Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Περί πνεύματος των εκλογών

Γυρνώντας χθες το απόγευμα από Κυψέλη προς το σπίτι μου, εγκλωβίστηκα μαζί με αρκετούς άλλους στα στενά του αρχιπελάγους της πόλης. Αρχιπέλαγος καθότι όλοι οι δρόμοι γύρω έχουν ονόματα νησιών αλλά και επειδή κατοικείται από ανθρώπους εξωτικούς. Περάσανε μπροστά μας ορισμένοι από αυτούς κρατώντας πλαστικές σημαίες κόμματος που είχε ομιλία εκείνη την ώρα στο Πεδίον του Άρεως. Σημασία δεν είχε το χρώμα της σημαίας, καθότι και προχθές και σήμερα τα ίδια γίνονται. Ούτε ότι ο συμπολίτης μας είχε σκουρότερο δέρμα από το σύνηθες (σημείο των καιρών και αυτό), ούτε καν η κυκλοφοριακή συμφόρηση που είχε δημιουργηθεί επειδή ο δρόμος ήταν κλειστός.

Η κατάσταση είναι άμεσα συνυφασμένη με τις επερχόμενες εκλογές. Αρκετός κόσμος (περίπου ένας στους δύο) δε θα πάνε να ψηφίσουνε. Θα προτιμήσουν τις παραλίες, τις βόλτες, κάπου μακριά από τις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Η σκανδαλολογία, το τριήμερο που "δε λέει να χαθεί", οι βόλτες στο εξωτερικό που είναι της μόδας (βλέπε Μόναχο, Παραγουάη) είναι λόγοι που η αποχή φαίνεται ότι θα είναι μεγάλη. Λόγοι κατανοητοί μεν, όχι και τόσο εύκολα αποδεκτοί δε.

Καταρχάς το τριήμερο. Σίγουρα είναι απώλεια το τριήμερο. Σαφέστατα αν δεν ήταν οι εκλογές, οι περισσότεροι θα πηγαίναμε σίγουρα βόλτα είτε προς κάποιο νησί, χωριό είτε προς αναζήτηση παραλίας. Λογικό και θεμιτό. Τι μας εμποδίζει όμως να το κάνουμε και την Κυριακή; Να πάμε δηλαδή πρωί να ψηφίσουμε και μετά βουρ για παραλία; Σκεφτείτε το όσοι δεν έχετε ήδη φύγει για κάπου μακριά.

Έπειτα, το ζήτημα της πολιτικής απαξίωσης. Η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και την πολιτική γενικότερα βρίσκεται στο ναδίρ. Σκάνδαλα ξεφυτρώνουν καθημερινά, το συνάφι αλληλοκατηγορείται αλλά όταν έρθει η κρίσιμη ώρα αλληλοπροστατεύεται. Και μέσα σ'αυτά και η οικονομική κρίση. Σαφέστατα και η διαμαρτυρία από πλευράς μας είναι αναγκαία. Αρκετοί αντιπαραθέτουν το επιχείρημα ότι η αποχή είναι διαμαρτυρία, είναι πολιτική στάση. Πολιτική στάση δεν είναι σίγουρα - από πότε η απραξία έγινε στάση; Αυτό σαν επιχείρημα δε στέκει από μόνο του. Το να πάω να αράξω σε μια ξαπλώστρα, βρίζοντας παράλληλα το σύστημα και αυτούς που το εκφράζουν είναι κάτι λιγότερο από ένα βότσαλο που αναπηδά στη θάλασσα κάνοντας γκελ. Αναρωτιέμαι άραγε, αν δεν ήταν κάποιο καλοκαιρινό τριήμερο αλλά μέσα πχ στον Νοέμβρη, θα γινόταν τόσος χαμός για την "πολιτική απαξίωση" και το "σιγά μην πάω να τους ψηφίσω, να μάθουνε αυτοί";

Δείτε το διαφορετικά. Φωνάζουμε διαρκώς ότι το πολιτικό σύστημα είναι αναξιόπιστο, ότι τα υπάρχοντα κόμματα έχουν πάψει να εκφράζουν τον κόσμο αλλά μόνο την τσέπη τους. Σωστό αυτό. Και την κρίσιμη ώρα που είναι να εκφράσουμε επίσημα τη θέση μας, τι κάνουμε; Σιωπούμε αφήνοντας τους άλλους να κάνουν τη δουλειά τους. Και λέγοντας άλλους εννοώ τους κομματικούς στρατούς που τρέχουν στις συγκεντρώσεις όπως αυτή που ανέφερα στην αρχή. Αφήνω δηλαδή αυτούς που καθημερινά κοροϊδεύω εντέλει να με εκπροσωπήσουν. Θαρραλέα στάση, σωστά;

Καθότι φωνακλάδες σαν λαός, φωνάζουμε επίσης για την οικογενειοκρατία, τις μίζες, τους κουρασμένους πολιτικούς. Τι κάνουμε γι αυτό; Πάμε και τους ξαναψηφίζουμε; Για να μην αδικούμε τα πάντα, στις τελευταίες εκλογές αρκετοί παλιοί πολιτικοί έμειναν απ'έξω, ονόματα τρανταχτά. Βέβαια κάποιοι φρόντισαν να τα επαναφέρουν τοποθετώντας τους στα ευρωψηφοδέλτια. Μήπως όμως και αυτές οι εκλογές είναι ευκαιρία για νέα πρόσωπα; Μήπως καταψηφίζοντας τους μεγάλους και κουρασμένους δώσουμε την ευκαιρία σε νέες φωνές να έρθουν στο προσκήνιο; Αλήθεια, δεν έχουμε καν την περιέργεια να τους ακούσουμε, να δούμε αν έχουν κάτι να πούνε; Ξέχωρα που αν οι μεγαλύτεροι νιώσουν τον ανταγωνισμό, ίσως κοιτάξουν να βελτιωθούν - αυτό καμιά φορά βοηθάει.

Η δική μου απόφαση είναι ειλημμένη. Θέλω να ακούσω κάποιους καινούριους, να δω τι έχουν να πουν. Θα τους δώσω από πλευράς μου την ευκαιρία να ακουστούν εκεί που μπορούν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις εθνικές, καθότι πολλά πράγματα που μας επηρεάζουν καθημερινά αποφασίζονται στην Ευρωβουλή. Και ας πάει χαλάλι το τριήμερο, ευκαιρίες για αποδράσεις υπάρχουν αρκετές. Καλή ψήφο και καλή επιστροφή.


ΥΓ Οικονομική Κρήτη είπε ο νυν, ούτε μία ψήφος χαμένη στις κάλτσες είπε ο ερχόμενος. Πού να πιάσουν και οι ζέστες. Βρε δεν πάμε καλά...

22 σχόλια:

  1. Σωστά όλα όσα λες. Πάντως η ψήφος είναι η μόνη φωνή διαμαρτυρίας που έχουμε, και από ό,τι φαίνεται αυτή η φωνή θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα την Κυριακή. Κι εγώ πάντως θέλω να δω τι έχουν να πουν οι καινούριοι, οι μικροί, οι εκτός της στυλιζαρισμένης, mainstream και εκ του ασφαλούς πολιτικάντικης enfant gâté.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντεν πάνε σ' αυτές τις συνοικίες, όπου γίνονται συγκεντρώσεις καρντιά μου!!!!
    Ντεν ήξερες, ντεν ρώταγες?
    Οταν έμενα κάτω ακριβώς απο την ΓΕΣΕΕ ήταν τα χειρότερα.

    Βρε που το ξεσήκωσες το "ειλημμένη", το είχαμε ξεχάσει κι εμείς που το μάθαμε...
    Και πόσοι θα το καταλάβουν !
    και άμα τους βρείς τους καινούργιους, να τους ψηφίσεις, θα είσαι τόσο ηλικιωμένος, που δεν ξέρω αν θα μπορείς να πας να ψηφίσεις.

    χα χα χα
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ το χρέος σου προς τους νεανίες των εκλογών το έκανα και η συνέντευξη που πήρα είναι υπεραρκετή (με δεδομένο ότι θεωρητικά ανήκω σε άλλον ιδεολογικό χώρο). τώρα μένει να αποδείξουν ότι μπορούν να δώσουν και όχι μόνο να υπόσχονται. ελπίζουμε...

    ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΠΑΙΔΙΑ

    μετά μην ακούσω κανέναν που δεν ψήφισε να κράζει

    καλό μας τριήμερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ax !!! κουραστηκα , κουραζομαι και δεν μπορω.................
    αλλο να μιλαω για τα ψοφιμια !!

    να παει να ψηφισει η μανα του και ο παππους του ..του καθε χαμενου απο δαυτους ..

    αυτα ...σε σενα φιλι και καλο 3μερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνω με ολο το κειμενο, σιγουρα με το πνευμα του.

    Ψηφιζουμε, τους μαυριζουμε και μετα οσοι θελουν ας πανε να μαυρισουν στις παραλιες.

    Καλο 3ημερο Κιτσο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν και δεν θα πάω πουθενά (τελικά), δεν ξέρω ακόμα αν θα πάω να ψηφίσω. Το ξέρω πως είμαι λιγάκι μηδενίστρια, αλλά και το λευκό να έβγανε πρώτο κόμμα, σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν θα άλλαζε... Η πολιτική είναι μια σκυταλοδρομία στην Ελλάδα. Παίρνεις τη σκυτάλη, τρέχεις όσο μπορείς, και μετά τη δίνεις στον επόμενο, που θα τρέξει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στόχο. Κάποτε υποστήριζα την πολυφωνία στη Βουλή, την αποδυνάμωση του δικομματισμού, και και και, τώρα πια πιστεύω πως τα 'χουν κάνει όλοι πλακάκια μεταξύ τους κι εμείς καθόμαστε από μακριά και ψηφίζουμε σαν να πετάμε χαλίκια σε φάλαινες.

    Οι μόνοι που τρώνε από την πίτα είναι αυτοί που είναι μέσα στο χορό, και δεν είχα ούτε πρόκειται ποτέ να έχω τη διάθεση να γίνω ένας από αυτούς.

    Συγνώμη για το μακροσκελές και απαισιόδοξο κόμμεντ. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χάστε ένα μπάνιο να χάσουν τον ύπνο τους!
    Πολλά χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σιγά ρε παιδιά.. τι ηλίθιο δίλημα είναι αυτό; πόσο μακριά απο τη θαλασσα δηλαδή ψυφίζετε και δε θα προλάβετε σε μια μέρα να τα κάνετε και τα 2;.. :):)
    σύμφωνώ κι επαυξάνω.. δεν έχω χάσει ψυφοφορία στη ζωή μου.. και δεν έχω ψηφίσει ποτέ αυτούς που βρίζω.. και την κυριακή μπορεί να μη πάω για μπάνιο.. μια και βλέπω να βουλιάζουν οι παραλίες.. αλλά να ψηφίσω θα πάω..:):)
    καλή νύχτα καλό τριήμερο..:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ψήφος και μετά παραλία! :)

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση.
    Μια τελευταία ματιά λίγο πριν την κάλπη. Έτσι, για να ξεκαθαρίσει η θολούρα μέσα στο μυαλό σας όσον αφορά στο πολιτικό τοπίο. Το λοιπόν, έχουμε και λέμε…
    Οι σοσιαλιστές με σύμμαχο εσένα, χέρι χέρι με τους βάρβαρους, πρώτα παπαγαλίζουν και μετά σου ζητούν ανυπακοή διότι σου λένε ψέματα πως πρέπει να τους τιμωρήσεις και προσπαθούν να σε πείσουν ότι αξίζει τον κόπο να χάσεις ένα μπάνιο για να χάσουν αυτοί τον ύπνο τους, για να έχει πρώτα ο πολίτης, δηλαδή εσύ, μια δυνατή φωνή στην Ευρώπη κι έτσι να έχεις τη δυνατότητα να μάθεις για την πράσινη λύση στην Ευρώπη. Ζαβαρακατρανέμια, δλδ.
    Καλό 3μερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το σκέφτηκα κι εγώ να μην ψηφίσω αυτή τη φορά, αλλά επειδή, όσο κλισέ ή παλιομοδίτικο ή οτιδήποτε ακουστεί, θεωρώ ότι το δικαίωμα στην ψήφο είναι παραείναι σημαντικό για να το σπαταλάμε, αποφάσισα να ψηφίσω...
    Αν και τους θεωρώ, τους περισσότερους, άθλιους υποκριτές...

    Καλό βράδυ!
    Καλά μπάνια!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ πάλι, τα έκανα ΟΛΑ, και τις εκδρομές μου τις πήγα, και την ψήφο μου θα ρίξω εντός ολίγου, και τα μπάνια μου τα κάνω!!!
    ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για μπάνιο δεν θα πήγαινα ούτως ή άλλως.. οπότε με κέρδισε η κάλπη..
    Χάρηκα που πήγα να σου πω την αλήθεια, ένιωσα ότι κάτι κάνω, κάτι βάζεις και εσύ σε αυτό που γίνεται..

    Αν με ρώταγες χτες, δεν θα πήγαινα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 52% η αποχή. Μπράβο μας.
    Το μήνυμα που έστειλε το 52% πολύ ισχυρό:
    δύο ευρωβουλευτές του ΛΑΟΣ στέλνουμε στην Ευρώπη να μας αντιπροσωπεύσουν.
    Πάντα τέτοια πατριώτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και κατόπιν εορτης οφειλω να σου πω ότι ήταν το καλύτερο κείμενο που διαβασα για τις Ευρωεκλογές και την αποχή/συμμετοχή σε αυτές. Επεσες και μέσα. Πράγματι ένας στους δύο δεν πήγε να ψηφίσει. Επίσης κάποιοι καινούργιοι θα έχυν τη δυνατότητα να εκφραστουν. Ας ελπισουμε ότι δεν θα αποδειχτούν πυροτέχνημα και θα προσπαθήσουν τουλάχιστον να φέρουν κάτι διαφορετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Oικονομική Κρήτη????????
    Το 2012 δεν ψηφίζουν αυτοί??? Χε χε!!

    Εγώ έκανα ΑΚΡΙΒΩΣ ότι έκανες κι'εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κρήτη;
    Κάλτσες;
    Κάτι έχω χάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλησπέρα!Έχεις Υπουργείο Περιβάλλοντος!!Τόση βοήθεια μου παρείχες σχετικά με τα φυτά μου:))φιλιά***καλό σ/κ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @exitmusician Αφήνουν πολιτικές συζητήσεις στον στρατό; Χεχε.

    @ζουζούνα Εμ δουλειές με φέρανε προς τα εκεί. Τι να κάνουμε.
    Χαιρετώ.

    @mad Σωστός λοιπόν.

    @σκουλήκι Φιλί μωρό.

    @αντώνης Ακριβώς έτσι ήταν τα πράγματα.

    @mrs.stulf Δικαίωμά σου σίγουρα. Αλλά το θέμα είναι ότι αν εμείς οι νέοι δεν πασχίζουμε για κάτι καλύτερο, τότε ποιος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @eri Μαζί σου και γω ;-)

    @koulpa Ακριβώς φίλτατε, ακριβώς.

    @ilias Έτσι. Συμφωνώ απολύτως.

    @φλούφλης Ίσως η καλύτερη ανάλυση.

    @τρελοτουρίστρια Τελικά όμως ενέδωσες, ε;
    Καλησπέρα.

    @σοφία Όλα τα μπορούμε, αν θέλουμε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ηφαιστίωνας Κάπως έτσι είναι τα πράγματα!
    Καλησπέρα

    @μάνος Πες τα γιατί... Τελοσπάντων.

    @ndn Ευχαριστώ ωρέ φίλτατε!
    Για να δούμε τι θα δούμε.

    @πατσιούρι Είδες τι γίνεται τελικά;
    Χαίρομαι για την ταύτιση, πάντως.

    @darthiir the abban Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του, τελικά...

    @Miou-Popofotitsa Να το βλέπαμε και στην πραγματικότητα, καλά θα'ταν!
    Να'σαι καλά πάντως. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή