Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Πορτογαλία: Σίντρα (3/4)

Ξημερώνοντας παραμονή Πρωτοχρονιάς και επειδή σε γενικές γραμμές τη Λισαβόνα την είχαμε εξαντλήσει, είπαμε να πεταχτούμε σε μια όμορφη γραφική πόλη σε απόσταση περίπου 45' από Λισαβόνα. Αν αποφασίσει κανείς να κάνει ένα μόνο ταξίδι εκτός Λισαβόνας, η Σίντρα σίγουρα πρέπει να είναι αυτή η επιλογή. Έχει τρένα συνέχεια από Λισαβόνα και το κόστος είναι κάτω από 10 ευρώ μετ'επιστροφής.

Η Σίντρα είναι χτισμένη σε λόφο και η θέα προς τον Ατλαντικό είναι τρομερή. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεγαν την περιοχή αυτή οι βασιλιάδες της Πορτογαλίας ως μέρος για τις θερινές διακοπές τους. Φτάνοντας κανείς στον σιδηροδρομικό σταθμό, καλό είναι να κατευθυνθεί προς το γραφείο εξυπηρέτησης επισκεπτών για λεπτομέρειες. Επειδή τα αξιοθέατα βρίσκονται στους λόφους, χρήσιμο είναι το λεωφορείο νούμερο 434 που σε πάει στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Το κόστος είναι 4,5 ευρώ για κυκλική διαδρομή. Οι στάσεις που κάνει είναι στο Palacio da Pena, στο Castelo do Mouros, στο Sintra Vila και φυσικά στο Sintra Estacao που είναι ο σταθμός των τρένων.

Η είσοδος για το Palacio da Pena είναι 11 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει και το Castelo do Mouros. Μέχρι το παλάτι έχει μια μικρή ανάβαση μέσα από ένα ενδιαφέρον δάσος. Και λέω ενδιαφέρον γιατί αποτελεί μείγμα αυτόχθονης βλάστησης και τροπικών φυτών που έχουν φέρει οι δημιουργοί του από τις πορτογαλικές κτήσεις. Παρατηρώντας λοιπόν αυτή την επιμειξία, ξεπροβάλει το κάστρο που είναι και ο αρχικός προορισμός μας.
DSCN1480
Σε τουριστικό οδηγό είχαμε διαβάσει ότι το κάστρο αυτό συναγωνίζεται τα κάστρα της Disneyland, σχόλιο ιδιαίτερο εύστοχο! Τα χρώματα αυτού του κάστρου είναι απίστευτα, βγαλμένα από παραμύθι.
DSCN1481
DSCN1483
DSCN1486
DSCN1490
Ο οδηγός άφηνε διακριτικά να φανεί τους λόγους για τους οποίους έχτισε ο τότε βασιλιάς το κάστρο αυτό ως θερινό ανάκτορα. Ερωτικοί προφανώς οι λόγοι. Η θέα πάντως είναι απίστευτη προς όλες τις κατευθύνσεις. Παρεμπιπτόντως, καλό είναι να έχετε μαζί σας και κανένα μπουκάλι νερό καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργεί η καφετέρια που βρίσκεται μέσα στο κάστρο.Αφού απολαύσαμε τη θέα, είπαμε να κατεβούμε με τα πόδια προς το Φρούριο των Μαυριτανών που χρονολογείται χίλια χρόνια περίπου πίσω. Η απόσταση είναι περίπου 10 λεπτά με τα πόδια, κυρίως κατηφόρα. Τα απομεινάρια του κάστρου δένουν αρμονικά με τη φύση.
DSCN1511
DSCN1503
DSCN1508
Στο βάθος αυτού του πύργου βρίσκεται ο Ατλαντικός.
DSCN1515
Σ'αυτή τη φωτογραφία φαίνεται το κάστρο που ήμασταν πριν και η κορυφή του φρουρίου των Μαυριτανών.
DSCN1518
Επειδή φυσούσε, έβρεχε και έκανε πολύ κρύο δεν σταθήκαμε πολύ στην κορυφή και ξεκινήσαμε την κατάβαση προς το χωριό μέσα από το δάσος. Παρόλη τη βροχή και το κρύο, άξιζε η προσπάθεια.
DSCN1520
DSCN1523
Η πλατεία του χωριού και το Palacio Nacional de Sintra που ήταν και ο επόμενος προορισμός μας. Είσοδος 5 ευρώ - που, μεταξύ μας, δεν άξιζε καθόλου. Μόνο χαρακτηριστικό οι δύο καμινάδες από τα μαγειρεία.
DSCN1527
Άποψη του χωριού με το Castelo dos Mouros να δεσπόζει στον λόφο.
DSCN1528
Είχε ήδη πάει μεσημέρι και έπρεπε να κάνουμε μια στάση για φαγητό και καφέ. Αφεθήκαμε να χαθούμε στα στενά του χωριού και βρήκαμε μια συμπαθητική ταβέρνα. Παρότι τουριστικό μέρος, το κόστος με κρασί και ορεκτικά δεν ξέφυγε από 13 ευρώ το άτομο. Μετά από το γεύμα, καθήσαμε σε μια καταπληκτική καφετέρια-ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται σε στενάκι ακριβώς πάνω από την κεντρική πλατεία. Τα γλυκά τους ήταν απίστευτα και το κόστος δεν υπερέβαινε το 1,5 ευρώ το κομμάτι! Απέναντι από την κεντρική πλατεία βρίσκεται μια πολύ καλή κάβα με πληθώρα επιλογών για όποιον ενδιαφέρεται να αγοράσει πορτογαλικά κρασιά. Συν τοις άλλοις ο ιδιοκτήτης ήταν απίστευτα εξυπηρετικός και πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας περί κρασιού. Μάλιστα υπήρχε η δυνατότητα να δοκιμάσουμε αρκετά από τα κρασιά. Φυσικά δε φύγαμε με άδεια χέρια και από εκεί.

Είχε αρχίσει να βραδιάζει και έπρεπε σιγά-σιγά να γυρίσουμε στη Λισαβόνα για να ξεκουραστούμε για την αλλαγή του χρόνου. Αποφασίσαμε να περπατήσουμε προς τον σταθμό των τρένων και η Σίντρα μας αποζημίωσε με όμορφες εικόνες...
DSCN1535
DSCN1539
DSCN1536

ΥΓ Πρότασή μου να πάρει κανείς το λεωφορείο για το Palacio da Pena που είναι το αξιοθέατο που βρίσκεται ψηλότερα. Μετά να περπατήσει για περίπου 10 λεπτά για το Κάστρο των Μαυριτανών. Έπειτα, οι εναλλακτικές είναι δύο. Είτε να πάρει το λεωφορείο για το κέντρο της πόλης είτε αν είναι καλός ο καιρός και αντέχουν τα πόδια της ομάδας να περπατήσει μέσα από το δάσος προς την πόλη για 25 περίπου λεπτά. Η διαδρομή μέσα από το δάσος αξίζει και είναι εύκολα προσβάσιμη.

ΥΓ1 Την Πρωτοχρονιά στη Λισαβόνα έχει εκδηλώσεις στην Belem που είναι 20 λεπτά με το τραμ απ'το κέντρο. Επειδή έβρεχε και φυσούσε είπαμε να κινηθούμε προς Bairro Alto. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι τα περισσότερα μαγαζιά κλείσανε γύρω στις 2 τα ξημερώματα.

ΥΓ2 Αυτές τις μέρες γίνεται χαμός στη δουλειά και γενικότερα, γι αυτό και δεν έχω βρει χρόνο για περισσότερο blogάρισμα και επισκέψεις. Ελπίζω ότι ως το επόμενο ΣΚ θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και να σας επισκεφτώ με την ησυχία μου.