Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Ολίγον από μπαλκόνι και δέμα-έκπληξη

Αρχές της άνοιξης είχα φυτέψει ορισμένα αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι και συγκεκριμένα δεντρολίβανο, δυόσμο και μαντζουράνα. Λίγο καιρό μετά φύτεψα επίσης 2 πιπεριές - μία καυτερή και μία γλυκιά - και μια ντοματιά. Οι πιπεριές ομολογώ ότι με εξέπληξαν ευχάριστα, καθώς από τότε μέχρι τώρα έχουν βγάλει καρπούς 3 φορές η καθεμία.

DSCN5080

Οι μικρές πιπερίτσες αποτέλεσαν συνοδευτικά για σαλάτες αλλά και πιάτα - ιδίως οι καυτερές όπως για παράδειγμα στην συνταγή με τις Γαρίδες σαγανάκι πικάντικες με τσίπουρο που ανέβηκε στον laxanokitso. Αλλά και τα υπόλοιπα φυτά τα έχω χρησιμοποιήσει είτε σε φαγητά είτε για αρωματισμό, όπως ο βασιλικός. Η ελληνική φύση και όχι μόνο, έχει αρκετά αντίστοιχα φυτά που μπορεί κανείς να έχει ακόμη και στο μπαλκόνι του. Δοκιμάστε το και θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα είναι όμορφο.

Τώρα για την έκπληξη. Η φίλτατη Spirtokoyto είχε θέσει ένα κουίζ σχετικά με μια ανάρτησή της. Κατόπιν αποφάσισε να κάνει κλήρωση όπου θα έστελνε στον νικητή καλάθι-έκπληξη. Ο νικητής της κλήρωσης έλαχε να είμαι εγώ.

Λίγες μέρες μετά ένα δέμα έφτασε στην πόρτα μου με πολλά καλούδια της ελληνικής φύσης (η σύνδεση με τα παραπάνω που λέγαμε).

DSCN5090

Στην αρχή τα περιεργάστηκα προσπαθώντας να τα αναγνωρίσω χωρίς βοήθεια...

DSCN5091

...έπειτα όμως η υπόθεση σήκωνε χέρι και ανακάτεμα!

DSCN5092

Το κουτί περιλάμβανε τσουκνίδα, τσάι του βουνού, τσάι από ανθούς πορτοκαλιάς, δάφνη, λιβάνι, κόκκους αραβικού καφέ, γλυκόριζα, καρύδια, κάστανα, κανέλα, διάφορα άλλα αρωματικά και κάποια άλλα που ίσως μου διαφεύγουν. Όλα φυσικά, όλα μυρωδάτα. Πλέον αποτελούν συμπλήρωμα της μαγειρικής και της διατροφής μου. Βλέποντας όλα αυτά, αναλογίστηκα μήπως είναι καιρός να επιστρέψουμε σε ορισμένες από αυτές τις παλιές συνήθειες και συνταγές. Καλό θα μας κάνουν, σίγουρα.

Να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την Spirtokoyto για την προσφορά της αυτή. Ήδη τα τιμώ δεόντως και θα συνεχίσω!

ΥΓ Καθότι τελικά βγήκαμε και γείτονες, χρωστάω καφέ ως μικρό ευχαριστώ...