Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Λονδίνο: μουσεία και πινακοθήκες για τις πρώτες επισκέψεις


Το Λονδίνο έχει πάρα πολλά μουσεία, πινακοθήκες και γενικότερα χώρους πολιτιστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Είναι τόσα πολλά που δε φτάνει μια επίσκεψη για να τα δει κανείς όλα. Αυτά που μπορώ να ξεχωρίσω για κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά το Λονδίνο είναι τα παρακάτω, σίγουρα υπάρχουν και άλλα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός.
Ναυαρχίδα αυτών και ανάμεσα στα πιο γνωστά μουσεία παγκοσμίως αναμφισβήτητα είναι το Βρετανικό Μουσείο. Βρίσκεται στη Great Russel Street, δίπλα στους ομώνυμους κήπους και στάση του London tube. Η είσοδος είναι δωρεάν για τις μόνιμες εκθέσεις, ενώ είναι ανοιχτό καθημερινά 10-17:30, εκτός Παρασκευής που κλείνει στις 20:30. Περιλαμβάνει πολλές εκθέσεις από διάφορες χώρες και χρονικές στιγμές. Από τις πιο επισκέψιμες και γνωστές είναι βεβαίως η αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα ελληνορωμαϊκά και τα αιγυπτιακά. Όποιος έχει πάει στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης επισκεπτόμενος το Βρετανικό Μουσείο θα βρει τα περισσότερα κομμάτια που λείπουν.
Σε προηγούμενη επίσκεψη στο Λονδίνο είχαμε περπατήσει κατά μήκος του Τάμεση ακολουθώντας τη South Bank και καταλήξαμε στην Tower Bridge (η οποία παρεμπιπτόντως είναι επισκέψιμη). Αφού τη διασχίσουμε, φτάνουμε στον Tower of London. Ο Πύργος του Λονδίνου δεσπόζει σε εκείνη την πλευρά του Τάμεση, ενώ παλιότερα η είσοδος γινόταν από την Traitors Gate, την Πύλη των Προδοτών, με βάρκα. Αν και χτίστηκε ως κάστρο, χρησιμοποιήθηκε για πάρα πολλά χρόνια ως φυλακή. Τώρα στεγάζει μουσείο, παρεκκλήσι, θησαυροφυλάκιο, οπλοστάσιο και τα Κοσμήματα του Βασιλικού Στέμματος (Crown Jewels of the United Kingdom). Όλα είναι επισκέψιμα με αντίτιμο 18 λίρες. Για να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα απαιτούνται τρεις ώρες περίπου.
Από την απέναντι πλευρά του Πύργου του Λονδίνου βρίσκεται η Tate Modern, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που ήταν παλιά εργοστάσιο γκαζιού. Υπάρχουν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, ενώ η επίσκεψη στις περισσότερες είναι και εδώ δωρεάν. Μέσα στο χώρο υπάρχει καφέ με ωραία θέα προς τον Τάμεση και τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου. Με το καραβάκι, που είχαμε περιγράψει σε άλλη σχετική ανάρτηση, μπορεί να πάει κανείς και στην Tate Britain. Η είσοδος και εκεί είναι δωρεάν, ενώ τα εκθέματα περιλαμβάνουν κυρίως πίνακες και γλυπτά.
Άλλο γνωστό μουσείο του Λονδίνου, ιδιωτικό αυτή τη φορά, είναι το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Madame Tussauds, στη Marylebone Road. Περιλαμβάνει κέρινα ομοιώματα από διάφορους διάσημους πολιτικούς, ηθοποιούς, αθλητές και άλλους. Τα ομοιώματα είναι σε πραγματικό μέγεθος και έχουν τρομερή λεπτομέρεια. Φορτίστε τη φωτογραφική για να μην ξεμείνετε από μπαταρία, είναι σίγουρο ότι θα βγάλετε πάρα πολλές! Το θέαμα περιλαμβάνει και περιήγηση στην ιστορία του Λονδίνου με μίνι διαδραστικό θέαμα. Αν κλείσει κανείς εγκαίρως οι τιμές είναι καλύτερες.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι δύο πινακοθήκες που βρίσκονται στην Trafalgar Square, η National Gallery και η National Portrait Gallery. Και οι δύο έχουν δωρεάν είσοδο και τα κύρια εκθέματα είναι πίνακες, με τη δεύτερη να ειδικεύεται στα πορτραίτα.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com.
ΥΓ1 Παλιότερες αναρτήσεις μου από Λονδίνο.

4 σχόλια:

  1. Κάθε μουσείο είναι μοναδικής ομορφιάς.
    Μακάρι να μπορούσα να τα επισκεφθώ όλα αυτά που μας ανέφερες.
    Να κάνεις τέτοιες αναρτήσεις συχνά...αλλά
    έλα και στο blog μου να παραλάβεις ένα βραβείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση που σε τόσα μουσεία και πινακοθήκες μπαίνει κανείς δωρεάν. Όπως ίσως ξέρεις, στην Ολλανδία τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν.

    Να σου πω και κάτι χωρίς παρεξήγηση; Παλιότερα οι αναρτήσεις σου είχαν περισσότερες φωτογραφίες κι έτσι το ταξίδι με την παρέα σου ήταν πιο ζωντανό. Φαντάζομαι ο χρόνος σου δεν είναι αρκετός, αλλά ήθελα αυτό να σου το πω σαν αίσθηση μετά από τόσα χρόνια που ταξιδεύω μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο για το δωρεάν, είναι άλλη αίσθηση πραγματικά.
      Ευχαριστώ για την επισήμανση. Ο λόγος είναι ότι ξεκινάμε κάτι άλλο ταξιδιωτικό με κάποια παιδιά. Μέσα στη βδομάδα θα ενημερώσω σχετικά, οπότε δε φτάνει χρόνος για όλα, έχω ρίξει το βάρος εκεί!
      Ευχαριστώ πραγματικά!

      Διαγραφή