρι, κατεβήκαμε στην κάτω μεριά προς το ποτάμι. Παρεμπιπτόντως, η Λισαβόνα δεν είναι παραθαλάσσια πόλη. Αυτό που διακρίνεται στις κάτω φωτογραφίες είναι ποτάμι και συγκεκριμένα ο ποταμός Τάγος με τις εκβολές του.
DSCN1262

Το μνημείο αυτό έχει στηθεί προς τιμή των μεγάλων Πορτογάλων θαλασσοπόρων (Padrão dos Descobrimentos).
DSCN1268

Στο βάθος διακρίνονται οι εκβολές του ποταμού Τάγου και πιο πέρα ο Ατλαντικός.
Η περιοχή παλιά είχε μόνο αποθήκες, οι περισσότερες εκ των οποίων πλέον έχουν ανακαινιστεί και έχουν γίνει γκαλερί, εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ.
DSCN1284

Επόμενος σταθμός στην περιήγηση ο Πύργος της Μπελέν. Παλιότερα βρισκόνταν πιο μακριά από την ακτή, αλλά λόγω επιχωματώσεων έχει έρθει πιο κοντά. Αποτελούσε το φρούριο για το Μοναστήρι των Ιερονυμιτών. Και εδώ γλυτώσαμε ουρά με την χρήση της κάρτας Λισαβόνας.
DSCN1286

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Μουσείο με τις Βασιλικές Άμαξες. Σχετική αναφορά είχε και ο οδηγός, ενώ ήταν δωρεάν η είσοδος με την κάρτα οπότε είπαμε να το τιμήσουμε. Βασιλικές άμαξες σε διάφορα στυλ είναι το θέμα του μουσείου. Πρωτότυπο, αν μη τι άλλο...
DSCN1305

Αν και πεινούσαμε αρκετά, είπαμε να επισκεφτούμε ένα τελευταίο μουσείο πριν το διάλειμμα για φαγητό. Στην κορυφή του λόφου πάνω απ'την Belem (σημαίνει Βηθλεέμ στα πορτογαλικά) βρίσκεται το Μουσείο της Δημοκρατίας (ή κάπως έτσι).
DSCN1316

Εκεί πετύχαμε υπαλλήλους που ήταν πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν και να μας ξεναγήσουν. Ενθουσιάστηκαν όταν μάθανε ότι είμαστε Έλληνες (!) και μας ανοίξανε και κάποιες αίθουσες που ήταν κλειδωμένες. Η συγκεκριμένη αίθουσα χρησιμοποιείται ακόμη για επίσημες εκδηλώσεις του κράτους.
DSCN1329

Πεινασμένοι και κατάκοποι καταφύγαμε σε τοπικό εστιατόριο πέρα από τα τουριστικά. Οι σερβιτόροι δεν ήξεραν αγγλικά, οι κατάλογοι ήταν μόνο στα πορτογαλικά, αλλά οι γνώσεις της παρέας σε ισπανικά και παντομίμα βοήθησαν για να συνεννοηθούμε αρκούντως. Πρώτα ήρθαν τα ορεκτικά. Αριστερά διακρίνονται πιτάκια γεμιστά με μπακαλιάρο (το εθνικό φαγητό των Πορτογάλων) και με γαρίδες. Στη μέση έχουμε γαρίδες τηγανισμένες με σκόρδο (τρομερή γεύση), χταπόδι ξυδάκι με πίκλες και κουκιά. Αριστερά κλασική τονοσαλάτα.
DSCN1332

Για κυρίως πήραμε μπακαλιάρο σε δύο μορφές. Η πρώτη κλασική είναι ψητός όπως και φαίνεται πάνω. Η κάτω μορφή είναι μπακαλιάρος αλεσμένος σε κομμάτια με σέλινο, κρεμμύδι και χτυπημένος με αβγό. Πολύ ενδιαφέρουσα γεύση, ομολογουμένως! Και όλα αυτά συνοδεύτηκαν με Vinho Verde που είναι λευκό κρασί που δεν έχει αφεθεί να ωριμάσει. Και όλα αυτά με 13 ευρώ το άτομο.
DSCN1333

Οι βόλτες συνεχίστηκαν αυτή τη φορά πιο κεντρικά. Περνώντας μέσα από διάφορους κήπους, πετύχαμε άλλη μια όμορφη εκκλησία.
4239905207_015f6393f3

Έχοντας ακούσει πολλά για την νυχτερινή ζωή της Λισαβόνας και το Bairro Alto (συνοικία στα ψηλά ή κάπως έτσι) κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Η περιοχή θυμίζει κάτι σαν Ψυρρή. Δευτέρα και Τρίτη πάντως τα περισσότερα μαγαζιά ήταν κλειστά, ενώ ελάχιστος κόσμος κυκλοφορούσε.
DSCN1345

Ευτυχώς πετύχαμε ένα πολύ καλό και προσεγμένο wine bar. Η Πορτογαλία έχει παράδοση στα καλά κρασιά, πέρα από το κλασικό πόρτο. Το μαγαζί είχε πάρα πολλά κρασιά, ενώ μπορούσες να δοκιμάσεις όποιο ήθελες. Εκτός από κρασιά είχε ωραία λικέρ, κονιάκ και άλλα ποτά. Και όλα αυτά σε λογικές τιμές. Μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι, είναι η αλήθεια. Μήπως λείπει αντίστοιχο μαγαζί από την Αθήνα;
DSCN1350

Κλείνοντας αυτή την γεμάτη μέρα, πήραμε ένα από τα τραμ που σε κατεβάζουν από τα ψηλά στο κέντρο της πόλης για να πάρουμε το μετρό προς το ξενοδοχείο. Η διαδρομή είναι 1,40 αλλά δωρεάν με την Lisboa Card και έτσι την τιμήσαμε.
4239906313_26ac2702c5

Η επόμενη μέρα θα περιλάμβανε την περιοχή Alfama με το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου να δεσπόζει, οπότε η ξεκούραση ήταν επιβεβλημένη...

ΥΓ Πολλοί μπορεί να θυμόμαστε την Λισαβόνα και από τους Απαράδεκτους όπου εκεί υποτίθεται ότι είχανε κάνει μήνα του μέλιτος ο Σπύρος με τη Δήμητρα. Τρελό γέλιο η σκηνή με τον Γιάννη να κυνηγάει τον ναυτικό στους δρόμους της πόλης.
ΥΓ1 Ακολουθεί άλλο ένα μέρος για Λισαβόνα και μετά η Σίντρα (γραφική πόλη έξω απ'την Λισαβόνα) και το Πόρτο.

47 σχόλια:

  1. Να το Λ που έλεγες ότι θα πας!!!!!Περιμένω και τα άλλα ποστ....ήδη ονειρεύομαι :)))

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το Λ το έπιασα,
    φαίνεται ότι πέρασες ωραία...

    καλή αρχή για έναν καινούργιο χρόνο, γεματο υγεία και ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ πάντως την θυμάμαι για το euro2004!χαχα!καλή χρονιά να έχεις με υγεία και πολλές πολλές εξορμήσεις και όμορφια ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι υπεροχαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα! Που ειναι! Θελω να παω και εγω μαζι σου ενα ταξιδι να με πας απο δω και απο κει :) Περασες φανταστικα ειμαι σιγουρη! Παντα τετοια! Αναμενω τις επομενες αναρτησεις!

    Μαρουλοφιλακια!

    *οπως παντα αναλυτικοτατος και με καταπληκτικες φωτογραφιες Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμ....θα περιμένω και τις επόμενες αναρτήσεις για να...αποφανθώ! πολύ μουσείο έπεσε όμως έτσι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανέμορφη φαίνεται! Τώρα τελευταία πολλά ακούω για Πορτογαλία κι όλο και πιο κοντά είμαι στην απόφαση να την επισκεφθώ :) Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ξενάγηση, θα την ξαναδιαβάσω όταν έρθει ο καιρός ;)

    Καλή χρονιά Κιτσομήτσο μας, ταξιδιωτική και όμορφη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα πόσο ωραία είναι αυτά τα παλιά κτίσματα! Και το φαγητό όμως καλό φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ωραια φωτακια ωραια κτιρια
    φαι δεν ειναι για μενα ακου κουκια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να σε δω μετά την Πορτογαλία πού θα πας Kitso!! Δεν έχεις αφήσει Ευρωπαϊκή χώρα που να μην έχεις δει Mitso!!
    Καλή σου χρονιά και αναμένομεν τα υπόλοιπα 3/4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Σάββας,καφέ! είναι ακομα εκεί;:)))

    Καλή Χρονιά,ρε ταξιδιάρη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένα από τέσσερα;;;
    ΟΙΜΕ!
    Εσύ χειροτερεύεις όσο πας…
    Πάντως η «βροχή» στο κτίριο με την τόσο «αρχιτεκτονική» πρόσοψη με χάλασε…
    Καλή χρονιά βρε!
    (Χμφφφττττ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @και λοιπόν Τώρα να πω ότι έτυχε ή ότι πέτυχε; Δύσκολο!
    Φιλιά!

    @ρία Ω ναι, το πέτυχες :-) Το άλλο ήταν πιο εύκολο ;-)
    Καλημέρα

    @tovene592 Νομίζω όλοι μας δεν θα το ξεχάσουμε αυτό!
    Η πλάκα είναι ότι δε μας το έχουνε κρατήσει οι κάτοικοι της χώρας, μια χαρά μας συμπεριφερθήκανε!

    @πιγκουίνος Είναι όντως ωραία!
    Εύχομαι και σε σένα πολλά ταξίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @μαρούλι Αφού και συ τις πας τις βολτίτσες σου! Παραπονιάρα :-)
    Πολλά φιλιά

    @chichipiru Την πρώτη μέρα που είχαμε διάθεση μόνο, μην ανησυχείς. Εσύ δηλαδή δεν πήγες σε κανένα μουσείο;

    @lucinta Καλή είναι όντως. Και από Ελβετία πετάνε συχνά αεροπλάνα, οπότε το'χεις άνετα!
    Φιλιά!

    @ηφαιστίωνας Καλή χρονιά να έχουμε, φίλτατε!
    Είναι όντως ωραία. Περίμενε τις συνέχειες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @σκουλήκι Ορεκτικό ήταν βρε συ. Μετά είχε ψαρικά πολλά που σ'αρέσουν!
    Φιλί

    @jamanfou Ακριβώς, τέλος η Ευρώπη θέλω να πιστεύω. Ώρα για ταξίδια μακρινάάάά!
    Φιλιά

    @vad Έφυγε για άλλες πολιτείες, αφρικανικές!
    Καλή χρονιά και σε σένα και χρόνια πολλά!

    @darthiir the abban Άλλαξε η χρονιά, οπότε όλα επιτρέπονται! Χεχε! Ο ίδιος μου έδωσες την άδεια, αν δεν κάνω λάθος!
    Υπομονή, τι άλλο να πω;
    Καλή χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. καλη χρονια με υγεια σενιορ, ευχομαι τα ....καλυτεροτερα σε οσους αγαπας και σε αγαπουν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχα!!! Κάθε ταξίδι εκατομμύρια εικόνες!! Άντε και του χρόνου!
    Καλή χρονιά να ευχηθώ, με υγεία πάνω απ' όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πόσο ζηλέυω!
    Καλή χρονιά και χρόνια Πολλά ΚίτσεΜητσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Xelo !!!!
    -Ωραίο το belem , πολύ αέρας και βροχή όμως !!
    - Σάββατο στην Bairo γινόταν χαμός ''φιλιούνται-αγκαλιάζονται'' !!!
    - Στο ενυδρείο πήγες ; Σίντρα ωραία φάση.

    Τέλειες τιμές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλη χρονια Κιτσακο!! Με ταξιδια πολλα, με εμπειριες γεματες ομορφια, υγεια και αγαπη φιλε μου :)
    φιλακια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγώ ακόμα έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό!!
    Τι αρχιτεκτονική υπέροχη!Τι χλιδή!!
    Θέλω να τα δω όλα!!!!
    Και πολιτισμός όχι προχειροδουλειές καρτούλες για τουριστικά θέρετρα και τελείωσες!
    Καλή Χρονιά να'χεις και πάντα σε τέτοια ευχάριστα πανέμορφα μέρη να ταξιδεύεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. welcome back! και καλή ταξιδιάρικη χρονιά!
    λοιπόν εγώ έχω κάνει ένα εντελώς "κουφό" ταξίδι στην Πορτογαλλία πριν απο πολλά χρόνια, είχα ταξιδεψει στην περιοχή του Πορταλέγκρε ... όπου ένιωσα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ... ήταν ένα ταξίδι που θα το ονόμαζα "η αποθέωση του να είσαι Ελληνας!" (μου μπήκαν ιδέες για ανάρτηση) πήγαινα σε μπαρ και όταν καταλάβαιναν οτι είμαι "hellinis" μου βάζανε Ντέμη Ρουσσο κλπ κλπ κλπ πολλές ωραίες ιστορίες από ενα όμορφο μέρος και ενα αξιαγάπητο λαό, μετά ξαναπηγα (δλδ πηγαινοερχομουνα Ισπανία -Πορτογαλλία) και τέλος πήγα το 2004 στο τελικό και κόντεψα να κάτσω να κάνω παρέα στον Σάββα ...
    ως εκ τούτου αντιλαμβάνεσαι ότι έχω πιεί αρκετά καλά κρασιά! (shame on me ...δεν εχω πάει στο Πόρτο αλλά καλα να είμαστε και που θα μου πάει !)
    φιλιά
    υ.γ. ξέχασα να δηλώσω τον θαυμασμό μου για τις φώτος και την περιγραφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Με γυρισες 9 χρονια πισω, τοτε που εζησα για λιγο Lisboa. Και τα περπατουσα ολα αυτα, αλλα εμενα στο Paco d Αrcos προς Cascais. Περιμενω Sintra :) η πολυαγαπημενη μου.
    καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα και Καλή Χρονιά! Η Λισαβόνα είναι ίσως η πόλη που μού έχει αφήσει τα πιο όμορφα συναισθήματα και τις πιο έντονες αναμνήσεις. Είναι τόσο γοητευτική και συνάμα τόσο ήρεμη. Κι οι κάτοικοί της, τι υπέροχοι άνθρωποι! Έβλεπες στα βλέμματά τους , τα επίμονα στραμμένα προς τη θάλασσα , μια γλυκιά μελαγχολία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ , ήμασταν στο Bairro Alto και παίρναμε τυχαία διάφορα δρομάκια όταν κάποια στιγμή ακούσαμε μια σπαρακτική φωνή να τραγουδά ένα fado. Αφεθήκαμε στο τραγούδι αυτό , για λίγο δεν υπήρχε κανένας άλλος ήχος , όλα είχαν ''σβήσει'' , οι φωνές των ανθρώπων , τα αυτοκίνητα.... Περπατούσαμε έχοντας για οδηγό μόνο το θλιμμένο εκείνο τραγούδι. Βρήκαμε την πηγή του στο πρόσωπο μιας μικροκαμωμένης τραγουδίστριας που συμπτωμτικά βρισκόταν στο τελικό προορισμό της βόλτας μας εκείνο το απόγευμα: Το επάνω μέρος του elevador!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σούπερ η ξενάγησή σου φίλε!

    Να μας δείχνεις και φώτος με τις άντεργκράουντ πλευρές των πόλεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλά φαίνεται πραγματικά υπέροχη πόλη!! Και η κάρτα που πήρατε μια χαρά σας βόλεψε να το ξέρουμε όποτε και αν πάμε!! :ΡΡ Χρόνια πολλά!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τι υπέροχα ταξίδια τι υπέροχες φωτογραφίες Καλή χρονιά και πάντα τέτοια για όλα τα χρόνια με υγεία και κέφι όπως πάντα
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολυ ομορφο αρθρο,και ακομα πιο ομορφες οι φωτογραφιες!Περιμενουμε τη συνεχεια.Καποια στιγμη Ισπανια,Πορτογαλια ειναι και στο δικο μας προγραμμα να παμε:)

    Απορια ενος ζαλισμενου μυαλου: Tempura φαγατε η βρηκατε να σερβιρουν εκει?Προσφατα ασχολιομουν με την Ιαπωνικη κουζινα και εμαθα οτι το πιατο αυτο εχει Πορτογαλικες ριζες..

    Καλη χρονια και ολα να πανε καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ ωραία η περιήγηση KitsoMitso! Καλή Χρονιά σου εύχομαι και του χρόνου σε νέα μέρη! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Α και μια ερώτηση που ξέχασα να κάνω πριν... την Lisboa card από που την προμηθευτήκατε; Από εκεί ή εκ των προτέρων μέσω ίντερνετ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολυ ωραιααααααα! Καλη χρονια Κιτσο μου, γεματη τετοιες ομορφες εικονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ουάου!!! Ρε συ είναι πολύ όμορφα!!! Περάσατε σούπερ να υποθέσω ε; Περιμένω κι άλλα!! Με έψησες ήδη πάντως!!!
    Καλή χρονιά!!
    Φιλιά

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @suspect Καλή χρονιά σε όλους μας! Ό,τι καλύτερο να ευχηθούμε.
    Την καλησπέρα μου.

    @Γιώργος Τ. Ε όχι και του χρόνου! Νωρίτερα εννοείται! χεχε!
    Καλή χρονιά και σε σένα και ό,τι καλύτερο!

    @_st_ Μη ζηλεύεις καθόλου. Έχεις την κοράκλα σου να χαίρεσαι ;-)
    Καλή χρονιά και σε σένα!

    @fpboy Ενυδρείο δεν πήγαμε, έχω δει μεγαλύτερα οπότε είπα να μην επαναληφθώ.
    Για την νυχτερινή ζωή τι να σου πω. Μπορεί να βγαίνουν μόνο Σάββατο.
    Σίντρα ακολουθεί ;-)
    Εσύ φωτογραφίες πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @φάβα Καλή χρονιά και σε σένα τρελό φαβόνι!
    Ό,τι επιθυμείς και σύντομααα!
    Φιλιά!

    @ζουζού Καλά είναι. Μπορεί οι φωτογραφίες να αναδεικνύουν το μεγαλείο - πλάκα κάνω!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Και συ ό,τι επιθυμείς!

    @νατάσσα Μπορώ να πω ότι επιδοθήκαμε σε οινοποσία και ακολουθήσαμε δρόμους πορτογαλικού κρασιού. Ενδιαφέρουσα εμπειρία!
    Τώρα για την αντιμετώπιση που λες, στο μουσείο ήταν όντως έντονη η αίσθηση! Ελλάδα και ξερό ψωμί :-)
    Να'σαι καλά τον θαυμασμό!Χεχε! Φιλιά

    @αλίκη Σίντρα έρχεται! Ώστε έμεινες ε; Όμορφα πρέπει να ήταν!
    Την καλησπέρα μου και ελπίζω να φανώ αντάξιος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @crispy Όμορφα και ποιητικά τα περιγράφεις. Είναι να το έχεις τελικά...
    Έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις, λοιπόν. Ωραία...

    @ασκαρδαμυκτί Αντεργκράουντ λέγοντας; Για βοήθησέ με λιγάκι!
    Ευχαριστώ, να'σαι καλά!

    @dreamy cloud Καλή είναι και αυτή, καλή είναι :-)
    Άμα θέλει κανείς να επισκεφτεί κάποια αξιοθέατα, αξίζει να την αγοράσει όντως!
    Καλή χρονιά.

    @rain Καλή χρονιά και σε σένα! Ό,τι καλύτερο!
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Aris McKenzie Να πάτε βεβαίως, γιατί όχι; Και γρήγορα ε;
    Τεμπούρα τι είναι; Δεν βρήκαμε πουθενά κάτι τέτοιο, να σου πω την αλήθεια.
    Καλή χρονιά και σε σένα!

    @DaNaH Καλή χρονιά, κοπελιά! Ό,τι καλύτερο εύχομαι!
    Την αγοράσαμε από Tourist Office Center στην Praca do Comercio. Δεν ξέρω αν μπορείς να την πάρεις μέσω Ίντερνετ. Και ισχύει για 24 ή 48 ώρες από την στιγμή που θα την ακυρώσεις.
    Ελπίζω να σε κάλυψα :-)

    @butterfly Καλή χρονιά να έχουμε!
    Όμορφες εικόνες εύχομαι απ'όλους μας!

    @crazytourists Όμορφα ήταν, όντως. Ελπίζω να σου αρέσουν οι συνέχειες :-)
    Να πάτε, γιατί όχι;
    Πολλά φιλιά και καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ωραία όταν πάμε (γιατί σίγουρα θα πάμε κάποια στιγμή) θα το έχω υπόψην! Ευχαριστώ για την απάντηση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πάντα να ταξιδεύεις με κάθε τρόπο και αν εκτιμάς τις εμπειρίες σου.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με όμορφα και εποικοδομητικά ταξίδια.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. lisboa card k agios o theos!!
    poli orea fenete pados..!den tin piani to mati su gia tetia..bravo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Πολύ όμορφες οι φωτό, ειδικά αυτοί με τα κόκκινα άνθη στο πώτο πλάνο!

    Πήξατε στον μπακαλιάρο φαντάζομαι! Τον μαγειρεύουν με όλους τους τρόπους που υπάρχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Φίλε Kitso εξαιρετικές οι φωτογραφίες σου! Η Πορτογαλία είναι μέσα στους φετινούς προορισμούς μου (μιας και δεν έμεινα και πολλά μέρη) και η παρουσίαση σου μου κίνησε την περιέργεια και μου άνοιξε την όρεξη!

    Αντε περιμένω και τα υπόλοιπα 3 ποστς για να αποκτήσω πιο εμπεριστατωμένη άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πάρε με μαζί σου στο επόμενο ταξίδι... Σε παρακαλώ! Άσε μου μήνυμα στο blog μου και γω βγάζω διαβατήριο στο πιτς φυτίλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλή χρονιά Kitsomitso με πολλά καλά ταξίδια υγεία και όμορφες απολαυστικές στιγμές!
    Γουάου!!!
    Η Λισαβώνα είναι φοβερή!!!
    Πάω να διαβάσω τις συνέχειες!!!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ele Ούτε καν διαβατήριο δεν χρειάζεται! Ταυτότητα μόνο - ΕΕ βλέπεις ;-)

    @ndn Καλές βόλτες σου εύχομαι και σένα!
    Καλή και η Πορτογαλία ως δεύτερος προορισμός, όπως σωστά λες.
    Καλημέρα

    @penny Δεν πήξαμε να σου πω την αλήθεια. Εγώ επέλεξα να τρώω συνέχεια θαλασσινά ως κάτι διαφορετικό.
    Όντως τον μαγειρεύουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους!

    @dimbim Κάπως έτσι, φίλτατε. Και που να δεις τα επόμενα μέρη.

    @αστροσυμμορίτες Άντε, σειρά σας για ταξίδια!
    Περιμένουμε...

    @Δανάη Παρακαλώ. Τώρα μεταξύ μας τα λέμε αυτά, ως πολυταξιδεμένοι; ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Εξαιρετικό οδοιπορικό γεμάτο υπέροχες φωτογραφίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @Φοίβος Νικολαϊδης Το καλό της υπόθεσης είναι ότι μπορούμε να ταξιδεύουμε και μέσα από τις περιγραφές των άλλων. Αυτό εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις διαδρομές μας ακόμη καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή