Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008

Ν.Α.Ασία : στάση πρώτη Singapore

Η Κεντρική και Ν.Ασία είναι αιώνες τώρα κοιτίδα πολιτισμών. Ινδικός, κινέζικος, σιαμέζικος, ινδονησιακός και πολλοί άλλοι πολιτισμοί ξεκίνησαν και συνεχίζουν εκεί. Κομμουνιστικά κράτη, απολυταρχικά καθεστώτα, κάστες, ινδουϊστικές θεότητες, βουδισμός και άλλες θρησκείες, πολλά πηγάζουν εδώ. Επίσης, σύγχρονος πολιτισμός και οικονομικά κέντρα. Οι νέες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις βρίσκονται σε αυτή την περιοχή. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι τα δυο σπουδαιότερα οικονομικά κέντρα της περιοχής είναι δύο μικρά νησιά σχεδόν στη μέση του πουθενά: το Χονγκ-Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Το κρατίδιο της Σιγκαπούρης βρίσκεται απέναντι από την χερσόνησο της Μαλαισίας, ελάχιστα πάνω από τον ισημερινό. Αποτελείται από ένα μεγαλύτερο νησί και μερικούς δορυφόρους τριγύρω. Ψαροχώρι που ανεξαρτητοποιήθηκε τη δεκαετία του ’60 και πλέον είναι ένα νησί κατακλυσμένο από ουρανοξύστες, μοντέρνους δρόμους, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της περιοχής (μαζί με το Χονγκ-Κονγκ), ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο. Εκεί εδρεύουν μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικά, τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτικοί όμιλοι και άλλα. Μια μοντέρνα πόλη που θυμίζει αμερικανική μεγαλούπολη, με τη ζωντάνια της Νέας Υόρκης στο κέντρο της Ασίας.

Ο πληθυσμός πολυπολιτισμικός, όπως και οι επιρροές σε φαγητό, αρχιτεκτονική, τρόπος ζωής. Ο δυτικός πολιτισμός εμφανέστατα παντού. Οι επιταγές του καθεστώτος επίσης. Μια περίεργη εμμονή στους νόμους και στην τήρησή τους, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση. Καθαριότητα και ευγένεια παντού. Οι τιμές ευρωπαϊκές – παγκοσμιοποίηση γαρ. Νόμισμα το Σιγκαπουριανό δολάριο, ένα ευρώ περίπου 2 δολάρια Σιγκαπούρης. Πιστωτικές κάρτες δεκτές παντού, μέχρι και στα ταξί – μεγάλη ευκολία για τους επισκέπτες. Ζέστη και υγρασία κάνουν το σκηνικό δύσκολο στην αναπνοή – από την άλλη παντού ο κλιματισμός στο φουλ σε σημείο που να ξεπαγιάζει ο μη συνηθισμένος. Οπωσδήποτε βόλτα στο Clark Key, στο Sendosa island με το τελεφερίκ και για ποτό στην κορυφή κάποιου ουρανοξύστη.
Το σύμβολο της πόλης - Merlion - μισό λιοντάρι και μισό ψάρι
Άποψη της πόλης από το τελεφερίκ
Ηλιοβασίλεμα στην πόλη

ΥΓ Συνέχεια του ταξιδιού στην Ταϋλάνδη...

Επιπλέον πληροφορίες: Από Ελλάδα για Σιγκαπούρη πετάνε οι Qatar Airways μέσω Ντόχας, η Emirates μέσω Ντουμπάι και η Singapore Airlines απευθείας. Οι τιμές των εισιτηρίων ποικίλουν - από 700 ευρώ και πάνω. Οι πτήσεις με ανταπόκριση είναι περίπου 4 ώρες μέχρι Ντόχα/ Ντουμπάι και 7 1/2 επιπλέον μέχρι Σιγκαπούρη. Η απευθείας πτήση είναι περίπου 9 ώρες. Τα αεροπλάνα είναι καινούρια, άνετα, προσφέρουν πολλαπλά γεύματα και υπηρεσίες τύπου επιλογή ταινιών από 100+ τίτλους, μουσική και τα σχετικά. Απαραίτητα ένα φούτερ γιατί ο κλιματισμός είναι στο μέγιστο.