Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Η φάση είναι ελληνικό καλοκαίρι: αυθεντικές γεύσεις (μέρος α')


Η κατηγορία που εκπροσωπώ στα πρώτα ταξιδιωτικά βραβεία υπό τη μορφή διαγωνισμού της +travelplanet24.com είναι αυθεντικές γεύσεις των ελληνικών νησιών. Η κατηγορία περιλαμβάνει 5 μοναδικά προϊόντα από τα ελληνικά νησιά. Στην ανάρτηση αυτή θα γνωρίσουμε τα δύο πρώτα που είναι το κίτρον Νάξου και το λαδοτύρι Μυτιλήνης.

Το κίτρον Νάξου είναι ηδύποτο που παράγεται στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ανήκει στην κατηγορία λικέρ, στην πραγματικότητα όμως προέρχεται από απόσταξη, όπως και αρκετά άλλα γνωστά ποτά (τσίπουρο, ρακί κτλ). Το όνομά του προέρχεται από το Κίτρο, το άγριο εσπεροδοειδές, που δεν είναι βρώσιμο μεν, δίνει όμως ιδιαίτερη, διακριτή γεύση, δυνατότερη του λεμονιού δε. Χρησιμοποιείται, εκτός από το ομώνυμο ποτό και για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Το ποτό το βρίσκει κανείς κυρίως στο νησί της Νάξου, σε 3 διαφορετικές εκδόσεις. Το πράσινο είναι το πιο ελαφρύ και γλυκό, το καθαρό Κίτρον που είναι το ενδιάμεσο και το κίτρινο που είναι το πιο βαρύ. Είναι ιδιαίτερα γευστικό και χωνευτικό, μην έχοντας σε τίποτε να ζηλέψει από άλλα καθιερωμένα ηδύποτα όπως το λιμοντσέλο!

Επόμενο προϊόν με ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) είναι το λαδοτύρι Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο τυρί που απαντάται μόνο στο νησί της Λέσβου. Είναι ελληνικό, σκληρό τυρί, από πρόβειο γάλα ή σε ορισμένες περιπτώσεις με πρόσμιξη με κατσικίσιο. Η ονομασία του προέρχεται από τον τρόπο παρασκευής του, καθώς διατηρείται σε ελαιόλαδο για τουλάχιστον 3 μήνες. Η διαδικασία αυτή του δίνει βαθύ κίτρινο χρώμα. Έχει πιπεράτη γεύση, ενώ είναι αλμυρό τυρί. Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως μεζές είτε σε συνταγές. Χαρακτηριστικότερες χρήσεις είναι το σαγανάκι τυρί, γεμιστό σε κολοκυθανθούς και σουφλέ στο φούρνο, όπου αναδεικνύει τα υπόλοιπα υλικά με τη γεύση του. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο νησί της Λέσβου, δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα!

Μέχρι να επισκεφτούμε κάποιο από τα ελληνικά νησιά και να γευτούμε τις αυθεντικές γεύσεις, συνεχίζουμε να παίζουμε στον μεγάλο διαγωνισμό της travelplanet24 στο Facebook! Το link είναι http://bit.ly/tp24_summerfash - κάθε μέρα ένας τυχερός κερδίζει ακτοπλοϊκά αξίας €100, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες μπαίνουν αυτόματα στην κλήρωση για να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο των €500.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου