Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Κομμάτια της πόλης

Στο προηγούμενο σπίτι μου σε περιοχή του κέντρου, το καλοκαίρι άνθιζε ένα νυχτολούλουδο, πίσω στον ακάλυπτο. Πόσα βράδια καλοκαιρινά, γυρνώντας από φοιτητικά ξενύχτια, ανοίγοντας την εξώπορτα της πολυκατοικίας, αυτή η μυρωδιά γέμιζε τα ρουθούνια μου. Μία όαση, μία κλεμμένη μυρωδιά μέσα στο μουντό γκρι, μες στο τσιμέντο.

Δίπλα στο σπίτι που μένω τώρα, είναι ένας μικρός κήπος, υπόλοιπο που μάλλον δε μπορούσε να οικοπεδοποιηθεί. Εκεί ανθίζει ένα γιασεμί. Άρωμα γεμίζει τα βράδια μας και εδώ. Άραγε, γιατί οι όμορφες αυτές μυρωδιές γεμίζουν κυρίως τα βράδια; Ίσως λόγω έλλειψης φωτός, οι υπόλοιπες αισθήσεις μας είναι περισσότερο οξυμένες.

Η εικόνα της πόλης δύσκολα μπορεί να αλλάξει, όσο κι αν πρασινίσουμε τα μπαλκόνια μας. Έτσι αλλάζουμε την καθημερινή εικόνα του σπιτιού μας. Και αυτό είναι σημαντικό. Μυρωδιές όμορφες υπάρχουν. Μπορούμε να τις ενισχύσουμε. Ένα γιασεμί, ένα νυχτολούλουδο, μπορούν να πλημμυρίσουν την πολυκατοικία μας. Αλλάζει η διάθεση, μπορεί να πάρει το άγχος που μας γεμίζει με απλοχεριά η ζωή στην πόλη αυτή. Μικρά πράγματα που μπορούν να γίνουν μεγάλα.

Μας λείπει η επαφή με τη φύση. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε μέρος αυτής βελτιώνοντας κάποιες από τις αισθήσεις μας. Εν αρχή, η όραση και η όσφρηση. Μέσα σε αυτή την όμορφη πόλη, που εμείς την κάναμε άσχημη, μπορούμε να βρούμε όμορφες γωνίες. Αρκεί να τις αναζητήσουμε.

30 σχόλια:

  1. νομιχω οτι την ζεστασια τηνκουβαλαμε μεσα μας ...

    οι ανθρωποι εχουν την ικανοτητα να ομορφαινουν ενα χωρο μονο και μονο με την θετικη αυρα τους

    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά. Όλα ξεκινάνε από μέσα μας. Αλλά πρέπει και να τα εξωτερικεύουμε, να ομορφαίνουμε και το χώρο γύρω μας, έτσι ώστε να δείχνουμε και να προσκαλούμε και άλλους στη ζεστασιά μας.
    Γιατί πολλές φορές καταλήγει η θετική αύρα μας να πνίγεται στην ασχήμια που μας περιβάλλει.
    Καλημέρα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφου σε καλυψα να σε σκεπασω και λιγο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρώμα γεμίζει το ιστολόγιο. Μωβ, ροζ σκουληκάκια, ωραία πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και την ομορφιά την νιώθεις να σε πλημμυρίζει όταν ξέρεις να την μοιράζεσαι. Σαν άρωμα από γιασεμί και αγιόκλημα, που θέλουν το χώρο τους να ανθήσουν. Όπως και οι καρδιές μας στο μουντό γκρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειδες και δενσε χρεωνω καθολου .. καλο παιδι που ειμαι τελικα απαπαπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύγε σκουλήκι, οι μελλοθάνατοι σε ευχαριστούν για τη γενναιοδωρία σου.

    Όσο για τα μυρωδάτα κορίτσια, γίνεται πιο έντονη όταν τη μοιράζεσαι. Και ανθίζει και η καρδιά από τα χρώματα και τα αρώματα. Δε θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα. Συμφωνώ, μυρίζω, γεύομαι, απολαμβάνω, μοιράζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνο που κάποιοι από μας΄που δέν είναι καθόου ρομαντικοί όπως η όμορφη παρέα εδώ, πρέπει να πειστούν αλλιώς, κατ'ανάγκη και με το νόμο...φυτέψτε ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Μας λείπει η επαφή με τη φύση. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε μέρος αυτής βελτιώνοντας κάποιες από τις αισθήσεις μας".

    ------------

    Σου λείπει η επαφή με τη φύση αγόρι μου;

    Κανόνισε στις 23 του μήνα να την αποκαταστήσεις!

    Στο άλσος Γαλατσίου, έχεις αγώνα!!!

    καλημέρα

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @patsiouri Η δεντροφύτευση άρχισε, όχι με δέντρα όμως, αλλά με σπίτια και καζίνο. 63 στρέμματα της Πάρνηθας, μερικές χιλιάδες της Ζαχάρως και έπεται συνέχεια. Όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος.

    @doctor Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είμαι εκεί. Αυτή τη φορά ας είμαστε περισσότεροι. Γιατί αξίζει.

    Για τους λοιπούς, galatsi.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι είναι!Το δικό μου μπαλκόνι και γιασεμί εχει και μπουκαμβίλιες και ό,τι μπορείς να φανταστείς!Αυτό είναι που λένε γύρισε στη φυση...Μόνο που το μπαλκόνι έγινε ζούγκλα και ούτε να κάτσουμε δεν θα μπορούμε πια!Χαχα!Την κουλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για το γιασεμί, είναι η επόμενη "επένδυση". Όσο για βουκαμβίλια, πρέπει να ρωτήσω πρώτα κάποιον ειδικό. Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οι μελλοθανατοι διαθηκη εχουν κανει γιατι εχω κατι αναγκες ..

    καλημερα καλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. εχω να καταγγειλω οτι το σκουλικιον δεν με φροντισε!!! ουτε μια κουβερτουλα δεν εφερα και να τα μας τωρα!!!!ΑΡΡΩΣΤΗΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @σκουλήκι Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ανάγνωση των αναγκών, για να δούμε πώς μπορούμε να τις καλύψουμε. Αν μπορούμε, βέβαια...

    @purple ούτε φροντίδα ούτε προδέρμ. Μόνο με μελλοθάνατους ασχολείται τελικά :) Περαστικά πάντως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @kitsomitso ξέχασα να σου πω και 2 γιασεμάκια έχω στην βεραντούλα μου και 1 νυχτολούλουδο....Ηλιο θέλουν πολύ ήλιο, και πολλή αγάπη. Γιατί καταλαβαίνουν και τις καλοκαιρινές βραδιές όσο πιο πολύ τα φροντίζεις τόσο πιο όμορφη μυρωδιά αναδύουν....Νάσαι καλά που με το κείμενό σου μας ταξίδεψες σε λουλουδιασμένους κήπους....Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ γλυκό ποστ. Εγώ θα έδινα μια διαφορετική εκδοχή στο γιατί τα λουλούδια μυρίζουν περισσότερο τα βράδυα: είναι μέρος της νοσταλγίας, μέρος του "πειρασμού" να αφήσουμε πίσω μας την Αθήνα και τα τσιμέντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εστειλα μέιλ στο Zaphod με μερικά κομμάτια του Δανίκα που έχω κρατήσει, ψάχνω και το δικό σου να στα στείλω αλλά δέν το έχεις δημοσιεύσει...δέ μπορώ να σου κάνω λίνκ γιατί είναι σκορπια και δέν έχω κρατήσει ημερομηνίες.

    Αν θές άσε το mail σου στο μπλόγκ ή στο δικό μου mail, θα στα στείλω όμως σε καμια βδομαδούλα γιατί σε καμιά ωρίτσα αναχωρώ για τα πάτρια εδάφη κι εκεί δέν παίζει δέντρο για δέντρο, πόσο μάλλον pc!

    Καλή ψήφο βρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. θελω μια τοστιερα που να ψηνει καφε

    θελω μια καφετιερα να κανει μπιφτεκια

    θελω ενα κομοδινο που να γινετε κρεββατι

    θελω μια τηλεοραση με αναγνωρηση κλησεων

    αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. λοιπόν μια και είστε όλοι ρομαντικοί εδώ μέσα, μωβ, ροζ, λουλούδια και χαρούλες ήρθα να σας τη σπάσω εγω ο αρχαίος. ο μή ρομαντικός.

    Πέρα απο αυτά μόλις διάβασα για τις 23? για δώστε καμια πληροφορία παραπάνω. Κι αν μπορούμε να βοηθήσουμε τότε κιτσόμητσε, περπλ, σκουλικομανίτσα, patsiouri, doctor, muppet show girls και λοιποί ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ. πάμε για να μην είμαστε μόνο λόγια. Ε ρε και κανονίσουμε και τολμήσει να λείψει κανείς... :-)

    ΥΓ
    Καλά ρε σκουλίκι, τα θες ολα μαζί? που τα σκέφτηκες όλα αυτά ρε παιδί?
    Σουρεαλιστικό σκουλίκι...μπράβο! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Εν αρχή, η όραση και η όσφρηση. Μέσα σε αυτή την όμορφη πόλη, που εμείς την κάναμε άσχημη, μπορούμε να βρούμε όμορφες γωνίες"

    Συμφωνώ απόλυτα κιτσόμητσε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @dyosmaraki Έτσι βοηθά να αλλάξει και η ψυχολογία και να φύγει και λίγο η τρέλα που κουβαλάμε και μας κυνηγά. Χρώματα και αρώματα.

    @haris Σωστό και αυτό. Άσε που το βράδυ η πόλη με τα φώτα της φαντάζει πιο όμορφη. Ίσως γιατί δε βλέπουμε όλη την ασχήμια της

    @patsiouri Καλή ψήφο επίσης. Το email είναι kitsosmitsos@gmail.com
    Καλή ψήφο επίσης. Αναμένω.

    @skouliki Έφτασεεεεεε!!! Είπα κι εγώ θα ζητούσες κάτι περίεργο...

    @κορκόδειλας Εμείς την κάναμε άσχημα, εμείς μπορούμε να την κάνουμε όμορφη και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @όλους Όσο για την Κυριακή στις 23, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είμαι εκεί. Και την πρώτη φορά πήγα, λίγο καθυστερημένος βέβαια, καθότι το προηγούμενο βράδυ...
    Θα είναι καλή ιδέα πάντως να συναντηθούμε εκεί, να συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή, να γνωριστούμε φυσικά. Έτσι βοηθάμε και κάνουμε πράξη τα λόγια.
    Το ραντεβού, αν ισχύσει όπως την άλλη φορά, είναι στην πεζογέφυρα του Γαλατσίου, από την πλευρά του άλσους Βεϊκου. Περισσότερες πληροφορίες στο galatsi.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωραίο Post!!! Γεμάτο μυρωδιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οι αισθήσεις που μας λείπουνε, λαχανάκι. Ας τις αναζητήσουμε ή να τις δημιουργήσουμε. Καλωσήλθες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ολα πηγαζουνε απο μεσα μαςσιγουρα..
    δεν ξερω τι να πω για τα λογια αυτα που διαβαζω...
    ειχα καιρο σιγουρα να γοητευτω λεκτικα-γραφικα..
    βλεπεις εχω επιλεξει την πολυτελεια της επαρχιας γιατι μου ειχανε λειψει ολα αυτα...
    για το ''μικρα και ομως τοσο μεγαλα''σου οφειλω ενα φιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. πόσο δίκιο έχεις!!!

    (σόρρυ σήμερα κατάφερα να διαβάσω κανα μπλογκ η άχρηστη :) )

    Διατηρώ με τον δέοντα΄κόπο και χρόνο μπόλικα άνθη στις βεράντες μου και ειμαι περήφανη γι'αυτά. Μεταξύ αυτών ενα γιασεμι ένα νυχτολούλουδο και ένα μπουγαρίνι!! Ξέρεις τι ειναι το μπουγαρίνι? κατι σαν τριπλο γιασεμι. Ποικιλια του είδους , θα το βρεις στα ιονια ως επι το πλειστον! Μοσχοβολά ο τοπος όπως λες.

    Αυτό που με πικράινει, είναι ότι ελάχιστοι μυρίζουν πια..ελάχιστοι ακουν , ελάχιστοι βλέπουν. Η πολη μας (αθηνα) αν και στα χάλια της ,έχει ακόμα πουλιά που κελαηδουν, και λουλουδια που μοσχοβολουν απο κήπους ή βεράντες. Μα ουδεις φαίνεται να τα προσέχει μες το στρες και το άγχος της καθημερινότητας.

    Να σαι καλά που μας το θυμίζεις! Να σαι καλά!!!

    ΑΝΑΠΝΟΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @μοιράιδα Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δέχομαι με ευχαρίστηση το φιλί που προσφέρεις. Όσο για τα γραφόμενα, είναι κάτι πραγματικά που με συγκινεί, οι μικρές όμορφες λεπτομέρειες που τελικά κάνουν τη διαφορά. Τις αναζητώ και γι αυτό τις βρίσκω. Όσο για την επαρχία που διάλεξες να ζεις, αυτό που ξέρω είναι ότι γλύτωσες την ψυχική σου ηρεμία και όχι μόνο. Διάλεξες και όμορφη πόλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @οικολογούντες Μπουγαρίνι; Είδες τι μαθαίνει κανείς; Γιασέμι από τα αγαπημένα μου για τις μυρωδιές που δίνουν. Αν είναι μάλιστα και τριπλό, δε θα κοιμόμαστε τα βράδια, αλλά θα αναπολούμε και θα ρεμβάζουμε. Με έβαλες σε σκέψεις τώρα, ανυπομονώ. Θα το ψάξω.
    Και όμως τα προσέχουμε. Και είμαστε πολλοί, αν και σκόρπιοι. Ξεχωρίζει η ηρεμία μέσα στην πόλη των τρελών.
    Καλά να είμαστε όλοι. Και να μην ξεχνάμε τις μικρές και μεγάλες ομορφιές της ζωής. Παντού υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή