Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Μαρμάρινες κατασκευές στην Πάρο

Σε προηγούμενη ανάρτηση αναζητήσαμε το μυστήριο της Νάουσας στην Πάρο. Ενδιάμεσα, πεταχτήκαμε στη Νάξο για να φάμε και να πιούμε. Ώρα να επιστρέψουμε στο μικρότερο μεν, αλλά πιο γνωστό και τουριστικό νησί της λεγόμενης Παροναξίας. Θα περιηγηθούμε σε κατασκευές που...πηγάζουν από τη γη, δηλαδή για πέτρινες και μαρμάρινες κατασκευές του νησιού.
Η Πάρος από την αρχαιότητα ήταν γνωστή για την ποιότητα του μαρμάρου της, στο οποίο όφειλε μεγάλο μέρος του πλούτου της. Το μάρμαρο μπορεί πλέον να μην αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για το νησί, έχει αφήσει όμως όμορφα έργα πίσω του. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως γνωστά γλυπτά είναι κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους και η Νίκη της Σαμοθράκης.
26273-RADIO-TAXI-–-TAXI-TAXI-PAROY---KAROYSOS-PETROS---KAROYSOS-NIKOS-ekatontapiliani-paros
Όπως συμβαίνει παντού, οικοδομικά υλικά από παλιότερες κατασκευές έχουν χρησιμοποιηθεί για νεότερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ναός της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής. Ο πραγματικά όμορφος ναός χτίστηκε αρχικά από τον Ιουστινιανό και ήταν ξύλινος. Έπειτα, ξαναχτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και την Ελένη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αρκετά υλικά από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας, που βρισκόταν στο λιμάνι της Παροικιάς. Αξίζει μία επίσκεψη στο ναό, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Στον δρόμο μεταξύ Παροικιάς και Νάουσας βρίσκεται η παλαιοχριστιανική βασιλική των τριών εκκλησιών. Τα μάρμαρα για την βασιλική αυτή προέρχονται από αρχαίους ναούς και κτίσματα της περιοχής. Εντύπωση μου έκανε ότι παρά τις κακουχίες, η κατασκευή συνεχίζει να βγάζει κάτι το αρχοντικό.
Κοντά στην Παροικιά βρίσκονται και τα αρχαία λατομεία του νησιού, απ'όπου έβγαινε η λεγόμενη Πάρια λίθος, εξαιρετικής ποιότητας λευκό μάρμαρο. Δυστυχώς τα λατομεία δεν είναι αξιοποιημένα ως μνημείο.
assets_LARGE_t_420_54066242
Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ένα αξιοθέατο του νησιού που προσφέρει πολύ καλή θέα. Αφού περάσετε την παραλία Λιβάδια, αντί για θάλασσα συνεχίζετε προς το βουνό, ακολουθώντας την ταμπέλα προς Δήλιο. Μετά από μικρή περιπέτεια ανάβασης σε χωματόδρομο και περπατήματος, φτάνετε στα ερείπια του ναού του Δήλειου Απόλλωνα. Κολώνες από μάρμαρο και ίχνη του ναού περιμένουν τον επικέπτη. Το ομορφότερο κομμάτι όμως της τοποθεσίας είναι η ωραία θέα προς τη θάλασσα. Καθίστε με προσοχή σε κάποιο από τα μάρμαρα και απολαύστε το καταγάλανο Αιγαίο.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου