Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Περί καπνίσματος...

Αν και η συζήτηση περί καπνίσματος έχει πάλι ατονήσει, παρόλο που ο νόμος εφαρμόζεται κυρίως στα χαρτιά, σημερινό περιστατικό ίσως αποτελεί ένδειξη πως μπορούν τα πράγματα να είναι πιο απλά.

Σε κεντρική καφετέρια επαρχιακής πόλης (κάποια στιγμή θα κάνω και γι αυτή σχετική ανάρτηση), πελάτης πάει να ανάψει τσιγάρο. Η καφετέρια σε καλό σημείο, νεανική, με μοντέρνο διάκοσμο και τα σχετικά. Έρχεται ο σερβιτόρος και ευγενικά του λέει ότι σύμφωνα με τον νόμο το κάπνισμα επιτρέπεται στους εξωτερικούς χώρους - ο πελάτης καθόταν εντός. Συνεχίζοντας ευγενικά του εξηγεί ότι γι αυτό το λόγο δεν υπάρχουν τασάκια και ότι αν το ανάψει θα είναι υπ'ευθύνη του και εις βάρος των υπολοίπων θαμώνων. Είπε ότι κατανοεί την κατάσταση γιατί και ο ίδιος είναι καπνιστής. Ο πελάτης συμφώνησε, ζήτησε συγνώμη και έσβησε το τσιγάρο. Τελειώνοντας, συμφωνήσανε και οι δύο ότι κάποια στιγμή σύντομα θα έπρεπε να το κόψουν. Επαίνεσε δε ο πελάτης την καθαρή ατμόσφαιρα και είπε ότι σταδιακά θα εφαρμοστεί παντού. Το κορυφαίο ήταν ότι ο σερβιτόρος είπε στον πελάτη ότι αν θέλει μπορεί να του δανείσει ένα από τα κομπολόγια του μαγαζιού για να απασχολείται αντί καπνίσματος!

Ποια είναι τα συμπεράσματα άραγε αυτής της αληθινής ιστορίας; Ας εξετάσουμε τα δεδομένα. Η επιχείρηση θα μπορούσε κάλλιστα να μην εφαρμόσει τον νόμο επικαλούμενη ότι οι άλλοι κερδίζουν, πτώση του τζίρου κτλ. Πρώτο σημείο: η καφετέρια ήταν γεμάτη σε σχετικά νεκρή ώρα, ενώ η μέρα δεν ήταν κατάλληλη γιατί έβρεχε. Από την στιγμή που λείπανε τα τασάκια, είναι τεχνικά καλυμμένος ο επιχειρηματίας. Ο σερβιτόρος ήταν άψογος και σε επίπεδο ευγένειας αλλά και σε προσέγγιση, καθώς ο πελάτης ήταν εκεί με την κοπέλα του, οπότε όποιος χειρισμός απαιτούσε πρόσθετη προσοχή. Εκτός των τυπικών περί νόμου, έδειξε κατανόηση στον πελάτη (και γω καπνιστής κτλ), πρότεινε λύση (κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο) και εναλλακτική (κομπολόι). Απλά παραδείγματα πελατοκεντρικής προσέγγισης, λοιπόν. Και όλα αυτά την στιγμή που ο πελάτης δεν είχε ακόμη σερβιριστεί, οπότε κάλλιστα θα μπορούσε να αποχωρήσει.

Πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί αυτό καθολικά; Γιατί ο όποιος νόμος οφείλει την στήριξή μας για να μην μένει κούφιος. Ευγένεια, σεβασμός στον νόμο, τον πελάτη και τους συνανθρώπους, κατανόηση και πρωτοτυπία. Όσο στραβός και να είναι ο πελάτης (που υπάρχουν τέτοιοι), ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εντέλει θα κερδίσει ή θα χάσει σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο; Απλές απορίες...

40 σχόλια:

  1. αν είχαν όλοι οι μαγαζάτορες τέτοια στάση όλα θα ήταν απλούστερα!
    αντί να φωνάζουν στα καναλια οτι θα πεθάνουνε -ακουσον! άκουσον!- απο την πείνα, γιατί οι καπνιστές δεν θα πατάνε στα μαγαζιά τους, ας δοκίμαζαν να εφαρμόσουν τον νόμο, και θα διαπίστωναν με έκπληξη οτι όλα κυλάνε ρολόι.
    δηλαδή σε όλη την Ευρώπη δεν υπήρχε πρόβλημα και θα υπάρχει μόνο στην Ελλάδα?
    πότε επιτέλους θα αποφασίσουμε να πάμε μπροστά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ παρατηρούμε 2 βασικά πράγματα που συνήθως λείπουν:
    1. Την ευγένεια. Δεν μπορώ καν να περιγράψω το πόσο λείπει αυτή η σημαντική λεπτομέρεια από τις περισσότερες καφετέριες. Και, όλως περιέργως, νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που με κάνει "πελάτη".
    2. Τη λογική. Το κάπνισμα απαγορεύεται από τον νόμο -> Το απαγορεύεις ως μαγαζάτορας.

    Τέλως πάντων, νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά σίγουρα τίποτα δεν θα γίνει με τσαμπουκά και αντιδράσεις. Το θέμα θέλει λεπτούς χειρισμούς, έχουμε να κάνουμε με εξαρτημένα άτομα - το καταλαβαίνω. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζούμε σε μια χώρα, στην οποία οι πολίτες αναγωνρίζουν μόνο τα διακαιώματά τους και μάλιστα προβαίνουν σε κατάχρηση αυτών. Αγνοούν τις υποχρεώσεις τους επιδεικτικά και αποφεύγουν την ατομική ευθύνη.

    Η ιστορία που περιγράφεις είναι πολύ καλή για να εφαρμοστεί σε καθολικό επίπεδο. Μακάρι να σφάλλω. Μακάρι. Αλλά δυστυχώς οι προερχόμενες αντιδράσεις από ανθρώπους πάσης ηλικίας που καπνίζουν δεν με καταστούν ιδιαίτερα αισιόδοξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να εφαρμοσθεί ο νόμος χρειάζεται και ο πολίτης να θέλει να το κάνει. Εξαιρετικό το παράδειγμα σωστής προσέγγισης. Ο σερβιτόρος ευγενικά έθεσε τα δεδομένα και ο πελάτης συμμορφώθηκε. Αν ο σερβιτόρος τούλεγε "σβήστο ρε" ο πελατης θα σηκωνόταν και θα έφευγε. Αν το μαγαζί μοίραζε τασάκια, τότε θα έδινε το χειρότερο εαυτό του ως προς τη πολιτεία και τους νόμους και πώς δλδ τους γράφει.
    Αυτη η συμπεριφορά είναι πρός μίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν μου επιτρέπεις θέλω να κάνω αναφορά στην ανάρτησή σου στο blog μου και να παραπέμψω με link να έρθουν να τη διαβάσουν.

    Κάτι τέτοια περιστατικά δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιοι σ' αυτή τη χώρα που είναι όντως πολιτισμένοι. Σερβιτόρος και πελάτης είναι παραδείγματα προς μίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θυμαμαι οτι οταν στην Αγγλια ισχυσε ο νομος αν το αναβε καποιος σε μικρο μπαρ ή pub, ερχοντουσαν ευγενικα να ζητησουν να το σβησεις. Σε μεγαλυτερα μαγαζια και club ειχανε νεροπιστολα και σου ριχνανε 2-3 φορες...Απλα και με χιουμορ.

    Εδω παλι, Λαρισα, Σε ενα μαγαζι που πηγα χθες που ειχε κοσμο συνηθως, επειδη δεν επιτρεπουν το καπνισμα (απο τους λιγους), ηταν αδειο.
    Αυτοι οντως θα επηρεαστουν απο την κριση αλλα ΜΟΝΟ επειδη καποιοι αλλοι εξυπνοι δεν συμμορφωνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έλω να σημειώσω μόνο πως στην ιστορία σου είναι και ο πελάτης ευγενικός και πολιτισμένος. θα μπορούσε να ήταν γομάρι και να απαντήσει "ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις εμένα...", ξέρεις τα γνωστά τσαμπουκαλευτικά. Και να σηκωθεί να φύγει, βεβαίως.
    θέλω να πω ότι it takes two to tango.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ καλη αλλα δυστυχως σπανια περπτωση.. Αμα ομως ολοι οι μαγαζατορες αποφασιζαν να τηρησουν το νομο δε θα υπηρχαν απωλειες αφου οι καπνιστες δε θα ειχαν την επιλογη καποιου αλλου μαγαζιου. Απλα ειναι η γνωστη απληστια εις βαρος ολων που χαρακτηριζει αρκετους- οι καταστηματαρχες για τα λεφτα και οι καπνιστες για το τσιγαρο. Σημερα διαβασα οτι στη Νεα Υορκη θα απαγορευτει το καπνισμα και στα παρκα-παραλιες. Ειναι δυνατον να συμμορφωνονται αυτοι σε σημειο που τελικα δε θα επιτρεπεται να καπνισεις πουθενα κι εμεις που "δωσαμε τα φωτα του πολιτισμου" να ειμαστε τετοι ψευτομαγκες; Και να υποστηριζουμε οτι το τσιγαρο ειναι... δικαιωμα (προφανως στον καρκινο);!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό συμβαίνει μία στις χίλιες, πρέπει να υπάρχει κατάλληλος πελάτης και κατάλληλος σερβιτόρος.. χεχεχεχεχε!
    Πολύ καλή προσέγγιση πάντως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σπανιότατη περίπτωση δυστυχώς...

    Εν γένει ο νόμος δεν εφαρμόζεται(κακώς κατά την άποψή μου)και οι περισσότεροι καπνιστές λένε το φοβερό:"Γιατί να βγω εγώ έξω;Ας βγει αυτός που δεν καπνίζει αν δεν του αρέσει."

    Δεν έχει να κάνει με το αν μου αρέσει ή όχι...Έχει να κάνει με το σεβασμό που δείχνεις στον εκάστοτε επιχειρηματία,το μαγαζί και το προσωπικό του,καθώς και στους θαμώνες του μαγαζιού.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες δεν γίνεται τόσο μεγάλος ντόρος για τον αντικαπνιστικό νόμο και μόνο εμείς θέλουμε-ως συνήθως-να βγούμε από πάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εχω πουντιάσει να κάθομαι έξω με φίλους που καπνίζουν. Δεν χαλώ χατήρι... αλλωστε μέσα έχει δυνατή μουσική!!!

    μιλάς και απο την θέση του μη καπνιστή όμως!!!!
    Κάνε ένα γύρω στους φίλους και γνωστούς (!!!) κι έλα να μου πεις τ' αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υποδειγματική η συμπεριφορά του σερβιτόρου και σίγουρα αντικατοπτρίζει την πολιτική του καταστήματος.
    Πολύ σωστός και ο πελάτης που χωρίς πολλά-πολλά συμμορφώθηκε και δεν άρχισε τα μα...μου.
    Το πρώτο ήταν ο νόμος, το δεύτερο ο έλεγχος ιδιαίτερα στην αρχή της θέσπισής του για να διαμορφωθούν οι συμπεριφορές και των μαγαζιών και των πελατών γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και είναι λογικό να μην έχουμε ακόμα αφομοιώσει την απαγόρευση.
    Φυσικά τα μαγαζιά πρέπει να φροντίζουν για την τήρηση του νόμου στο χώρο τους. Έπειτα οι πελάτες θα συμμορφωθούν. Τα πρόστιμα είναι άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος και για τα καταστήματα αλλά και για τους πελάτες οπότε αμφότεροι θα ζημειωθούν σε αντίθετη περίπτωση.
    Τώρα θα μου πεις το ιδανικό θα ήταν να μη χρειαζόμαστε μπαμπούλες για το αυτονόητο, το σεβασμό των δικαιωμάτων των υπολοίπων για καθαρό αέρα αλλά εδώ πάμε αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με χαλάει περισσότερο το να ενοχλώ με τον καπνό μου τους άλλους.
    Νομίζω οτι με τη σωστή προσέγγιση ο επιχειρηματίας αυτός θα κερδίσει.
    Το χουμε παρακάνει οι καπνιστές, δε λέω ρε αδερφέ, ενα ή δυο τσιαγάρα νομίζω οτι δεν θα ηταν και κανας κακός χαμός, όμως ανάβουμε το ένα πάνω στο άλλο και ενας χώρος 80 τμ. καταντάει χειρότερος απο κόλαση για όλους και οι μη καπνιστές δεινοπαθούν.
    Πάντα σε παρέα ρωτάω αν τους ενοχλεί, αν ναι, τότε δεν ανάβω. αντέχω και χωρίς αυτό. Οχι για πολύ, αλλα αντέχω.
    Εισαι τυχερός που δεν απέκτησες εξάρτηση απο το τσιγάρο αλλα κι άτυχος που μου κλέβεις τον καπνό μου κι αρρωσταίνεις θες δε θες.
    Ωρα να κοπεί αυτό, και καλύτερα να γίνεται με το καλό και με χιούμορ παρά με πρόστιμα και απαγορεύσεις.
    Ως γνωστό οι απαγορεύσεις φέρνουν αντιδράσεις και σύγχυση ενω αν στο ζητήσει ο άλλος με το καλό, θα το σβήσεις απο φιλότιμο, αλλιως εισαι *μπιπ*.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. έχω κόψει το κάπνισμα εδώ και 5,5 χρόνια και ευτυχώς γιατί με αυτό που μου έτυχε πρόσφατα, θα τα είχα κακαρώσει.
    πριν λίγο καιρό είχαμε πάει στο Metro, όπου φυσικά δεν υπήρχαν πουθενά τασάκια! όμως όλοι κάπνιζαν, έσβυναν τα τσιγάρα στο πάτωμα ή στα ποτήρια και η ατμόσφαιρα ήταν αποπνιχτική. Το μαγαζί μετατράπηκε σε ένα απέραντο τασάκι και εμείς δεινοπαθήσαμε μέχρι να τελειώσει η παράσταση. ακόμη και ο άντρας μου, που είναι καπνιστής, δεν άντεχε τον καπνό, άντεξε όμως χωρίς τσιγάρο όσες ώρες παραμείναμε εκεί. αποτέλεσμα; δεν πρόκειται να ξαναπάμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χμ... surreal σκηνικό! Σίγουρα μιλάμε για πόλη Ελλάδα; =P
    Αν ναι, τα συγχαρητήριά μου σε αμφότερους τους πρωταγωνιστές!=)
    Καλημέρα!=D (από μια εκ γενετής αντικαπνίστρια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. να σου θυμισω οτι ζεις στην ελλαδα!εγω σε καφε που πανω υπαρχει συγχυση νευρα και αγενειες απο τους ελληνες πελατες!
    δυσκολα αλλα θα γινει κι αυτο
    ερχεται η ανοιξη που θα ειναι πιο ευκολα ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είμαι υπέρ της απαγόρευσης! Όχι για να προστατεύσω τους καπνιστές, δικαίωμά τους να καπνίζουν, αλλά για τους μη καπνιστές... Δεν καπνίζω, δεν κάπνισα ποτέ, και όποτε βγαίνω γυρνάω σπίτι με μάτια να τσούζουν, και ρούχα να βρωμάνε...Άσε τον καπνό που έχω καταπιεί με το ζόρι...
    Και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχω πάει σε κανένα μαγαζί (εξαιρώ κάποια εστιατόρια) στο οποίο να τηρείται η απαγόρευση...Και ένας λόγος για τον οποίο περιορίζω τις εξόδους μου στις απολύτως απαραίτητες είναι αυτός...
    Τις pub στην Ιρλανδία, ακόμα τις θυμάμαι! Δεν κάπνιζε κανείς, ο νόμος εφαρμόστηκε μέσα σε μια μέρα!! Τι ωραία που ήταν!!
    Για εδώ δεν αισιοδοξώ...Είναι κι αυτή η ηλίθια αντίληψη που έχουμε ως έλληνες για την ελευθερία...
    Φιλια πολλά!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όπως είπαν πολλοί παραπάνω ήταν και ο σερβιτόρος ευγενικός και ο πελάτης πολιτισμένος και το δέχτηκε.

    Εγώ πιστεύω ότι όλη αυτή η ιστορία με την πτώση του τζίρου σε καφετέριες και εστιατόρια είναι παραμύθι. Αν αρέσει σε κάποιον πολύ ένα μαγαζί δεν θα σταματήσει να πηγαίνει επειδή απαγορεύεται το κάπνισμα. Αν το κάνει τότε είναι καημένος και άξιος της μοίρας του.

    Στη Θεσσαλονίκη πάντως έχω πάρα πολλά παραδείγματα από καφετέριες ή εστιατόρια που πηγαίνω που είναι μονίμως γεμάτα και που επιτέλους η ατμόσφαιρα είναι καθαρή και όμορφη. Φεύγεις και δεν μυρίζουν πια τσιγαρίλα τα μαλλιά και τα ρούχα σου.

    Με ποιό δικαίωμα δηλαδή εσύ ο καπνιστής που διαμαρτύρεσαι, μου μολύνεις εμένα την ατμόσφαιρα και με εξαναγκάζεις να εισπνέω τον καπνό που δεν αντέχω!

    Σε πάρα πολλές χώρες εφαρμόζεται ο νόμος και όσοι θέλουν να καπνίσουν βγαίνουν έξω. Αυτό είναι το σωστό και όχι ο φασισμός των καπνιστών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στην Αθήνα έχω πέσει σε ανάλογη περίπτωση, που δεν εξελίχθηκε με τον ίδιο τρόπο. Σύντομα: Μια κοπέλα ήθελε να καπνίσει κ ο ιδιοκτήτης της εξήγησε ότι απαγορεύεται εντός του καταστήματος. Αυτή επέμενε κι έβγαλε τσιγάρο. Ο ιδιοκτήτης συνέχισε (ευγενικά είναι η αλήθεια) να της λέει το ίδιο. Και βλέπω τον σερβιτόρο πίσω του, να κάνει νοήματα στην κοπέλα του τύπου "μη του δίνεις σημασία"! Μόλις έφυγε ο ιδιοκτήτης (η ταβέρνα είχε διάφορα δωμάτια) ο σερβιτόρος πήγε τασάκι στην κοπέλα.
    Ίσως, δηλαδή σίγουρα, ήταν λάθος όλων ημών που δεν διαμαρτυρηθήκαμε, αλλά ξέρεις πώς είναι: Βγαίνεις να δεις φίλους και δεν έχεις όρεξη για ακτιβισμό.

    Στην Κύπρο πάντως η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται κανονικά. Ελπίζω και στην Ελλάδα κάποια στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Θετική η στάση και των δυο.
    Χτες, αντιθετα εμείς, πήγαμε σε καφετέρια όπου δεν υπάρχουν τασάκια και πάνω στα τραπέζια έχει απαγορευτικά καπνίσματος. Ο μαγαζάτορας κάπνιζε και όταν ρωτήσαμε αν επιτρέπεται είπε ναι. Κι αυτά; Ρωτήσαμε δείχνοντας τα απαγορευτικά. Αυτά είναι εκεί γιατί πρέπει να είναι εκεί! Είπε. Αντί για τασάκια μας έδωσαν μπωλάκια των ξηρών καρπών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι Έλληνες ως συνήθως καταπίνουμε αμάσητα πολλά στην καθημερινότητά μας, αλλά στο θέμα του τσιγάρου αποφασίσαμε να κάνουμε αντάρτικο. Πρώην σχεδόν καπνίστρια και η ίδια μέχρι πρότινος πήγαινα με τα νερά κάθε μαγαζιού, όπου κάπνιζαν κι εγώ μαζί, όπου δεν κάπνιζαν, πάσο. Παρ' όλα αυτά, η γελοιότητα του θέματος ειναι εμφανής, ταμπέλες με "απαγορεύεται" δίπλα στα τασάκια.

    υγ 2 τρόποι υπάρχουν να το κόψεις: ή πας βόλτα με ποδήλατο και απογοητεύεσαι απ' το πόσο γρήγορα σου κόπηκε η ανάσα ή ερωτεύεσαι. δουλεύουν και τα δύο, τσεκαρισμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολύ τους χαίρομαι αυτούς ....και στην Σητεία σε μερικά bar εφαρμόζεται το μέτρο, και τα μαγαζιά που το τηρούν είναι αυτά ενός πιο ροκ προσανατολισμού, σε κάτι μεζεδοπωλεία με live επιτρέπουν το καπνισμα και αντί τασάκι μοιράζουν μπολάκια με νερό -ναι ναι ναι καλά διαβάζεις-... παντως αν και δεν καπνίζω και απολαμβ΄νω την καθαρή ατμόσφαιρα, δεν ξέρω αν ο χρόνος που αποφάσισαν να θέσουν το μέτρο σε εφαρμογή είναι ο σωστός ...τα προβλήματα είνα πολλά η πιέση ακόμα περισσότερη και το τσιγάρο είναι μια παρηγοριά μικρή δε, αλλά είναι παρηγοριά ...
    καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @maya Βρήκαμε την νέα αντίσταση. Δεν είχες δει τις προάλλες που μαζευτήκανε οι άνθρωποι του πνεύματος και για το μόνο πράγμα που διαμαρτυρήθηκαν ήταν αυτό;
    Ψευτοεπαναστάτες με τσιγάρο χωρίς αιτία.

    @polaralex Ευγένεια και λογική, καλός συνδυασμός πραγματικά.
    Τσαμπουκάδες έχουν αρχίσει οι εξαρτημένοι - όπως πολύ σωστά τους είπες. Γιατί περί αρρώστιας πρόκειται, άλλο αν δεν το πιστεύουν οι ίδιοι καταβάθος.

    @kanthar0s Υποχρεώσεις όμως μηδέν.
    Μακάρι να ήταν έτσι. Προσωπικά πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί, είτε με το καλό είτε όχι. Επειδή μας το επιβάλουν απ'έξω, όχι τίποτε άλλο ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Μαρίνα Η περίπτωση σίγουρα ήταν εξιδανικευμένη, κυρίως από την πλευρά του πελάτη. Ο μαγαζάτορας και οι υπάλληλοί του απλώς κάνανε σωστά τη δουλειά τους.
    Παράδειγμα προς μίμηση, όπως το λες.

    @lena_zip Ό,τι θέλεις κάνεις βρε, εννοείται!
    Υπάρχουν άνθρωποι πολιτισμένοι, σωστά. Και αυτό από μόνο του είναι αισιόδοξο.

    @aeriko Θέλει καθολική εφαρμογή γιατί πολύ απλά - όπως σωστά είπες - κάποιοι το παίζουν έξυπνοι. Για να δούμε
    Καλό και αυτό με το χιούμορ. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @krotkaya Πιθανόν. Πάντως η προσέγγιση του σερβιτόρου ήταν σχεδόν υποδειγματική.
    Έχω την αίσθηση ότι ήταν προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να φύγει ο πελάτης. Γι αυτό και δεν είχανε σερβίρει.
    Σίγουρα πάντως χρειάζεται καλή προσέγγιση και από τις δύο πλευρές.

    @ανώνυμος Σπάνια προς το παρόν. Ελπίζω να γίνει μόδα οσονούπω.
    Είναι το κλασικό νεοελληνικό σύνδρομο ότι κανείς δε θα μου πει τι θα κάνω ΕΓΩ και τα σχετικά.
    Ψευτόμαγκες, όπως το λες.

    @ηφαιστίωνας Και να που συμβαίνει, όμως. Από μόνο του είναι αισιόδοξο ;-)
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @sweety Ας γίνει το σπάνιο, δεδομένο από εδώ και πέρα.
    Θα εφαρμοστεί, θα πάρει χρόνο και ψευτοαντιδράσεις, αλλά θα εφαρμοστεί.
    Εδώ θα είμαστε και θα το δούμε ;-)

    @ζουζούνα Εμ και συ! Και καπνίλα και δυνατή μουσική. Έξω καλύτερα, δεν έχει και για πολύ καιρό κρύο πλέον ;-)
    Δεν είμαι μη καπνιστής. Είμαι φυσιολογικός, οι λοιποί είναι εξαρτημένοι.

    @AnD Πρέπει να μας γίνει όμως αίσθηση συνολικότερη ότι αυτό το κράτος, αυτή τη χώρα, τους συμπολίτες μας οφείλουμε να τους σεβόμαστε. Είτε μας αρέσει είτε όχι.
    Το ιδανικό, όπως είπες. Ας μην έχουμε ούτε αυτό, ας έχουμε απλώς το αυτονόητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @tzonakos Θέλω να πιστεύω ότι θα κερδίσει, οσονούπω.
    Τι ένα, τι 100. Η μυρωδιά και το κακό γίνεται.
    Σωστά τα λες περί τύχης και ατυχίας. Ας επιστρατεύσουμε το χιούμορ, νομίζω θα λύσει το θέμα πολύ καλύτερα.
    Για να δούμε.

    @λόγια Η δύναμή μας είναι εκεί: δεν ξαναπάμε.
    Και ας νομίζουν μετά ότι τα μαγαζιά είναι άδεια επειδή δεν πάνε οι καπνιστές. Ας μείνουν μόνο μ'αυτούς.

    @cibus Ελλάδα κέντρο.
    Καλά ήταν, πραγματικά.
    Αντικαπνίστρια; Δεν ξέρω τέτοιο όρο ;-) Ξέρω μόνο εξαρτημένους και φυσιολογικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @άσωτος γιος Όπως είπες, δύσκολο αλλά θα γίνει σταδιακά και αυτό.
    Εννοείς ότι θα κάθονται έξω. Δεν λύνει όμως αυτό το πρόβλημα. Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας.

    @τρελοτουρίστρια Δεν πρόκειται περί απαγόρευσης, αλλά περιορισμού. Ας μην δίνουμε μεγάλο βάρος σ'αυτές τις καταστάσεις.
    Όπως το λες, στο εξωτερικό γιατί εφαρμόζεται εν μία νυκτί; Και γιατί οι εδώ Ελληνάρες με το που περνάνε τα σύνορα συμμορφώνονται;
    Είναι ηλίθια αντίληψη, όπως το είπες.

    @Δανάη Είναι ό,τι πιο ελεεινό έχει εφευρεθεί ως παραμύθι. Μετά μας φταίνε οι πολιτικοί που μας παραμυθιάζουν, τάχαμου. Αφού και η λοιπή κοινωνία τα ίδια κάνει.
    Με ποιο δικαίωμα; Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε; Μ'αυτό το δικαίωμα. Όπως το λες, φασιστικό καθαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @fvasileiou Ειδικά στα εστιατόρια είναι ακόμη χειρότερα. Σου χαλάει τη γεύση, πραγματικά!
    Τι γράψιμο κανονικότατο ήταν αυτό; Γιατί άραγε; τι να πω...
    Θα εφαρμοστεί και δω, δε γίνεται αλλιώς.

    @kiki Α έτσι ε; Επειδή πρέπει, μάλιστα.
    Τι να πει κανείς...

    @lali Όπως το είπες. Εκεί βρήκαμε να κάνουμε την αντίσταση. Άντε να πάρουμε και την Πόλη.

    @νατάσσα Μπράβο τους. Γιατί καταλαβαίνουν το σωστό νόημα.
    Κοίτα, πάντα θα υπάρχει δικαιολογία. Την μία οικονομικά θέματα, την άλλη εθνικά, την παράλλη εγώ-δεν-ξέρω-τι και τα σχετικά. Δεν γίνεται δουλειά όμως έτσι, βρε συ!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. το απλούστερο θα ήταν όποιο μαγαζί ήθελε να είναι μη καπνιστών, κι όποιο ήθελε καπνιστών και να μπορεί να επιλέξει ο καθένας που θα πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εξ' αιτίας της κρίσης ο νόμος δεν πολυ-εφαρμόζεται και σε πολλά μέρη καπνίζουμε ελεύθερα με δικιά μας ευθύνη. Τις προάλλες είχα πάει σε ένα Δημοτικό σχολείο όπου το τσιγάρο απαγορεύεται παντού ακόμα και στο προάυλιο όμως είδα δασκάλους να καπνίζουν σε ένα διάδρομο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @mahler76 Πιστεύεις ότι θα υπήρχαν πολλά μαγαζιά που θα επέλεγαν να γίνουν μη καπνιστών; Προσωπικά πιστεύω κανένα.
    Ακόμη και για τους καπνιστές, σε κλειστούς χώρους η συγκέντρωση βλαβερών μικροσωματιδίων είναι τεράστια.

    @ΙωάννηςΚ Θα εφαρμοστεί, που θα πάει... Είναι για το καλό όλων,αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. κάνεις λάθος. Αν οι μή καπνιστές έδειχναν στους επιχειρηματίες ότι είναι ένα αρκετά μεγάλο και δυναμικό κοινό και μία σταθερή πελατεία μιας και λίγα θα ήταν στην αρχή τα μαγαζιά που απαγορεύεται ο καπνός νομίζω θα φτιάχνονταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Είμαι δογματικά υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος. Για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν από τους προλαλήσαντες (αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω καπνίσματος) έπαψα να επισκέπτομαι κάποια στέκια.
    Το παράδειγμά σου είναι εξαιρετικό όσον αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση και την αντιμετώπιση του σερβιτόρου.
    Χάρηκα ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο νόμο επειδή έχω βιώσει (στον εργασιακό χώρο) την δικτατορική συμπεριφορά των συναδέλφων μου καπνιστών (39 καπνιστές στον χώρο και εγώ!!!) Αποτέλεσμα? Από το χρονικό διάστημα που εργάστηκα στη συγκεκριμένη επιχείρηση κληρονόμησα μια χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που θα την κουβαλώ για όλη μου τη ζωή και ας επέλεξα να μην καπνίζω!!!
    Να εφαρμοστεί ο νόμος από όλες τις επιχειρήσεις, και τα περί μείωσης της δουλειάς είναι απλά κουραφέξαλα και φτηνές δικαιολογίες...

    Καλησπέρα είπα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @mahler76 Επιλογή είχανε οι Ισπανοί μέχρι πρόσφατα. Η πλειοψηφία των μαγαζιών είχε επιλέξει να επιτρέπεται το κάπνισμα. Τελικά, εφαρμόστηκε και εκεί καθολικά ο περιορισμός του καπνίσματος.
    Γι αυτό λέω ότι το μέτρο έτσι είναι ημίμετρο και μη αποδοτικό.
    Σε κάθε παρέα θα υπάρχει έστω και ένας καπνιστής, ας μην το ξεχνάμε αυτό.


    @dyosmaraki Δεν είναι απαγόρευση, είναι περιορισμός. Έχει μεγάλη διαφορά.
    Ας τον εφαρμόσουν, αυτό τους μένει πλέον.
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Kαλησπέρα.
    ΈΡχομαι απο το blog της Λένας(zip), εκεί διαβασα για την αναρτηση (και το blog σου)
    Ωραία ιστορία. Αρκετές επαναλήψεις της ή παρόμοιες ιστορίες θα μας έκαναν να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι ότι θα αλλαξει επιτελους η κατασταση.
    Τωρα δεν ξερω τι να πω και για μενα, που βγαίνω με φίλους που καπνίζουν και ντρεπομαι να λεω "ρε παιδια μην καπνίζετε, σε κλειστό χώρο είμαστε". Είναι που τους αγαπω, είναι που εχω καιρό να τους δω, αλλα μάλλον θα έπρεπε να επιμείνω περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @καλημέρα Καλωσήλθες. Όντως τελικά θα πρέπει να επιμένουμε περισσότερο. Δεν γίνεται συνέχεια να επιμένει η μία πλευρά ;-)
    Για να δούμε τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. δύο μπράβο για το σερβιτόρο με την ευγένεια του αλλά και για τον πελάτη!έχω να έρθω καιρό Ελλάδα αλλά αυτο το αίσχος με το τσιγάρο και την επιμονή των καπνιστών δεν την καταλαβαίνω σαν πρώην καπνίστρια.Όταν είχε ξεκινήσει εδώ το απαγορευτικό έβγαινα έξω απ'το μαγαζί όπως όλοι οι καπνιστές με κρύο,χιόνι και βροχή....μετά σιγά σιγά πήρα το δρόμο για το κόψιμο :)))


    Καλή Κυριακή :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @και λοιπόν Όταν θεωρούμε δικαίωμα την ασυδοσία σε εύρος των δραστηριοτήτων μας, στο τσιγάρο θα αντισταθούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή