Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Παρίσι και νησιά στο Σηκουάνα


Σε προηγούμενη περιήγηση είδαμε τη θέα από ψηλά στο ΠαρίσιΠαρατηρώντας την πρωτεύουσα της Γαλλίας, ειδικά από τον πύργο του Άιφελ, μπορεί κανείς να διακρίνει τρία νησάκια - δύο μεγαλύτερα και ένα μικρότερο, που βρίσκονται στον ποταμό Σηκουάνα (Seine). Τα νησάκια αυτά στη μέση του ποταμού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης από την εποχή των Γαλατών ήδη. Είναι προσβάσιμα και τα 3, οπότε αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς. Τα δύο πρώτα είναι φυσικά νησιά, ενώ το τρίτο και μικρότερο είναι τεχνητό.
Το μεγαλύτερο, πιο συχνά επισκέψιμο και πιο γνωστό νησί του Σηκουάνα είναι το Île de la CitéΚατά τους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε την καρδιά της πόλης του Παρισιού. Ακόμη και τώρα οι χιλιομετρικές αποστάσεις στη Γαλλία έχουν ως σημείο μηδέν την Place du Parvis de Notre-Dame που βρίσκεται μπροστά από τους δυτικούς πύργους του καθεδρικού της Notre-Dame. Το νησί είναι προσβάσιμο με αρκετές γέφυρες και με τις δύο όχθες του Σηκουάνα. Η πιο γνωστή και παλιά γέφυρα είναι η Pont Neuf - όνομα οξύμωρο γιατί το όνομά της σημαίνει Νέα Γέφυρα. Πάνω στο νησί βρίσκεται ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού, ο καθεδρικός της Notre-Dame. Οι ουρές για να επισκεφτεί κανείς την όμορφη αυτή εκκλησία είναι συνήθως μεγάλες. Εντούτοις, η επίσκεψη αξίζει, όπως και η ανάβαση στους πύργους ώστε να απολαύσει κανείς τη θέα. Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι το Palais de Justice όπου μέσα βρίσκεται και το Sainte Chapelle, όπως και το Conciergerie, στα οποία διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και έπειτα.
Το Île de la Cité ενώνεται με γέφυρα με το έτερο φυσικό νησάκι του Σηκουάνα που έχει απομείνει, το Île Saint-Louis. Ενώνεται επίσης με γέφυρες και με τις δύο όχθες του Σηκουάνα. Σε αντίθεση με το τουριστικό Ιλ ντε λα Σιτέ, το νησάκι αυτό έχει αρκετές κατοικίες, ενώ στα στενά δρομάκια του αξίζει κανείς να αφεθεί να χαθεί. Εκτός από κατοικίες έχει ορισμένα καφέ και εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα προς το ποτάμι και όχι μόνο. Το τελευταίο διάστημα, βέβαια, αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται και αυτό το νησί.
Το τρίτο και μικρότερο νησί βρίσκεται πιο κοντά στον πύργο του Άιφελ. Είναι τεχνητό νησάκι και ονομάζεται Île aux Cygnes. Στην ουσία πρόκειται για μία μακρόστενη λωρίδα κατάφυτης γης όπου αξίζει κανείς να πάει για περπάτημα. Στη μία του άκρη υπάρχει αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας. Το αυθεντικό, ως γνωστόν, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ήταν δώρο των Γάλλων πολιτών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com
ΥΓ1 Άλλες αναρτήσεις για Παρίσι στο blogtravels.gr

5 σχόλια:

  1. Κάποια στιγμή στη ζωή μου θέλω να πάω εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τα ταξιδιωτικα ποστ ειναι πολυ βαρετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν θες γινε μελος στα μπλογκ μου :
    stefanosmedia.blogspot.gr
    stefanosmax.blogspot.gr

    thanx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα και χρονια πολλα. Θα επισκεφθω το Παρισι αρχες Ιουνιου. Αν μπορεις, εστω επιγραματικα,να αναφερεις καποια αξιοθεατα περαν αυτων στα ποστ σου και το Λουβρο, που αξιζει να επισκεφθω... Για μια εβδομαδα που θα μεινω θελω περισσοτερες πληροφοριες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Μπορείς να πατήσεις το link από blogtravels, έχει τα πάντα! Μάλιστα έχουμε πρόγραμμα για 5 ημέρες αναλυτικά. Αν έχεις επιπλέον απορία, στείλε email.

      Διαγραφή