Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2007

Αξία των εκλογών

Από χθες γύρισα στην πατρίδα. Έστω για λίγο. Έστω μέχρι τη Δευτέρα. Αφορμή, οι εκλογές. Η ψήφος είναι κατάκτηση και αναφαίρετο δικαίωμα. Η αίσθηση ή η ψευδαίσθηση της δημοκρατίας, της εξουσίας του λαού.
Δε στέκομαι, όμως, σε αυτά. Το σημαντικό, για μένα, είναι ότι βρίσκω πάλι τους παιδικούς φίλους. Καθόμαστε να πιούμε τα κρασιά μας, τα τσίπουρά μας (ο Τύρναβος με το γλυκάνισο είναι δίπλα), να φάμε τους μεζέδες μας (καμία σχέση γευστικά και οικονομικά με τους αντίστοιχους αθηναϊκούς). Συζητάμε για σχέσεις, δουλειές, αναμνήσεις, επίκαιρα πολιτικά.
Πολύ τις χαίρομαι τις συναθροίσεις αυτές. Με γεμίζουν, με αναζωογονούν. Παρόλες τις εντάσεις, κυρίως στα πολιτικά, είναι ένα μικρό βήμα κοντά στη δημοκρατία, με την αρχαία έννοια. Ο καθένας μας κάνει τις προτάσεις του, λέει τα επιχειρήματά του, γίνεται ζωηρός διάλογος. Και φυσικά, στο τέλος ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Α! Και ο οίνος ρέει άφθονος.
Καλή ψήφο, λοιπόν, να έχουμε. Πάντα τέτοια!

24 σχόλια:

  1. Σωστός ο kitsomitsos, αυτά τα καλά έχουν τα χωριά, όπως είπες και εσύ πάντα τέτοια :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι όπως έχουν καταντήσει οι εκλογές το καλύτερο είναι αυτό που έκανες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι μόνο τα χωριά, και οι επαρχιακές πόλεις, μη μας ρίχνεις και μας που δεν έχουμε χωριό
    @kitsosmitsos καλό ταξίδι με..νόστιμον ήμαρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ εγώ τι να πώ; Απο την Κορινθία μέχρι τη Λακωνία έβλεπα στάχτες..
    Που να βρώ τη διάθεση για κρασί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ετσι καταντήσαμε κιτσόμητσε φίλε. να βλέπουμε τους συγχωριανούς μας σε γάμους, κηδείες και εκλογες. Ελπίζω να τα ηπιατε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το βολι με μαμησε ρε γαμωτο ...

    μασαζζζζζζζζζζζζζζζζζ κουραστηκααααααααααααααα....

    αντε καλημερα και φιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επέστρεψα. Ευχαριστώ για τις ευχές. Ήταν όντως όμορφα, διαφορετικά, ανέμελα. Πλησιάζει στο πώς ήμασταν παιδιά. Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @εφιάλτης Ακριβώς φίλε, έτσι είναι τα πράγματα μακριά από εδώ. Μία μικρή διαφοροποίηση μόνο: όχι μόνο στα χωριά, αλλά και σε πόλεις με αντίστοιχη νοοτροπία (με την καλή έννοια). Καθότι, είμαι από Λάρισα, όπου εκεί ακόμη βρίσκεις αυτές τις ομορφιές. Καλωσήρθες.

    @if...igeneia Ευχαριστώ. Το ρίξαμε, το κάψαμε, το ήπιαμε, το ευχαριστηθήκαμε. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στο αποτέλεσμα των εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @λαχανάκι Πες το ψέματα. Αρκεί πλέον να μην τα παίρνουμε όλα σοβαρά μέσα σε μια ασόβαρη γενικώς κατάσταση. Πολιτικοποιημένοι, αλλά με όρια.

    @σπίθας Και οι επαρχιακές πόλεις. Καθότι λαρισαίος, συμφωνώ απολύτως. Ούτως ή άλλως, η αμεσότητα που προσφέρεται, η αίσθηση της οικειότητας και της γειτονιάς, αντιστέκεται ακόμη. Καλωσήλθες και εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @λάκων Έχεις δίκιο κι εσύ. Απλώς σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το ρητό ότι η ζωή συνεχίζεται. Σκέψου και το άλλο: τι θα κέρδιζες αν δεν έπινες λιγάκι, έτσι για το καλό; Κάνεις αυτό που αισθάνεσαι και τίποτε άλλο.

    @kat Πάντα τέτοια, αλλά μόνο τα καλά. Ευκαιρίες να ξεσκάμε. Όσο για τις εκλογές, άλλο ζητούμενο αυτό, μακρυσκελής η απάντηση. Ευχαριστώ για τις ευχές. Καλωσήρθες, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @κορκόδειλας Φίλε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τα ήπιαμε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Στο τσίπουρο ο μεζές πάει σύννεφο. Και μη φανταστείς αθηναϊκά, όπου πληρώνεις το μεζέ. Όχι! Με κάθε καραφάκι, 2 πιάτα μεζέ κανονικό, σα να το αγόραζες! Οι εκδρομές αυτές πάντα με αναζωογονούν, με μεθούν ή κάτι αντίστοιχο ;-)

    @σκουλήκι Υπομονή σκουληκάκι, τα βάσανα τελειώσαν. Στις επόμενες δόξες πάλι. Καλημέρα και σε σένα και μια χείρα βοηθείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχάς καλώς ήρθες πίσω!
    Κατά δεύτερον, είσαι απο τους τυχερούς που οι συμμαθητές του, έχουν παραμείνει στον τόπο διαμονής και δεν έχουν φύγει μακριά.

    Σου εύχομαι να τους ξαναδείς σύντομα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. για πες κανενα νεο απο κει ...

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πάλι καλά λέω εγώ που υπάρχουνε και οι εκλογές και επιστρέφουμε στα όμορφα μέρη μας και χαλαρωνουμε...
    εξάλλου δεν αξίζει ο προορισμός και τόσο όσο η διαδρομή
    τα φιλια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @lampirella Όντως, κάθε φορά που πηγαίνω είναι το ίδιο όμορφα όπως παλιότερα. Βρισκόμαστε, λέμε τα παλιά και τα καινούρια μας, διασκεδάζουμε, προβληματιζόμαστε, ξεκατινιαζόμαστε και λίγο. Πάντως είμαι ο μόνος που έχω φύγει μακριά...Νοσταλγία! Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε.
    ΥΓ Πού είσαι εσύ βρε κοπελιά; Έχεις χαθεί λιγάκι από τα ιστολόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @σκουλήκι Τι νεότερα θέλεις εσύ; Ύποπτο. Κάτι συγκεκριμένο; Πάντως τα πράγματα ήταν πολύ χαλαρά. Κόσμος μαζεύτηκε αρκετός. Οι καφετέριες (κλασικό άθλημα) γεμάτες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ταβέρνες και ουζερί (άλλο άθλημα) συνέχεια φίσκα, η μάχη του πηρουνιού, του ποτηριού, τα παγάκια να χτυπάνε. Μας έκανε και καλό καιρό. Τα εκλογικά αποτελέσματα λίγο-πολύ αναμενόμενα, μόνο οι ενδοκομματικές κόντρες είχανε ενδιαφέρον. Ήρεμα πέρασε, μόνο λίγο πανηγύρια είχανε στους νικητές. Ό,τι άλλο θέλεις, με ρωτάς πιο συγκεκριμένα. Πάντα πρόθυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @μοιράιδα Καταρχάς, καλωσήλθες. Είναι μια αφορμή και μια ευκαιρία, έχεις δίκιο. Δεν ξέρω πάντως αν μου άρεσε ο φετινός υποτονικός "πολιτικός πολιτισμός" ή παλιότερα που λογομαχούσαμε, αγορεύαμε με τα υπόλοιπα παιδιά με πεδίο μάχης κάποια ταβέρνα υπό την επήρρεια άφθονου αλκοόλ σε σημείο που μας άκουγε όλο το μαγαζί. Ευτυχώς κρατήσαμε την παρέα και τον οίνο... Σημασία έχει και τι θα βρεις εκεί που θα πας. Όλα όμορφα, λοιπόν. Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. παντα τετοια παντα τετοια στην τελικη η παρεα και ο οινος μενουνε,οι κυβερβησεις αλλαζυνε,τα κομματα διασπανε,αλλαγες στην πολιτεια μηδεν καιολα εναι σαν τοκρασι..
    σε συνεπαρειμε το αρωμα του και σε ταλαιπωρει με το μεθυσι του...
    Αγαντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. απλα σε τσεκαρω να δω αν ησουν καλο παιδι :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν σου δινόταν η ευκαιρία, θα γυρνούσες πίσω για να μείνει μόνιμα? Ή πιστεύεις ότι έχεις αλλάξει αρκετά για κάτι τέτοιο?

    Υ.Γ. Πλάκωσε δουλειά, στην δουλειά και ήμουν κουρασμένη για αυτό χάθηκα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @μοιράιδα Δεν είναι κακό να παρασυρόμαστε κάποιες φορές. Το αξίζουμε, στο κάτω-κάτω της γραφής. Αλλά έχεις πολύ μεγάλο δίκιο για το ποιες είναι οι σταθερές αξίες στη ζωή μας. Και ας μην ξεχνάμε ότι εμείς τις καθορίζουμε...

    @σκουλήκι Καλό παιδί ήμουν, περίπου. Άσε που όταν αλλάζει η γεωργαφική περιοχή, δεν πιάνεται! Ένα 4ήμερα νυχτοπερπάτημα, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @lampirella Για ένα διάστημα έψαξα εκεί για δουλειά. Δεν βρήκα κάτι που να με συγκινεί, συνέχισα το ψάξιμο, αλλά εκείνη τη χρονική στιγμή έσκασε μια δουλειά από Αθήνα και το ξαναπήρα απόφαση. Πάντως τη διαδρομή Αθήνα-Λάρισα την έχω κάνει αρκετές φορές δια ζώσης αλλά και νοερά. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πάντως, θα βρίσκεται πάντα. Ίσως, όταν κάνω οικογένεια να το σκεφτώ. Προς το παρόν, η Αθήνα καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες και τα θέλω μου. Είναι όμορφη, πανάθεμά την!

    ΥΓ Αχ αυτή η δουλειά στη δουλειά. Είναι η περίοδος τέτοια, όλοι σα χαμένοι είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή