Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ο νόμος της ζούγκλας (μέρος τρίτο)

Είχαμε μείνει στο σημείο όπου ο μικρός μπαμπουίνος μας φαίνεται έτοιμος επιτέλους για δράση. Εκείνο που του μένει είναι να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης αλλά και τα αρπακτικά ότι όντως αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ήδη τα υπόλοιπα μέλη και κυρίως τα μεγάλα συζητούν αν θα πρέπει να τον στηρίξουν και αυτή τη φορά. Υπάρχουν φωνές που λένε ότι κακώς τον στηρίξανε τόσα χρόνια και ότι θα έπρεπε αυτή τη φορά να τα βγάλει πέρα μόνος του. Οι ίδιες φωνές λένε ότι πρέπει και οι ίδιοι να κοιτάξουν να ενισχύσουν τις δικές τους άμυνες γιατί δε γίνεται κάθε φορά να καταναλώνουν δυνάμεις κάποιου που δεν καταβάλει προσπάθεια. Άλλες πάλι φωνές που βλέπουν ότι έρχεται και η δική τους σειρά ζητούν πιο δραστικά μέτρα. Ο μπαμπουίνος μας λέει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια και ότι θα τα καταφέρει μόνος του. Αναβρασμός επικρατεί στην ομάδα. Ο θηλυκός γερασμένος μπαμπουίνος τρίβει τα χέρια του από χαρά για την κατάσταση, καθώς ανέκαθεν έλεγε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, προσπαθώντας βέβαια να κρύψει τις δικές του αδυναμίες.

Οι αποφάσεις για μέτρα που πήρε ο μπαμπουίνος μας φαίνεται ότι έχουν κάποιο αντίκτυπο στα αρπακτικά. Ήδη έχουν στρέψει την προσοχή τους και σε άλλα αδύναμα μέλη της αγέλης. Η διαφορά είναι ότι ο μικρός μπαμπουίνος δέχτηκε νωρίς την επίθεση και ήταν απροετοίμαστος ενώ τα υπόλοιπα μέλη τώρα φαίνεται ότι ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν κάποια πράγματα εγκαίρως. Ένα άλλος μέλος της αγέλης που κατάλαβε ότι πρόκειται να δεχτεί επίθεση φρόντισε εγκαίρως να περιχαρακωθεί, με μεγάλες όμως απώλειες. Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία και σ'αυτή την κατάσταση. Αντίδραση όσο το δυνατόν νωρίτερα και σχέδιο άμυνας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η πείρα έχει διδάξει ότι μόνο ελάχιστες περιπτώσεις μπαμπουίνων έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από την επίθεση των αρπακτικών. Φαίνεται ότι αυτά ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους αφού ουσιαστικά από αυτό ζουν. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι έαν τελικά η επίθεση στρέφεται ουσιαστικά κατά του μικρού μπαμπουίνου ή απώτερος σκοπός είναι η αγέλη και η συνοχή της;. Μήπως ο μικρός μπαμπουίνος αποτελεί τον δούρειο ίππο, έχοντας βέβαια δώσει ο ίδιος πάτημα στα αρπακτικά λόγω της τεμπελιάς του; Και μήπως τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά εξαρχής στον μικρό μπαμπουίνο πριν φτάσουμε σ'αυτή την κατάσταση;

ΥΓ Προς το παρόν φαίνεται ότι ο μικρός μπαμπουίνος έχει κερδίσει κάποιο χρόνο να παίρνει αποφάσεις μόνος του ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τις κατευθυντήριες των μεγαλύτερων μπαμπουίνων. Ταυτόχρονα, ελέγχεται η πρόοδός του διαρκώς ώστε να φανεί αν όντως αυτή τη φορά λέει αλήθειες και αν όντως εφαρμόζει όσα έχει δεσμευτεί. Γιατί όπως και να'χουν τα πράγματα αλλιώς αισθάνεται κανείς την πατρική συμβουλή (ασχέτως αν δεν μπορεί να διαφωνήσει) και αλλιώς την κηδεμονία...

22 σχόλια:

  1. Αν η αγέλη αντιδράσει ως σύνολο και δεν αφήσει μόνο του ή, ακόμα χειρότερα, προτάξει τον μπαμπουίνο για να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των αρπακτικών και να γλυτώσουν τα υπόλοιπα μέλη, ίσως υπάρξει σωτηρία. Η ισχύς εν τη ενώσει, methinks.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Ετσι δείχνει... ας του δώσουμε το χρόνο που του χρειάζεται και εφ' όσον δεν προκύψει η πιθανότητα που έθεσε ο προλαλήσας

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το να φυλαγεσαι και να θωρακιζεις τον εαυτο σου απο τυχον "επιθεσεις" παντα εχει θετικα αποτελεσματα και στην ζωη και στην "ζουγκλα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χε.. δύσκολο να επιβιώσεις..
    Λίγο ακόμη ίσως και να σε βγάλει σε καλό.. αργότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακόμα και το μικρό πλάσμα στον κόσμο είναι ικανό για μεγάλα πράγματα. Αν υπάρξει συνέχεια θα ήθελα να τη δω!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλιστα!!!
    Οι υποχρεώσεις μας έκαναν να χάσουμε το δεύτερο κύκλο, αλλά μόλις επανορθώσαμε.
    Ας συνεχίσουμε κι εμείς σε αυτό το αλληγορικό και συναρπαστικό σου ύφος και να πούμε πως κατανοούμε πλήρως τη σκέψη σου και τις εκλογικεύσεις που διαδραματίζονται, ΑΛΛΑ δυστυχώς ή ευτυχώς η ζωή δεν είναι ζούγκλα και όσοι αποτελούν την κοινωνία της, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως η μοναξιά δεν έρχεται ποτέ μόνη της, αν δεν την καλέσεις με τον ήχο της απόρριψης των άλλων.
    Πολλά πολλά φιλιά αγαπητέ μας Κίτσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ότι και να κάνει ο μπαμπουίνος, ότι κι αν προσπαθήσουν να κάνουν τα αρπακτικά, όποια πολιτική κι αν ακολουθήσει η αγέλη, έρχεται η ώρα που τα (συγκυριακά) φυσικά φαινόμενα θα προκαλέσουν τέτοια καταστροφή και αποσυντονισμό ώστε όλοι να λουφάξουν στις φωλιές τους. Μη σου πω ότι θα συμμαχήσουν κι όλας ενάντια στο Δία...

    Τελικά, αυτό που πρέπει να κάνει ο μπαμπουίνος είναι να το φιλοσοφήσει, να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί χωρίς φανφάρες και να φυλάει τα νώτα του διακριτικά. Έτσι γίνεται αόρατος, δεν εκτίθεται, και την κρίσιμη στιγμή θα υπερισχύσει.

    Καλησπέρα!!! Βρέχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ;ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ;ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και'γω που περίμενα την τελική πτώση του μπαμπουίνου:))

    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. S' agapaw to xereis, alla den exw diavasei oyte mia lexi apo tous mpampouinous, xexe :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάλλον θα την γλυτώσει πάλι ο μπαμπουίνος ...
    ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΗΕΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην Πορτογαλία το είχα αφήσει και τώρα βρήκα μπαμπουίνους!!! Παω να καλύψω το χαμένο χρόνο και ετοίμαζω τις φωτό για εορταστική ανάρτηση ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου!! Φιλάκια Κίτσομ!!!
    CrazyTourist1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ...παράκανες. Φτάνει με τους μικρούς μπαμπουίνους-έλληνες, καθότι ο τράχηλος ημών ζυγούς δεν υπομένει, μέχρι να λυγίσει.
    Καλή σαρακοστή

    ΥΓ. Ο Καρατζαφύρερ σε διαβάζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @en voz baja Τα ανταλλάγματα όμως είναι υπό διερεύνηση.

    @φύρδην-μίγδην Χρόνο χρειάζεται σίγουρα. Αλλά πρέπει να τον κερδίσει.

    @σκουλήκι Ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει. Ακριβώς...

    @ηφαιστίωνας Δύσκολο αλλά για να δούμε τι θα γίνει.

    @νατάσσα Εύστοχη παρατήρηση, γι αυτό.

    @ggkb Συνέχεια θα υπάρξει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να δούμε τι και πως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @αστροσυμμορίτες Ενδιαφέρουσα θεώρηση. Και στην περίπτωση αυτή μπορεί και να έχει εφαρμογή.

    @άγγελος σπύρου Χμμμ. Θα υπερισχύσει λες ε; Για να το δούμε αυτό. Ενδιαφέρον θα έχει.

    @basnia Θα ακολουθήσει ανάλυση αργότερα ;-)

    @jk o skroytzakos Ευχαριστώ για την πρόσκληση άντε και εις διπλούν!
    Το συντομότερο δυνατόν.

    @ζουζού Δύσκολα θα πέσει. Ή θα πάρει και άλλους μαζί του ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @φάβα Ωραία το έθεσες! Χαχα! Φιλιά ρε!

    @ταχυδρόμος Ουγκ!

    @side21 Έτσι φαίνεται. Αλλά με τι κόστος άραγε;

    @λιακάδα Είναι ο άτιμος. Αλλά τι να κάνουμε που είναι αγαπητός.

    @crazytourist Είπαμε να το κάνουμε πιο εξωτικό ;-)
    Φιλιά!

    @φλούφλης Εγώ το παράκανα ή ο μπαμπουίνος και η αγέλη μας;
    ΥΓ Μη λες κακές λέξεις ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή