Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Παιδικές αναμνήσεις - συνέχεια: η Ντενεκεδούπολη

 Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση μεταφερθήκαμε στον κόσμο της παιδικής φαντασίας η οποία δε γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς εξουσίας μέσω της παιδικής παράστασης του Μορμόλη. Το ταξίδι αυτή τη φορά θα μας φέρει σε μία άλλη πόλη φανταστική, στην οποία πρωταγωνιστές δεν είναι κούκλες αλλά αντικείμενα φαινομενικά άχρηστα. Ξεχωρίζουν τα ντενεκεδάκια με τα περίεργα ονόματα όπως Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος, Οκέι-μπαμ-μπαμ, Μελένιος. Αυτοί και άλλοι ήρωες αλλά και αντιήρωες περιλαμβάνονται στα βιβλία και παραστάσεις της Ευγενίας Φακίνου με τον γενικότερο τίτλο Η Ντενεκεδούπολη.

Τις παραστάσεις αυτές δεν είχα τη χαρά να τις δω όταν ήμουν μικρότερος. Οι αυθεντικές σταμάτησαν στις αρχές της δεκαετίας του '80. Την Ντενεκεδούπολη τη γνώρισα μέσα από βιβλία που κυκλοφόρησαν και παρουσίαζαν τις περιπέτειες, αναλύοντας με απλό και κατανοητό τρόπο έννοιες όπως η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η σχέση εξουσίας μεγάλου και μικρού με σαφείς αναφορές στην περίοδο της χούντας. 

Την ανακάλυψα ξανά σχετικά πρόσφατα μέσω των τραγουδιών και της ιστορίας που ξεκινάει με το ταξίδι του Μελένιου από την αποθήκη. H ξεχωριστή μουσική είναι του Γιάννη Μαρκόπουλου. Περιττό να προσθέσω ότι μεγάλο και μικρό #kitsopaido την έχουν λατρέψει και παίζει σε επανάληψη ολημερίς. Απολαμβάνουμε, λοιπόν, το ταξίδι χτίζοντας μαζί νέες αναμνήσεις. Τα βιβλία που είχαμε τότε πλέον δεν υπάρχουν, παραγγείλαμε όμως νέα για να προστεθούν στη βιβλιοθήκη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου