Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Metropolis – 4 χρόνια μετά

Άρτι αφιχθείς από ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Αγγλία σε ένα Ινστιτούτο Μάρκετινγκ κάπου στη μέση του πουθενά (γι αυτό και η απουσία μου αυτή τη βδομάδα – περισσότερα θα γράψω σε επόμενη ανάρτηση), έκανα ένα γρήγορο εξάωρο πέρασμα από Λονδίνο για βόλτα, φαγητό και αναψυχή. Επειδή εκεί που κάναμε το σεμινάριο ήταν απίστευτη ηρεμία, το τρίπτυχο αγελάδες-λιβάδια-νερά, η απότομη αλλαγή στο πολύβουο Λονδίνο με έβαλε σε αρκετές σκέψεις.

Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μητρόπολη. Λέγοντας μητρόπολη, δεν εννοώ το μέγεθος μόνο ή τον κόσμο που μένει εκεί, αλλά τα γενικότερα χαρακτηριστικά όπως η επιρροή, το οικονομικό κέντρο, τα κέντρα των αποφάσεων, το πολιτιστικό κέντρο και άλλα. Στην Ευρώπη δεν έχουμε πολλές μητροπόλεις. Μητρόπολη είναι – κατά την άποψή μου - και το Βερολίνο για τους ίδιους λόγους. Εξίσου σημαντικό κέντρο αποφάσεων, οικονομικό σίγουρα, αλλά και πολιτιστικό. Για παρόμοιους λόγους δε θεωρώ το Παρίσι μητρόπολη. Κάποιοι μπορεί να διαφωνήσουν, αλλά εκεί μου φαίνεται ότι σταματούν οι μητροπόλεις της Ευρώπης. Ή μήπως όχι;

Συζητώντας με τους συναδέλφους στο σεμινάριο από την ίδια εταιρία αλλά απ’όλη την Ευρώπη, προσθέσαμε άλλο ένα μητροπολιτικό κέντρο: την Αθήνα. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, οι περισσότεροι συμφωνήσανε σ’αυτό, ενώ ο μόνος που διαφωνούσε ήμουν εγώ! Αναλύοντας όμως τα στοιχεία ένα προς ένας, τελικά καταλήξαμε ότι τα πράγματα είναι όντως κάπως έτσι! Είναι κέντρο σίγουρα για τα Βαλκάνια (που πλέον σιγά-σιγά μπαίνουν στην ΕΕ). Είναι κέντρο για την επικοινωνία με τα αραβικά κράτη και ανερχόμενη δύναμη και για την Ασία. Ενεργειακός κόμβος, εμπορικός κόμβος λόγω λιμανιού Πειραιά, οικονομικός για την ευρύτερη περιφέρεια. Για τα πολιτιστικά και τα λοιπά δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα, τα έχουμε κληρονομήσει από τους αρχαίους ημών...

Και ποια τα αίτια αυτής της διαπίστωσης, όπως ήρθαν από τα χείλη των άλλων; Δύο πράγματα που συνέβησαν 4 χρόνια πριν. Ναι, αναφέρομαι κυρίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και σε μικρότερο βαθμό η κατάκτηση του Euro 04. Κακά τα ψέματα, τελικά φαίνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η άψογη τέλεση των εκδηλώσεων μας βάλανε στον πανευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χάρτη. Κάτι που εμείς ίσως να μην το καταλαβαίνουμε γιατί το ζήσαμε και το ζούμε, οι ουδέτεροι όμως παρατηρητές το διακρίνουν ξεκάθαρα.

Φυσικά και το Euro. Καταρχάς γιατί σήμερα ξεκινάει το επόμενο, αυτή τη φορά με προσδοκίες λόγω βεβαρυμένου παρελθόντος... Και κατά δεύτερον, γιατί έδειξε ότι μια μικρή σχεδόν τριτοκοσμική (ποδοσφαιρικά) χώρα μπορεί να καταφέρει το όνειρο. Και ας είναι μία στο τόσο που συμβαίνει αυτό...

70 σχόλια:

  1. καλα εχω τοσα μητροπολιτικα να πω για χεστιρια αυτης της χωρας που μαλλον δεν ειμαι και η καλυτερη να την διαφημισω ....για μενα η αθηνα αντε απο μπλιαξ να εγινε φτου..

    οστοσο μπραβο σε αθλητες γενικοτερα

    καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουμε (έχετε) καταπιαστεί με το εθνικό σπορ της γκρίνιας και δεν βλέπουμε (βλέπετε) τι γίνεται πέρα από το δάχτυλό μας (σας). Τα έχω πει και σε άλλα μπλογκ σε συζητήσεις περί Βαλκανίων, FYROM και λοιπών θεμάτων, ότι αντί να μιζεριάζουμε και να φερόμαστε σαν κακομοίρηδες καλύτερα θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε τη θέση που έχουμε στα Βαλκάνια και την ανατολική μεσόγειο, να την εδραιώσουμε και να αρχίσουμε να φερόμαστε ανάλογα. Δυστυχώς μας απασχολούν άλλα θέματα ...ζωτικής σημασίας όπως η προσωπική ζωή του Σεργιανόπουλου, η τιμή της Colgate στην Ισπανία, το αν η FYROM θα ονομαστεί Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Πρώην Δημοκρατία της Κολοπετινίτσας, πώς θα πάρουμε πίσω τον ΟΤΕ (που ακόμα δεν τον δώσαμε), τι δήλωσε ο Τσίπρας στο τάδε μαθητικό περιοδικό, πώς θα κάνουμε ακόμα περισσότερες απεργίες και καταλήψεις για ακόμα καλύτερες μέρες (των φοιτητών που βαριούνται να διαβάσουν) και άλλα τέτοια περισσότερο ή λιγότερο τραφελαφικά. Έχω ακούσει Κύπριους και Βαλκάνιους που είναι "μέσα" στα οικονομικά πράγματα να λένε "εσείς οι Έλληνες" λες και αναφέρονται σε ανώτερη φυλή, έχω δει μανατζεράδες φίλους μου να πουλάνε consulting στη Ρουμανία, μηχανικούς να επιβλέπουν έργα στη Γαλλία, άλλους να δίνουν προσφορές για έργα στη Φινλανδία, και μου φαίνεται ότι η Ελλαδίτσα δεν είναι τόσο μικρή τελικά. Μόνο που οι περισσότεροι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα τη βλέπουν ως κουκιδίτσα.

    Για το Βερολίνο δεν ξέρω, αλλά συμφωνώ ότι το Παρίσι δεν είναι μητροπολιτικό κέντρο, απλούστατα γιατί οι Γάλλοι σκέφτονται το ίδιο με μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω ψάξει τι συμβαίνει στο εξωτερικό αλλά για την Αθήνα θα συμφωνήσω.. μπορεί να υστερούμαι από κάποιες ευρωπαϊκές πόλεις ωστόσο δεν σαν κέντρο, με την ευρεία έννοια είμαστε μια χαρά... μην έχουμε παράπονο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω να νιωσω περηφανος γι'αυτη τη πολη τωρα?:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα απο το Λονδινο. Πολυ ενδιαφερουσα η αποψη σου για τις ευρωπαικες μητροπολεις και συμφωνω απολυτα για το Παρισι.
    Ασχετο, αλλα μου κινησες την περιεργεια σχετικα με τον τοπο του σεμιναριου στην Αγγλια...μηπως κατα τυχην ησουν στο Ashridge?
    Καλο Σ/Κ!
    Νινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μακαρι να ξαναζησουμε το ονειρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μια φορα, η αθηνα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Λονδινο!!!!Με τιποτα ομως. και συμφωνω απολυτα με το ρομποτακι απο πανω! βεβαια με την επιθυμια θα μεινω, το βλεπω εγω..!
    φιλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα ειναι λογικο να ειναι η Αθηνα μητροπολιτικο κεντρο και να μηνειναι το Παρισι? Μου φαινεται υπερβολικο σαν αποψη. Αντε τυχερουλη, ολο ταξιδακια εισαι, ποιος τη χαρη σου! Οσο για το euro, νομιζω οτι απο την πρωτη φαση θα αποκλειστουμε και θα το θεωρησουμε ολοι λογικο. Αλλωστε δεν πιστευω οτι ειναι πολλοι αυτοι που εχουν μεγαλες φιλοδοξιες για την Ελλαδα φετος στο ποδοσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως είχε πει κ η Ειρήνη η Ελλάδα μια μικρή σχετικά χώρα μπόρεσε να τα καταφέρει καλά στο euro, στο μπάσκετ, στους ολυμπιακούς,ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!
    Η Θεσ/κη είναι το κέντρο των Βαλκανίων θα έλεγα..
    Καλό σ/β κ καλά να περνάς!

    Υ.Γ.Καμιά φωτό από ''τη μέση του πουθενά''?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν κοιμαμαιιιιιιιιιιιιιιι

    δεν κοιμαμαιιιιιιιιιιιιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ..μακάρι να ήμασταν μόνο στο ποδόσφαιρο.
    ..τριτοκοσμική χώρα είμαστε και στην Υγεία, Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση, Κοινωνικές Παροχές.

    .λατρεία το London..μου λείπει.

    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δύσκολο να ξαναζήσουμε στιγμές του 2004. Ντάξει μωρέ καλά είμαστε κι εδώ. Θα μπορούσαν να 'ταν και χειρότερα τα πράγματα:) Ας μην γκρινιάζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό είναι να θεωρείται η Αθήνα
    μητροπολιτικό κέντρο αλλά ακόμα καλύτερα θα ήταν να φροντίσουν οι αρμόδιοι να βελτιωθούν και όλα τα στραβά που συμβαίνουν σ΄ αυτήν. Γιατί, τι να το κάνω αν οι ξένοι την θεωρούν μητροπολιτικό κέντρο όταν εμένα από μέρα σε μέρα μου γίνεται ολοένα και πιο αφόρητο (συγκοινωνίες, καθαριότητα κ.λπ.) να ζήσω σ΄ αυτή την πόλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάτι χώρες σαν την ελλαδίτσα κυρίως μέσα απο τον αθλητισμό και την τέχνη μπορούν να αφήνουν το στίγμα τους στην ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Metropolis η Αθήνα; Γιατί όχι! Μια χαρά metro έχει…
    Μέτρο δεν έχει, γι αυτό και είναι μια του ύψους - δυο του βάθους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Εθνική μας και η Καλομοίρα είναι οι μόνοι που δεν ειναι ντοπέ σε αυτήν τη χώρα. Καλή μας τύχη, τό'χουμε! :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είμαστε μητροπολητικό κέντρο χωρίς μια μητρόπολη της προκοπής; χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Συμφωνώ με την άποψη της σοφίας, την οποία και ανέλυσε με ψύχραιμη λογική και όχι επηρεασμένη από μικροπολιτικές, πράγμα σύνηθες για ανθρώπους που ζουν εκτός Ελλάδος.
    Στα ΣΥΝ μας όσα και οι δυο σας αναφέρετε και στα ΜΕΙΟΝ μας ο έσωθεν και έξωθεν "πόλεμος".

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σιγουρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας εφεραν στο 'προσκηνιο' περασαμε καλα τοτε..ανεβηκε το 'εθνικο' γοητρο κλπ... Τωρα τι γινεται ομως.. Που θα κανουμε να ξεχρεωσουμε γενεες και γενεες.. Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για το Euro δεν συμφωνώ τόσο. Οι Ολυμπιακοί αγώνες απέδειξαν τι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα όταν οργανωθούμε σε πολύ απαιτητικές συνθήκες.
    Σκέψου πως Ελβετός μου έλεγε(το 2004) για το πόσο οργανωμένοι είμαστε οι Έλληνες και πως τέτοια οργάνωση βλέπει μόνο στη Γερμανία..
    Αρχικά νόμιζα ότι με δούλευε!!
    Τελικά το εννοούσε. Άντε τώρα να του εξηγήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΒΟΗΘΕΙΑ!!!ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ!!!ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ6 ΕΤΩΝ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ. Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΒ+ (ΡΕΖΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟ) .ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝΜΕΤΣΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ (παιδο-ογκολογικό ) ( 2310 993506 & 2310 993944 )ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλοπεράσαμε πάλι.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. η γαιοπολιτική θέση δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες, εμείς είμαστε αυτοί που δεν δείχνουμε να το καταλαβαίνουμε ακόμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. παλι προβληματιζεται αυτο το αγορι τι κακο και αυτο μαζι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όπως λέει και το σκουλίκι, πολλά μητροπολιτικά χεστήρια μας πρέπουν.
    Όταν γύρισα από εξωτερικό μου φάνηκαν όλα μικρά, βρώμικα, ρημαγμένα, χωρίς φαντασία και μνήμη, χωρίς αγάπη της πόλης για τους πολίτες της. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως έχουμε γίνει μητρόπολη. Κάποιες περιοχές της Αθήνας μου δίνουν ακριβώς αυτή την εντύπωση.

    Καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε KitsMits η Σοφία επειδή είναι ευγενική δεν στο είπε ξεκαθαρα, αλλά εγώ δεν μπορώ να μασήσω τα λόγια μου! ΣΕ το λέω ξεκάθαρα λοιπόν ότι ΣΕ δουλεύανε. Και μάλιστα απορώ που στο τέλος όταν το παρδέχτηκες ότι η Αθήνα είναι μητρόπολη δεν στο μαρτυρήσανε ότι κάνανε πλάκα!
    Σοβαρεύομαι ωστόσο και ομολογώ πως η Αθήνα δεν είναι μητρόπολη. Το ότι έχει κατοίκους από πολλές διαφορετικές χώρες δεν σηαμίνει ότι έγινε μητρόπολη. Δεν είναι ούτε θέμα έργων και υποδομών, αλλά είναι θέμα νοοτροπίας. Αν δεις για παράδειγμα 2 50χρονους άντρες που περπατάνε χέρι-χέρι και τους κοτάς σαν να είναι εξωγήινοι τότε δεν είσαι σε μητρόπολη. Αν πρέπει να ο κάτοικος που έχει διαφορετική θρησκεία να μπει στο σπίτι του για να προσευχηθεί, τότε δεν είσαι σε μητρόπολη και πολλά άλλα παραδείγματα που θα πάρει ώρα να αναλύσω.
    Το ότι πολύ λίγες σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα είναι ακόμα ένα παράγοντας που δεν συνηγορεί στο να ονομάσουμε την Αθήνα μητρόπολη.
    Η Σοφία τα είπε πολύ καλά παραπάνω, αλλά αυτά είναι που πρέπει να γίνουν για να γίνει η Αθήνα μητρόπολη και όχι αποδείξεις ότι είναι τώρα.

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι αντικειμενικά μιλώντας, αληθινές ευρωπαικές μητροπόλεις είναι 2. Το Λονδινάκι μας και η Σαλονίκη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν, λέγοντας μητρόπολη εννοούμαι: οικονομικό κέντρο, κέντρα των αποφάσεων, πολιτιστικό κέντρο και γενικότερα ...κέντρο, μάλλον έχουν δίκιο οι συνάδελφοί σου. Περιμένουμε και φωτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα Κιτσομήτσο!
    Καλώς μας ήρθες πίσω!
    Μητρόπολη ξεμητρόπολη η Αθήνα από τη μιά τη σιχαίνεσαι κι α' την άλλη τη λατρεύεις!
    Πτροσωπικά αν μπορέσω κάποτε θα την κάνω για επαρχία, αν και βέρος Αθηναίος.
    Βαρέθηκα τα άσχημα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. εγώ σας τα λέω συχνά πυκνά για την Αθήνα αλλά εσείς δεν με πιστευετε... καλά εσύ δεν είσαι τόσο αρνητικός αλλά λέμε τώρα ...όντως το συγκεκριμένο καλοκαίρι έδωσε πολλούς πόντους στην χωρα και στην πρωτεύουσα, από φτωχοί και άτιμοι συγγενείς, αλλάξαμε και γίναμε οι μάγοι που σαρώνουν στο πέρασμα τους, κερδίζουν ότι τρόπαιο κυκλοφορεί, και κάνεις μα κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για κακή οργάνωση κλπ κλπ
    ενιγουει κερδίσαμε σεβασμό με το σπαθί μας και την καλοτυχία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Περιμένω λεπτομέρεις από το 6ωρο στο Λονδίνο!!

    CrazyTourist2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λατρεύω το Λονδίνο, όσο παράδοξο και αν ακούγεται για μερικούς φίλους μου αυτό. Εχω ζήσει εκεί για ένα διάστημα και μπορώ ακριβώς να καταλάβω τι λες... Θα είναι το επόμενο ταξίδι μου εκεί και πάλι :}

    Με δένουν ρίζες...

    Να είσαι καλά, συγνώμη που είμαι λίγο εκτός θέματος, αλλά μέσω του σουρεαλισμού το δικαιολογώ καμιά φορά

    Όλα καλά να είναι και φυσικά καλή επαγγελματική σου (και άλλη) ανέλιξη!!

    Σ΄ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Άτσα η Αθήνα...Β'εβαια δεν έχουν δει πως έγιναν τώρα τα έργα των Ολυμπιακών αγώνων γι αυτό το λένε!Την κουλησπέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. καλησπέρα...
    Εγώ ήμουν Αθήνα στους Ολυμπιακούς ως εθελόντρια, πέρασα καλά, ένιωσα ασφαλής για λίγο και θεωρώ οτι η πόλη βελτιώθηκε αρκετά, με το μετρό, το τραμ και τις διάφορες ρυθμίσεις...Όμως παραμένει Αθήνα...Πάσχει από την έλλειψη πρασίνου, από τα κορναρίσματα, από τον πλημμελή καθαρισμό...
    Αυτά πρεπει να διορθωθούν, βασικά...
    Σύντομα θα φύγω από τη χώρα και θα λείψω για αρκετό καιρό...Το σκέφτομαι κάπου-κάπου, αν θα θέλω να γυρίσω πίσω μετά...
    Σχετικά με το ποδόσφαιρο, έπεσες σε γυναίκα που βλέπει πολύ ποδόσφαιρο, από παιδί...Είμαι τόσο προληπτική, που θα διώξω τον άντρα μου από το σπίτι, επειδή στο προηγούμενο Γιούρο, η Ελλάδα είχε πάει καλά, με τη συγκεκριμένη τακτική...Θα μείνω να το δω μαζί με τις κόρες μου, να κατεβάσω καντήλια, ανενόχλητη... Βρίζω πολύ, και μάλιστα άσχημα, δεν είμαι για κοινό...
    Δεν λέω τίποτε άλλο λόγω της πρόληψης που λέγαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το 2004 ήταν η χρονιά της Ελλάδας..Από τη μία η άψογη τέλεση των αγώνων και από την άλλη η κατάκτηση του euro..Mια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. καλημερούδια... άντε και με την νίκη στο euro!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Να τις χαιρονται ...
    τις μεγαλουπολεις τους
    Καλά είμαι γω ατο χωριουδάκι μου !!!
    Την καλησπέρα μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. έλεος που συμπεριέλαβαν και την Αθήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Βάζω στίχους... γιατί συμφωνώ απόλυτα με την Σοφία. Γιατι είμαστε καλοί στο να δείχνουμε την καμπούρα των άλλων. Γιατί δεν έχει μόνο άσχημα αυτή η χώρα ρε γαμώτο...

    Σ ένα υπόγειο στην πλατεία Αβησσυνίας
    συγκεντρωθήκαν τα ποντίκια μια φορά
    για να σκεφτούν πώς θα γλυτώσουν μια για πάντα
    από του γάτου τον αιώνιο βραχνά.

    Το συζητάγανε ημέρες και ημέρες
    μα τελικά δεν καταλήξαν πουθενά
    και είχαν όλοι πια συνειδητοποιήσει
    ότι κομπλάρησε η συνέλευση γερά.

    Τότε πετάγετʼ ένας νεαρός και λέει:
    «βρήκα τη λύση του προβλήματος, παιδιά,
    θα πλησιάσουμε την ώρα που κοιμάται
    και θα του δέσουμε κουδούνα στην ουρά».

    Κι όλοι φωνάξαν: «μπράβο, αυτό είναι, συμφωνούμε»
    και πέρασε η πρότασή του παμψηφί
    μα ένας γέρος ποντικός τους λέει: «δικαίωμα»
    και θέτει την εξής ερώτηση:

    «Άμα μου λύσετε αυτή την απορία,
    τότε δε θα ʽχω αντίρρηση καμιά.
    Ποιος από σας τολμάει το γάτο να ζυγώσει
    να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά;»

    Και από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια
    και ακόμα ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά
    που πά να πει ότι δε βρέθηκε κανένας
    να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά.

    Όλες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες
    τότε και μόνο όταν είναι εφικτές.
    Μα σαν δεν έχεις κότσια να τις εφαρμόσεις
    άσε καλύτερα καθόλου μην τις λες.

    Καλησπέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. gia na doume ti tha kanei shmera h ethikh :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Συμφωνώ απόλυτα φιλε μου με όσα
    ειπώθηκαν
    Σίγουρα οι Έλληνες δεν κατάλαβαν τι
    πρόσφεραν σε μας οι Ολυμπιακοί αγώνες και το Euro του 2004
    Εύχομαι σε μια ανάλογη διάκριση και φέτος
    Καλη αρχή στην ομάδα μας στο σημερινό παιχνίδι

    τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Οταν φωνάζω πως ήταν είναι και θα είναι κόμβος η Αθήνα, πως δεν υπάρχει δεύτερη, πως, πως,πως, πέφτετε να με φάτε....βλέπετε ? τα λένε οι άλλοι, αντί να το περηφανευόμαστε εμείς....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Πέρασα να πώ μια καλησπέρα.Πάλι ταξιδάκι ρε φίλε;Ημαρτον..:)-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. στις Μητροπόλεις νομίζω ανοίκουν και οι Βρυξέλλες..

    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι... Αν και φύση θέση αρνητικός άνθρωπος και απαισιόδοξος, λίγη θετική σκέψη για την Μπανανία μας ποτέ δεν βλάπτει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πολύ ενδιαφέρον ποστ!
    Ναι,η Αθήνα είναι μια πολύ σημαντική πόλη για business.
    Αλλά ο μέσος άνθρωπος που δεν κάνει business και έχει μια δουλειά η ένα μαγαζί δεν τον πολυνοιάζουν αυτά, θα προτιμούσε να είμαστε μια πιο καθαρή πόλη!
    Σίγουρα είμαστε ένα πολύ δυνατό οικονομικό κέντρο και κάποιοι Ελληνες επιχειρηματίες λύνουν και δένουν στα Βαλκάνια, στην Ναυτηλία και αλλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Μωρε το προβλημα μας ποτε δεν ηταν τι κανουμε με τους ξενους. Τι κανουμε μεταξύ μας ήτανε. Μεταξύ μας τρωγόμαστε και γινομαστε ρομπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @skouliki Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, τρελοσκούληκο. Μπορεί να είμαστε μπάχαλο σε πολλά πράγματα, αλλά δεν παύουμε να είμαστε κέντρο...
    Όσο για τους αθλητές, μπράβο μέχρι να τους τσακώσουνε για ντόπινγκ...

    @σοφία Συμφωνώ στο μεγαλύτερο μέρος από αυτά που γράφεις. Αρκετοί γείτονες μας βλέπουν ως την ηγέτιδα χώρα της περιοχής και σίγουρα χρόνια μπροστά από αυτούς. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε. Δεν είμαστε μικροί, το σύνδρομο του ραγιά πρέπει επιτέλους να αποτινάξουμε.
    Το μόνο καλό ή κακό είναι ότι αυτό το αναγνωρίζουμε μόνο όταν το βλέπουμε απ'έξω, αποστασιοποιημένοι. Αυτή τη ματιά χρειαζόμαστε.
    Έχεις δίκιο για το Παρίσι. Είναι αρκετά κολλημένοι, όπως και εμείς δηλαδή. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η γεωγραφική μας θέση και το γεγονός ότι οι γείτονές μας είναι σίγουρα σε χειρότερη μοίρα από εμάς...

    @ηφαιστίωνας Υστερούμε κυρίως σε υποδομές και στην αντίληψη της θέσης μας, όπως αναφέρει η σοφία...
    Την καλησπέρα μου.

    @καβείρος Να νιώσεις, να νιώσεις. Και να κοιτάξουμε να στρωθούμε να την κάνουμε ακόμη καλύτερη...
    Στο χέρι του καθενός είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @inthesweetshop Καλωσήλθες. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Το ινστιτούτο ήταν σε ένα χωριό στο Cookham, λίγο πιο έξω απ'το Maidenhead. Δε θυμάμαι το όνομα, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που αναφέρεις!
    Έκανες και συ κάτι ανάλογο εκεί κοντά;

    @laplace78 Τα όνειρα είναι ωραία όταν δεν τα περιμένεις ;-)

    @lifewhispers Λονδίνο δεν είναι, σίγουρα. Έχει το δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα όμως!
    Θες να σε πάω βρε να περάσουμε μια χαρά; Σκέψου το!
    Φιλιά

    @μπουρμπουλήθρα Είναι λογικό και στο εξηγώ παραπάνω. Μην μπερδεύουμε την έννοια μεγάλη πόλη ή τουριστική πόλη ή κάτι τέτοιο. Μητρόπολη είναι αυτό που περιγράφω. Και για την ΝΑ Ευρώπη η Αθήνα είναι σίγουρα Μητρόπολη!
    Όσο για το ποδόσφαιρο, το αποτέλεσμα τα είπε όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Γιατί διεγράφη βρε το σχόλιο; Χαχα!

    @eri Είμαστε παντού, αυτό είναι αλήθεια. Άντε και με λίγη βοήθεια από τις χημείες...
    Θεσ/νικη μπορεί να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων όταν της το επιτρέψουν οι Θεσ/νικεις... Η Αθήνα πάντως εξακολουθεί να είναι μητρόπολη!
    Φωτογραφίες δυστυχώς θα αργήσουν γιατί βασίζομαι σε άλλον!

    @σκουλήκι Κοιμήσου βρε λέμεεε!!!

    @ilias Τριτοκοσμική δεν είμαστε, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο (κοίτα γύρω σου, κοίτα τι γίνεται στον κόσμο γενικότερα) και φυσικά μπορούμε να βελτιωθούμε πολύ!
    Όντως είναι πολύ ωραίο το Λονδίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @mmexer Δύσκολο σίγουρα. Αλλά πάντα θα έχουμε τις αναμνήσεις...
    Ας κοιτάξουμε να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε, λέω εγώ!

    @gatti Κάποια από αυτά είναι και στο χέρι μας. Η καθαριότητα σίγουρα, η κίνηση επίσης, η ποιότητα των ανθρώπων φυσικά!
    Τι λες, ξεκινάμε;

    @νικος Όχι μόνο, αλλά είναι πολύ ισχυροί άξονες, θα συμφωνήσω!

    @jf Είναι, είναι και φυσικά και το μετρό βοηθάει σ'αυτό!
    Όσο για το μέτρο, ίδιον της φυλής μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @mad Και αυτοί μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου!
    Τι μου θύμισες πάλι για το Καλομοιράκι μας...

    @ασκαρδαμυκτί Σωστά το θέτεις! Χαχα! Στο εξωτερικό σε πολλές χώρες η μητρόπολη είναι το κέντρο της πόλης! Γιατί όχι και δω;
    Χαχα!

    @φύρδην-μίγδην Οπότε θα συμφωνήσουμε εκ νέου :-)
    Όντως ισχύει αυτό που λες για τη σοφία ότι μπορεί να κρίνει καλύτερα, λόγω απόστασης...

    @roadartist Και όχι μόνο το γόητρο. Μπήκαμε και πάλι στο επίκεντρο, ξεφύγαμε από κουκίδα στο χάρτη!
    Τώρα απολαμβάνουμε και τα καλά και τα άσχημα...
    Καληνύχτα επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @λάκων Δες τους Ολυμπιακούς ως τον κόπο ως σύνολο και το Γιούρο ως την ελπίδα ότι και το αδύνατο μπορεί να συμβεί! Αυτό έδειξε η χώρα μας. Ό,τι μπορεί και το ακατόρθωτο με την προσπάθεια και το αδιανόητο με δουλειά και τύχη!
    Πάντως πίστεψέ με δε σε δούλευε...

    @ανώνυμος Προωθήθηκε σε όλους τους γνωστούς, να είσαι σίγουρος.

    @alexis b Το κατά δύναμην. Αν και είχε αρκετή κούραση το ταξίδι γενικότερα.

    @geokalp Κατά βάθος το εκμεταλλευόμαστε, μην ανησυχείς... Απλώς δεν το συνειδητοποιούμε σε καθημερινή βάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @purple Είδες; Δεν εξηγείται αλλιώς, κάτι με ποτίζουν!
    Φιλιά ρε!

    @mamma Μ'αρέσει που τα συνδυάζεις και τα δύο. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω συντονισμένα!
    Απλώς ας κοιτάξουμε πρώτα αυτά που μπορούμε να αλλάξουμε οι ίδιοι και ας μην περιμένουμε από τους άλλους.
    Καλησπέρα.

    @ndn Φίλτατε, πιστεύω ότι κινείστε σε διαφορετικό πνεύμα από την σοφία. Μην περνάμε στον απόλυτο μηδενισμό. Μητρόπολη είμαστε και αυτό γιατί συνδυάζουμε πάρα πολλά πράγματα. Αυτό που αναφέρεις περί νοοτροπίας είναι ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά δεν καθορίζει το μητροπολιτικό χαρακτήρα.
    Ξανασκέψου το.
    Το γεγονός ότι όλα τα ευρωπαϊκα προγράμματα που αφορούν στην ΝΑ Ευρώπη τρέχουν στην Αθήνα, καταδεικνύει κάτι σημαντικό. Επίσης και ο χαμός που γίνεται για τους αγωγούς και όχι.
    Όσο για την Θεσ/νικη...

    @φλούφλης Αυτά εννοούμε ακριβώς. Γι αυτό και συγκαταλεγόμαστε.
    Φώτο δύσκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. @kikop80 Καλώς σας βρήκα, λοιπόν.
    Και τα δύο που λες συμβαίνουν, αγαπάμε να τη σιχαινόμαστε ή σιχαινόμαστε να την αγαπάμε. Πες το και τρέλα!
    Άμα σου δοθεί η ευκαιρία, τόλμησέ το!

    @νατάσσα Να το λες πιο φωναχτά να σε ακούμε καλύτερα! Ακριβώς όπως τα λες. Με το σπαθί και την καλοτυχία μας - θανατηφόρος συνδυασμός!

    @σκουλήκι Απάντησα, μικρή γελαδερή σκουληκαντέρα!

    @τρελοτουρίστρια Ανταλλάσουμε με Βερολίνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @surrealist Να πας και να περάσεις καλά. Αναμένουμε εντυπώσεις.
    Εκτός θέματος δεν είσαι ποτέ εδώ! Να το ξέρεις!
    Ευχαριστώ για τις ευχές.

    @το φτυαράτσι Άλλη ιστορία αυτή! Το θέμα είναι ότι γίνανε αρκετές υποδομές που αλλιώς θα αργούσανε πάρα πολύ!

    @artanis Υπάρχουν πολλά να διορθώσουμε, συμφωνώ! Αλλά επίσης πιστεύω ότι αρκετά από αυτά μπορούμε να τα διορθώσουμε εμείς οι ίδιοι!
    Να φύγεις, να γυρίσεις, να κάνεις ότι είναι καλύτερο για σένα!
    Την καλησπέρα μου.

    @akon Όντως ήταν το καλοκαίρι της Ελλάδος! Και τυχεροί που το ζήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. @ζαχαρούλα Αυτό είναι το λιγότερο! Την καλησπέρα μου.

    @side21 Σωστή και αυτή η αντιμετώπιση. Έκαστος λοιπόν εκεί που ετάχθη!
    Καλησπέρα

    @νίκος κ. Γιατί έλεος; Τόσα επιχειρήματα υπάρχουν υπέρ - τα κατά αφορούν περισσότερο σε καθημερινότητα και λιγότερο στον ορισμό της μητρόπολης.

    @λυδία Να πιάσω την κιθάρα μου να συνοδεύσω;
    Την καλησπέρα μου.
    Τα είπες ωραία και τραγουδιστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @αστεράκι Όχι τόσο καλά, αλλά εξακολουθούμε να την αγαπάμε!

    @καραφλοκότσιφας Το καταλαβαίνουμε σιγά-σιγά! Αρκεί να βγάλουμε λίγο τις παρωπίδες μας!
    Καλησπέρα!

    @γλυκο-κερασο-ζουζούνα Είναι, ήταν και θα συνεχίσει να είναι!
    Καλό είναι να μας τα λένε μήπως και ξυπνήσουμε!

    @νίκος Αφού με στείλανε, τι να κάνω!
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @alienlover Οι Βρυξέλλες ως διοικητικό κέντρο, ίσως. Αλλά δεν είναι ούτε πολιτιστικό, ούτε οικονομικό, ούτε καν οικιστικό! Γι αυτό και απουσιάζουν.
    Καλησπέρα.

    @river Φυσικά και δε λείπει! Και ας είναι και Μπανανία...

    @fpboy Το κατά δύναμην...
    Το καθαρή είναι στα χέρια μας. Ας μην πετάμε σκουπίδια, ας φροντίζουμε να μαζεύουμε ο καθένας τα δικά του και θα βλέπαμε τότε την κατάσταστη!
    Ας αλλάξουμε αυτά πρώτα.

    @βρασίδας ο κάφρος Το πρωτοείπε ο Καζαντζάκης. Και έχεις δίκιο. Αυτό μας τρώει.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. κι η Αθήνα μια μητρόπολη του νότου...
    (δυο γενιές χαμένες πίσω δυστυχώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. γεια σας ο θεος μαζι σας ...ηρθα για ευχελαιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Καλησπερα και παλι KitsMits,
    Εγω ειμαι απο την αλλη πλευρα του φραχτη... στο Ashridge που σου ανεφερα δουλευω ως ηθοποιος (role playing) σε διαφορα tailored business programmes και σεμιναρια. Καρφωθηκα με την εξοχη και τα λειβαδια που περιεγραφες, μια που κι εκει ετσι ειναι και εχει τυχει να δουλεψω με πολλους Ελληνες κατα καιρους.
    Και, δε λεω, ωραια η εξοχη αλλα σαν το Λονδινο δεν εχω τιποτα!
    Καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. κ ναι έχω πάει , δεν θα γκρινάξω πάλι !!

    καλά τώρα τρώει η αθήνα μαδρίτη κ κωνσταντινούπολη;;

    η κων/πολη μου φαντάζει πιο πολύ για τους ίδιους λόγους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @κούκος Είμαστε που να μην ήμασταν, αλλά μια χαρά είμαστε. Σε κάλυψα;

    @σκουλήκι Να'στε καλά αλλά δεν έχουμε ψιλά ούτε ορυκτέλαιο. Δεν κάνουμε καμιά μετάνοια καλύτερα;

    @ανήσυχος Βρε βρε τα παιδιά τα ζουμπουρλούδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @inthesweetshop Μια χαρά σε βρίσκω!
    Καλό πράγμα η εξοχή, αν μη τι άλλο!
    Καλημέρα

    @irene Τις τρώει, μη νομίζεις. Απλώς καθότι τη ζούμε από μέσα, δεν το καταλαβαίνουμε και τόσο καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Oντως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ηταν άψογοι και μας εκτιμούν γι αυτό οι έξω.
    Αλλα αυτο το Euro τι το ανέφερες ;
    Τελοσπάντων.
    Εσυ διαφωνούσες με την Αθήνα-Μητρόπολη επειδή ξερεις καλά τι σκ*τά ειμαστε σαν λαός αλλα η πλάκα ειναι οτι εξω την θεωρούν Κέντρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. @tzonakos Γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν καθαρά θέμα δουλειάς, ενώ το Γιούρο είχε δουλειά αλλά και μπόλικη τύχη. Ήταν το ακατόρθωτο, ενώ για τους Ολυμπιακούς ξέραμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα τους καταφέρναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή