Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Βόλτα στη Θεσσαλονίκη που έχει λίγο απ'όλα!


Αφορμή για να ταξιδέψει κανείς στη Θεσσαλονίκη σίγουρα δε χρειάζεται. Ειδικά τώρα που φεύγουν οι μεγάλες ζέστες και οι σειρήνες που μας καλούσαν στις παραλίες έχουν αρχίσουν να ξεθωριάζουν στ'αυτιά μας, ένα ταξίδι στη νύφη (ή ακόμη καλύτερα νύμφη) του Θερμαϊκού σχεδόν επιβάλλεται.
Αρκετά πολιτιστικά γεγονότα γίνονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Σε λίγο καιρό, αρχές Νοεμβρίου, αρχίζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μία διοργάνωση που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, κυρίως λάτρεις της "σκοτεινής αίθουσας". Το φεστιβάλ δίνει έμφαση στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, ενώ υπάρχουν αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις.
Η πλατεία Αριστοτέλους με το σχεδιασμό και τα κτήριά της είναι σίγουρα αξιοθέατο της πόλης. Πάνω στην πλατεία βρίσκονται σημεία με ωραία θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο. Αρχικά, είναι τα δύο μικρά καφέ του κινηματογράφου Ολύμπιον, το "Δωμάτιο με θέα" και το "Φουαγιέ" προσφέρουν θέα προς την πλατεία και τη θάλασσα. Βρίσκονται στον 5ο όροφο του γνωστού κινηματογράφου, που είναι και η έδρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στην απέναντι πλευρά της πλατείας βρίσκεται το roof garden του ξενοδοχείου Electra Palace. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς κοκτέιλ ή ακόμη και να τσιμπήσει κάτι απολαμβάνοντας τη θέα.
Μετά τον καφέ στην πλατεία Αριστοτέλους ανοίγει συνήθως η όρεξη. Τα Λαδάδικα είναι κοντά. Τα όμορφα διατηρητέα κτίσματα της ευρύτερης περιοχής κρύβουν περισσότερο και λιγότερο γνωστούς θησαυρούς γεύσης. Ουζερί, μπυραρίες και ταβέρνες ικανοποιούν τις γεύσεις ακόμη και των πιο απαιτητικών. Πέρα από τις γεύσεις, οι τιμές είναι αρκετά καλύτερες απ'ό,τι θα έβρισκε κανείς αντίστοιχα στην Αθήνα.
Η καλή χώνεψη επιβάλλει βόλτα και μάλιστα παραλιακή. Ξεκινώντας κανείς από το λιμάνι μπορεί να περπατήσει παραλιακά μέχρι την Νέα Παραλία, η οποία βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής. Εναλλακτικά αντί για περπάτημα μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει με το ποδήλατο, ενώ θα συναντήσει στην διαδρομή αρκετά καροτσάκια που τα σέρνουν γονείς που σουλατσάρουν.
Βόλτες στην παραλία, καλό φαγητό, καφές και ποτό με θέα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Μια εκδρομή που περιλαμβάνει όλα αυτά αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να την πραγματοποιήσει κανείς. Ένας λόγος παραπάνω όταν πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com

2 σχόλια:

  1. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά υπέροχα να προσφέρει και ακόμα πιο υπέροχα που οι μηχανισμοί του κράτους αντί να τα αναδείξουν τα έχουν θάψει στην κυριολεξία λόγω "έλλειψης πόρων". Η Θεσσαλονίκη, αν έμπαινε κανείς στον κόπο να αναδείξει τον βυζαντινό πλούτο της (θεωρείται σχεδόν ισάξια σε αυτό με την Πόλη), θα ήταν αυτή τη στιγμή μητρόπολη τουρισμού. Αντ' αυτού τα μνημεία αυτά όπως ο Όσιος Δαυίδ, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται μωσαϊκά παλαιότατα απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης που διδάσκονται παγκοσμίως ως μοναδικά αριστουργήματα, είναι κλειδωμένα για όποιον ενδιαφερθεί να τα επισκεφτεί και να ξεστραβωθεί.

    Οι Θεσσαλονικείς οφείλουν να ξυπνήσουν και να κάνουν κάτι γι αυτό. Είναι πραγματικά κρίμα...

    Όλα αυτά τα γράφω με περισσή αγάπη για τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που έφτασα να θεωρώ πατρίδα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tώρα τι κάνεις;Κλεβεις την αρμοδιότητα του πλεον ειδικου στο θέμα,του NdN??:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή