Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

Θερινές εξελίξεις στην ελληνική μπλογκόσφαιρα

Χαμός στην ελληνική μπλογκόσφαιρα από χθες το βράδυ για το ανοιγοκλείσιμο του troktikou. Το γνωστό blog "ενημέρωσης με αξιοπρέπεια και σάτιρα", όπως αυτοπροσδιορίζεται, κατέβηκε για μερικές ώρες από την Google για πιθανή αρχικά και σίγουρη έπειτα παραβίαση των όρων χρήσης. Γνωστότεροι και λιγότερο γνωστοί έσπευσαν να πανηγυρίσουν χαιρέκακα, οι υποστηρικτές κατέβασαν μούτρα, γενικότερα μια αναστάτωση δημιουργήθηκε. Θέμα εθνικής ασφάλειας; Μήνυση για κακούργημα; Υπουργική παρέμβαση; Παραβίαση των όρων της Google (που παρεμπιπτόντως είναι αρκετοί και εύκολα άθελά του ο καθένας μας μπορεί να τους παραβιάσει χωρίς να το καταλάβει); Το θέμα είναι ότι έγινε παρέμβαση από τη Google που σύμφωνα με τους όρους χρήσης μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλείσει κάποιο ιστολόγιο χωρίς πολλά-πολλά. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλείσει και μερικά ακόμη ιστολόγια για παρόμοιους λόγους όπως πχ του asimonis.

Πολύς κόσμος διαβάζει καθημερινά το troktiko. Είτε με κουτσομπολίστικη διάθεση είτε με διάθεση για ενημέρωση. Οι αναρτήσεις των παιδιών έχουν...εύρος. Από πολιτικές, επιστημονικές, πολιτιστικές μέχρι τα οπίσθια της Χ δι-άσημης και τον χωρισμό του Ψ νούμερου. Προσωπικά δεν είμαι "φαν" του συγκεκριμένου ιστολογίου, καθότι όσες φορές το έχω διαβάσει έχω ανακαλύψει αρκετά λάθη, παραπληροφόρηση κτλ κτλ. Λογικό είναι, θα μου πει κανείς, όταν ανεβάζεις με τέτοια ταχύτητα να κάνεις και λάθη. Σίγουρα. Από την άλλη το κακό είναι ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που ενημερώνεται σχεδόν αποκλειστικά από ιστολόγια ανάλογου βεληνεκούς. Καμιά φορά αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Κατά τη γνώμη μου όμως δε φταίει το οποιοδήποτε ιστολόγιο αλλά ο καθένας μας που πιστεύει άκριτα ό,τι διαβάζει.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με το συγκεκριμένο ιστολόγιο - που παρεμπιπτόντως είναι από τα πρώτα σε αναγνωσιμότητα με διαφορά. Το διαδίκτυο υποτίθεται ότι είναι ένα ελεύθερο μέσο για τη διάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες μπορεί να είναι χρήσιμες, άχρηστες, παραπλανητικές, αληθινές, επιμορφωτικές, τα πάντα. Η απορία μου είναι πώς μπορεί κάποιος χρήστης του διαδικτύου να χαίρεται για το κλείσιμο του διπλανού του; Δεν αναφέρομαι στην κόντρα Μάκη και troktikou. Δικαίωμά τους να έχουν τις μονομανίες τους. Δεν τραυματίζει την ελευθερία του διαδικτύου μια τέτοια κίνηση με όποιο παρασκήνιο κρύβεται από πίσω; Στο κάτω-κάτω αν σε κάποιον δεν αρέσει, ας μην διαβάζει! Άλλο αν προσβάλει ευθέως και ονομαστικά, τότε ναι, ας πάρει κανείς μέτρα. Περίεργα πράγματα, αν μη τι άλλο...

Πέρα από αυτό, άλλη εξέλιξη στο διαδίκτυο είναι η δημιουργία ενός ιστολογίου με τίτλο Βlοggers ενωμένοι ποτέ νικημένοι αρχικά από την marianaοnice και τον anemοs. Ενδιαφέρουσα απόπειρα, στα χνάρια της αντίστοιχης προσπάθειας της ιταλικής μπλογκόσφαιρας. Αναρτήσεις περισσότερο περί ελευθερίας του διαδικτύου, αυτοοργάνωση σε σημαντικό βαθμό και άλλα παρόμοια μπορεί να βρει κανείς εκεί. Αξίζει η συμμετοχή μας σ'αυτό το ενδιαφέρον πείραμα.

ΥΓ Σίγουρα θα γίνει αρκετή κουβέντα περί ελευθερίας διαδικτύου. Να βγει τίποτε καλό;
ΥΓ1 Ακόμη και αν αποδειχτεί ότι το εν λόγω ιστολόγιο έκλεισε γι άσχετους λόγους, η συνομωσιολογία θα υπάρχει, είναι στο αίμα της φυλής μας...
ΥΓ2 Επειδή το moderation μου την έσπασε πραγματικά, παρόλο που θα λείψω τις επόμενες δέκα ημέρες περίπου, το αφαιρώ και ό,τι θέλει ο κινέζος ας γίνει!