Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009

Ελβετικό ρολόι: Λουκέρνη (2/3)

Η δεύτερη μέρα στην Ελβετία μας βρήκε στον δρόμο για την Λουκέρνη. Η μικρή και όμορφη αυτή πόλη βρίσκεται σχετικά κεντρικά στην Ελβετία, μία ώρα περίπου με το τρένο από την Βασιλεία όπου ήταν η έδρα μας. Τα ελβετικά τρένα μπορεί να είναι ακριβή στην ώρα τους όπως τα περίφημα ελβετικά ρολόγια, αλλά είναι αρκετά ακριβά ταυτόχρονα. Για την διαδρομή Βασιλεία-Λουκέρνη μετ' επιστροφής πληρώσαμε κάτι λιγότερο από 50 ευρώ. Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται στο κέντρο περίπου της πόλης, ακριβώς μπροστά στη ομώνυμη λίμνη που χαρακτηρίζει την πόλη. Οι πρώτες εικόνες που αντικρίζει κανείς βγαίνοντας είναι πραγματικά όμορφες.
IMAGE_448
IMAGE_433
Δεξιά από τον πύργο που διακρίνεται αριστερά και αποτελεί μέρος της παλιάς οχύρωσης της πόλης, βρίσκεται η παλιά πόλη, όπου ήταν και ο προορισμός μας.
IMAGE_434
Αυτό που φαίνεται σαν "σκεπαστή" είναι στην ουσία γέφυρα. Και μάλιστα γέφυρα με αρκετά ενδιαφέροντα. Η γέφυρα ονομάζεται Kapellbrücke που σημαίνει γέφυρα του παρεκκλησίου και είναι η παλαιότερη ξύλινη γέφυρα της Ευρώπης. Το κτίσμα που ξεχωρίζει βέβαια είναι ο Πύργος του Νερού που ήταν κομμάτι της οχύρωσης και έχει χρησιμοποιηθεί και ως φυλακή. Διασχίζοντας κανείς την γέφυρα βέβαια, τον περιμένουν και άλλες εκπλήξεις. Αρκετοί κύκνοι και πάπιες είναι μαζεμένες στο ποτάμι που χύνεται στην λίμνη, παρόλο το τσουχτερό κρύο.
IMAGE_441
Οι ζωγραφιές αυτές είναι του 17ου αιώνα και απεικονίζουν σκηνές της πόλης. Εντυπωσιακό θέαμα.
IMAGE_437
Το κακό είναι ότι μια φωτιά το 1993 που προήλθε από ξεχασμένο τσιγάρο έκαψε μεγάλο μέρος της γέφυρας όπως και τις περισσότερες από τις ζωγραφιές αυτές. Τα σημάδια είναι ακόμη ορατά.
IMAGE_443
Η παλιά πόλη έχει αρκετή ζωντάνια και χρώμα. Αυτό φαίνεται παντού όπως και σ'αυτό το εστιατόριο.
IMAGE_446
Επειδή είχε μεσημεριάσει, αποφασίσαμε να καθήσουμε σε ένα εστιατόριο για να απολαύσουμε ζεστή σούπα. Ο κατάλογος είχε ποικιλία, οπότε είπαμε να πειραματιστούμε. Μια ψαρόσουπα και μια κολοκυθόσουπα ήταν ό,τι πρέπει για αναζωογόνηση.
IMAGE_451
Καθότι πόλη που αναπτύχθηκε κυρίως λόγω των μοναστηριών, έχει αρκετές εκκλησίες, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο επιβλητικές.
IMAGE_452
Η συγκεκριμένη χρησιμεύει και ως  "σημαδούρα" για το επόμενο πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται για το Löwendenkmal δηλαδή το Μνημείο του λιονταριού, που είναι σκαλισμένο σε βράχο. Εντυπωσιακό μνημείο, αφιερωμένο στη μνήμη των Ελβετών Φρουρών που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης - ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί η Ελβετία να έχει ειρήνη πολύ καιρό τώρα, αρκετοί όμως κάτοικοι της χώρας παλιότερα ήταν μισθοφόροι σε ξένους στρατούς.
IMAGE_456
Αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό ελβετικό σπίτι.
IMAGE_454
Φεύγοντας, ρίξαμε μια τελευταία ματιά πέρα από την λίμνη, στα ψηλά βουνά που την περικλείουν και αντιπροσωπεύουν την χώρα.
IMAGE_449
IMAGE_463
Σαν μια υπενθύμιση ότι μπορεί να είδαμε κάποιες από τις πόλεις, αλλά το εντελβάις βρίσκεται κάπου εκεί ψηλά στα βουνά και μας περιμένει...

ΥΓ Τελικός προορισμός η Ζυρίχη...
ΥΓ1 Νεότερη ανάρτηση από Λουκέρνη.