Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Χανιά: η "άλλη" Κρήτη


Είναι γνωστή η κόντρα των Χανιωτών με τους Ηρακλειώτες. Εντάσσεται στις κόντρες πόλεων, όπως Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Λάρισα-Βόλος, Ηράκλειο-Χανιά. Οι μεν κατηγορούν τους δε ότι τους ζηλεύουν, ενώ οι Χανιώτες χαρακτηρίζονται ότι φέρονται κάπως υπεροπτικά. Για κάποια πράγματα πάντως δεν μπορεί κανείς να πει κάτι, όπως για την παλιά πόλη των Χανίων και για αρκετές ωραίες παραλίες του νομού.
Η πρώτη μου επαφή με την πόλη ήταν ξώφαλτση, καθώς η καλύτερη μου φίλη των φοιτητικών χρόνων είναι από τα Χανιά. Μας περιέγραφε τις ομορφιές της πόλης, τη βόλτα στο παλιό λιμάνι, τον καφέ με θέα, τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου Κουκουβάγια, τους τάφους των Βενιζέλων και την Σκεπαστή Αγορά. Πέρασαν μερικά χρόνια μέχρι να τα δούμε από κοντά, ήταν όπως τα περιέγραφε και ακόμη καλύτερα.
Πρώτη επαφή με τα Χανιά ήταν μερικά χρόνια πριν, όταν πήγαμε για το ετήσιο beach party που διοργάνωνε τοπικός σύλλογος νεολαίας στα Φαλάσαρνα το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου. Η συγκεκριμένη παραλία είναι από τις πιο όμορφες, κατ'εμέ. Η μεγάλη αμμουδιά, τα τιρκουάζ χρώματα θυμίζουν μέρη εξωτικά, περίπου μία ώρα από την πόλη των Χανίων. Το πάρτι τότε γινόταν στην αμμουδιά, κρατούσε μέχρι πρωί, ενώ αρκετοί μέναμε σε σκηνές. Η εμπειρία του να ξυπνάς το πρωί και να βουτάς στα κρυστάλλινα νερά είναι από τις ομορφότερες της ζωής μου. Δυστυχώς, απ'ό,τι έμαθα το πάρτι δε διοργανώθηκε πέρυσι και για φέτος δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό.
Στην επιστροφή από Φαλάσαρνα σταματήσαμε σε ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο, το έχει ένας Ιταλός που του άρεσε η Κρήτη και έμεινε εκεί. Τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα και οι συνταγές νόστιμες. Λάτρης των θαλασσινών, συνήθως προτιμώ ζυμαρικά με frutti di mare, αν και συνήθως οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες.
Επιστρέφοντας στην πόλη των Χανίων, μία τελευταία στάση για γλυκό επιβάλλεται στην περίφημη Κουκουβάγια. Η θέα είναι το πρώτο που καθηλώνει τον επισκέπτη. Τα γλυκά είναι το δεύτερο και σημαντικότερο. Λεμονόπιτα, ζουμερό κέικ σοκολάτας και μωσαϊκό είναι στην κορυφή των προτιμήσεων.
Ο νομός Χανίων έχει πολλές και όμορφες παραλίες, στο νότιο και δυτικό κομμάτι. Ενδεικτικά αναφέρω Μπάλο και Γραμβούσα, Παλαιοχώρα και φυσικά Ελαφόνησο. Αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγο χρόνο παραπάνω ώστε να τις προσεγγίσει και να αποζημιωθεί. Προσωπικά ξέρω ότι σίγουρα θα ξαναπάω.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog του travelplanet24.com