Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

Στιγμές καλοκαιριού στην πόλη

Το εν τω βάθει καλοκαίρι στην πόλη είναι διαφορετικό από τις παρυφές του. Όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, όπου και φεύγει η πλειοψηφία, οι εικόνες αλλάζουν. Η πόλη αδειάζει, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Ούτε οι θερινές εκπτώσεις μπορούν να συγκρατήσουν τον κόσμο που φεύγει, που αναζητά την όαση κάπου εκτός. Θέσεις parking ξεφυτρώνουν παντού. Ολόκληρα συγκροτήματα πολυκατοικιών αδειανά με λίγους θαρραλέους να κρατούν τις επάλξεις. Η ακοή οξύνεται, καθώς λείπει το ατελείωτο βουητό της κίνησης - ένα βουητό που το καταλαβαίνει κανείς πόσο έντονο είναι μόνο όταν σταματήσει. Μέσα σ'αυτή τη θερινή ραστώνη, στιγμές καλοκαιριού μπορούν να ευδοκιμήσουν δίνοντάς μας εικόνες της πόλης διαφορετικές, όμορφες.

Συζήτηση στην αυλή σε μια από τις λίγες μονοκατοικίες που έχουν μείνει. Συνοδεία παγωμένης μπύρας, ρεμβάζοντας την έλλειψη αυτοκινήτων και την ησυχία της γειτονιάς. Έχει κάτι το απόκοσμο αυτή η αίσθηση, αυτή η μοναξιά. Έντονες συζητήσεις προσπαθούν να σπάσουν αυτή την ησυχία, ίσως γιατί δεν την έχουμε συνηθίσει έτσι, ίσως γιατί μας φαίνεται παράξενο. Και κάπου στο βάθος το κρώξιμο ενός πουλιού. Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία πραγματική επαφή με τη φύση;

Βραδινή βόλτα με το αυτοκίνητο στην πόλη. Όταν είναι άδεια η πόλη, φαντάζει όμορφη. Κλισέ μεν, αλλά ισχύει ότι δεν είναι τόσο άσχημη η Αθήνα, εμείς είμαστε πολλοί και την ασχημαίνουμε. Οπότε όταν φεύγουμε ή έστω όταν αραιώνουμε, τότε αυτή ξαναβρίσκει την ομορφιά της. Ώρα για βόλτες, λοιπόν, στο κέντρο, στις γειτονιές, στις λεωφόρους για μια οπτική διαφορετική, μια οπτική που απέχει μακράν από αυτή που την έχουμε συνηθίσει. Πώς φαίνεται η Κατεχάκη ή η Κηφισίας όταν δεν είναι πηγμένες στα αυτοκίνητα;

Πρωινό στο μπαλκόνι. Με τα τζιτζίκια να προσπαθούν να δώσουν το δικό τους κονσέρτο λίγο πριν η ζέστη γίνει ανυπόφορη. Με τα αυτοκίνητα να περνάνε σποραδικά σε βαθμό που να προκαλεί έκπληξη η κάθε διέλευση. Με τον καφέ και το χυμό να δροσίζουν λίγο πριν τη βουτιά από ψηλά. Με τους γείτονες ανήσυχα ήσυχους. Καλοκαιρινό κομμάτι της πόλης και αυτό.

Σ'αυτούς που μένουν για να απολαύσουν αυτές τις στιγμές. Σ'αυτούς που θα πηγαινοέρχονται και θα παίρνουν μερικές ανάσες πόλεις ενδιάμεσα στους πολύβουους προορισμούς τους. Η Αθήνα μένει εδώ, αναπνέει και αφουγκράζεται... Αυτές οι στιγμές είναι που δίνουν αξία. Καλό καλοκαίρι ό,τι και αν κάνουμε.