Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008

Εαρινή ισημερία, πανσέληνος και λοιπά κουραφέξαλα

Σήμερα μπαίνουμε αισίως στην άνοιξη. Τι μπαίνουμε δηλαδή, που τις προηγούμενες ημέρες είχε καύσωνα, πριν ένα μήνα χιόνισε και χειμώνα δεν είδαμε. Άντε βρες ποιες είναι οι εποχές του χρόνου μέσα σε όλα αυτά. Πλάκα έχει όταν τα παιδιά ειδικά των πόλεων κάνουν στο μάθημα Εμείς κι ο Κόσμος (έτσι το λέγανε στις μέρες μου) μαθαίνουν για τις εποχές. Άντε να τους εξηγήσεις τι σημαίνει ανθίζω, άσε που δεν έχεις και τι να τους δείξεις, αφού η φύση πέφτει κομματάκι μακριά.

Η άνοιξη είναι μεταξύ του χειμώνα και του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικό της ο άστατος καιρός που τείνει να ζεσταίνει αλλά μας κάνει και διαλείμματα βροχερά να μην ξεχνιόμαστε. Είναι η εποχή που Τώρα που ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γης χορτάρι. Πολυτραγουδισμένη εποχή, σίγουρα. Φέρνει γύρη, αλλεργίες, άσθματα, φουσκοδεντριές, αγριόχορτα, ξυπνάνε δειλά-δειλά τα φίδια και τα ευχάριστα ζωύφια.

Οι βροχές ποτίζουν τα χωράφια – όπου υπάρχουν – και αρχίζουν φυτρώνουν τα φυτά. Κάπου εκεί πετάγονται και τα πρώτα οπιοειδή λελούδια, ανθίζουν οι μυγδαλιές, πασχαλιές και λοιπές κολοκυθιές. Καλή εποχή για δεντροφυτεύσεις και μεταφυτεύσεις, άλλο αν τα καμμένα τα έχουμε ξεχάσει και τα αφήσαμε στο έλεος της φύσης – ευτυχώς αυτή συνήθως ξέρει καλύτερα από εμάς. Ευτυχώς με τα σκουπίδια που συσσωρεύθησαν φροντίσαμε να έχουμε καλό και φρέσκο λίπασμα. Νερό δε θα έχουμε το καλοκαίρι γιατί ξοδεύσαμε τα αποθέματα για υδροηλεκτρική ενέργεια λόγω απεργιών. Καλά, αυτή δε θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον; Μυστήρια πράγματα! Δεν πειράζει, πάλι θα τραβάμε το καζανάκι μόνο στα αναγκαία και ο απέναντι θα πλένει μέρα μεσημέρι το αυτοκίνητό του. Και φυσικά στον κάμπο (ένας είναι ο κάμπος) τα μπεκ θα ψεκάζουν τα χωράφια ντάλα μεσημέρι που το νερό εξατμίζεται πριν ακουμπήσει κάτω. Εμείς και ο Αχελώος να είμαστε καλά!

Κατά τα άλλα, η άνοιξη είναι χαρούμενη εποχή. Ο κόσμος ερωτεύεται, αρχίζουν κυκλοφορούν τα πρώτα μίνι, μετά τσακώνεται για τα μπούτια έξω, τα μπούτια έξω φέρνουν γκρίνια και ιώσεις και η ζωή τραβάει την ανηφόρα προς τις διακοπές του καλοκαιριού.

ΥΓ Σήμερα όποιος ξενυχτίσει αρκετά θα έχει δύο πλεονεκτήματα. Θα απολαύσει την εαρινή πανσέληνο και αν έχει καλό ρολόι θα μετρήσει τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας που είναι μοιρασμένες – douze points η καθεμία μιας και είμαστε και σε εποχή Eurovision. Προσωπικά, ψηφίζω αυγουστιάτικη πανσέληνο από κάποια παραλία και την ιουλιανή αν είναι ανοιχτή η Ακρόπολη. Ζήτω η Καλομοίρα!