Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Επτά φωτογραφίες επί Θήβας

Τον Φλεβάρη είχα κάνει πέρασμα από την πόλη της Θήβας (και σχετική ανάρτηση). Την προηγούμενη βδομάδα πέρασα ξανά πάλι για δουλειές. Καθώς ένα ραντεβού είχε μισή ώρα καθυστέρηση, έκανα άλλη μια βόλτα στο κέντρο της πόλης. Εναλλακτικά θα μπορούσα να πιω καφέ στην "πλατεία της καρδιάς" όπως την αποκαλεί η φίλτατη Meanan.

Πρώτη στάση το άγαλμα του Επαμεινώνδα. Ο Θηβαίος στρατηγός και πολιτικός πρωτοστάτησε στην δημιουργία και εδραίωση της Θηβαϊκής ηγεμονίας, νικώντας στα Λεύκτρα και στην Μαντίνεια τους Σπαρτιάτες και όχι μόνο. Οι σύγχρονοι τον τιμούμε μ'αυτό το άγαλμα σε μία από τις εισόδους της πόλης.
IMAG0074

Επόμενη στάση, η προτομή του λυρικού ποιητή Πινδάρου, λίγο κάτω από την κεντρική πλατεία. Η πόλη ως γνωστόν έχει να αναδείξει πλούσια ιστορία.
IMAG0078

Αυτό το εκκλησάκι στην οδό Κάδμου (αν θυμάμαι καλά) μου τράβηξε την προσοχή λόγω του χρώματος αλλά και το αρμονικό δέσιμο με τους φοίνικες και το άγαλμα - ίσως και να ζητά έλεος, ίσως και να προσφέρει αυτά που έχει.
IMAG0079
IMAG0080

Στην προηγούμενη επίσκεψή μου το αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας ήταν κλειστό λόγω έργων, τα οποία συνεχίζονται και τώρα. Αυτή τη φορά αποφάσισα να το δω περιμετρικά.
Μια κλεφτή ματιά στην αυλή του μουσείου.
IMAG0082

Η πίσω πλευρά του μουσείου είναι σύγχρονη. Διακρίνονται τεχνικές αντίστοιχες με του νέου μουσείου της Ακρόπολης, όπως πχ τα τζάμια στο πάτωμα. Λογικά, θα αξίζει η αναμονή.
IMAG0085

Το παλιότερο κομμάτι του μουσείου με τον πύργο σίγουρα ξεχωρίζει.
IMAG0086

Ελπίζω σε μελλοντική επίσκεψη να μπορέσω να το επισκεφτώ. Η ιστορία της πόλης θα βρίσκεται λογικά μέσα σ'αυτούς τους τοίχους. Έτσι απλά, ξεσκονίζοντας την ιστορία...