Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

Ελβετική τράπεζα: Ζυρίχη (3/3)

Η τελευταία μέρα στην Ελβετία μας έφερε στη Ζυρίχη, απ'όπου και θα αναχωρούσαμε για Ελλάδα. Αυτή τη φορά δεν πήγαμε στα τυφλά, αλλά ακολουθήσαμε τις συμβουλές μιας νεόκοπης ντόπιας... Αναφέρομαι στην lucinta η οποία με προθυμία μας συμβούλευσε για το τι να δούμε αυτή τη μέρα που θέλαμε να περάσουμε στην πόλη της. Με την άδειά της, λοιπόν και μερικές φωτογραφίες δικές μου ας ξεναγηθούμε σ'αυτή την όμορφη πόλη.

Αγαπητέ Κιτσομήτσο,

σε πρόλαβα, νεσπα? Λογικά μεθαύριο πρέπει να έρχεσαι στην όμορφη Ζυρίχη. Ακολουθεί μια σύντομη εικονική περιήγηση στη νέα μου πόλη, που ελπίζω να βρείτε χρήσιμη :) Η περιήγηση βασίζεται σε αυτόν τον υπέροχο χάρτη που μόλις βρήκα στο ίντερνετ και ο οποίος μας δείχνει ακριβώς το κέντρο της πόλης. Εφόσον απ' ό,τι κατάλαβα θα μείνετε μόνο μία μέρα στη Ζυρίχη, η πρότασή μου είναι να γνωρίσετε το κέντρο της περπατώντας το... Φορέστε λοιπόν τα αθλητικά σας και ξεκινάμε!!

Καταρχάς η Ζυρίχη είναι πολύ μικρούλα, μια "μικρή μητρόπολη" όπως τη λένε οι ντοπιοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορείτε μετά τη μέρα που θα περάσετε εδώ, να πείτε ότι τη γυρίσατε όλη :) Πάμε στο χάρτη λοιπόν... Το κέντρο θα έλεγα χονδρικά ότι βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων οδών: Bahnhofstrasse και Rämistrasse (αριστερά και δεξιά του ποταμού Λίμματ όπως βλέπουμε τον χάρτη) και των γεφυρών Bahnhofbrücke (βόρεια) και Quaibrücke (νότια). Λογικά το πρώτο σημείο που θα δείτε μόλις φτάσετε στην πόλη είναι ο κεντρικός σταθμός (Hauptbahnhof), που είναι τεράστιος και το σημείο αναφοράς της πόλης. Ας ξεκινήσουμε με μια πιθανή διαδρομή που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε. Το περπάτημα είναι αρκετό, αλλά υπάρχει κι άλλος τρόπος να γνωρίσεις μια πόλη? :)
IMAGE_469
...Ο επόμενος σας προορισμός είναι η Niederdorfstrasse, η παλιά πόλη ουσιαστικά. Πρώην red-light district, πλέον τουριστικός δρόμος με δεκάδες εστιατόρια, καφέ, μπυραρίες. Μια ωραία σοκολατερί (η παλαιότερη στην πόλη) που θα συναντήσετε στο δρόμο σας (προς το τέλος της Niederdorfstrasse) είναι το Schober. Θα μπορούσατε να κάνετε μια μικρή στάση για μια ζεστή σοκολάτα ή να συνεχίσετε το περπάτημα στη γύρω περιοχή (πχ. Rindermarkt, Neumarkt) με επόμενο στόχο τη χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής εκκλησία Grossmünster (μπορείτε να ανέβετε στο "καμπαναριό" για να απολαύσετε μια ακόμη όμορφη οπτική γωνία της πόλης αν και δεν το θεωρώ απαραίτητο - έχετε ακόμα πολλά να δείτε και θα χάσετε χρόνο).

IMAGE_474
Χαθείτε στα γραφικά στενάκια γύρω από αυτή, βγάλ' τε όμορφες φωτογραφίες και συνεχίστε προς το "άνω" τμήμα της παλιάς πόλης, την Oberdorfstrasse.

IMAGE_471
Συνέχεια της "κάτω" Niederdorfstrasse, όμως κατά τη γνώμη μου πολύ ομορφότερη. Δεν έχει τόσα τουριστικά μαγαζιά, αντιθέτως είναι πιο 'καλλιτεχνική', με όλα τα στενάκια με τα οποία διασταυρώνεται να κρύβουν γκαλερί, όμορφα μαγαζάκια, μικρά σινεμά, ζεστά καφέ, όμορφες εικόνες. Κατεβείτε προς το ποτάμι και πάλι (LimmatQuai) με κατεύθυνση αυτήν τη φορά τη γέφυρα Münsterbrücke, για να περάσετε πλέον στο πιο γκλάμουρους κομμάτι της πόλης. Η περιοχή που οριοθετείται από τις πολλές εκκλησίες είναι επίσης εξαιρετική για περπάτημα.
IMAGE_491
IMAGE_476
IMAGE_480
Μπείτε αν θέλετε στην Fraumünster για να δείτε τα διάσημα βιτρώ του Chagall, χαζέψτε το καμπαναριό της StPeters Kirche με τα μεγαλύτερα ρολόγια τοίχου της Ευρώπης, περπατήστε όσο πιο πολύ μπορείτε στα γύρω στενά και ανεβείτε στο Lindenhof για να καθίσετε επιτέλους, να κάνετε διάλειμμα και να απολαύσετε τη θέα, αυτήν τη φορά από την άλλη πλευρά της πόλης.

IMAGE_484

IMAGE_485

IMAGE_503
Αφού ξεκουραστείτε, κατεβείτε στο γραφικό δρομάκι Rennweg και περπατήστε ως την Bahnhofstrasse, μια απ' τις ακριβότερες οδούς της Ευρώπης. Ω ναι, η Ζυρίχη επιτέλους όπως την είχατε φανταστεί, βωμοί του καταναλωτισμού, εμπορικά κέντρα και τράπεζες, πολλές τράπεζες. Περπατείστε και πάλι νότια (κάνουμε μερικά ζικ ζακ αλλά οι αποστάσεις δεν είναι τόσο τρομακτικές) ως την Paradeplatz θαυμάζοντας τα αγαθά του καπιταλισμού. Κάπου εδώ λέω να τελειώσουμε με το περπάτημα και αν έχετε κουράγιο, να μπείτε για ψώνια ή να καθίσετε για φαγητό αν δεν το έχετε ήδη κάνει κάπου στη διαδρομή. Λάβετε υπόψη σας μόνο ότι τα εμπορικά μαγαζιά κλείνουν σχετικά νωρίς (νομίζω στις 6 τα Σάββατα ενώ είναι κλειστά τις Κυριακές), ενώ και οι καφετέριες/ζαχαροπλαστεία συνήθως έχουν κλείσει στις 7-8 το απόγευμα...
Πανοραμική άποψη της πόλης
IMAGE_499
IMAGE_497
IMAGE_498
Οι πληροφορίες ήταν σίγουρα πολύ περισσότερες. Υπήρχε ολόκληρο παράρτημα για φαγητό, καφέ και φυσικά σοκολάτες. Στο Πολυτεχνείο δεν πήγαμε, ενώ στο κέντρο της πόλης είχε ήδη σκοτεινιάσει όταν φτάσαμε και οι φωτογραφίες δεν είναι πολύ καλές. Lucinta πραγματικά σε ευχαριστούμε για τον χρόνο που διέθεσες για την ηλεκτρονική αυτή ξενάγηση. Ποιος ξέρει, την επόμενη φορά ίσως συναντηθούμε...
IMAGE_501