Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Σχέσεις εξουσίας στον εργασιακό χώρο

Ζώντας σε οργανωμένη μη αταξική κοινωνία οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων κατατάσσονται σε πολλαπλά επίπεδα με κριτήρια οικονομικά, κοινωνικά, μορφωτικά και άλλα. Μεταξύ των επιπέδων αυτών υπάρχουν σχέσεις εξουσίας και μη. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο διακριτό στα πλαίσια του εργασιακού χώρου με βάση το περίφημο job description.

Ο χειρισμός της εξουσίας που δίνεται στον καθένα είναι θέμα παιδείας, χαρακτήρα και αισθήματος ασφάλειας/ ανασφάλειας. Δεν είναι απαραίτητο ότι όσο ανεπτυγμένο έχει καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά κάποιος ότι θα είναι απαραίτητα επιτυχημένος.

Για παράδειγμα η παιδεία. Δεν αφορά αποκλειστικά στην εκπαίδευση και στους τίτλους που έχει ο καθένας. Μπορεί τα «χαρτιά» να αποτελούν μια βάση, δεν είναι όμως το βασικό στοιχείο που καθορίζει τον τύπο εξουσίας που ασκεί κάποιος. Ένας λιγότερο μορφωμένος μπορεί κάλλιστα να αποτελεί τον ιδανικό προϊστάμενο, έχοντας αναπτύξει άλλα στοιχεία που απαιτούνται, ενώ ένας παρα-μορφωμένος να μην μπορεί στην πράξη να εφαρμόσει τίποτε από αυτά.

Ο χαρακτήρας είναι κάτι που επηρεάζει αρκετά την άσκηση εξουσίας. Συχνά βλέπουμε γύρω μας παραδείγματα ανθρώπων που ανεβαίνουν επίπεδο εξουσίας και αλλάζουν τόσο πολύ που να μην τους αναγνωρίζει κανείς πλέον! Είναι αυτό που λέμε Δώσε λίγη εξουσία στον άλλο για να δεις τον πραγματικό του χαρακτήρα.

Εκείνο που απαντάται συνηθέστερα στον εργασιακό χώρο, τουλάχιστον από την εμπειρία μου, είναι το αίσθημα ανασφάλειας που έχει ο καθένας. Άτομα τα οποία έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν κερδίσει με την αξία τους κάποια θέση, συνήθως και καθυστερημένα, μπορούν να τη διαχειριστούν συνήθως καλύτερα, γιατί απλώς ξέρουν… Άτομα όμως που έχουν ανέλθει λόγω διαφόρων συνθηκών λιγότερο ή περισσότερο μη αξιοκρατικών βγάζουν αυτό το αίσθημα κατωτερότητας μόλις πάρουν τη θέση. Και είναι ικανά να περιχαρακωθούν γύρω από αυτή με κάθε μέσο βάζοντας τρικλοποδιές, σχολιάζοντας με εμφανή δόλο. Έχει τη λογική του αυτό, καθώς αν δεν μπορείς να ανέβεις ο ίδιος, προσπαθείς να υποβιβάσεις τους υπόλοιπους ώστε να εξομοιωθεί το επίπεδο. Η λυκοφιλία και το γλείψιμο τους είναι προφανές και προκαλεί το λιγότερο θυμηδία. Και όμως, επιβιώνουν…

Πέρα από τη γοητεία που ασκεί η εξουσία - και κακά τα ψέματα, την επιδιώκουμε οι περισσότεροι - έχει και τις ευθύνες της, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με ανθρώπους. Χρειάζεται ένα μίγμα χαρακτηριστικών συχνά αντικρουόμενων, από διαλλακτικότητα μέχρι απολυτότητα και από σύνεση μέχρι παρόρμηση. Η επιτυχία συνήθως κρύβεται κάπου στη μέση. Δύσκολο και γι αυτό θελτικό.

72 σχόλια:

  1. Σε μέρα απεργίας, ανάρτηση περί εργασίας...

    Επίσης, φανταστικέ προϊστάμενε αν διαβάζετε, τα γραφόμενα δεν αφορούν σε εσάς :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου. Θα συμπληρώσω ότι από ένα επίπεδο και πάνω δεν χρειάζεται να είσαι ικανός αλλά συμβατός με την εντροπία του συστήματος που εντάσσεσαι. Οποιαδήποτε μεταβολή εντροπίας που μπορείς να προκαλέσεις είναι εναντίον σου. Power games, δεν είναι τυχαία αυτή η έκφραση στα "ανώτερα κλιμάκια"

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να δεις ακόμη τι συμβαίνει όταν το... αφεντικό έχει αγοράσει τον τίτλο με τα φράγκα του και αλωνίζει στις ζωές των υφισταμένων του κάνοντας και επίδειξη αυτής της...αγοράς. Τον κερατά! Πότε θα πάρω ανάποδες δεν ξέρω. Με μπρίζωσες πρωινιάτικα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε παιδακι μου τι βλακειες γραφεις παλι?..δεν σου εχω πει οτι δεν σου παει το σοβαρο...ασε που ειχα και παμπολες αγνωστες λεξεις στο κειμενο...φροντισε σε παρακαλω να εκδηλωσεις το κανονικο σου εαυτο που ειναι προιον γιδιου και ασε τα σοβαρα θεματα...και χθες αν δεν κανω λαθος μονο ενα ποτο ηπιες σε εβλεπα..(και να ξερετε ολοι εδω μεσα ποσο κουβαρτνας ειμαι τον κερασα κιολας..ενοω με δικη μου εντολη..)...

    αν ξανααπλωσεις χερι εκει που απλωσες χθες θα σε παρκακωσω ασχημα...

    υγ: Σε ποθώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επισης πρεπει να επισημανω οτι εσυ ειδικα δεν εχεις δικαιωμα να μιλας για εργασια - δουλεια και σχετικα...

    καφεπισκεπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ορθές απόψεις...
    και το θέμα πολύ ενδιαφέρον.
    Σίγουρα τα -χαρτιά- δεν είναι το παν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν μου φτάνει που χθες άκουγα το Σαββόπουλο όλο το βράδυ και το μόνο που θυμόμου ήταν η Συννεφούλα κι αυτή δεν την είπε, απ το πρωί προβληματίζομαι και με τα ποστ σας

    υγ μα τι συμβαίνει επιτέλους???

    υγ να δουλεύουμε ή να μην δουλεύουμε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δύσκολο θέμα έβαλες μίστερ και θα κάψουμε κανέναν εγκέφαλο.Η σχέση εξουσίας που έχει κάποιος με τον εαυτό του δεν είναι μόνο θέμα μόρφωσης.Είναι πρωτίστος αρχέγονες ανάγκες για το ποιός θα είναι ο αρχηγός της αγέλης.Ακόμα επιρεάζονται από το κινωνικό σύνολο όπου διαμένει και δραστηριοποιείται ο καθένας,το επ΄παγγελμα,και φυσικά την ψυχολογική κατάσταση της στιγμής αλλά και την ευρύτερη κατάστασή του.

    Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν για να βγούν ασφαλή συμπεράσματα.Το ξεκίνησες πάρα πολύ καλά πάντως πιστεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οπως λες τα χαρτιά μπορεί να μην εξασφαλίζουν την ανάλογη παιδεία. Ομως (δυστυχώς) στις μέρες μας εξασφαλίζουν μια θέση εργασίας και πολλές φορές την εξουσία η οποία δεν δίνεται σε κάποιον ο οποίος δεν διαθέτει τα σχετικά πτυχία...
    Η εξουσία εκτός από γοητεία για το "image" (είμαι προιστάμενος λέει κανείς και γεμίζει το στόμα του), εξασφαλίζει και την "ισχύ". Στην περίπτωση ανασφαλών ατόμων (μορφωμένων και αμόρφωτων),δίνει την δυνατότητα να βγάλουν όλα τα απωθημένα τους στους υφιστάμενούς τους αφού εκείνοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (ακριβώς όπως γίνεται και στον στρατό-όπως έχω ακούσει, αφού εγώ δεν έχω πάει στρατό!!!!).
    Εχοντας εμπειρίες από πολυεθνικές εταιρείες θα έλεγα πως κάθε επιχείρηση είναι υπεύθυνη να επιλέξει με αντικειμενικά κριτήρια τα άτομα στα οποία θα αναθέσει να "εξουσιάζουν" άλλα άτομα αφού από την καλή άσκηση εξουσίας εξαρτάται η παραγωγικότητα μιας επιχείρησης. Είναι σημαντικό επίσης να τα εκπαιδεύσει κατάλληλα σε θέματα διαχείρησης ανθρώπινου δυναμικού. Εξ ίσου σημαντικό είναι να δίνει την δυνατότητα της "αξιολόγησής" τους από πλευράς των υφισταμένων τους.
    Επίσης είναι πολύ σημαντικό στο job description να λαμβάνεται υπ΄όψιν το αν ο ίδιος ο υπάλληλος επιθυμεί να αναλάβει εξουσίες αφού δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες και μπορεί κάποιος να είναι τέλειος σε ατομικά καθήκοντα μα φριχτός ως προϊστάμενος κάποιου χώρου.
    Πάντως το θέμα που θίγεις όπως είπαν οι προλαλήσαντες είναι πολύπλοκο και έχει πολλές πτυχές. Φαντάζει όμως πρωτότυπο το αφιέρωμά σου την σημερινή ημέρα!!!
    Πολύ καλό!
    Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα κ απο εμενα.
    "Φιλία στον εργασιακό χώρο" μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω!!!!
    Δεν υπάρχουν φιλικά αισθήματα σε τομείς τόσο ανταγωνιστικούς.. συνήθως ο ενας θελει να βγαλει το ματι του αλλου. Αδυσώπητοι οι περισσότεροι, που σπανια θα εκτιμησουν την αξια σου..και εννοειται δεν θα χαρουν με καποια προαγωγη ή επιτυχία σου. Πολύ δύσκολες αυτές οι σχέσεις..απο μακρυά και αγαπημένοι.. Σορυ ειμαι πολυ επιφυλακτική προσωπικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε προβλημάτισα τελικά ετσι? Μη στενοχωριέσαι, οσο πολύ κι αν έχω αρχίσει να ανεβαίνω επίπεδα εξουσίας δεν θα αλλάξω καθόλου. Θα παραμείνω η ίδια αγνά διεστραμμένη Marla :) Και το Σωκράτη απέναντι μου να έχω δεν θα τον αφήσω ποτέ να νοίωσει πόσο μικρός είναι σε σχέση με τη δική μου αγνά διεστραμμένη μεγαλοφυΐα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω ζήσει όλες τις περιπτώσεις (ως υποστάς) του ποστ.
    Σήμερα, ως προϊστάμενος, προσπαθώ να μη ζήσουν τα "παιδιά" ό,τι πέρασα εγώ από κομπλεξικούς και ανέραστους προϊσταμένους.

    Ξέχασες Μήτσο μου το κυριότερο: Η μη ικανοποίηση της γενετησίου επιθυμίας οδηγεί σε νευρώσεις που στον επαγγελματικό τομέα μεταφράζονται σε αυταρχισμό και έτσι η στυτική δυσλειτουργία του μαλάκα βρίσκει το υποκατάστατό της...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Η λυκοφιλία και το γλείψιμο τους είναι προφανές και προκαλεί το λιγότερο θυμηδία. Και όμως, επιβιώνουν…"

    Respect-ο-σούπες.

    υγ.: στο χέρι μας εναποτίθεται η "επιβίωση" των εν λόγω ατόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οντως, κιτσος, μου θυμισες μια παρομοια κατασταση στη δουλεια μου οπου προισταμενοι δεν ειναι στη θεση τους αξιοκρατικα, αλλα μετα απο καυγαδες και παραιτησεςι προηγουμενων. και βασικα επειδη συνεχεια τετοια βλεπω, παρακαλω να μην μου ερθει ποτε κανενα φλας κι επιδιωξω εξουσια, αν ειναι να γιων ποτε ετσι..!
    καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναμφισβήτητα ένα πολύπλοκο θέμα για να συζητηθεί σε ένα σχόλιο. Η εμπειρία μου περιορισμένη μιας και έχω εργαστεί στο αντικειμενο των σπουδών μου μόνο στο Λονδίνο.

    Εδώ τα πράγματα είναι λίγο απλούστερα. Για να προσληφθείς (σε μία μεγάλη πολυεθνική) συνήθως περνάς από πολλά στάδια συνεντεύξεων. Από εκεί και πέρα θα κάνεις μόνο αυτό που λέει το job description για το οποίο σε διαλέξανε. Ο μισθός σου και η θέση σου είναι συνισταμένη μόνο (αυτού που αποκαλούμε) του performance related. Γλύψιμο όχι, αλλά οι γνωριμίες μπορούν να σου εξασφαλίσουν (και αυτό όχι σίγουρα) την θέση σου, αλλά με κανέναν τρόπο την ανέλιξη σου. Οι μισθοί και τα bonus μας εξαρτώνται από το team performance και δεν τα χαλαλίζουμε επειδή κάποιος είναι καλό παιδί. Αν αξίζει έχει θέση στην ομάδα, αν όχι είναι καλό να βρισκόμαστε στο lunch break.

    Επομένως κομπλεξικούς διευθυντές δεν έχουμε (τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό). Από εκεί και πέρα η φιλία στην δουλειά είναι δύσκολο πράγμα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Για μπύρες όμως θα βγούμε. Οταν τελειώνει η δουλειά, όλα μένουν πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "αρχή άνδρα δείκνυσι" έλεγαν οι αρχαίοι..κάτι θα ήξεραν.... μάλλον...
    μέρα που διάλεξες να κάνεις τέτοιο ποστ....
    έχω μια ερώτηση: κατέχεις καποια μορφή εξουσίας στη δουλειάς σου;

    καλησπέρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. opos akrivos leei o sailormoon

    "αρχή άνδρα δείκνυσι"


    kalimera file

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Ο χαρακτήρας είναι κάτι που επηρεάζει αρκετά την άσκηση εξουσίας... "
    νομίζω οτι πολλοί λίγοι δεν αλλάζουν :( . ο διευθυντής μου πριν πάρει την θέση ήταν χαλαρουίτα κ τώρα αν αργήσεις ΕΝΑ λεπτό σε ρωτάει αν σε πλάκωσε το πάπλωμα ή γιατί αργείς στην τουαλέτα κ ξέρει αυτός τι λέει γιατί αυτός είναι ο πιο έξυπνος εδώ μέσα .
    αλλά πιάνεις κ εσύ μεγάλη κουβέντα τώρα κ είναι ακόμα τόσο πρωί..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Yπάρχει και η επιλεκτική παιδεία..Στην δουλειά την ξεχνάω και στην προσωπική μου ζωή την θυμάμαι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ράδιο μαρκόνι Αν κατάλαβα καλά από αυτά που γράφεις, εννοείς ότι από ένα επίπεδο και πάνω το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει κανείς είναι η προσαρμοστικότητα. Συμφωνώ απολύτως ότι ο τρόπος άσκησης εξουσίας πρέπει να προσαρμόζεσαι αναλόγως με το κοινό που έχει ο καθένας. Power games... Σωστά.
    Την καλησπέρα μου.

    @κοπτοραπτού Τότε έχεις δύο επιλογές: κάθεσαι στο αφεντικό (ανεξαρτήτως φύλου) ή δένεις μια πέτρα στο λαιμό (όχι απαραιτήτως τον δικό σου). Συμβαίνουν όμως κι αυτά, δυστυχώς! Στο βωμό του χρήματος, λοιπόν.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @βλαμμένος Πωπω εκδηλώσεις αγάπης προ-αγιοβαλεντινιάτικα! Για άγνωστες λέξεις και λοιπές ερμηνείες, στο γνωστό παρκάκι με τρέλα! Ένα ήπια, αλλά αυτό κερασμένο από εσένα, οπότε...
    Αν δεν απατώμαι, πάντως, εκεί που πίνω καφέ είσαι και συ συνέχεια...
    Πολλά δώρα σήμερα, έτσι;

    @akon Ευχαριστώ. Εύχομαι να τα βρεις μπροστά σου όσο το δυνατόν λιγότερα!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @κανατάκι Με τον Σαββόπουλο κάπως έτσι την είχα πάθει κι εγώ πριν δύο χρόνια! Ομοιοπαθής, λοιπόν.
    Προβληματιστήκατε με το ποστ; Να δουλεύουμε ένα χόμπυ από χόμπυ, γίνεται;

    @island Όντως είναι πολυπαραγοντικό το θέμα. Ανέπτυξα αυτούς που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικοί. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι πολλοί.
    Και οι αρχέγονες ανάγκες παίζουν το ρόλο τους. Απλώς αλλιώς τις διαχειρίζεται ο καθένας από εμάς.
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @dyosmaraki Στον στρατό είναι το αποκορύφωμα αυτού του παραλογισμού, απλούστατα γιατί η πλειοψηφία των εχόντων εξουσία ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Σωστά το μετέφερες, πάντως.
    Όντως είναι θέμα των πολυεθνικών, απλώς μην ξεχνάς ότι όλες οι εταιρίες σκοπό έχουν το κέρδος και αρκετές φορές δεν τους νοιάζει πως αυτό θα έρθει.
    Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες πλέον δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον εσωτερικό πελάτη από παλιότερα.
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Την καλησπέρα μου.

    @roadartist Μπορείς να είσαι επιφυλακτική, κρίνοντας με αυτά που βλέπεις γύρω σου. Το ανάφερα ως θέμα γιατί και μένα με απασχολεί. Σε επόμενη ανάρτηση θα πούμε περισσότερα, σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @μάρλα Όντως με προβλημάτισες έτσι όπως πηδάς δυό-δυό τα σκαλιά της εξουσίας! Αποτελείς φαινόμενο και το ιδανικό του κάθε εργοδότη - για καναδυό χρόνια βέβαια, μέχρι να βρεις άλλη αγκαλιά!
    Σωκράτης; Της γνωστής οικογενείας, να φανταστώ...
    Τα φιλιά μου!!!

    @doctor Φυσικά και υπάρχει και αυτή η πλευρά. Γι αυτό οι κυρίες των κυρίων ας τους προσέχουν για χατήρι μας...
    Ωραία το έθεσες πάντως.
    ΥΓ Για δώσε τα τηλ των υφισταμένων σου για μερικές μίνι συνεντεύξεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @gremiii Απλώς αν καθήσεις να ασχοληθείς με τα εν λόγω άτομα περισσότερο απ'ό,τι χρειάζεται, ίσως "λερωθείς" και συ. Από την άλλη, δεν μπορούν να αλωνίζουν αυθαίρετα.

    @lifewhispers Αν είσαι συνειδητοποιημένος/-η μέσα σου, δύσκολα θα μεταμορφωθείς σε κάτι τέτοιο. Βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις.
    Αν και το ότι δεν επιθυμείς κάτι τέτοιο, ίσως είναι καλό σημάδι.
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ndn Μη έχοντας εργασιακή εμπειρία απ'το εξωτερικό, θα αρκεστώ στα λεγόμενά σου. Αυτά που μεταφέρω είναι πράγματα που έχω δει ή και έχω ακούσει. Μακάρι να είναι όλα καλά και αξιοκρατικά, όπως τα περιγράφεις.
    Όσο για τις μπύρες, χρειάζεται και το ανθρώπινο στοιχείο!

    @sailormoon Εμπνεύστηκα από τη μέρα με τρόπο λίγο περίεργο, το αντιλαμβάνομαι.
    Ωραίο το συγκεκριμένο ρητό. Θα συμφωνήσω μαζί τους και μαζί σου.
    Αν έχω θέση εξουσίας; Με βάση το job description όχι - ακόμη, θέλω να πιστεύω...Ίδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ωσηε Οπότε συμφωνώ και μαζί σου όπως και με την sailormoon!
    Την καλησπέρα μου.

    @irene Τότε μάλλον έτσι ήταν από παλιά, απλώς τώρα εκδηλώθηκε, αφού του δόθηκε σχετική εξουσία.
    Μεγάλη κουβέντα, όντως. Τώρα όμως που μεσημέριασε μήπως γίνεται πιο εύκολα;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @νίκος κ. Τελικά είμαστε πολλοί!
    Την καλησπέρα μου.

    @νίκος Σωστό και αυτό. Αρκεί βέβαια κάποια στιγμή να μην απορροφήσει η μία πτυχή την άλλη. Όσο κρατάς αυτά τα όρια, είναι καλά τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. δεν ξερω τι λες εγω σε αγαπαωωωω

    πολυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παντού πρέπει να υπάρχουν όρια.. Πολύ καλό Κίτσο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πολύ δυνατό το κείμενο, αλλά εκτός κλίματος. Ασε που ποτέ δεν πρόκειται εμείς εδώ να βρεθούμε στη θέση των "άλλων". Ουσιαστικά μόνο μεταξλυ μας μπορούμε να κλαφτούμε

    Εδώ θυμηθηκα τα πρώτα χρόνια μου στο νοσοκομείο, όπου δεχόμουν (εντελώς ηλιθιες) εντολές από γιατρούς εκ Βουλγαρίας που δεν είχαν βασικές γνώσεις (φυσικά υπάρχουν και τζιμάνια εκ Βουλγαρίας, αλλά ο κανόνας είναι να είναι βλήμματα). Τώρα πλέον δεν αντιδρώ και φέρομαι "επαγγελματίστικα", τουτ'έστιν ότι κάνω αυτό που πρέπει κάνοντας μετά ότι δεν κατάλαβα μετανοημένος.

    Καλημέρες και να χαίρεσαι το σκουλήκι που κάθε μέρα σε σιγοτρώει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λίγο-πολύ συμφωνώ με τον NdN. Ας πούμε αυτά που περιγράφεις για άτομα που έχουν ανέλθει μη αξιοκρατικά, ότι δηλαδή βγάζουν ένα αίσθημα κατωτερότητας, δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίνονται στην εδώ πραγματικότητα. Περισσότερο συναντάς άτομα ανταγωνιστικά που θέλουν την εξουσία κάποιου άλλου και κάνουν ό,τι μπορούν για να την αποκτήσουν (συνήθως αρνούνται να συνεργαστούν ή προσπαθούν να σου βάλουν τρικλοποδιές) αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι σχετικά σπάνιες, και το σημαντικότερο, αργά ή (συνήθως) γρήγορα τους παίρνουν όλοι χαμπάρι και τους φτύνουν. Γλυψίματα κ.λπ. υπάρχουν ως ένα βαθμό, αλλά κυρίως σε ικανά άτομα που προπαθούν να αναριχηθούν γρήγορα. Οι ανίκανοι είτε γλύψουν, είτε όχι, στο τέλος παίρνουν τον γνωστό πο^λο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Νομίζω οτι το επίπεδο του ατόμου, καθορίζει την συμπεριφορά του στην εξάσκηση εξουσίας.

    Εχω περάσει απο όλα τα στάδια και γνωρίζω ότι δεν υπάρχει σταθερή και ορθή συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση.

    Ωστόσο η ποιότητα του ατόμου που εξασκεί εξουσία καθορίζει και το επίπεδο του αποτελέσματος.

    Η αναγνώριση δεν επιβάλλεται άλλα κερδίζεται

    Μεγάλο θέμα φιλέ μου,το οποίο ανάπτυξες με ορθό τρόπο.

    Πολυ καλό ποστ, όπως πάντα

    Καλό σου βράδυ

    Τσίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δίνεις πολύ σωστά τον ορισμό της παιδείας.
    Και έχεις δίκιο απόλυτο για τους "γλείφτες".
    Γνωστός μου απο το εξωτερικό απόφοιτος M.I.T με διάκριση στις φυσικές επιστήμες επέστρεψε στην Ελλάδα να εργαστεί.
    Το πρώτο πράγμα που του έλεγαν ήταν "Καλό το βιογραφικό σου αλλά δεν πιάνεις και κανένα βουλευτή;".
    Ρε συ Διονύση μου έλεγε στην Αμερική μόνο το βιογραφικό μου ήταν αρκετο. Τι είναι αυτά που μου λένε;
    Με τα πολλά μπήκε σε μια δουλειά ανάλογη του τομέα του με σύμβαση.
    Οι γλείφτες και τα αμόρφωτα βύσματα είναι ανώτεροι του...
    Και επειδή κομπλάρουν με τις γνώσεις του προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να τον θάψουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. αχ και να σε εβλεπα απο το παραθυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πολύ σωστός ο kitsos.Και εγώ την ίδια γνώμη έχω.Πάντα προτιμούσα να έχω "προιστάμενο" κάποιον που βρέθηκε στην θέση μου και κέρδισε ότι κέρδισε με την αξία του καί όχι λόγω σπουδών ή γνωριμιών.Συνήθως όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία καβαλάνε το καλάμι.Οι κλασικοί τύποι καρεκλοκένταυροι.Βέβαια υπάρχει και η κατηγορία αυτών που πήρανε την θέση με μέσο η οποία είναι η χειρότερη διότι βλέπουν όλους με δόλο και ανταγωνιστικά λές και όλοι θέλουν να πάρουν τη θέση τους.Πιστεύω ότι αυτοί είναι οι χειρότεροι όλων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. δύσκολο θέμα...ολη την ωρα λεμε οτι ολοι δε μπαινουν στον ιδιο κουβα, έτσι ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αυτό με τα πτυχία ξαναπες το!!! όπως και αυτό με το χαρακτήρα, γιατί δεν υπάρχει τρομακτικότερο πράγμα από το να έχεις εξουσιαστή μια κότα! Σήμερα βρήκα να μπω εδώ μέσα που τα έχω πάρει με τους εξουσιαστές μου!! Πάλι φούντωσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Την καλησπέρα μου και δυο φιλιά σταυρωτά για ένα όμορφο βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @skouliki Και γω κάργα λέμε!
    Και τα λοιπά που ξέρεις :-)

    Μόνο κάτω απ'το παράθυρο; Χμμ...


    @ιφιγένεια Όρια, ασφαλώς. Αρκεί να τίθενται εξαρχής σωστά!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @mad Ευχαριστώ μεν, απορώ δε: γιατί εκτός κλίματος;
    Ας μην προδικάζουμε για το αν θα βρεθούμε ποτέ. Απλώς καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τότε - τουλάχιστον μέσα μας...
    Με σιγοτρώει λες ε; Ας το απολαύσω λοιπόν!

    @σοφία Υπάρχουν και εδώ εταιρίες που λειτουργούν με σωστό τρόπο, όπως τα περιγράφεις. Απλώς συνήθως κυριαρχούν τα λοιπά που λέγαμε...
    Καλησπέρα από πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @καραφλοκότσιφας Επίπεδο και ποιότητα... Σημαντικές αξίες.
    Κερδίζεται... Πολύ σωστό και αυτό. Όχι εξαιτίας ενός τίτλου, αλλά κερδισμένου με την αξία.
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Μεγάλο θέμα, όντως.

    @λάκων Συμβαίνουν και απ'ό,τι φαίνεται δυστυχώς συμβαίνουν συχνά... Μακάρι να βελτιώνεται η κατάσταση σιγά-σιγά. Ίδωμεν!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @βλαμμένος Σ'αυτό κι αν υπογράφω! Μπε, μεν, μπεεε!

    @άκης Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, όντως. Μακριά από εμάς και όπου θέλει...
    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @κατ Συμφωνώ μεν, αλλά μπα γιατί;

    @κορκόδειλας Ασφαλώς και δεν μπαίνουν όλοι στον ίδιο κουβά. Οι φωτεινές εξαιρέσεις ξεχωρίζουν. Με τους λοιπούς να δούμε τι γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @λαχανάκι Το λέω και το ξαναλέω όσες φορές θέλεις! Τι τραβάς και συ... Πέρασα από τα λημέρια σου και έκανα κατάθεση ψυχής!
    Υπομονή βρε με τους άσχετους.
    Τα φιλιά μου.

    @rain Ευχαριστώ και ανταποδίδω! Όμορφο το βράδυ, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ένα γραμμάριο τύχης αξίζει όσο ένας τόνος φιλοσοφίας.Γενικά είτε έχεις χαρτιά κ πτυχία είτε όχι πρέπει να αρπάζεις τις ευκαιρίες κ να ξέρεις να τις εκμεταλλεύεσαι.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Mια απο τις μεγαλύτερες αδικίες ειναι να ανέρχεται ο ανάξιος και ο ικανός να μένει εκει που ειναι, και τελικά απο κάτω του.
    Αξιοκρατία ισως υπάρχει σε ενα 15% των περιπτώσεων, απο κει και πέρα σφαγή, αγκωνιές, φάουλ και πουλημένες διαιτησίες.
    Μετα μου λες γιατι κάποιες κάνουν "τα πάντα" για να ανέλθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @eri Είναι και αυτό θέμα ικανοτήτων. Να ξέρεις να αναγνωρίζεις τις ευκαιρίες όταν σου δίνονται. Γιατί σε όλους μας δίνονται, αλλά δεν τις εκμεταλλευόμαστε πάντα...
    Καλημέρα

    @τζονάκος Πολύ σωστή η παρατήρηση και ασφαλώς επίκαιρη, φίλτατε τζον.
    Μήπως τελικά όμως συνηθίζουμε στην αναξιοκρατία και όταν βρίσκουμε λίγη αξιοκρατία η έκπληξή μας είναι μεγάλη;
    Καλημέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Απο το βιβλίο "ηθική παρενόχληση" της Marie France Hirigoyen.
    ( Εκδ. Πατάκη : μετάφραση Μ. Γεωργιάδου)

    1.Eπισήμανση

    Το θύμα πρέπει να αντιδράσει το'ταχύτερον δυνατόν πριν εμπλακεί σε μια κατάσταση απ' όπου η μοναδική διεξοδος είναι η φυγή.
    Σημαντικό να επισημανθεί οποιαδήποτε μορφή πρόκλησης ή επίθεσης. Η δυκολία άμυνας έγκειται στο γεγονός ότι σπάνια υπάρχουν εμφανείς αποδείξεις. Το θύμα πρέπεινα συγκεντρώσει τα ίχνη, τις ενδείξεις, να καταγράψει τις προσβολές να κρατήσει φωτοαντίγραφα κάθε στοιχείου για την άμυνα του.
    Καλό είναι να εξασφαλίσει μάρτυρες, αλλά δυστυχώς σ' ένα καταπιεστικό περιβάλλον οι συναδελφοι δε δείχνουν αλληλεγγύη , φοβούμενοι τα αντίποινα., και προτιμούν να δείξουν "διακριτικότητα". Μια μαρτυρία, επαρκεί για να στηριχθεί το θύμα.

    2. Βοήθεια στο χώρο εργασίας.

    Αν η επιχείρηση είναι μεγάλη πρέπει πρώτα να μιλήσει στο διευθυντή ανθρώπινων πόρων, ελπίζοντας να είναι ικανός και να αφιερώνει χρόνο στα προβλήματα σχέσεων των εργαζομένων. Οι αρμοδιότητες δεν αποτιμώνται σε αριθμούς και γι' αυτό ο τομέας "ανθτωπινων πόρων είναι παραγκωνισμένος, συχνά, και δεν ενδιαφέρει καθόλου.
    Η επόμενη κίνηση είναι ο γιατρός εργασίας. που με επιτόπιες έρευνες, επισκέψεις και ιατρική εξέταση , βοηθά τους εργαζόμενους και τους υπεύθυνους να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των καταστάσεων ψυχολογικής βίας.
    Πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να απευθυνθούν στον γιατρό , γιατί γνωρίζουν ότι είναι και αυτός εργαζόμενος. Έχουν αμφιβολία, πόσο ανεξάρτητα μπορεί να λειτουργήσει απο την επιχείρηση.
    Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει την την "σύγκρουση" και τις βλαβερές συνέπειες που έχει στην υγεία του , είναι να σταματήσει την δουλειά!
    Επίσης , επειδή είναι στο στόχαστρο πρέπει να μάθει να αντιστέκεται, αν συνεχίζει στην εργασία του.
    Να είναι ατάραχος, να μην υποκύπτει στην επιθετικότητα, να έχει χιούμορ, να αγνοεί τα υπονοούμενα και τις κακοήθειες.
    Είναι σημαντικό να διατηρεί μέσα του την πεποίθηση ότι έχει δίκιοκαι ότι αργά ή γρήγορα θα το αποδείξει.
    (σελ. 201, 202, 203, 204)


    Αναρτήθηκε από Σπίθας στις 2:24 πμ 0 σχόλια
    Ετικέτες Mobbing
    Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2007
    Εργασιακή βία και Διαφθορά (.κεφ.3. Παλαμάκια !)

    Δεν είναι "παρενόχληση", η κατ 'εξακολούθηση συστηματική εξόντωση της επαγγελματικής και ανθρώπινης υπόστασης , ενός ανθρώπου απο "ομάδα" ανωτέρων στελεχών σε μια επιχείρηση.
    Η "αδράνεια" και η" απάθεια" μιας επιχείρησης σε παρόμοια φαινόμενα, έχει χαρακτηρισθεί και ονομασθεί , ως συμπτώμα "Διαφθοράς" , απο έγκριτους νομικούς και συνταγματολόγους.
    ( Πατήστε στην "παρενόχληση (πρώτη σειρά )" και ανοίξτε το αρχείο PDF!)

    (ετικέτες Μobbing 21 POST)
    Την καλημέρα μου και καλό Σ/Κ
    (Νάχουμε..όχι νάχεις!...ξέρεις γιατί..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @σπίθας Τις θυμάμαι τις αναρτήσεις αυτές και ότι επίσης είσαι παθών και μαθών.
    Όσο για το σχόλιό σου, θα τα πούμε μετά τη λήξη!
    Την καλημέρα μου.

    @σκουλήκι Καλημέρα και σε σένα μικρή λουλού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Θα τα πούμε..-)
    Ελπίζω να σε..βρώ και να μην σε ψάχνω!
    Υγεία εύχομαι..(τις καλημέρες, άστες..)
    -))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ειδικά στο χώρο των media, η θέση του προϊσταμένου (με τα χαρακτηριστικά που απαιτεί) περισσότερο θυμίζει βρισιά...
    Καλημέρα και καλό Σ/Κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. nai nai...mia xara ta les...mia enstasi exw omws...mporeis na kaneis ta grammata ligo megalutera?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Δυστυχώς, οι "σχέσεις εξουσίας" διαπερνούν όλη τη ζωή μας! Απ' την οικογένεια, το σχολείο, το στρατό... μέχρι και το ερωτικό κρεβάτι!
    Στον εργασιακό χώρο τα αρνητικά φαινόμενα είναι ίσως πιο εξώφθαλμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καληνύχτα μου.((((.
    Καλή σου διασκέδαση..αλλά μπορείς να χαρείς, όταν ο φίλος σου, είναι χάλια?!
    (Να ένα θέμα για να το κάνεις ποστ)

    υ.γ Καλύτερα να σε προλάβω εγώ..(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αλίμονο, αλίμονο και τρίς αλί !!
    Τι και αν σε πρόλαβα...και τί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. @σπίθας Τι να γίνει, συμβαίνουν και αυτά! Είμαστε λίγο στα πάνω μας τελευταία! Τουλάχιστον δεν έγινε τίποτε περίεργο, οπότε όλα καλά. Την επόμενη φορά...

    @greekmedianews Βρισιά ε; Καλό ακούγεται αυτό... Είναι δύσκολη η θέση, πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @topapei Το παλεύω να το μεγαλώσω γενικότερα. Στις δοκιμές είμαι :-)

    @ασκαρδαμυκτί Παντού ένα ατελείωτο παιχνίδι εξουσίας. Στη δουλειά είναι πιο διακριτό γιατί υπάρχουν οι τίτλοι. Στις ανθρώπινες σχέσεις πιστεύω γίνεται πιο πλάγια...σφαγή με το βαμβάκι που λένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. i eftixia mallon vriskete ekei pou tin topotheti o kathenas mas. omorfi prosegisi kai efstoxes paratirisis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ποιός είπε πως τα Πανεπιστήμια βγάζουν Ανθρώπους; Κεφάλια...ναι, α συμφωνήσω

    Εν τω μεταξύ, έκανε και μιαν επιστημονικήν ανάλυσιν ο doctor, που πολύ μου άρεσε...

    Ξορκισμένοι τέτοιοι τύποι...

    Καλή σου εβδομάδα!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @χασάπη γράμματα Εκεί ακριβώς είναι! Αυτό τα περικλείει όλα.

    @φύρδην-μίγδην Πτυχία βγάζουν, κατά βάση. Ναι, η ανάλυση του ντοκ ήταν ανθρώπου που έχει περάσει τα στάδια και έχει μάθει.
    Ξορκισμένοι, αλλά τους βρίσκουμε μπροστά μας...
    Καλή βδομάδα και σε σένα.
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Θα σου πρότεινα να δεις το 'Office' κατά προτίμηση το αγγλικό. Μιλάει ακριβώς για τα θέματα που αναπτύσσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @kitsosmitsos..-PPP
    Δεν έγινε και τίποτε περίεργο..?
    Κατέβηκε ο Γκοντ(ο) ,την τελευταία στιγμή!
    Χιόνισε πανοτύ, αποκλειστήκαμε!!
    1 στα 100 χρόνια..γίνονται αυτά.!!
    Μαινόμενο...πάνθηρα, με κάνεις-ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. @revqueer Κατά σύμπτωση, έχω πάρει από ένα φίλο τον πρώτο κύκλο, τον αγγλικό - κατεβασμένο βέβαια! Απλώς περιμένω να τελειώσω μια άλλη σειρά που βλέπω τώρα. Μου έχουν πει πάντως ότι είναι πολύ καλό με απίστευτο χιούμορ.

    @σπίθας Την τελευταία στιγμή, όντως!
    Ας απολαύσουμε το χιόνι και όποιες άλλες εκπλήξεις κρύβονται.
    Χιονισμένη καλημέρα.
    ΥΓ Αλήθεια, οι πάνθηρες πάνε στα χιόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. ...δεν νομίζω, εδώ σε κάμπο πήγανε και..
    γίνανε ..γατούλες!
    Καλή βδομάδα -))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Χαχαχα! Μπορεί να έφταιγε το κρύο! Τους έφαγε ο...Τούρκος!
    Καλή βδομάδα επίσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Η εξουσία τον χαλά τον άνθρωπο ενω εκείνος νομίζει οτι φτιάχνεται.
    Εγω αυτο ξερω.
    Η αξιοκρατία δε, εχει καταντήσει ανέκδοτο συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή