Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τίποτε δεν πάει χαμένο

Η ανακύκλωση είναι κάτι σχετικά καινούριο για τη χώρα μας. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που πρωτοείδαμε τους μπλε κάδους μαζικά στις γειτονιές (κυρίως της Αθήνας), ενώ πιο πριν υπήρχαν σποραδικές κινήσεις κυρίως έξω από σχολεία για ανακύκλωση χαρτιού κτλ. Και εδώ το σύστημα όταν πρωτοεφαρμόστηκε, υπήρχαν αρκετά ευτράπελα. Μόνο 1 στα 3 απορρίμματα στους μπλε κάδους ήταν προς ανακύκλωση. Σιγά-σιγά με την ενημέρωση και την εξοικείωση, το ποσοστό αυξήθηκε πάνω από τα 2/3. Μπορεί κανείς να πει ότι τα πράγματα βελτιώνονται διαρκώς. Βοήθησε αρκετά βέβαια και η αύξηση του αριθμού των μπλε κάδων. Πλέον, μπορεί κανείς με μια αίτηση στο δήμο που ανήκει να ζητήσει κάδο στη γειτονιά. Η ανταπόκριση - τουλάχιστον από το δήμο Αθηναίων που έχω προσωπική εμπειρία - είναι άμεση.

Το θέμα όμως δεν σταματάει εκεί. Τώρα που μάθαμε να ανακυκλώνουμε, καιρός να μάθουμε κάποια πράγματα επιπλέον. Για παράδειγμα το πόσο καθαρά είναι τα προϊόντα που απορρίπτουμε προς ανακύκλωση βοηθάει ή επιβαρύνει επιπλέον την προσπάθεια. Καλό θα είναι τα μπουκάλια να μην έχουν μέσα κάποιο υγρό, τα πλαστικά να καθαρίζονται με μια χαρτοπετσέτα πριν, τα κιβώτια να είναι διπλωμένα και ούτω καθεξής. Η σακούλα σε αντίθεση με τα κοινά απορρίμματα καλό είναι να είναι ανοιχτή ή ακόμη καλύτερα να αδειάζουμε τις συσκευασίες χύμα και μετά να ρίχνουμε μέσα και τη σακούλα. Δεν είναι κρίμα να κάνουμε τον κόπο και τελικά να μην βγαίνει κάτι καλό από αυτό;

Επιπλέον, αρκετές αλυσίδες σουπερμάρκετ επεκτείνουν το πρόγραμμα. Για παράδειγμα έχω υπόψη μου ότι η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος σε ορισμένα καταστήματα έχει εγκαταστήσει δοχεία όπου μπορεί κανείς να ρίξει το μαγειρικό λάδι προς ανακύκλωση. Ιδιαίτερο χρήσιμο αυτό, διότι μία σταγόνα λαδιού μπορεί να μολύνει εκατομμύρια σταγόνες νερού. Στον Βερόπουλο, στα Carrefour Μαρινόπουλος και τον Βασιλόπουλο (εκεί το έχω δει, μπορεί να είναι και σε άλλα καταστήματα) υπάρχουν μηχανήματα όπου ρίχνοντας κανείς τα μπουκάλια μπύρας, αναψυκτικών κτλ μπορεί να ανταμοιφθεί χρηματικά. Κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης βρίσκονται σε πολλά σημεία πλέον, σε σχολεία, πλατείες όπου υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής αντίτιμου ή δωρεά προς το Χαμόγελο του Παιδιού.

Για τις ηλεκτρικές συσκευές μπορεί κανείς να απευθυνθεί είστε στο δήμο που ανήκει είτε στην ιστοσελίδα Electrocycle. Υπάρχουν ομάδες που ανταλλάζουν τα βιβλία που απλώς σκονίζονται στα ράφια μας. Παλιά ρούχα και παπούτσια, έπιπλα, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς μπορεί είτε να ανακυκλωθεί - όχι βέβαια στους μπλε κάδους - αλλά μέσω της επαναχρησιμοποίησης. Αρκεί να το θέλουμε, γιατί σίγουρα μπορούμε! Τίποτε δεν πάει χαμένο, λοιπόν...

ΥΓ Έχει ξεκινήσει σχετική ενημερωτική πρωτοβουλία από τον ραδιοφωνικό Σκάι. Όποιος θέλει μπορεί να στείλει εκεί σχόλια, παρατηρήσεις, απορίες οι οποίες θα απαντηθούν.
ΥΓ1 Στο oikologio.gr υπάρχουν πολλές θεματικές ενότητες περί ανακύκλωσης όπως ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταρίες - ΑΦΗΣ, βαριά υλικά, φάρμακα κτλ. Μπορεί και εκεί κανείς να ενημερωθεί και να ερωτήσει ό,τι χρειαστεί.

51 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ανάρτηση..αυτό για τις σακκούλες δεν το ήξερα κα ισίγουρα θα το διορθώσω..είναι όντως καλό, αφού προσπαθούμε να κάνουμε μια καλή πράξη για εμάς και το περιβάλλον να την κάνουμε σωστά!
    Πολλά μπράβο για την ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες Κιτσομήτσο, μπράβο για το ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα κιτσομητσο
    τα ηξερα αυτα..οχι,δεν ειμαι ουτε 'οικολογος',ουτε 'ευαισθητος με την φυση',ουτε ολα αυτα που 'πουλανε' κ πολλοι τα πολυφορανε τωρα τελευταια..
    Απλα θεωρω υποχρεωση μου να τα κανω ολα αυτα..
    Γιατι ακριβως 'τιποτα δεν πρεπει να πηγαινει χαμενο'
    Γενικα στην ζωη..οχι μονο για ανακυκλωση..στα παντα..

    αυτο με το λαδι,το κανουν κ μικροτερα σουπερ μαρκετς στην επαρχια,το εκαναν κ πολυ πριν το ξεκινησει ο βασιλοπουλος :)

    καλο μεσημερι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραιος κιτσο !!! ετσι σε πρωτογνωρισα με αυτα τα θεματα
    θυμασαι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!! Πολυ καλη και χρησιμη αναρτηση! Οπως λεει και το σκουλικι ετσι σε πρωτογνωρισαμε!! Εγω σε ηξερα πολυ πριν κανω το μαρουλομπλογκ..

    Συνεχισε να μας ενημερωνεις παντα!!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 'Ολα καλά και όλα ωραία..
    Καλό θα ήταν να επεκταθεί και σε μικρότερες πόλεις όμως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vas....

    Kitso Mitso

    Gia tis gomenes pou exoun kado anakyklosis?????

    tis proin alla kai tis epomenes....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευτυχώς που δεν ζω στον Καναδά. Εκεί αν δεν έχεις πετάξει το σωστό στον σωστό κάδο του σπιτιού σου (ποιός είναι μεγαλύτερος εδώ και πρόφθασε τον κλασσικό σκουπιδοντενεκέ του κάθε σπιτιου?) σου το αφήνει έξω απο την πόρτα και σε "γράφει" και περιμένει την επομένη να του τα έχεις σωστά!!!

    ευτυχώς είπα που δεν ζω εκεί, γιατί ομολογώ, όπως δεν μ' αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού, δεν έχω οικολογική συνείδηση...! Ολα μαζί σε μια σακούλα και...
    τι ψυχή θα παραδώσω... δεν ξέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια ανάρτηση! Τα περισσότερα τα κάνω ήδη και τώρα στο καινούργιο σπίτι, θα γίνω μανιακή με την ανακύκλωση.

    Τα παιδιά οφείλουν να τα μαθαίνουν πρώτα από όλους, γιατί αυτά είναι οι επόμενες γενιές που θα "υποφέρουν" πολύ περισσότερο από ότι εμείς...

    Μπράβο για την ενημέρωση!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @next_day Σιγά-σιγά μαθαίνουμε. Θέληση να υπάρχει. Και όσο ψαχνόμαστε, τόσο το καλύτερο!

    @lucinta Είναι και άλλα πολλά, αλλά προς το παρόν αυτά.
    Να'σαι καλά!

    @laplace Δεν το'ξερα με το λάδι, το έγραψα κιόλας ότι αυτά που είδα, αυτά είπα. Καλά κάνεις και το συμπληρώνεις.
    Επίτρεψέ μου να σου πω ότι είσαι οικολόγος χωρίς την ταμπέλα και την ένταξη κάπου. Ας κάνουμε εμείς αυτά που οφείλουμε απέναντι στο περιβάλλον και οι ταμπέλες περιττεύουν ;-)

    @σκουλήκι Εννοείται θυμάμαι. Με πήγες πίσω, βλαμμένο...
    Φιλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @μαρούλι Ευχαριστώ βρε συ. Δεν το'χες ξαναπεί αυτό νομίζω.
    Να΄σαι καλά!
    Φιλιά

    @ηφαιστίωνας Μπορείτε να πιέσετε και εσείς γι αυτό ;-) Βοηθάει σίγουρα!
    Στείλε email στο δήμο, είναι υποχρεωμένοι να σου απαντήσουν!

    @Βας Σίγουρα χρειάζονται ανακύκλωση οι συγκεκριμένες; Ή απλή απόρριψη;

    @ζουζούνα Καλά κάνεις και το λες για να βλέπουμε και άλλα, καλύτερα παραδείγματα.
    Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, θεωρώ εγώ. Προσωπικά, το βλέπω ως μια μικρή ανταπόδοση γι αυτά τα βλαβερά που κάνω για το περιβάλλον.

    @Raven Ευχαριστώ βρε συ. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι αρκετοί ήδη τα κάνουμε. Και υπάρχουν και άλλα περιθώρια.
    Στο κάτω-κάτω είναι τρόπος ζωής. Και αυτό οφείλουμε να μεταδώσουμε.
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ax μακάρι να γινότανε μακάρι.. :):)
    υπάρχει και το πρόβλημα.. η ανακύκλωση.. και η επαναχρησημοποίηση περισσότερο είναι εντελώς αντίθετη του παρόντος οικονομικού συστήματος.. που χρηάζεται κατανάλωση.. όπερ περισότερα σκουπίδια.. :):)
    για να κάνουμε κάτι όλοι μπας και.. :):)
    εγώ ζώντας μισό στο παγκράτι και μισό στην τρίπολη.. γύρω στο 70.. έβλεπα τον καταλαλοτισμό να πλησιάζει με διαφορετικούς ρυθμούς.. στην τρίπολη δεν ήταν γνωστή η ιδεα των σκουπιδιών.. πέρνα ότι κατανάλωναν.. χωρίς συσκευασίες.. τα χαρτικα για προσάναμα.. τα υπολοιματα τρωφίμων στις κότες και τα γουρούνια.. :):)
    στην αθήνα έβλεπα τους κάδους τους τενεκεδένιους που στηβάζονταν από το θυρορό μπροστά στο φορτηγό του δήμου.. οι σακούλες ήλθαν αργότερα..:):)
    την καλησπέρα μου :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΠΡΑΒΟ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΗΜΕΡΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάτι πάει να γίνει να δούμε κατά πόσο είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την ανακύκλωση.Η αδελφή μου που'χει μείνει για χρόνια στην Αυστρία μου έλεγε πόσο αυστηρά πρόστιμα πλήρωναν αν έκαναν λάθος κάδο ή δεν χρησιμοποιούσαν τον σωστό!Ομως τ'απορίματα τα πλήρωναν για να τα πάρουν!Φαντάζεσαι να γίνει και'δω το ίδιο αφού θα τα τρώμε για να μη πληρώσουμε:))
    Είναι ο Ελληνας για τέτοια??

    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μακάρι κάποια στιγμή να γίνουν όλοι στο ελάχιστο οικολόγοι...
    Ο κόσμος θα είναι καλύτερος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες.
    ειδικά για ηλεκτρικά ήδη, μπαταρίες κλπ. το καλό είναι ότι όλο και περισσότερες εταιρίες αποκτούν οικολογική συνείδηση. αλλά ακόμα και εκεί υπάρχει γραφειοκρατία. σε εταιρία που δούλευα (και που έδινε δωρεάν αναψυκτικά στους υπαλλήλους) ο δήμος δεν ενδιαφερόταν για τα κουτάκια των αναψυκτικών καθώς δεν τον συνέφερε λόγω σχετικά μικρής κατανάλωσης! έπρεπε από ένα νούμερο και πάνω. πχ 50 την ημέρα αν θυμάμαι καλά.
    πολύ καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ σωστές οι επισημάνσεις σου! Μου έχει κάνει εντύπωση στην Ελλάδα που βλέπω να ρίχνουν σακούλες ολόκληρες στους κάδους ανακύκλωσης αντί να βάζουν τα αντικείμενα χύμα. Επίσης τρελαίνομαι όταν βλέπω κόσμο να ρίχνει το λάδι στην αποχέτευση. Το σωστό, αν δεν μπορείς να το ανακυκλώσεις, είναι να το αφήσεις να πήξει ή να το σκουπίσεις με απορροφητικό χαρτί και να το πετάξεις μαζί με τα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάνω ήδη ανακύκλωση...Στη ΝΖ είναι τρόπος ζωής...Αυτός τουλάχιστον είναι από τους καλούς τρόπους, επειδή έχουν και κάτι άλλουουουους...
    Σε φιλώ, καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η αλήθεια είναι πως μια ενημερωτική εκστρατεία του κοινού θα έπρεπε να γίνει, όσον αφορά στο πως γίνεται η επεξεργασία και κατ επέκταση στο πώς πρέπει να απορρίπτουν τα "σκουπίδια", μιας και πλέον δεν αποτελούν σκουπίδια, αλλά πόρους προς εκμετάλλευση!
    Αλλά αυτό θέλει άλλου είδους οργάνωση και συνειδητοποιημένους πολίτες.

    Σκέψου τώρα ας πούμε, με την νέα μόδα για εμφιαλωμένα στο εστιατόριο, βλέπεις μπαίνουν μέσα τα ιδιά άμα δίνουν κανατούλες, πόσα πλαστικά μπουκάλια δεν πάνε στην ανακύκλωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημερα κιτσομητσο, στο μικρο διαστημα που ασχολουμαι με τα blogs, χωροι σαν κι αυτον εδω με πειθουν ολο και περισσοτερο οτι τελικα υπαρχουν ανθρωποι με οξυδερκεια και ευαισθησιες που ξοδευουν την ενεργεια τους για κατι καλο, χρησιμο, αποκοδομητικο, διχως -χρηματικα- ανταλλαγματα και που εν τελει αφορα στην καλυτερευση της ιδιας μας της ζωης και σε αυτη των παιδιων μας!

    Με την ιδια ικανοποιηση βλεπω οτι οι followers του post στην πλειονοτητα τους επικροτουν την αναρτηση δηλωνοντας οτι απο πλευρας τους κινουνται προς την κατευθυνση που (μας) δειχνεις.

    Εγω προσωπικα ανακυκλωνω εδω και πολλα χρονια κανοντας το απο συνειδηση αδιαφορωντας αν το κανουν αλλοι 10000 η 100000... η μονο 100.

    Πολλα συγχαρητηρια και παλι, μακαρι ο κοσμος να "καθοδηγειται" σε τετοιου ειδους κατευθυνσεις και οχι να "στρατευεται" εξυπηρετωντας πολιτικα αθλητικα η αλλα συμφεροντα...
    Οσο για το blog αυτο σιγουρα θα το διαβαζω απο δω και στο εξης. Πολυ ενδιαφερουσες αρκετες αναρτησεις, ωραια γραφη, καλη συνεχεια και καλο κουραγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. και ειμαστε ακομη πολυ πισω ... οταν πριν απο 20 χρονια μιλουσαμε για την καταστροφη του οζοντος ακομη και απο τα αποσμιτικα που χρεισημοποιουμε ... μας κοροιδευαν....

    ας βαλει ο καθενας μας το λιθαρακι του σε αυτην την υποθεση ... για μας και για τα παιδια :)

    την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λες να γινόμαστε Ευρώπη; Το λέω αυτό γιατί όταν ήρθα από τις Βρυξέλλες πριν από 10 χρόνια πήγαινα στα super markets για να ανακυκλώσω μπαταρίες και με κοιτούσαν σαν εξωγήινο.

    Δεν θέλω να γίνω αχάριστος αλλά το σύστημα με ένα μόνο κάδο για όλα τα υλικά δεν είναι ιδανικό. Μερικοί Δήμοι, όπως η Τούμπα στην Θεσσαλονίκη, έχουν 3 κάδους για διαφορετικά σκουπίδια. Μακάρι το σύστημα να επεκταθεί.

    Άλλοι όπως ο Δήμος Αθηναίων έχουν κάτι τεράστια κουτιά για ανακύκλωση. Μακάρι και αυτό το σύστημα να επεκταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για να περιαυτολογίσω: επείσα τα αφεντικά μου και έβαλαν στο γραφείο κάδο μόνο για χαρτί και πολλοί Δήμοι μοιράζουν στους Δημότες τους κάδους κομποστοποίησης, σας συνιστώ να κάνετε αίτηση για να πάρετε έναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ωρα'ια και ενημερωτική η ανάρτησή σου, αυτό για τα έπιπλα και ρούχα να σκεφτείς δεν το ήξερα..Οσο για τις ηλεκτρικές συσκευές..τις αφήνουμε έξω και ευχόμαστε να περάσει ο πρώτος αθίγγανος με το φορτηγάκι του (που περνάνε κάθε μέρα τουλάχιστον απο 3 φορές) να τα πάρει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΣΙΜΗ.ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Vas,,,

    Kitso Mitso thee..

    I stratigiki mou einai i aporipsi opos einai gnosto .....lathos mou vevaia kai to ksero..

    alla outos i allos oi epomenes anakyklonodai thelodas kai mi ..

    enas zen premie mou eixe pei paliotera pos otan gnorizo mia omorfi kopela prepei na ksero pada pos kapoios allos exeis varethei na tin pidaei...

    Ara prin apo ton epomeno yparxei kapoios allos ...

    Opote olo to systima me tis gomenes einai thema anakyklosis...
    kai opos symvainei me ta pada yparxoun kai oi kadi gia kati pou den anakyklonetai apla apporiptetai....lol

    C U Mate

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δε μου λες ρε Κίτσο, ισχύει και για ανθρώπους; Σκέφτομαι να δώσω τη μάνα σου.
    Ο πατέρας σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Με πολύυυυ αργά βήματα εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις όπως η Λάρισα. Αυτούς όμως που παραδέχομαι στο θέμα της ανακύκλωσης είναι οι τσιγγάνοι. "Σκουπίζουν" σχεδόν τα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τώρα μόλις διάβασα αυτά που έγραψε ο πατέρας σου. 'Ασε, θα τον κανονίσω εγώ.
    Η μανούλα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @koulpa Ακριβώς επειδή έχουμε αποξενωθεί από αυτό το σύστημα που περιγράφεις, έχουμε και τα αντίστοιχα προβλήματα.
    Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να προσεγγίσουμε το αντίστοιχο μοντέλο.

    @θανάσης Να'σαι καλά. Ευχαριστώ!

    @ζουζού Ας μη φτάσουμε για άλλη μια φορά στα πρόστιμα. Μόνο έτσι να μαθαίνουμε; Κρίμα δεν είναι;

    @libertas Μακάρι όλοι να γίνουμε. Γιατί τούτη γη που την πατούμε όλοι μέσα θε να μπούμε...
    Καλησπέρα

    @basnia Ας ψαχτούμε! Όσα περισσότερα τόσο καλύτερα.
    Τώρα νομίζω τα πράγματα είναι καλύτερα και από τους επίσημους φορείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @σοφία Το καλό είναι ότι μαθαίνουμε. Και δείχνουμε ότι άμα κάποιος να πει ποιο είναι το σωστό, τότε κάτι καλύτερο γίνεται...
    Πολύ σωστή η παρατήρησή σου για το λάδι. Εύγε

    @artanis Και δω θα γίνει τρόπος ζωής. Θα το βάλουμε πείσμα και θα το καταφέρουμε!
    Καλησπέρα

    @darthiir the abban Όπως είπες, είναι πόροι προς εκμετάλλευση! Πιστεύω ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σωστά ως λαός.
    Για να δούμε...

    @Mike Καταρχάς, καλωσήλθες!
    Είμαστε πολλοί ρε συ, αλλά είμαστε ακόμη σκόρπιοι. Το καλό είναι ότι σιγά-σιγά μαζευόμαστε.
    Να'σαι καλά. Εδώ θα'μαστε :-)

    @korinoskilo Ο καθένας το λιθαράκι του, ακριβώς!
    Καλησπέρα

    @ΙωάννηςΚ Αυτό δείχνει ότι ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει θετικά, αρκεί να το επιχειρήσει!
    Πολύ καλό παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Μαρίνα Δεν έχω κάτι με τους αθίγγανους - ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί ανακυκλώνουν από παλιά, ας είναι και με σκοπό το κέρδος.
    Καλύτερα όμως να πάνε στους ειδικούς όπου θα ανακυκλωθούν τα μέγιστα και όχι μόνο τα άμεσα ;-)
    Απλώς το σημειώνω.

    @jk o skroytzakos Εσύ να'σαι καλά!
    Την καλησπέρα μου.

    @Βας Έκαστος στο είδος του, λοιπόν και στις επιλογές του!
    Εκ του αποτελέσματος δεν κρίνονται όλα, εντέλει;
    Γι αυτό καλά να'μαστε και όλα τα άλλα βρίσκονται.

    @πατέρας Έχει γίνει ήδη αναφορά από πάνω ακριβώς. Μη δίνετε ιδέες...

    @μητέρα Έτσι τα λέει, αφού τον ξέρεις τώρα!

    @φλούφλης Το θέμα είναι ότι απορρίπτουν μετά ό,τι άχρηστο σε χειρότερη κατάσταση. Ή καίνε τα υλικά για να πάρουν τα μέταλλα και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. "Τίποτα δεν πάει χαμένο
    στη χαμένη σου ζωή..."

    ...τόπε κι ο Ρασούλης

    Σπέραααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλο θα ηταν να παρουν σειρα κ αλλες πολεις μας... Παντως ωραια η σκεψη των μεγαλων εταιριων για χρηματικη αμοιβη αλλα πιστευω πρεπει καποια στιγμη να καταλαβουμε κ εμεις οτι ειναι αναγκη να ανακυκλωνουμε για το δικο μας καλο κ οχι για τα χρηματα!!
    Ωραια αναρτηση...Καληνυχτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλο θα ηταν να παρουν σειρα κ αλλες πολεις μας... Παντως ωραια η σκεψη των μεγαλων εταιριων για χρηματικη αμοιβη αλλα πιστευω πρεπει καποια στιγμη να καταλαβουμε κ εμεις οτι ειναι αναγκη να ανακυκλωνουμε για το δικο μας καλο κ οχι για τα χρηματα!!
    Ωραια αναρτηση...Καληνυχτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Η πλάκα είναι πως σε κάποιους δήμους της Αττικής που ελέγχονται απ' το ΚΚΕ, π.χ. Ελευσίνα, δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης γιατί η εταιρεία που υλοποιεί το πρόγραμμα της ανακύκλωσης είναι ιδιωτική!
    Φοβερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μπράβο αγορίνα! Φοβερός! Ομολογώ πως δεν το είχα ψάξει ποτέ και μου έλυσες μπόλικες απορίες!
    Thanks!
    Καλή σου νύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. πολύ χρήσιμη ανάρτηση

    μπράβο

    την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη μας ζωή όμως Κίτσο μου, όπως λέει και το άσμα.
    Δυστυχώς έχουμε ακόμα μεγάλο πρόβλημα αναγνώρισης του σημαντικού.
    Πάντως εύγε για την άλλη μία φορά ενημερωτικής ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σούπερ σωστός!!!
    Διάβασα πως υπάρχει εταιρία νομίζω τη λένε revive και η οποία φέρνει δωρεάν δοχείο συλλογής λαδιών στην πολυκατοικία. Μόλις γεμίσει ειδοποιείς και έρχονται να τ'αλλάξουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @kikop80
    Έχεις απόλυτο δίκαιο, η εταιρία ονομάζεται: Revive

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τι σύμπτωση...ασχολήθηκα κι εγώ στο μπλογκ πριν μερικές βδομάδες για την οικολογία και την ανακύκλωση.Ιδέες θα βρείτε στο θέμα Πόσο οικολόγοι είστε;
    Βοηθείστε όλοι στην μείωση χρήσης σακούλας,στη χρήση καροτσιού όπως πχ αυτά που βλέπετε στη λαϊκή (αφιέρωσα κ εδώ ανάρτηση).Όλα είναι μια συνήθεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ωραίο θέμα. Πάντως κοιτάζοντας σε διάφορες σελίδες του χώρου διαπίστωσα ολίγον ταλιμπανισμό και οπαδισμό.
    Δηλαδή Πυρηνική ενέργεια VS Αιολικής VS Αιολικής κτλ.
    Αν καταφέρουμε να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά και ξεχωρίσουμε αυτούς που χρησιμοποιούν την οικολογία ως όχημα πλουτισμού και όχι μόνο τότε θα είμαστε μια χαρά!
    Τότε θα πάρει και η ανακύκλωση τη θέση που της αρμόζει και που τελικά την έχουμε ανάγκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @Λακων
    Μπορείς να μας δώσεις τα παραδείγματα οπαδισμού; Δεν γνωρίζω αν έχεις δίκαιο απλώς σε ρωταω.

    Προφανώς όλες οι ιδεολογίες γίνονται οπαδικές όταν κάποιος φανατίζεται ακόμα και αν είναι Ειρηνιστής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Bravo re kitsomitso pou mas enimeroneis (den ekouw polu skai...eftixws pou yparxoun ta blogs) polu xreisimo to post sou!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Κάνε μια βόλτα κι απ' τη γειτονιά μου, ευλογημένε. Η από πάνω ακόμη πετάει χύμα και αξεχώριστα τα σκουπίδια της στους κάδους του χαρτιού και η διπλανή μου τα αφήνει απλώς μπροστά στην πόρτα της για βδομάδες ολόκληρες. Κοινώς μας έχει χεσμένους συλλήβδην!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Χρόνια τώρα κάθομαι και ξεχωρίζω τα σκουπίδια μου στις ειδικές μπλέ και πράσινες σακούλες για ανακύκλωση ! Ακόμα θυμώνω πολύ με τη γειτόνισα που τα πεταει ανάκατα στην καλύτερη περίπτωση έξω απο κάποιο κάδο! Πότε θα μου τη δώει και θα τη βέλω να τα φάει δεν ξέρω ακόμα! Τελικά μόνο οι τσιγγάνοι μου φαίνεται ασχολούνται συστηματικά με το θέμα ανακύκλωση σε αυτή τη χώρα!
    Την καλησπέρα μου βροχερή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @jamanfou Αφού το λέει και ο Ρασούλης, τι να πούμε οι λοιποί!
    Έτσι ακριβώς είναι.

    @ειρήνη Δεν είμαι κατά της χρηματικής αμοιβής. Μην ξεχνάς ότι αυτές οι εταιρείες έχουν καλά κέρδη από την διαδικασία ;-)

    @ασκαρδαμυκτί Και μετά σου λέει αριστερά και οικολογία...
    Φοβερό και τρομερό.

    @rain Να'σαι καλά! Και ό,τι θέλει να προσθέσει ο καθένας, ευπρόσδεκτο!
    Καλησπέρα

    @logia Να'σαι καλά!
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @αστροσυμμορίτες Μ'αρέσει να παραλληλίζουμε αυτές τις διαδικασίες με άσματα!
    Να'σαι καλά βρε συ. Ευχαριστώ/

    @fpboy Να'σαι καλά. Τελικά είμαστε πολλοί!
    Καλησπέρα

    @kikop80 Πολύ καλό και αυτό! Θα το ψάξω περισσότερα!

    @ΙωάννηςΚ Να'σαι καλά. Με γλύτωσες από ψάξιμο!
    Για να δούμε αν θα γίνει κάτι στην πολυκατοικία :-)

    @και λοιπόν Αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το να είμαι οικολόγος κατ'επίφαση, αλλά να κάνω αυτό που θεωρώ σωστό απέναντι στο περιβάλλον.
    Για την σακούλα θα επανέλθω κάποια στιγμή.
    Ακριβώς, όλα συνήθεια είναι.
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @λάκων Ακόμη δεν τα είδαμε, δηλαδή, αρχίσαμε να τα πολεμάμε; Περίεργα μου φαίνονται όλα αυτά.
    Ή σαν τους πολέμιους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γιατί αλλοιώνουν το περιβάλλον κτλ. Ενώ ο λιγνίτης κάνει καλό, ε;

    @ΙωάννηςΚ Η αλήθεια είναι ότι γίνονται. Αλλά θεωρώ ότι είναι πρώιμη μια τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα.

    @lily Ευχαριστώ, να'σαι καλά!
    Ώρα να τα εφαρμόζουμε τώρα!

    @κοπτοραπτού Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις πολλά με τους ανεγκέφαλους. Μόνο να ντραπούν με όσα κάνουν.
    Καλησπέρα

    @χειμωνιάτικη λιακάδα Είμαστε πολλοί τελικά, το ξαναλέω. Πάλι καλά.
    Όσο για τους τσιγγάνους δεν είναι και τόσο αθώο αυτό που κάνουν. Συχνά καίνε τα πλαστικά για να πάρουν τα μέταλλα χωρίς καμία προφύλαξη. Μια βόλτα απ'τον Βοτανικό θα σε πείσει ;-)
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή