Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Περπατώντας στην παλιά πόλη των Χανίων

Τα Χανιά είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, μία από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας. Είναι η αύρα, οι βάρκες, η θάλασσα, το σταυροδρόμι και οι επιρροές διαφορετικών πολιτισμών, η διαφορετικότητα των κατοίκων της Κρήτης, ο τουρισμός. Εκείνο που ξεχωρίζει κυρίως στα Χανιά είναι βέβαια η παλιά πόλη και το ενετικό λιμάνι. Παρόλο που το καλοκαίρι έχουμε συνηθίσει να είμαστε κυρίως στις παραλίες, αξίζει να αφιερώσουμε μερικές ώρες για να περπατήσουμε στην παλιά πόλη.
pictorial old streets of Greece
Ορόσημο της παλιάς πόλης των Χανίων, κάτι σαν σημείο αναφοράς και έναρξης της περιήγησης στο παλιό και ομορφότερο κομμάτι της πόλης, είναι η Δημοτική Αγορά των Χανίων, η οποία είναι σκεπαστή. Με έντονες ανατολίτικες επιρροές, μέσα θα βρείτε αρκετά είδη τροφίμων, μπαχάρια και ορισμένα τουριστικά προϊόντα. Κάντε τα ψώνια σας, ίσως πετύχετε κάποιες καλές προσφορές.
Συνεχίζουμε την περιήγηση κατευθυνόμενοι προς το Καστέλι, το λόφο που αποτελούσε από την αρχαιότητα το κέντρο της αρχαίας πόλης Κυδωνία. Βγαίνοντας προς τη θάλασσα συναντάμε την ακτή Τομπάζη και δίπλα της την ακτή Ενώσεως. Περνάμε μπροστά από όμορφα κτήρια όπως το Μεγάλο Αρσενάλι και τα βενετσιάνικα Νεώρια. Προορισμός μας είναι ο Φάρος που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού.
Famous lighthouse in bay in Chania at Crete, Greece
Αφού βγάλουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες, συνεχίζουμε, κάνοντας τον κύκλο, για την απέναντι πλευρά του λιμανιού. Εκεί βρίσκονται αρκετές καφετέριες και εστιατόρια. Η φωτογράφιση συνεχίζεται αδιάλειπτα, καθώς οι εικόνες είναι πολύ όμορφες, ειδικά προς το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί. Περπατάμε ανάμεσα στα στενά σοκάκια με τα τουριστικά είδη, τα ξενοδοχεία και τα παλιά σπιτάκια. Κυκλώνουμε το λιμάνι φτάνοντας στην άλλη πλευρά, στην ακτή Κανάρη. Η βόλτα αξίζει να επαναληφθεί το βράδυ, καθώς τα όμορφα φωτισμένα κτήρια μας δίνουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε άλλο μέρος.
Η παλιά τούρκικη συνοικία βρίσκεται γύρω από την Σπλάντζια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Τα δρομάκια σίγουρα μας μαγεύουν καθώς τα περπατάμε. Εκεί θα βρούμε και μαγαζιά που πουλάνε τα περίφημα κρητικά μαχαίρια με τις μαντινάδες - γι άλλους τουριστικό προϊόν και για άλλους καλό ενθύμιο. Άλλα αξιοθέατα στην ευρύτερη περιοχή είναι η Μητρόπολη των Χανίων, το Αρχαιολογικό Μουσείο και η Εβραϊκή Συναγωγή, που βρίσκεται στην παλιά εβραϊκή συνοικία που λεγόταν Οβραϊκή.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου