Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

Στον απόηχο της Παρασκευής

Πρώτο Σάββατο πραγματικά φθνιπωρινό σήμερα. Με ελαφριά βροχή το πρωί, μουντάδα στην ατμόσφαιρα και τα πρώτα ψήγματα κρύου. Κάποιοι χαίρονται, άλλοι κρυώνουν και αρρωσταίνουν - περαστικά σε Unclescrooge, MikroAnalogo και τους απανταχού κρυωμένους. Ευκαιρία για ψώνια, για βόλτα στο κέντρο, για καφέ, για δουλειές που δεν προλαβαίνει κανείς την υπόλοιπη εργάσιμη εβδομάδα. Άλλοι πάλι τώρα ξυπνάνε σιγά-σιγά από την κραιπάλη της Παρασκευής.

Για άλλη μια φορά χθες βράδυ το κέντρο ήταν γεμάτο. Παιδιά του κέντρου από παλιά και μεις, αγαπητό πατσιούρι. Ο κόσμος παντού, ακόμη και έξω. Όσο το επιτρέπει ο καιρός οι εικόνες αυτές δεν αλλάζουν. Ούτε φαίνεται και οι συνήθειες των Αθηναίων. Και το χειμώνα φαίνεται ότι το Γκάζι (το Σόχο της πόλης της Αθήνας) θα είναι γεμάτο.

Λόγω των γενεθλίων μαζευτήκαμε παλιοπαρέα σε ένα πολύ όμορφο μαγαζί. Ψηλοτάβανο για να μη σε χτυπάει ο καπνός, ευρύχωρο έτσι ώστε και όταν γέμισε να μην υπάρχει πρόβλημα, προσεγμένη διακόσμηση, αναπαυτικοί καναπέδες, πολύ καλή εξυπηρέτηση, φιλική διάθεση, καλή μουσική, καθαρά και σχετικά φτηνά ποτά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ευκαιρία να μαζευτούμε κόσμος - λόγω δουλειάς και απόστασης δεν είναι πάντα εύκολο να βρισκόμαστε όλοι. Όμορφη η πόλη αλλά άμα αφεθείς αποξενώνεσαι εύκολα. Φίλοι από τα φοιτητικά χρόνια, νεότερα αποκτήματα και προσθήκες. Με κάποιους από αυτούς είμαστε μαζί δέκα χρόνια. Με τις νέες προσθήκες τώρα κλείνουμε χρόνο ή και λιγότερο. Ο χρόνος δεν έχει σημασία όσο η καλή διάθεση και η επικοινωνία. Και κάποιες απουσίες φυσικά - το ακούς εσύ που τριγυρνάς στις Σιγκαπούρες;

Το θέμα είναι ότι τέτοιες ημέρες, τέτοιες ώρες σου δίνεται η ευκαιρία να δεις ανθρώπους που αγαπάς, ανθρώπους που έχεις μοιραστεί σκέψεις, αισθήματα, στιγμές. Οι φίλοι είναι σίγουρα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Τους έχουμε και μας έχουν επιλέξει. Τους απολαμβάνουμε και μας απολαμβάνουν. Και ας γκρινιάζουμε. Και ας μαλώνουμε ή παρεξηγούμαστε καμιά φορά. Μέσα στο πρόγραμμα είναι όλα.

Ευχαριστώ για τις ευχές. Κάποιες ήρθαν πραγματικά από μακριά. Η σκέψη είναι που μετράει.

ΥΓ Γιατί είναι δυσεύρετα τα καλά μαγαζιά που σέβονται τον πελάτη; Πείτε μου ένα λόγο γιατί να μην τα προτιμήσουμε.
ΥΓ1 Αύριο ας μην ξεχάσουμε τη δεντροφύτευση στο Γαλάτσι με πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ. Φυσικά μπορείς.