Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009

Τίποτε δεν πάει χαμένο

Η ανακύκλωση είναι κάτι σχετικά καινούριο για τη χώρα μας. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που πρωτοείδαμε τους μπλε κάδους μαζικά στις γειτονιές (κυρίως της Αθήνας), ενώ πιο πριν υπήρχαν σποραδικές κινήσεις κυρίως έξω από σχολεία για ανακύκλωση χαρτιού κτλ. Και εδώ το σύστημα όταν πρωτοεφαρμόστηκε, υπήρχαν αρκετά ευτράπελα. Μόνο 1 στα 3 απορρίμματα στους μπλε κάδους ήταν προς ανακύκλωση. Σιγά-σιγά με την ενημέρωση και την εξοικείωση, το ποσοστό αυξήθηκε πάνω από τα 2/3. Μπορεί κανείς να πει ότι τα πράγματα βελτιώνονται διαρκώς. Βοήθησε αρκετά βέβαια και η αύξηση του αριθμού των μπλε κάδων. Πλέον, μπορεί κανείς με μια αίτηση στο δήμο που ανήκει να ζητήσει κάδο στη γειτονιά. Η ανταπόκριση - τουλάχιστον από το δήμο Αθηναίων που έχω προσωπική εμπειρία - είναι άμεση.

Το θέμα όμως δεν σταματάει εκεί. Τώρα που μάθαμε να ανακυκλώνουμε, καιρός να μάθουμε κάποια πράγματα επιπλέον. Για παράδειγμα το πόσο καθαρά είναι τα προϊόντα που απορρίπτουμε προς ανακύκλωση βοηθάει ή επιβαρύνει επιπλέον την προσπάθεια. Καλό θα είναι τα μπουκάλια να μην έχουν μέσα κάποιο υγρό, τα πλαστικά να καθαρίζονται με μια χαρτοπετσέτα πριν, τα κιβώτια να είναι διπλωμένα και ούτω καθεξής. Η σακούλα σε αντίθεση με τα κοινά απορρίμματα καλό είναι να είναι ανοιχτή ή ακόμη καλύτερα να αδειάζουμε τις συσκευασίες χύμα και μετά να ρίχνουμε μέσα και τη σακούλα. Δεν είναι κρίμα να κάνουμε τον κόπο και τελικά να μην βγαίνει κάτι καλό από αυτό;

Επιπλέον, αρκετές αλυσίδες σουπερμάρκετ επεκτείνουν το πρόγραμμα. Για παράδειγμα έχω υπόψη μου ότι η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος σε ορισμένα καταστήματα έχει εγκαταστήσει δοχεία όπου μπορεί κανείς να ρίξει το μαγειρικό λάδι προς ανακύκλωση. Ιδιαίτερο χρήσιμο αυτό, διότι μία σταγόνα λαδιού μπορεί να μολύνει εκατομμύρια σταγόνες νερού. Στον Βερόπουλο, στα Carrefour Μαρινόπουλος και τον Βασιλόπουλο (εκεί το έχω δει, μπορεί να είναι και σε άλλα καταστήματα) υπάρχουν μηχανήματα όπου ρίχνοντας κανείς τα μπουκάλια μπύρας, αναψυκτικών κτλ μπορεί να ανταμοιφθεί χρηματικά. Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης βρίσκονται σε πολλά σημεία πλέον, σε σχολεία, πλατείες όπου υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής αντίτιμου ή δωρεά προς το Χαμόγελο του Παιδιού.

Για τις ηλεκτρικές συσκευές μπορεί κανείς να απευθυνθεί είστε στο δήμο που ανήκει είτε στην ιστοσελίδα Electrocycle. Υπάρχουν ομάδες που ανταλλάζουν τα βιβλία που απλώς σκονίζονται στα ράφια μας. Παλιά ρούχα και παπούτσια, έπιπλα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς μπορεί είτε να ανακυκλωθεί - όχι βέβαια στους μπλε κάδους - αλλά μέσω της επαναχρησιμοποίησης. Αρκεί να το θέλουμε, γιατί σίγουρα μπορούμε! Τίποτε δεν πάει χαμένο, λοιπόν...

ΥΓ Έχει ξεκινήσει σχετική ενημερωτική πρωτοβουλία από τον ραδιοφωνικό Σκάι. Όποιος θέλει μπορεί να στείλει εκεί σχόλια, παρατηρήσεις, απορίες οι οποίες θα απαντηθούν.
ΥΓ1 Στο oikologio.gr υπάρχουν πολλές θεματικές ενότητες περί ανακύκλωσης όπως ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταρίες - ΑΦΗΣ, βαριά υλικά, φάρμακα κτλ. Μπορεί και εκεί κανείς να ενημερωθεί και να ερωτήσει ό,τι χρειαστεί.