Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Θερινές εξελίξεις στην ελληνική μπλογκόσφαιρα

Χαμός στην ελληνική μπλογκόσφαιρα από χθες το βράδυ για το ανοιγοκλείσιμο του troktikou. Το γνωστό blog "ενημέρωσης με αξιοπρέπεια και σάτιρα", όπως αυτοπροσδιορίζεται, κατέβηκε για μερικές ώρες από την Google για πιθανή αρχικά και σίγουρη έπειτα παραβίαση των όρων χρήσης. Γνωστότεροι και λιγότερο γνωστοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν χαιρέκακα, οι υποστηρικτές κατέβασαν μούτρα, γενικότερα μια αναστάτωση δημιουργήθηκε. Θέμα εθνικής ασφάλειας; Μήνυση για κακούργημα; Υπουργική παρέμβαση; Παραβίαση των όρων της Google (που παρεμπιπτόντως είναι αρκετοί και εύκολα άθελά του ο καθένας μας μπορεί να τους παραβιάσει χωρίς να το καταλάβει); Το θέμα είναι ότι έγινε παρέμβαση από τη Google που σύμφωνα με τους όρους χρήσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει κάποιο ιστολόγιο χωρίς πολλά-πολλά. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλείσει και μερικά ακόμη ιστολόγια για παρόμοιους λόγους όπως πχ του asimonis.

Πολύς κόσμος διαβάζει καθημερινά το troktiko. Είτε με κουτσομπολίστικη διάθεση είτε με διάθεση για ενημέρωση. Οι αναρτήσεις των παιδιών έχουν...εύρος. Από πολιτικές, επιστημονικές, πολιτιστικές μέχρι τα οπίσθια της Χ δι-άσημης και τον χωρισμό του Ψ νούμερου. Προσωπικά δεν είμαι "φαν" του συγκεκριμένου ιστολογίου, καθότι όσες φορές το έχω διαβάσει έχω ανακαλύψει αρκετά λάθη, παραπληροφόρηση κτλ κτλ. Λογικό είναι, θα μου πει κανείς, όταν ανεβάζεις με τέτοια ταχύτητα να κάνεις και λάθη. Σίγουρα. Από την άλλη το κακό είναι ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που ενημερώνεται σχεδόν αποκλειστικά από ιστολόγια ανάλογου βεληνεκούς. Καμιά φορά αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Κατά τη γνώμη μου όμως δε φταίει το οποιοδήποτε ιστολόγιο αλλά ο καθένας μας που πιστεύει άκριτα ό,τι διαβάζει.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με το συγκεκριμένο ιστολόγιο - που παρεμπιπτόντως είναι από τα πρώτα σε αναγνωσιμότητα με διαφορά. Το διαδίκτυο υποτίθεται ότι είναι ένα ελεύθερο μέσο για τη διάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες, άχρηστες, παραπλανητικές, αληθινές, επιμορφωτικές, τα πάντα. Η απορία μου είναι πώς μπορεί κάποιος χρήστης του διαδικτύου να χαίρεται για το κλείσιμο του διπλανού του; Δεν αναφέρομαι στην κόντρα Μάκη και troktikou. Δικαίωμά τους να έχουν τις μονομανίες τους. Δεν τραυματίζει την ελευθερία του διαδικτύου μια τέτοια κίνηση με όποιο παρασκήνιο κρύβεται από πίσω; Στο κάτω-κάτω αν σε κάποιον δεν αρέσει, ας μην διαβάζει! Άλλο αν προσβάλει ευθέως και ονομαστικά, τότε ναι, ας πάρει κανείς μέτρα. Περίεργα πράγματα, αν μη τι άλλο...

Πέρα από αυτό, άλλη εξέλιξη στο διαδίκτυο είναι η δημιουργία ενός ιστολογίου με τίτλο Βlοggers ενωμένοι ποτέ νικημένοι αρχικά από την marianaοnice και τον anemοs. Ενδιαφέρουσα απόπειρα, στα χνάρια της αντίστοιχης προσπάθειας της ιταλικής μπλογκόσφαιρας. Αναρτήσεις περισσότερο περί ελευθερίας του διαδικτύου, αυτοοργάνωση σε σημαντικό βαθμό και άλλα παρόμοια μπορεί να βρει κανείς εκεί. Αξίζει η συμμετοχή μας σ'αυτό το ενδιαφέρον πείραμα.

ΥΓ Σίγουρα θα γίνει αρκετή κουβέντα περί ελευθερίας διαδικτύου. Να βγει τίποτε καλό;
ΥΓ1 Ακόμη και αν αποδειχτεί ότι το εν λόγω ιστολόγιο έκλεισε γι άσχετους λόγους, η συνομωσιολογία θα υπάρχει, είναι στο αίμα της φυλής μας...
ΥΓ2 Επειδή το moderation μου την έσπασε πραγματικά, παρόλο που θα λείψω τις επόμενες δέκα ημέρες περίπου, το αφαιρώ και ό,τι θέλει ο κινέζος ας γίνει!

18 σχόλια:

  1. Προσωπικά είμαι «ουδέτερος» στο θέμα. Άλλωστε σήμερα η ενημέρωση απέχει τόσο πολύ… από την ενημέρωση. Αν θες τη γνώμη μου, ο χώρος της πληροφόρησης σήμερα (ε δε γνωρίζω για παλαιότερα) είναι απλά ένας τεράστιος οίκος ανοχής κι εγώ εν γένει δεν προτιμώ τις κοινές.
    Έχεις σκεφτεί αλήθεια πόσο κακό κάνουν δραστηριοποιήσεις αυτού του αμφίβολου τύπου στην ελευθερία γενικότερα; Δε μιλάω για τη «νομική», είμαι το ακριβώς αντίθετο του νομολάτρη, μιλάω για την ελευθερία σαν καθολική και συλλογική έννοια-ιδιότητα. Αν και λογικά πρώτα πρέπει να ορισθεί η ελευθερία… μέσω των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων του καθενός το δίχως άλλο…
    Όπως πχ το ότι ο φιλοδοξών να διατελέσει πηγή πληροφόρησης έχει το δίχως άλλο την ελευθερία να το κάνει, αρκεί να σέβεται αρκετά τον εαυτό του ώστε να αποτελεί έγκυρη πηγή…
    Ψέματα, είπα πως είμαι ουδέτερος, στην πράξη, απλά δεν ασχολούμαι...
    Όχι δεν μπορώ να κάνω κάτι για την ανθρώπινη ανοησία, εδώ και καιρό κατάλαβα ότι δεν μπορώ να σώσω τον κόσμο, όχι έτσι τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνως φεύγεις με το κεφάλι ήσυχο έχεις το buck up και άστη google να κάνει τη δουλειά της.Άλλο διέγραψαν σήμερα Το ΚΕΝΤΡΙ!
    Τα σενάρια σίγουρα θα οργιάζουν αλλά πιστεύω ότι είναι ένα σχέδιο εκφοβισμού!Ολα συμπτώσεις δεν είναι αυτήν την περίοδο!
    Είδομεν ο χρόνος θα δείξει.

    Καλό είναι να είμαστε συσπειρωμένοι απέναντι τους για να'χουμε φωνή δυνατότερη!!
    Καλό ταξίδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα δούμε τι θα βγει, αργά η γρήγορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουτε εγω το παρακολουθω το Τρωκτικο και να σου πω την αληθεια, το συγκεκριμενο γεγονος δεν θεωρω οτι εχει να κανει με την γενικοτερη προσπαθεια φιμωσης...θεωρω δηλαδη οτι αυτη θα ερθει πιο υπουλα, ξεκινωντας απο μπλογκς μικρης εμβελειας, ωστε να δημιουργηθει προηγουμενο, κατι σαν δεδικασμενο και οταν πια αντιδρασουμε να ειναι αργα...
    Περισσοτερο ας πουμε με ανησυχει το θεμα του Ασημωνη, αφου εχουν περασει 3 ημερες κι ακομα το ερευνουν, αλλα επειδη δεν εγινε ο ιδιος ντορος στο διαδικτυο οπως με το Τρωκτικο δεν τους βιαζει και τιποτα...αντιθετα το Τρωκτικο επεστρεψε εντος 24 ωρων!
    Αυτο δεν ειναι περιεργο; Δεν ειναι 2 μετρα και 2 σταθμα; Και δεν εχω τιποτα με το Τρωκτικο, ουτως η αλλως δεν εχω μπει ποτε, μονο ακουστα το εχω, απλα δεν γουσταρω τετοιου ειδους διακρισεις...
    Η προαπαθεια των παιδιων ειναι πολυ καλη οντως...Σε καποιους μπορει ολα αυτα να μοιαζουν κινδυνολογια, παραλογισμοι, η να φαινεται οτι οι μπλογκερς την εχουν ψωνισει, ομως δυστυχως αυτη η αμφιβολια ειναι που μας τρωει παντα, γιατι τα πιο τρελλα σεναρια τα επιβεβαιωνει η ιδια η ζωη κι εμεις δεν προλαβαινουμε να αντιδρασουμε, γιατι διστασαμε η αδιαφορησαμε οταν ειχαμε την ευκαιρια...
    Αλλωστε η καλυτερη θεραπεια ειναι η προληψη!
    Καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΑΑΑ! Και καλο υπολοιπο διακοπων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τις είδα τις εξελίξεις και σαν περίεργα να μας τα κάνει πάλι ο Blogger...Τεσπά, θα δείξει υποθέτω...
    Φιλιά πολλά, καλά να περνάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά, εγώ περιττό να σου πω ότι δεν είχα πάρει είδηση τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να πας στο καλό (μια και δεν έχεις κάνει διακοπές ο καημένος) χι,χι,χι και όταν επιστρέψεις όλο αυτό πιστεύω πως θα έχει διευθετηθεί.
    Τι παίζεται είναι κάτι πολύ μυστήριο και σίγουρα όχι απλό αλλά πολυσύνθετο.

    Καλή ξεκούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν μ'αρέσει η φίμωση που επιβάλλεται,
    όπως δεν μ' αρέσει και η δημοσίευση κειμένων που προσβάλλουν,
    όπως δεν μου αρέσει και η ψεύτικη είδηση
    και κυρίως καθόλου μα καθόλου η κουτσομπολίστικη διάθεση

    θεωρώ την ελευθερία του λόγου αλλά και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο αναφαίρετα δικαιώματα και πρέπει όλοι, εξουσία και μη, να το κατανοήσουμε αυτό

    καλές διακοπές
    σήμερα συνειδητοποίησα οτι είσαι από τους πρώτους μπλόγκερ που με επισκέφτηκαν όταν μπήκα στο χώρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. o Κινέζος θα χτυπήσει 3 φορές...
    Καλά να περνάς. Όσο για το Πρωκτικό δεν έχω να πώ κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολεί εμάς τους ιστολόγους είναι κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν ως μπλογκ, τόποι όπως το "Τρωκτικό" και άλλοι ανάλογοι. Κατά την γνώμη μου δεν είναι. Γιατί τα διαχειρίζονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι που εκμεταλλεύονται την όποια αίγλη -και ανοχή- της κοινωνίας γύρω από τους μπλόγκερ, με σκοπό το κέρδος. Και δεν είναι μόνο αμφίβολης ποιότητας οι ειδήσεις που μεταδίδουν, αλλά είναι και περίεργοι οι τρόποι που λειτουργούν και συντηρούνται.

    Νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να τυφλά να εκφράζουμε την στήριξή μας σε τέτοια φαινόμενα, θα πρέπει να είμαστε πολύ καχύποπτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Yπάρχει ενημέρωση και
    "ενημέρωση", blog και "blogs", ο καθένας κάνει τις επιλογές του φαντάζομαι, αναγνώστης ή μη.

    Καλό υπόλοιπο διακοπών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θεωρώ το κέιμενό σου ως το πιο αντικειμενικό και ψύχραιμο που έχω διαβάσει έως τώρα.

    Εάν κλείσει το blog του γείτονά μας ποτέ δεν μπορούμε να νοιώθουμε ασφαλείς πως δεν θα συμβεί για αοποιαδήποτε ασήμαντη ή σημαντική αφορμή στον καθένα μας.

    Το troktiko λίγες φορές το διάβαζα και κρατούσα ότι με ενδιέφερε. Στα άλλα δεν έτυχε να μπω. Το σημαντικό είναι εάν διαφωνούμε για την εγκυρότητα των λεγόμενων ενός blog και έχουμε στοιχεία να τα παραθέσουμε και να αφήσουμε τους υπόλοιπους αναγνώστες να κρίνουν τι, αν και ποιόν θα πιστέψουν.

    Οχι δεν χαίρομαι για το κλείσιμο κανενός blog.

    Οσο για τους Ενωμένους Bloggers τοποθετούμαι ενάντια στη φίμωση του διαδικτύου. Πιστεύω πως η bloggoκοινότητα σιγά σιγά ωριμάζει και αντιλαμβάνεται εάν θα πρέπει να απομονώσει κάποια blogs η να τα στηρίξει. Στηρίζω αυτή τη προσπάθεια.

    ΥΓ. Ο Κινέζος σήμερα "χτύπησε" τον Βρασίδα. Στο δικό μου blog ξανάφησε σχόλιο σε ανάρτηση από την οποία είχα διαγράψει το σχόλιό του!!!! Που μπορεί κανείς να το αναφέρει???
    Εχει πάρει σβάρνα όλα τα ελληνικά blogs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @dyosmaraki Μπες στο φόρουμ KeepOnBlogging και εκεί έχουν τα παιδιά σχετικά με το πώς μπορείς να κάνεις αναφορά για τον κινέζο.
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    @θαλασσινή Συμφωνώ. Κοινώς, είμαστε ό,τι διαβάζουμε ;-)

    @φβασιλείου Τότε θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι μπλογκ. Μήπως όμως έτσι αναιρούμε την ίδια τους την ύπαρξη, καθότι θεωρούνται "φορέας ελευθερίας";

    @mahler76 Το σήκουελ περιμένω τώρα...

    @logia Αλήθεια; Δεν το είχα προσέξει!
    Καλά να'σαι.

    @αστροσυμμορίτες Καλή ξεκούραση και σε σας! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @σοφία Τώρα όμως; ;-)

    @artanis Εν αναμονή, λοιπόν.

    @butterfly Κρατάω τις δύο τελευταίες προτάσεις. Αυτό για την πρόληψη και θεραπεία και φυσικά τις ευχές για τις διακοπές!

    @ηφαιστίωνας Έτσι ακριβώς!

    @ζουζού Όντως η συσπείρωση μπορεί να βοηθάει σε ένα βαθμό. Για να δούμε τις εξελίξεις.

    @darthiir the abban Η τελευταία σου πρόταση πραγματικά αξίζει πολλά. Την κρατάω και για λογαριασμό μου γιατί πολλές φορές ξεχνιέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασικα το Τρωκτικο για μενα ειναι ΠΟΤΑΠΟ, ΛΙΓΔΕΡΟ και ΑΠΑΙΣΙΟ.

    Κι ολα αυτα τα μπλογκ θα πρεπε να κλεισουν.

    Η ειδηση παυει να ειναι ειδηση οταν εισχωρει το σχόλιο, και το Τρωκτικο ειναι ακριβως αυτο το πραγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλά αυτό το "κλείσιμο" και μετά "έρευνα"(ανάλογα και με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε) άρχισε να με τσατίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @prince of the city Σεβαστή η άποψή σου για το εν λόγω ιστολόγιο. Το ζητούμενο είναι όμως το κλείσιμο άνευ όρων, που λένε. Αν μπορεί κάποιος δηλαδή επειδή δεν του αρέσει αυτό που βλέπει να σε κλείνει έτσι εύκολα.
    Άποψή μου πάντα.

    @xalki Και επεκτείνεται, απ'ό,τι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή