Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Κοινωνία Συνταγμένη*

Απολιτίκ ή πολιτική, αγανακτισμένη ή από περιέργεια, η ανταπόκρισή μας χθες σε κάλεσμα για ειρηνικές συγκεντρώσεις σε πολλά σημεία ανά τη χώρα έχει τη σημειολογία της. Καθένας μπορεί να βγάλει τα όποια συμπεράσματα επιθυμεί, αναφαίρετο δικαίωμά του, όπως επίσης και το να διαφωνεί και να θεωρεί μάταιες τέτοιες προσπάθειες.

Προσωπικά, μου έκαναν ευχάριστη εντύπωση ορισμένα πράγματα. Καταρχάς στο μετρό πηγαίνοντας και ενώ πλησιάζαμε προς το Σύνταγμα και οι συρμοί γέμιζαν απειλητικά, άκουγες κόσμο που ήταν μέσα στα βαγόνια να λέει να στριμωχτούμε και ότι υπάρχει χώρος για όλους. Σε μια συνηθισμένη μέρα αυτά τα λένε συνήθως οι απέξω. Οι πολιτικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από εκεί. Άγνωστοι πιάσαμε μεταξύ μας συζήτηση. Άλλος τα έριχνε στον Άκη, άλλος στον Μάκη, στον Γιώργο, στον Κώστα, στο κακό μας ριζικό, στους ξένους που θέλουν το κακό μας. Δεν είχε σημασία όμως. Κατεβαίναμε μαζί, παρόλο που διαφωνούσαμε.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, ο κόσμος που έβγαινε ήταν ασφυκτικά πολύς. Πάλι δεν είχε διαμαρτυρίες όπως συμβαίνει μια καθημερινή. Περιμέναμε και κάποια στιγμή βγήκαμε για να αντικρίσουμε τον κόσμο που είχε γεμίσει την πλατεία και τους πέριξ δρόμους. Η απουσία κομματικών πανό ήταν μια ευχάριστη αίσθηση. Ένα μικρό ντεζαβού με την σιωπηλή διαμαρτυρία μερικά χρόνια πριν για τα καμμένα της Πελοποννήσου. Η συνάντηση με όλους τους γνωστούς και φίλους σχεδόν αδύνατη, καθώς και ο κόσμος ήταν πολύς και τα δίκτυα κινητής, 3G και ασύρματα είχαν καταρρεύσει από το πλήθος. Επίσης είχαν καταρρεύσει τα αποθέματα σε νερά, μπύρες και καφέδες των πέριξ της πλατείας καφετεριών και περιπτέρων.

Άγνωστοι πιάναμε κουβέντα μεταξύ μας. Μπορεί να διαφωνούσαμε, ακούγαμε όμως τι είχε να πει ο άλλος. Κατ'εμέ από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που θα μπορούσαν να συμβούν στην κοινωνία μας. Έχουμε ξεχάσει να συζητάμε και ν'ακούμε. Ψάχνοντας κάποιον φίλο μέσα στο χαμό σήκωσα το χέρι μήπως με δει. Κάποιος από δίπλα είδε την απόπειρα αναζήτησης και σήκωσε κι αυτός το χέρι για βοήθεια, χωρίς να γνωριζόμαστε, απλώς επειδή. Άνθρωποι περνούσαν με ποδήλατα, άλλοι κάθονταν στη μέση του δρόμου. Πόσο παράταιρες και ταυτόχρονα όμορφες είναι αυτές οι εικόνες, οι οποίες τράβηξαν μέχρι αργά. Πιο δίπλα κάποιοι κάνανε ανοιχτή συζήτηση. Δεν έχει τόσο σημασία στην παρούσα φάση το αποτέλεσμα όσο το να μας γίνει η προσπάθεια κεκτημένη συνήθεια. Να ξαναγίνουμε κοινωνία πρώτα απ'όλα, χωρίς να προσπαθεί ο ένας να βγάλει το μάτι του άλλου.

Αρκετοί σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουν να καπηλευτούν, να βγουν μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά. Δεν έχει τόση σημασία. Ούτε τα κόμματα που αργά ή γρήγορα θα βγουν και θα πουν ότι "το έλαβαν το μήνυμα". Άμα δεν υπάρχει συγκεκριμένο μήνυμα, πως το έλαβαν; Ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε κεντρικό αίτημα, όποιον να ρωτούσες έλεγε κάτι διαφορετικό, κάτι διαφοροποιημένο. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος εκδηλώσεων όπως η χθεσινή. Βάζουν την κοινωνία και τον καθένα μας μπροστά από ό,τι άλλο.

* συνταγμένη στην πλατεία Συντάγματος ή σε όποια άλλη πλατεία.

24 σχόλια:

  1. Συνήθως, σε κάθε κατάληψη, τέτοιου είδους αντιδράσεις αντιπροτείνω στα φυντάνια μου.
    Βέβαια υπάρχει ένα μελανό σημείο. Αυτή η αντίδραση σημαίνει ότι διαφωνείς με την παρούσα κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει πρόταση για το προς τα πού πρέπει να κινηθείς...
    Κι εκεί όπως είπες, διαφωνούσατε. :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To θετικό είναι η επαφή και η συζήτηση! Πράγματα ξεχασμένα στην κοινωνία μας! Μπορεί να βγεί καλό απ' αυτό μπορεί και όχι, θα δείξει!
    Επίσης θετικό το γεγονός πως μέχι στιγμής κανένας δεν το εκμεταλεύτηκε για να βάλει ταμπέλες και σημαίες!
    Όχι πως δεν θα προσπαθήσουν έτσ'?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλάχιστον μπορούμε να δείξουμε ότι σηκωνόμαστε από το λήθαργο.. και αυτό είναι καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @darthiir the abban Συμφωνώ απόλυτα μ'αυτό που λες. Δεν υπάρχει πρόταση εναλλακτική στην παρούσα φάση.
    Παρόλο που διαφωνούσαμε, υπήρχε διάθεση για συζήτηση. Από την πρότερη κατάσταση είναι σίγουρα καλύτερα. Θα μάθουμε σταδιακά, αυτή είναι η άποψή μου.

    @kikop80 Ήδη άρχισαν προσπάθειες, ψάξε και δες το ;-)
    Αυτό λέω και γω, προσπάθεια για επαφή και συζήτηση. Ας μην περιμένουμε να βγάλει κάτι καλό ή κακό συγκεκριμένο. Μόνο αυτά που περιγράφουμε είναι ήδη θετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ηφαιστίωνας Αυτό λέω και γω. Να βγούμε, να δούμε, να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε, να καταλήξουμε.
    Και αυτό είναι σίγουρα καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συζήτηση και η χαμένη επαφή με τους γύρω μας ήδη αρχίζει να γίνεται και με ανθρώπους όλων των ηλικιών που δεν θα το περίμενες απ' αυτούς στις γειτονιές!
    Είναι πολύ θετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @kikop80 Προσωπικά το θεωρώ πολύ σημαντικό και θετικό, όπως λες.
    Να ξαναγίνουμε κοινωνία με τις δομές και όλα αυτά που μας ενώνουν και όχι μόνο αυτά που μας χωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σημαντικες οι παρατηρησεις για την συμπεριφορα των συμμετεχοντων ,και εγω ειδα ανθρωπους να λενε γαιδαρο οδηγο που περναγε κοκκινο....οντως αρχισαμε να μιλαμε ,και οι διαφωνιες ειναι καλες.ευτυχως υπαρχουν διαφωνιες ,αλλα ταυτοχρονα πρεπει να δει κανεις και το οτι υπαρχουν αυτες οι διαφωνιες με την ΠΑΡΟΥΣΙΑ των ανθρωπων εκει.και αυτο ειναι το θετικο απο χθες,οτι ανθρωποι ηρθαν.και ελπιζω σημερα θα ερθουν και αλλοι.διαφονουντες.Ολοι μας εχουμε αποψη,και ισως δεν συμφωνουμε σε ολα.στο να μην πειναμε ομως δεν νομιζω υπαρχει διαφωνια.ουτε στο να μην μας κοροιδευουν αυτοι που κυβερνανε την χωρα .ας δουμε τι μας ενωνει για τωρα,τις διαφορες τις λυνουμε οταν ερθει η ωρα.Ας δειξουμε την δυναμη μας ,μας =περιμενει ολη η γη .κοιτανε και περιμενουν να τους δειξουμε τον δρομο.Και ας εχουμε αργησει.ακομα μας εκτιμουν σαν λαο και σαν τροπο σκεψης.που αλλωστε δεν αντοπροσωπευεται απο την τηλεοραση και τα προγραμματα της ουτε απο τους πολιτικους και τα κοματα τους.μας εκτιμου και μας θαυμαζουν γιατι εχουμε ακομα μεσα μας λιγο απο την αρχαια ελλαδα ,και τις αρχες της πολιτικης σκεψης και φιλοσοφιας.και γιατι εχουμε ευκολια στην διαδωση των ιδεων.Αντε λοιπον μην καθεστε και ξινιζετε χωρις λογο.αυτος ο αγωνας θελει πανω απο ολα αισιοδοξια και χαμογελο,σοβαροτητα αλλα οχι σοβαροφανεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @florina Συμφωνώ ειδικά με το κομμάτι με την εικόνα που έχουν για εμάς λόγω της αρχαίας Ελλάδας. Ίσως γι αυτό μας σέβονται και δεν μας έχουν παρατήσει τελείως.
    Να κάνουμε όλα αυτά, είναι χρήσιμα. Να αρχίσουμε να ζούμε τις γειτονιές μας, τις πόλεις μας, τη χώρα μας. Και πάνω απ'όλα να τα αγαπήσουμε ξανά. Όπως και τους διπλανούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. from homer to i.xrisostomos,these are the greeks that give justice to their glorious ancestors.your government does not love you.you must love yourselves and most crucial love your fellow countrymen.that is what killed greece.volema.,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολυ σημαντικά και ενδιαφέροντα τα όσα είπες. Συνεχίζω να παρακολουθώ με ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @mosaicology Totally agree. Stop "volema". Love our country and our countrymen.
    Σε άπταιστα ελληνικά.

    @philos Αυτά που είδα και άκουσα χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Το λες και ευχολόγιο. Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ..ελπιζω ακομα περισσοτεροι σημερα και τις επομενες μερες...
    να δουμε που θα καταληξει ολο αυτο!!

    καλο απογευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τόσο σύμφωνη με βρίσκει η ανάρτησή σου! Σε όλα!
    Το πρώτο που πρέπει να κάνει ο καθένας είναι να σεβαστεί την επιλογή του άλλου. Αν θα πάει ή όχι. Αν συμφωνεί ή όχι. Αν ελπίζει οτι κάτι θα αλλάξει ή όχι.
    Να κάνει ο καθένας όπως νιώθει χωρίς να ενοχλεί τους γύρω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. με κομμένη την ανάσα σας παρακολουθώ από μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ καλό το κλίμα που μας μεταφέρεις.
    Πιστεύω ότι η αρχή έγινε για μια αλλαγή απ'το τωρινό τέλμα.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ποτέ δε φανταζόμουν ότι αυτό που συζητούσα πολλές φορές με φίλους και γνωστούς και αυτό που ονειρευόμουν εδώ και χρόνια θα γινόταν πραγματικότητα!

    Να κατεβούμε στους δρόμους εγώ, εσύ, ο γείτονας και όχι οι φανατισμένοι του εκάστοτε κόμματος.

    Μακάρι να οδηγήσει κάπου όλη αυτή η προσπάθεια και να προβληματιστούν οι πολιτικοί, αν και δε νομίζω ότι ιδρώνει και πολύ το αυτάκι τους!

    Δυστυχώς εγώ δε μπόρεσα να παρεβρεθώ στη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο γιατί δούλευα, αλλά είδα εικόνες και το χάρηκα πολύ που κατέβηκαν απλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοι με τα παιδιά τους, άλλοι μόνοι τους, άλλοι σε παρέες, για έναν κοινό στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ' ανοιχτό πουκάμισο, με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος κι εξουσία η Άνοιξη..."

    ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ - ΤΑ ΠΑΘΗ - ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΡΙΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα φίλε. Πέρασε καιρός και έχω χάσει σημαντικά πράγματα...
    Είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε την περίπτωση να φτιάξουμε τα πράγματα. Η Κατάσταση είναι δύσκολη αλλά μόνο με δράση μπορεί να αλλάχθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πότε επιστρέφεις;;; Το Συνταγμα σε εψαχνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ilias Συνεχίζεται για δεύτερη βδομάδα.
    Όσο για την τροπή που παίρνει, ιδιάζουσα.
    Καλησπέρα.

    @AnD Κάποια στιγμή θα γράψω μία με λιγότερο ενθουσιασμό.
    Αυτό με τον σεβασμό είναι απόλυτα σωστό.
    Δε φτάνει να ακούμε τους άλλους, πρέπει και να σεβόμαστε.

    @gaitanaki Ελπίζω να έχεις πάρει ανάσα από τότε! Χεχε!
    Πέρα από την πλάκα, η ιστορία συνεχίζεται. Και η περιέργεια για την κατάληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @mahler76 Καλή αρχή για αρκετά πράγματα ήταν σίγουρα.
    Τώρα για την κατάληξη, θα σε γελάσω.

    @DaisyCrazy Από το τέλμα είναι σίγουρα καλύτερα.
    Όμως τι ακριβώς θέλουμε;

    @Δανάη Σαν να βλέπω μια τάση να μαζεύονται πάλι φανατισμένοι. Τάσεις δηλαδή μέσα σε όλο αυτό.
    Για να δούμε την εξέλιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @meroula Χρήσιμο το απόσπασμα και ενδεικτικό.
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

    @ioannis the great Με δράση πάσης φύσεως.
    Για να δούμε την εξέλιξη, ξαναλέω.

    @coula Κατά καιρούς βρίσκομαι στην πλατεία, άσχετο αν συμφωνώ ή διαφωνώ.
    Αξία έχει ο διάλογος και η συμμετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή