Κυριακή, 30 Μαρτίου 2008

Σάλτσμπουργκ με ήλιο

Λίγες μέρες μετά τη νίκη της Εθνικής ποδοσφαίρου, την ίδια ώρα που η Κυριακάτικη έχει αφιέρωμα στην πόλη, είπα και γω να γράψω αυτά που υποσχέθηκα... Το ταξίδι στο Σάλτσμπουργκ, λοιπόν.


Το Σάλτσμπουργκ είναι η δεύτερη πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας, μετά τη Βιέννη. Πολύ κοντά στη Βαυαρία (Γερμανία), όπως φαίνεται και από τη θέα πάνω απ'το κάστρο Χόχεν-Σάλτσμπουργκ. Η γλώσσα είναι τα γερμανικά με ιδιωματισμούς. Διατροφή για εμάς τους τουρίστες τα λουκάνικα και γενικότερα τα αλλαντικά, οι μπύρες και φυσικά τα σοκολατάκια Μότσαρτ και όχι μόνο.


Γνωστοί κάτοικοι της πόλης ο Μότσαρτ (όπου υπάρχει και το ομώνυμο μουσείο) πριν γίνει...σοκολατάκι, ο Φον Κάραγιαν και άλλοι. Συνδέεται άμεσα με την Ελλάδα με δύο τουλάχιστον τρόπους. Ο πρώτος είναι παλιότερης εποχής και φαίνεται στη φωτογραφία.Ο δεύτερος, αμιγώς αθλητικός, είναι επειδή στο Σάλτσμπουργκ θα δώσει η Εθνική ποδοσφαίρου τα τρία πρώτα της παιχνίδια. Απορώ πώς θα αφήσουν την ήρεμη αυτή πόλη οι ορδές των συμπατριωτών μας...

Ο ποταμός Σάλτσαχ κόβει την πόλη στα δύο, στη νέα και στην παλιά, όσο και ο λόφος του κάστρου. Εντυπωσιακά τοπία που γεμίζουν το μάτι.


Αυτό που αξίζει είναι φυσικά η παλιά με τους στενούς εμπορικούς πεζόδρομους, όπου φυσικά αξίζει κανείς να διαβεί για απλή βόλτα, για ψώνια, για να ανακαλύψει μικρά εστιατόρια αυθεντικών γεύσεων. Εδώ αγοράζουμε τα περίφημα σοκολατάκια και όχι μόνο.Φυσικά, αυτό που δεσπόζει στην πόλη είναι το κάστρο. Η πόλη του Σάλτσμπουργκ είναι διάσημη και για ένα άλλο λόγο. Χρησιμοποιήθηκε ως φόντο για τα γυρίσματα της Μελωδίας της Ευτυχίας, κάτι που οι ντόπιοι χαίρονται πραγματικά να επαναλαμβάνουν. Τοπία όπως οι κήποι του παλατιού Μιραμπέλ χρησιμοποιήθηκαν ως φόντο για την ταινία με την ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ, που είναι εν μέρει αληθινή...Από πού πήρε όμως το πρόθεμα Salz (που σημαίνει αλάτι) η πόλη, το κάστρο και ο ποταμός; Πηγή πλούτου της πόλης για αιώνες ήταν τα αλατωρυχεία που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη, μακριά από τη θάλασσα και καταχωνιασμένα έως και 250 μέτρα κάτω από τη γη! Πλέον δε λειτουργούν ως αλατωρυχεία, αλλά ως τουριστικό πάρκο. Κάτι για το δρόμο: λίγο ψωμί, αλάτι και φυσικά σναπς για το κρύο! Κινείσαι μέσα στα λαγούμια με βαγονέτα, με τα πόδια, κατεβαίνεις ξύλινη τσουλήθρα 30 και 50 μέτρων αντίστοιχα (φανταστική εμπειρία) και ανακαλύπτεις αξιοθέατα όπως ο Κέλτης της φωτογραφίας που τον ανακαλύψανε απ...αλατωμένο μετά από 2500 χρόνια περίπου.


Συμπέρασμα: η φύση είναι πανέμορφη, η πόλη προσφέρεται για ρομαντικά τριήμερα για βόλτες στην παλιά πόλη. Ο μπαρόκ ρυθμός του Σάλτσμπουργκ το κάνει ξεχωριστό προορισμό, όπως και τα κάστρα της ευρύτερης περιοχής. Παρεμπιπτόντως και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί ως φόντο για τη Μελωδία της Ευτυχίας - το σπίτι των Φον Τραπ...


Ορισμένα μουσικά αποσπάσματα από την ταινία, έτσι για να γίνουμε και πάλι παιδιά...
Η Μαρία στο Βουνό, Ντο-Ρε-Μι, Τοπία γενικότερα... Καλό μας ταξίδι σε τοπία και αναμνήσεις!