Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010

Καλοκαίρι και αρχαίο θέατρο πάνε παρέα

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με πολλά θετικά πράγματα. Διακοπές, θάλασσα, βουνό, χωριό, νησί, πλοίο, ταξίδι, παραλία, βιβλία, καρπούζι και λοιπά καλοκαιρινά φρούτα, τζιτζίκια, ξάπλες, άδειες πόλεις, παρέες και πολλά πολλά άλλα. Είναι επίσης εποχή συναυλιών, παραστάσεων και γενικότερα δραστηριοτήτων εκτός σπιτιού. Οι ευκαιρίες για όλους ανεξαρτήτως βαλαντίου είναι πολλές.

Από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές συνήθειες είναι η παρακολούθηση παραστάσεων και μάλιστα κυρίως αρχαίου δράματος και κωμωδίας. Παρόλο που οι παραστάσεις που έχουν διασωθεί αυτούσιες δεν είναι πάρα πολλές, η ματιά του κάθε σκηνοθέτη και η απόδοση του κάθε θίασου διαφέρουν, επιτρέποντας την επανάληψη χωρίς να είναι κουραστική.

Δεσπόζουσα θέση σε αυτή την αγαπημένη συνήθεια αποτελεί φυσικά η παρακολούθηση παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Σε απόσταση δύο ωρών από την Αθήνα, με τιμές που ξεκινούν από 15 ευρώ το άτομο μπορεί κανείς να μεταφερθεί στους αρχαίους χρόνους και να γίνει συμμέτοχος σε αρχαίες συνομωσίες, δράματα, κριτικές πολιτικών προσώπων και καταστάσεων, να γελάσει ή να συγκλονιστεί - ανάλογα βέβαια και με το έργο και την απόδοση των καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να πηγαίνω τουλάχιστον μία φορά κάθε καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι είναι όμορφο για τον καθένα μας να παρακολουθήσει μία παράσταση στην Επίδαυρο κάποια στιγμή.
IMAGE_671
Ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι σίγουρα μοναδικός. Μέσα στα πεύκα, αυτό το μοναδικό θέατρο όντως μεταφέρει τον θεατή κάπου αλλού. Ειδικά όταν σβήνουν τα φώτα και απλώνεται η ησυχία λίγο πριν αρχίσει η παράσταση, το μόνο που ακούγεται είναι τα τζιτζίκια του καλοκαιριού και τα βήματα του Χορού που πλησιάζει. Η σχεδόν παντελής έλλειψη φώτων επιτρέπει να βλέπει κανείς τον ολάστερο ουρανό, το κομμάτι του τουλάχιστον που βρίσκεται πάνω από αυτή τη χώρα.  Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να περιεργαστεί και να αφομοιώσει την αίσθηση. Και η παράσταση αρχίζει...
IMAGE_672

ΥΓ Για όσους επιλέξουν τις μη αριθμημένες θέσεις, ας προνοήσουν να έχουν μαζί τους μαξιλαράκια. Το κορμί σας θα σας ευγνωμονεί αργότερα. Απαραίτητο συμπλήρωμα και το νερό. Ευχάριστα εκπλήσσει το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου σέβεται το μνημείο και τους ηθοποιούς. Δείτε σχετική ανάρτηση στο blogtravels.gr

ΥΓ1 Πληροφορίες για τις παραστάσεις στην αντίστοιχη σελίδα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ενθαρρυντικό στοιχείο επίσης ότι ανά την επικράτεια διοργανώνονται αντίστοιχα και άλλα φεστιβάλ με καλοκαιρινές παραστάσεις.

ΥΓ2 Για όσους θέλουν να πάνε οδικώς, να υπολογίσουν περίπου 2 ώρες. Επίσης διοργανώνονται εκδρομές με λεωφορεία τόσο από τον Κηφισό όσο και από πρακτορεία. Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν και μικρές κρουαζιέρες που ξεκινούν το απόγευμα από Πειραιά. Στην επιστροφή μάλιστα σερβίρεται και δείπνο. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά ακούγεται ενδιαφέρον.

ΥΓ3 Για όσους πάλι θέλουν να το συνδυάσουν μπορούν να μείνουν για διανυκτέρευση στο Ναύπλιο ή στο Τολό. Η απόσταση για το θέατρο είναι περίπου μισή ώρα - τρία τέταρτα λόγω κίνησης. Οπότε συνδυάζει κανείς πολιτιστική απόδραση, μπάνιο, ξεκούραση με σχετικά χαμηλό κόστος.