Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Ναύπλιο: βόλτες στην παλιά πόλη

Μερικούς μήνες πριν δέχτηκα περίεργη κρούση από άνθρωπο Γκρινιάρη. Αναζητούσε πληροφορίες για το Ναύπλιο και ήθελε να με ψέξει γιατί δεν είχα κάνει κάποια σχετική ανάρτηση. Ανασκουμπώθηκα, λοιπόν, περίμενα να φτιάξει ο καιρός και έκανα το πέρασμά μου. Ή αυτό, ή στα πλαίσια της επίσκεψης στην Επίδαυρο για την παράσταση, κάναμε τις βόλτες μας και στην πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας. Το Ναύπλιο αποτελεί τον κοντινότερο, ίσως, στην Αθήνα προορισμό για Σαββατοκύριακο όπου πολλά ζευγαράκια κάνουν το πέρασμά τους, χειμώνα και καλοκαίρι. Η πόλη χωρίζεται στην ουσία σε δύο κομμάτια, την παλιά και την νέα. Η νέα δεν έχει τίποτε άξιο λόγου, η παλιά όμως είναι πολύ όμορφη μέρα και νύχτα. Καθώς ήταν σαββατοκύριακο καλοκαιριού με παράσταση στην Επίδαυρο, είχε κόσμο από Παρασκευή βράδυ. Οι περισσότεροι παρκάρουν στον μεγάλο δρόμο που βρίσκεται και η πυροσβεστική, κάτω από την σκιά του Παλαμηδιού, στη λεωφόρο Κύπρου που μετονομάζεται σε Ασκληπιού.

DSCN7569
Τα παγωτατζίδικα δίνουν και παίρνουν στα δρομάκια της παλιάς πόλης. Φαίνεται η πόλη απέκτησε παράδοση.


DSCN7572
DSCN7575
Η Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου γεμάτη με κόσμο και κυρίως παιδιά. Θυμίζει πλατείες ευρωπαϊκών πόλεων με το πλακόστρωτο και κτίσματα γύρω-γύρω.


DSCN7600
DSCN7681
Ο ναός του Αγίου Νικολάου με το λευκό χρώμα ξεχωρίζει, νύχτα και μέρα.


IMAGE_676
Καθώς δεν είχαμε τρίποδα, οι φωτογραφίες προς το Μπούρτζι ήταν, μοιραία, κουνημένες. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη.


DSCN7638
DSCN7641
Η περιήγηση γίνεται καλύτερα την ημέρα, παρά τη ζέστη. Τα κύρια αξιοθέατα του Ναυπλίου όπως και τα περισσότερα καταστήματα βρίσκονται στην ουσία σε 4-5 παράλληλους δρόμους με αφετηρία το Δημαρχείο.


DSCN7640
Στο Ναύπλιο υπάρχουν πολλά κομπολογάδικα. Είναι καλή ευκαιρία για κάποιο δώρο ή αναμνηστικό.


DSCN7656
DSCN7682
DSCN7651
Όμορφα γραφικά στενάκια όπου κυριαρχούν οι μπουκαμβίλιες. Ορισμένες είναι ολόκληρα δέντρα!


DSCN7655
Στην οδό Καποδιστρίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Έξω από τον ναό αυτό τον Σεπτέμβριο του 1831 δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, από τους αδερφούς Μαυρομιχάλη. Στην προθήκη δίπλα στην κολώνα φαίνεται το σημάδι από την σφαίρα.


DSCN7642
DSCN7645
DSCN7643
Περπατώντας στα στενά βρίσκει κανείς πολλές ταβέρνες. Προσωπικά έχω ξεχωρίσει δύο, τα Φανάρια που βρίσκονται σε ένα στενό που πάντα φυσάει για τα μαγειρευτά του και τον Χριστόφορο για τα ψαρικά και την εξυπηρέτηση. Καθένας διαλέγει και παίρνει. Όσον αφορά στον Χριστόφορο, καλύτερα κανείς να καθίσει στα τραπέζια πάνω στα σκαλοπάτια. Μπορεί κανείς να δεις τις αξιολογήσεις στο tripadvisor τόσο για τα Φανάρια όσο και για τον Χριστόφορο.


DSCN7659
DSCN7658
Τα βήματα μας έφεραν και πάλι στην πλατεία Συντάγματος, με το φως της ημέρας αυτή τη φορά.


DSCN7667
DSCN7672
Μετά το φαγητό, στάση για καφέ επιβάλλεται. Όχι όπου κι όπου όμως. Το καλύτερο σημείο για μένα είναι κάτω από τον πλάτανο, δίπλα στο αρχαιολογικό μουσείο. Επειδή το μέρος εμπνέει, ο καφές ήταν απαραίτητα ελληνικός. Στην πλατεία υπάρχει και free wifi του δήμου.


DSCN7673
Πέρα από την πλατεία βρίσκεται η εκκλησίας της Παναγιάς. Στα στενάκια πέριξ του ναού βρίσκονται ορισμένα ωραία μπαράκια.


DSCN7674
Οι περισσότεροι που επισκέπτονται το Ναύπλιο δοκιμάζουν παγωτό. Το πιο γνωστό ίσως παγωτατζίδικο το έχει ένας Ιταλός δίπλα στον ναός της Παναγιάς. Φίλτατε Γκρινιάρη ελπίζω τελικά αυτό να είναι που ανακαλύψατε γιατί οι οδηγίες μου ήταν αρκετά συγκεχυμένες.


DSCN7675
Με το παγωτό στο χέρι καταλήξαμε να αγναντεύουμε το Μπούρτζι. Ευτυχώς είχε ελαφριά συννεφιά που επέτρεπε να καθίσουμε λίγο παραπάνω. Παρόλο που έχω επισκεφτεί αρκετές φορές το Ναύπλιο, στο Μπούρτζι δεν έχω πάει ποτέ. Ίδωμεν.


DSCN7686
DSCN7688
Χρόνος για να ανεβούμε στο Παλαμήδι δεν υπήρχε, οπότε αρκεστήκαμε στο να το φωτογραφίζουμε από μακριά. Δεν είναι δύσκολο, δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή.


DSCN7690
DSCN7695
Η Ακροναυπλία είναι το μικρότερο οχυρό στην μύτη που σχηματίζεται στην άκρη της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Εκεί βρίσκεται και γνωστό πολύ καλό ξενοδοχείο, το Nafplia Palace Hotel.


DSCN7698
Κάτω από την Ακροναυπλία βρίσκεται και μια συμπαθητική παραλία. Επιχειρήστε το για λίγη δροσιά.


DSCN7696
DSCN7701
Η θέα προς το Παλαμήδι από τον χώρο στάθμευσης στην Ακροναυπλία. Ο όγκος του βράχου και η κλίση εξηγούν γιατί επιλέχτηκε το σημείο για οχύρωση.


DSCN7691
Το Ναύπλιο έχει πολλά στοιχεία που το καθιστούν ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο και όχι μόνο. Αξιοθέατα, παραλίες, καλό φαγητό και διασκέδαση. Αξίζει την επίσκεψή μας. Τα 999 σκαλιά του Παλαμηδίου περιμένουν τους τολμηρούς.

ΥΓ Όσον αφορά στις κριτικές στο tripadvisor, για άλλες χώρες βρίσκει κανείς αρκετές κριτικές. Για ελληνικές λίγες. Προσωπικά το θεωρώ χρήσιμο εργαλείο και προσπαθώ πάντα να αξιολογώ με επιχειρήματα. Θεωρώ ότι είναι ωραίο να ανταλλάσσουμε απόψεις για τα μέρη που επισκεπτόμαστε. Δοκιμάστε το!
ΥΓ1 Πολύ καλή εικονική περιήγηση στην πόλη του Ναυπλίου βρίσκει κανείς στην ιστοσελίδα Napflio-tour. Περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και εικόνες.
ΥΓ2 Για μπάνιο στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί κανείς να επιλέγει την παραλία της Ασίνης, το Τολό ή την πλαζ Καραθώνα που βρίσκεται στον δρόμο που πάει οδικώς προς Παλαμήδι.
ΥΓ3 Μην ξεχάσετε επίσης να περάσετε από το κατάστημα Liz's Cupcakes. Θα ανταμειφθείτε γλυκά!
ΥΓ4 Φυσικά, εκδρομή στην Επίδαυρο για να δείτε παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ή στο Μικρό Θέατρο!