Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009

Θεατρικών περιπλανήσεων συνέχεια: Tο θαύμα της Άννυ Σάλιβαν

Σε πρόσφατη ανάρτηση είχα αναφερθεί στο θέμα των θεατρικών παραστάσεων που παίζονται στην Αθήνα, με αφορμή το Τρίτο Στεφάνι. Στα σχόλια εκείνης της ανάρτησης αρκετοί είχαν προτείνει την παράσταση Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν που παίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο Άλφα (Πατησίων και Στουρνάρη). Το πολύ γνωστό αυτό έργο είναι του Ουίλλιαμ Γκίμπσον και αφορά στην ιστορία της Άννυ Σάλιβαν, νεαρής κοπέλας με αναπηρία, που αναλαμβάνει ως δασκάλα την 6χρονη Έλεν Κέλερ που ζει στο σκοτάδι και την σιωπή.

Ωραία παρουσίαση της παράστασης έχει μπορεί κανείς να βρει τόσο στην roadartist όσο και στις Βόλτες στην πρωτεύουσα. Εκεί μπορείτε να δείτε αναλύσεις και λοιπά στοιχεία. Επίσης και στην σελίδα του θεάτρου μπορεί κανείς να μπει και να δει ενδιαφέροντα στοιχεία.

Καταρχάς η παράσταση μου άρεσε. Ήταν σίγουρα βαριά, βγαίνοντας σου αφήνει την αίσθηση ενός ψυχοπλακώματος μαζί με την λύτρωση. Δύσκολο θέμα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, ειδικά σε μία χώρα που έχει βιώσει Κωσταλέξι. Προσωπικά θα σταθώ στις ερμηνείες. Η Τρικαλιώτη παίζει πάρα πολύ καλά. Δίνει την ψυχή της για την παράσταση και αυτό βγαίνει. Βέβαια είναι αρκετά αβανταδόρικος και ο ρόλος. Θα ήθελα να την δω και σε κάτι πιο ανάλαφρο, έτσι για να υπάρχει η σύγκριση.

Τρομερή ερμηνεία είχε το κοριτσάκι – σημειωτέον ότι τον ρόλο τον παίζουν εναλλάξ δύο κοριτσάκια. Δεν είναι λίγο πράγμα για δύο ώρες ουσιαστικά να μην βγάζεις φωνή αλλά να εκφράζεσαι με το απλανές βλέμμα, με τις κινήσεις και την γλώσσα του σώματος. Ειλικρινά μπράβο. Και οι λοιποί ηθοποιοί που πλαισιώνουν το έργο είναι αρκετά καλοί στους ρόλους τους.

Δύο σημειώσεις μόνο. Είναι ωραίο που δάσκαλοι είχαν επιλέξει να φέρουν παιδιά απ’το σχολείο τους στα πλαίσια της εκδρομής σε μια τόσο δυνατή παράσταση. Καλό θα ήταν όμως να υπάρχει και η κατάλληλη πειθαρχία, τουλάχιστον στα ουσιώδη. Στην έναρξη αλλά και στην μέση της παράστασης αναγκάστηκε η Πέγκυ Τρικαλιώτη να διακόψει γιατί η φασαρία ήταν απλά ανυπόφορη. Επίσης, η αίθουσα σίγουρα είναι παλιά, σίγουρα είναι και υπόγεια αλλά δεν είναι ανάγκη να μυρίζει έτσι.

Μέχρι στιγμής οι θεατρικές επιλογές ήταν πολύ καλές. Για να δούμε τη συνέχεια...

ΥΓ Εννοείται ότι αναμένω και άλλες προτάσεις, ε;
ΥΓ1 Το έργο το είχανε προτείνει η lena_zip και το aeriko.