Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2007

Κάθε μέρα και πιο δυνατός (τιμής ένεκεν στον DeMasameRe)

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από διαφημιστικά μηνύματα. Από έμμεσες και άμεσες εκκλήσεις για αγορές, προτροπές για δανεισμούς και χρήση νέων προϊόντων. Οι άμεσες είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Οι έμμεσες χρησιμοποιούν τις τελευταίες λέξεις της τεχνολογίας, της ψυχολογίας και του μάρκετινγκ, ώστε να απευθυνθούν χιουμοριστικά, εκφοβιστικά και με άλλους τρόπους, στις φοβίες μας, στα άγχη μας, στο υποσυνείδητό μας, στον εγωισμό μας, στη διάθεσή μας να ξεχωρίζουμε και σε λοιπά αρχέγονα ένστικτα.
Όλα αυτά ωραία και καλά. Οι διαφημιστικές προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, οι εταιρίες να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους. Εμείς; Ποια είναι η θέση του καθενός από εμάς; Και κυρίως, ποιες οι άμυνές μας;
Στα εγχειρίδια του μάρκετινγκ, αλλά και στα φυλλάδια των συνδέσμων καταναλωτών μιλάνε για ιεράρχηση των αναγκών μας, για κάλυψη των βασικών και έπειτα των δευτερευόντων (φήμη, δόξα, αναγνώριση κτλ), παρατίθενται ποσοστά εξόδων με βάση το εισόδημα και λοιπά οικονομετρικά και μη στοιχεία.
Όλα αυτά ωραία και καλά. Χρήσιμα εργαλεία, αν μη τι άλλο. Η πραγματική δύναμη απέναντι σε όλα αυτά, όμως, βρίσκεται στο μυαλό, στο χέρι και στην τσέπη μας.
Εταιρία αυξάνει την τιμή σε προϊόντα της αναίτια και χωρίς να καλυτερεύσει την ποιότητα;
Εταιρία μειώνει την ποιότητα των προϊόντων της, χωρίς διαφοροποίηση στην τιμή;
Εταιρία εξαπατεί το κοινό με παραπλανητικά μηνύματα ή αποκρύπτοντας την αλήθεια;
Εταιρία εμπλέκεται σε σκάνδαλα;
Επιχείρηση προσφέρει υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας και υψηλής τιμής;
Αυτά και άλλα πολλά είναι καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Η δύναμή μας είναι η επιλογή. Ας μην ξαναψωνίσω από την επιχείρηση που δε με προσέχει, που με υποτιμά. Ας κάνω την αντίστοιχη καταγγελία - άσχετα αν βγει ή δε βγει κάτι. Ακόμα και να μη γίνει κάτι άμεσα, θα έχω τη συνείδησή μου περισσότερο καθαρή. Ας μην αγοράσω το συγκεκριμένο προϊόν, υπάρχουν αρκετά παρεμφερή. Είναι από τα καλά του καταναλωτισμού, η ύπαρξη αρκετών εναλλακτικών.
Κάθε αγορά ισοδυναμεί με μία ψήφο. Κάθε μέρα ψηφίζουμε. Οι εκλογές για τη Βουλή είναι κάθε τετραετία (δεν παίρνω και όρκο βέβαια), για τα απλά και ουσιώση, όμως, κάθε μέρα. Δεν είναι μια απλή κίνηση, μια απλή συναλλαγή. Εκτελούμε τις κινήσεις μας από συνήθεια. Την επόμενη φορά, ας αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε τις πιθανές προεκτάσεις.
Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινάνε από μικρά βήματα. Όλα καταλήγουν τελικά στο ότι 1+1+1...+1 = πολύ, όσο κι αν μας φαίνεται λίγο.
Έμπνευση για τις σκέψεις αυτές στάθηκαν δύο διαφορετικές αλλά και τόσο όμοιες κουβέντες στα ιστολόγια demasamere.blogspot.com - ανάρτηση Ψηφίζω κάθε μέρα - και στο pelatis σχετικά με μαγαζί της παραλιακής.