Τελειώσανε και αυτές οι εκλογές, επιστρέψαμε σχεδόν όλοι στην καθημερινότητά μας. Συζητήσεις για το πώς περάσαμε, τι φάγαμε, τι ήπιαμε, πού πήγαμε, τι ψηφίσαμε, τι όχι, για τα αποτελέσματα κτλ. Μεγάλος πρωταγωνιστής, λένε, η αποχή. Μια αποχή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που άγγιξε ή και ξεπέρασε το πενήντα τοις εκατό. Οι μισοί περίπου Ευρωπαίοι δεν πήγανε να ψηφίσουν.
Και εδώ για πρώτη φορά - όπως πολυσυζητήθηκε - αρκετός κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει. Γύρω στο πενήντα τοις εκατό είπανε. Και μετά αρχίσανε οι αναλύσεις για το νόημα της αποχής, τι θα είχε συμβεί αν όλοι αυτοί πηγαίνανε και ψηφίζανε, σε ποιο χώρο ανήκουν, οι λόγοι για τους οποίους απείχανε. Αρχίσανε και ορισμένοι πολιτικοί να καπηλεύονται αυτούς που δεν ψηφίσανε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "Ξέρουμε ότι είστε δικοί μας, το λάβαμε το μήνυμά σας - λέμε τώρα - και ξέρουμε επίσης ότι στις επόμενες βουλευτικές θα μας ξαναψηφίσετε". Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ή αλλιώς από τη στιγμή που αυτοί όλοι παραχώρησαν και παραιτήθηκαν του δικαιώματος της έκφρασης της άποψής τους, τότε ο καθένας μπορεί να λέει και να εκμεταλλεύεται όπως θέλει και να τα παρουσιάζει όπως τον συμφέρει.
Αλήθεια, γιατί ασχολούμαστε τόσο πολύ με το ποιο είναι το νόημα αυτών που απείχαν; Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο; Οι άνθρωποι απλώς επέλεξαν να πάνε για μπάνιο απ'το να τρέχουν για ψήφο. Είδανε ευκαιρία το τριήμερο και την αδράξανε - όπως θα κάναμε και αρκετοί ακόμη αν δεν ήταν εκλογές. Αποδεκτό μπορεί να μην είναι απ'όλους, είναι σίγουρα όμως δικαίωμά τους. Φυσικά αν ήταν ένα απλό Σαββατοκύριακο πχ του χειμώνα οπότε με την επιπλέον άδεια για τους ετεροδημότες γινότανε ένα ευχάριστο τριήμερο, τότε πολλοί περισσότεροι θα είχαν ξεχυθεί στα χωριά τους για να εκδράμουν μετά ψήφου. Τώρα όμως που η άδεια της Δευτέρας υπήρχε ούτως ή άλλως, προτιμήσανε οι άνθρωποι τα μπάνια τους.
Το θέμα όμως ξεκινάει όταν οι ίδιοι αλλά και οι πολιτικάντηδες προσπαθούν να δώσουν ερμηνεία γι αυτή την επιλογή. Πολιτική απαξίωση σου λέει ο ένας. Ενεργοί πολίτες που επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν σου λέει ο άλλος. Αν θυμάμαι καλά, ενεργός είσαι όταν πράττεις (ή ακόμη και όταν δεν πράττεις) κάτι και όχι όταν παραιτείσαι του δικαιώματός σου. Απαξιώνεις όταν αγωνίζεσαι εκ των έσω και όχι όταν απλώς δεν είσαι εκεί. Γιατί όταν δεν είσαι εκεί εκχωρείς ουσιαστικά το δικαίωμά σου αυτό σ'αυτόν που είναι εκεί. Και δίνεις την ευκαιρία να ακουστεί η άποψή του εις διπλούν και τριπλούν. Και επιπλέον επιτρέπεις να καπηλεύεται και να χρησιμοποιεί προς ιδίον όφελος την απραξία σου αυτή. Έχεις άποψη μου λες και εγώ πραγματικά θέλω να σε πιστέψω. Πού είναι η άποψή σου όμως όταν τη στιγμή που ήρθε η ώρα να την εκφράσεις δυνατά και επίσημα, εσύ απλώς δεν ήσουν εκεί;
Παραδείγματα ενεργών πολιτών, συνανθρώπων μας που ηχηρά εκφράζουν την άποψή τους καθημερινά υπάρχουν αρκετά και φυσικά πέραν της πολιτικής. Καλό είναι να τα μοιραζόμαστε. Ορισμένα από αυτά έγραψε το πατσιούρι. Αξίζει να τα διαβάσουμε. Άλλο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι του doctor με τη δουλειά που κάνει στο Άλσος Γαλατσίου. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα. Και σίγουρα αποδίδουν πολύ περισσότερο από την αποχή και την παραίτηση. Ερμηνείες να δίνουμε εκεί που υπάρχουν και όχι εκεί που απουσιάζουν. Βολευόμαστε να φωνάζουμε ότι το κράτος φταίει για όλα, οι άτιμοι οι πολιτικοί, ο τάδε και ο δείνα, όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς, αλλά όταν φτάνει η ώρα της δράσης ή έστω της έκφρασης της άποψης (βλέπε κάλπη) μάλλον λοξοδρομούμε. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι, έστω και το παραμικρό στην καθημερινότητά μας, πρέπει να ενεργοποιηθούμε.
ΥΓ Παρεμπιπτόντως η ενεργή αποχή είναι γύρω στο 35% καθότι ένα ποσοστό της τάξεως του 15% από αυτούς που "απείχαν" είναι οι διπλοεγγεγραμμένοι, οι αποθανόντες και ούτω καθεξής καθότι δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
Προσυπογράφω την ανωτέρω ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τιμής
Je m'en fous...
Εγώ λείπω, πάντως...Αν ήμουν Ελλάδα πιθανότατα θα ψήφιζα...Τώρα να δούμε με τις ΒΟυλευτικές τί θα κάνουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά το Wellinghton με βλέπω πάντως...
Καλό καλοκαίρι και φιλιά απολλά απο ΝΖ...
καλημερα
ΑπάντησηΔιαγραφήεχεις δικιο..οι πολιτικαντηδες ηταν αναμενομενο οτι θα προσπαθησουν να ερμηνευσουν την αποχη οπως τους βολευει..
γνωστες οι τακτικες τους..
διαβασα για τους ενεργους πολιτες στο πατσιουρι..μακαρι ολοι να ηταν ετσι..
΄Οπως και να το ερμηνεύουν οι πολιτικάντηδες, πετύχαμε το επιδιωκόμενο....
ΑπάντησηΔιαγραφήΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ...
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
(υ.γ. από το Γλαρέϊκο πάντως χάνουν δια παντός χιλιάδες ψήφους)
Αν δε καταφέρουμε να ενεργοποιούματε και από καναπέως θα είμαστε ευτυχείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι !
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν πηγαμε για μπανιο απλα επιλεξαμε να μην ψηφισουμε
επιλογη ηταν οχι !! βαρεμαρα
Συμφωνώ μαζί σου και σου στέλνω μια σκέψη μου απο το ιστολογιό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις το 43% των Ευρωπαίων ψήφισε στις πρόσφατες ευρωεκλογές αναδεικνύοντας την αποχή σε κυρίαρχο κόμμα της Ευρώπης. Κάθε δράση έχει όμως και αντίδραση.
Από τη χαμηλή αυτή συμμετοχή επωφελήθηκαν τα ακραία κόμματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά.
Για την αποχή σίγουρα τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν τα κόμματα που δεν κατάφεραν να δώσουν λύσεις στα καίρια προβλήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους. Ποιοι όμως αποτελούν τα κόμματα; Μήπως εμείς οι ίδιοι οι πολίτες;
Ακόμη και αν κανένας από τους 27 σχηματισμούς που συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές δεν εξέφραζε τις πεποιθήσεις κάποιου η αποχή δεν είναι λύση. Λύση για εμένα αποτελεί η συμμετοχή, η οργάνωση και η διεκδίκηση. Συμμετοχή στα κοινά, οργάνωση στους χώρους δουλειάς, και τέλος διεκδίκηση για μια Ευρώπη στα μέτρα μας.
Συμφωνώ με τον barel,η αποχή ωφέλησε κυρίως τα ακραία μικροκόμματα,σιγά μην ξαναδεί τέτοια ποσοστά ο Καρατζαφύρερ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι είχαμε τι χάσαμε αγαπητέ κιτσομήτσο...Είναι τόσο εκφυλισμένη η δημοκρατία που ζούμε που δεν έχει νόημα η ψήφος κανένος.Όλοι θα κάνουν τα ίδια,όλοι θα τα πάρουν απο όλους.Το μόνο που αλλάζει είναι το πρόσχημα,η δικαιολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γιατί να χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας και το 3ημέρο μας;Για να ακούσουμε τα ίδια ψέματα;Για να πιστέψουμε τους ίδιους ψεύτες;
"Ψήφο σε κάνενα φούστη.Μπουρδέλο τα κάνω και μόνη μου"
Τάδε έφη Εύη και γύρισε σελίδα στις βάσεις δεδομένων...
Πάντως εγώ και αρκετοί γείτονες δεν πήγαμε ούτε για μπάνιο, αλλά ούτε για να ψηφίσουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην αποχή δεν την θεωρώ παραίτηση υπό την προυπόθεση να είναι συνειδητή. Μήπως και η απεργία δεν είναι μια αποχή? Αποχή από την εργασία?
Αυτό που με ξενίζει είναι η εμμονή των κομμάτων να ρίχνουν το ανάθεμα για την μείωση των ποσοστών τους σε όσους απείχαν.
Εγώ ξέρω πως όταν ένας μαγαζάτορας διαπιστώσει πως δεν πατάει κανείς στο μαγαζί του πια ενώ οι πελάτες ψωνίζουν από άλλο μαγαζί αναζητά να βρει τις αιτίες της αποστασιοποίησης των πελατών από το μαγαζί του καθώς και νέα προιόντα,υπηρεσίες που θα είναι πιο ελκυστικά για τους πελάτες για να τους ξανακερδίσει.
Εάν όμως βγαίνει καθημερινά στο δρόμο και για τη μιζέρια του μαγαζιού του κατηγορεί τους παλιούς πελάτες που δεν αγοράζουν πια τότε ένα είναι βέβαιο : το μαγαζί θα κλείσει....και δεν θα είναι υπεύθυνοι οι πελάτες που προτίμησαν το διπλανό μαγαζί...
Νομίζω ότι δεν μπορούν να τσουβαλιαστούν όλοι αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν. Σίγουρα πολλοί, οι περισσότεροι κατά τη γνώμη μου ανήκουν στην κατηγορία που περιγραφεις στην ανάρτηση. Επέλεξαν να κάνουν κάτι πιο ευχάριστο από το να κάτσουν στο σπίτι τους και να ψηφίσουν. Ωστόσο υπήρχαν και αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν από άποψη. Αυτοί που θεωρούν ότι κανένας δεν τους εκφράζει και κανένας δεν κάνει κάτι για να καλυτερεύσει τη ζωή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όσους καπιλεύτηκαν αυτούς που απείχαν το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο. Εξάλλου όποιος κοιτάξει στην πολύ πρόσφατη πολιτική ιστορία θα βρει πολλά τέτοια παραδείγματα.
Καλό βράδυ φίλτατε!
Έλα ντε, θα μπορούσε κάποιος αντί να δείξει με αυτό τον τρόπο την δυσαρέστησή του, να πάει να ψηφίσει ένα άλλο κόμμα.. εκεί να δεις καούρα που θα είχαν οι μεγάλοι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκου να δεις ένα παράλογο. 7 παρά στείλαν το μήνυμα. Οι άλλοι το πήραν 7 και κάτι. Πώς έγινε αυτό; Αν 35% δεν πήγε να ψηφίσει αλλά πήγε παραλία, θα είχαν όρεξη να στείλουν και ...μηνύματα; Ποιος κοροιδεύει ποιον; Μάλλον οι 35% πλάκα έκαναν.
ΑπάντησηΔιαγραφήμα καλά, που πάνε οι άνθρωποι να κάνουν εκλογές πάνω σε 3ήμερο καλοκαιριάτικα!!! χαχαχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεχώ πάντως διαμαρτυρήθηκα όχι μέσω αποχής, αλλά μέσω της ψήφου μου ;-)
ρε συ...
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω τρεις μέρες να ενεργηθώ
πού θα πάει αυτή η κατάσταση;
Πάντως την γιαγιά μου την καταργήσανε από τους καταλόγους γτ όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε ΝΔ οπότε τώρα την κόψανε και ευτυχώς δε ρίχνει τις βλακείες της :P:P:P
ΑπάντησηΔιαγραφήego pados psifisa :) filia! kalo sou mesimeri!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια από τα ίδια....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος ψήφισα θάλασσα του χρόνου ίσως βουνό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως η αποχή κέρδισε...10 έδρες τις έχουμε για πλάκα :p
Θα συμφωνήσω μαζί σου εν μέρει, κι όχι απόλυτα κι αυτό γιατί μπήκα έντονα στο δίλημμα ψήφου ή αποχής...Αλήθεια πιστεύω ότι κάποιοι (σίγουρα όχι όλοι ούτε καν η πλειοψηφία) δεν ψήφισαν λόγω απέχθειας. Αυτός ήταν ο λόγος που σκεφτόμουν κι εγώ να μην ψηφίσω...Έχω βαρεθεί διαπιστώσεις, μεγάλα λόγια και υποκρισία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι ψήφισα τελικά δεν έχει να κάνει ούτε με το ότι βρήκα κάποιον που με εκφράζει, ούτε με το ότι ήθελα να τους τιμωρήσω...Αλλά κυρίως με το ότι είμαι αντίθετη στη σπατάλη ενός από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα!
Τρελοτουρίστρια
@jamanfou Χαίρομαι γι αυτή. Να'σαι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφή@artanis Είσαι από τους δικαιολογημένους. Όσο για τις βουλευτικές, δοκίμασέ το!
Φιλιά
@laplace Μακάρι, φίλτατε, μακάρι.
@φύρδην-μίγδην Επίτρεψέ μου να πω ότι δεν ψάχονται όλοι. Οι Καρατζαφέρηδες για παράδειγμα τρίβουν τα χέρια τους. Για ξανασκεφτείτε το αν είναι αυτό που θέλουμε.
@darthiir the abban Είδες τελικά; Όλα γίνονται!
@skouliki Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι ήταν επιλογή. Δικαίωμά σου είναι στο κάτω-κάτω. Αλλά πολιτική κίνηση δεν είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφή@barel Ενδιαφέρουσα άποψη, όντως.
Καλησπέρα.
@vad Πανευρωπαϊκό ήταν το φαινόμενο. Οπότε όσοι απείχαν αφήσανε όλους αυτούς να έχουν δυνατότερη φωνή. Σωστά;
@evi Σωστό θα ήταν αν δεν αφήναμε μορφώματα να έχουν φωνή και μάλιστα δυνατότερη. Γι αυτούς όλους τι θα κάνουμε;
@dyosmaraki Μην συγχέουμε τα δύο πράγματα. Άλλο πράγμα η απεργία, άλλα διεκδικεί και άλλο η πολιτική.
Ως προς το ένα σκέλος, συμφωνώ. Πρέπει να αλλάξουν, να φτιάξουν καλύτερα τα μαγαζιά τους. Εμείς όμως πού παίζουμε σ'αυτή την ιστορία; Αν μήπως όταν δε μιλάμε, οργανωθούν σε καρτέλ και συνεχίζουν μας προσφέρουν το ίδιο σάπιο προϊόν; Ή ακόμη χειρότερο;
@ndn Ας πήγαιναν και ας ψήφιζαν λευκό. Αλλά ας πήγαιναν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
@ηφαιστίωνας Ακριβώς. Ας ψηφίζανε κάποιον άλλον...
@φλούφλης Μας κοροϊδεύουν όλοι γενικώς, μου φαίνεται...
@φρέσκο Μια χαρά έπραξες, φίλτατε. Μια χαρά.
@gremiii Πρόβλημα και αυτό και μάλιστα σημαντικότερο! Χαχαχα!
Φιλιά ρε όργιο.
@φτυαράτσι Βρε τι γίνεται! Χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφή@leviathan Και πολύ καλά έκανες.
Την καλησπέρα μου.
@kaveiros Μια χαρά και συ ;-)
@diodos Κοιτώντας τα επίσημα αποτελέσματα είδα δύο παραπάνω έδρες κάπου αλλού όμως. Και δεν μπορώ να πω ότι με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός.
Τουλάχιστον καλοπέρασες;
@τρελοτουρίστρια Η τελευταία σου φράση ίσως η σημαντικότερη.
Συμφωνώ όσο δεν παίρνει.
Καλησπέρα.
το να παω δηλαδη και να ζωγραφισω μια "σκατουλα" ειανι πολιτικη αποψη !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔικαίωμά τους είναι σίγουρα να μην πάνε να ψηφίσουν.
Δεν είναι όμως δικαίωμά τους να ερμηνεύουν αυτοί όπως θέλουν την πράξη βαρεμάρας που έκαναν.
Πέρνα να δεις/διαβάσεις τι εννοώ.
http://kaliteros.blogspot.com/2009/06/blog-post_10.html
@skouliki Σκατούλα όχι, αλλά ένα λευκό είναι σίγουρα προτιμότερο από το τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφή@kaliteros Καλωσήλθες. Ακριβώς κάπως έτσι το σκέφτομαι και γω.
Έρχομαι και διαβάζω.
Καλησπέρα