Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Πάσχα στο Londinium: άνθρωποι, φύση, ζώα (2/2)


Παρόλο που το Λονδίνο είναι μια μεγαλούπολη, εν τούτοις "περιβάλλεται" από αρκετή φύση. Πολλά και μεγάλα πάρκα (Hyde Park, Regent's Park, Holland Park, Green Park και άλλα) είναι κάποια από αυτά που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Με τον παραμικρό ήλιο οι κάτοικοι της πόλης ξεχύνονται σε αυτά. Τα περισσότερα έχουν λίμνες, αξιοθέατα όπως παλάτια κτλ, δρόμους για τρέξιμο, για ποδήλατο και πάσης φύσεως δραστηριότητες - κάτι που πραγματικά απουσιάζει από την Αθήνα.

Ο επισκέπτης της πόλης σίγουρα αξίζει να επισκεφτεί ορισμένα από αυτά και γιατί όχι να απολαύσει ένα μεσημεριανό σάντουιτς περπατώντας. Ειδικά στο Hyde Park τις Κυριακές μπορεί κανείς να δει αρκετά. Πολύς κόσμος κατεβαίνει για πικνικ (αλήθεια πόσο καιρό έχω να κάνω πικνικ εντός πόλης; από πριν την πυρκαγιά της Πάρνηθας νομίζω) με καλάθια γεμάτα φαγητό, κρασί και κοινώς ξαμολιέται! Μέχρι και ξαπλώστρες έχουνε βάλει για να απολαμβάνουν λίγο ήλιο παραπάνω, με το αζημίωτο βέβαια. Στο Hyde Park τις Κυριακές βέβαια μαζεύονται και ρήτορες όπου πάνω σε ένα σκαμνάκι λένε τα δικά τους (κυρίως για συντέλειες του κόσμου κτλ), αλλά έχει χάζι κανείς να τους βλέπει.
Εμείς πάλι προτιμήσαμε να πάρουμε το καραβάκι και να πάμε στο Greenwich όπου και εκεί ο κόσμος είχε ξεχυθεί στο πάρκο. Εκτός από πικνικ, παίζανε από κυνηγητό μέχρι κρίκετ, γκολφ και ράγκμπι. Πραγματικά εντυπωσιακό!
Στο αστεροσκοπείο απ'όπου περνάει και ο μεσημβρινός του Greenwich (όπως έχει γράψει παλιότερα η Σοφία προφέρεται Γκρένιτς και όχι Γκρίνουιτς) είχε αρκετό κόσμο και τρελή ουρά για φωτογραφία με την γραμμή στο πάτωμα. Προτιμήσαμε να τραβήξουμε αυτήν την πατριωτική και να απολαύσουμε ένα hot dog στο κιόσκι παραδίπλα...

Σήμα κατατεθέν των αγγλικών πάρκων είναι νομίζω τα σκιουράκια. Αυτά κι αν έχει χάζι να τα βλέπεις. Άσε που επειδή τα ταϊζει αρκετός κόσμος, είναι εξοικειωμένα και δε φοβούνται πολύ. Πλησιάζουν σε απόσταση βολής!
Καμιά φορά βέβαια τα ζώα της πόλης το παρακάνουν - προσοχή στην λεπτομέρεια στην κορώνα. Ούτε την Αυτού Μεγαλειότητα δε σέβονται... Τς τς τς! Τι να πει κανείς...

Η φωτογραφία είναι από τους κήπους του Kensington (αριστερή πλευρά του Hyde Park)

Βέβαια το καβάλημα φαίνεται ότι είναι στη φύση των ζώων της πόλης, εξού και η φωτογραφία του κυρίου από την Portobello Market.
Το κρύο στην Αγγλία συνήθως επιβάλλει κανείς να φοράει το κασκόλ ή το φουλάρι του. Πάντως χρήση σαν την συγκεκριμένη ομολογώ ότι πρώτη φορά βλέπω. Λες να φταίει η οικονομική κρίση και γι αυτό; (Ναι, κασκόλ είναι αυτό που είναι δεμένο γύρω από το λαιμό του σκύλου)


Άλλα ζώα βέβαια είναι πιο ευγενή και φαίνεται αυτό. Παρόλο που επιτελούν ένα όχι και τόσο θεάρεστο έργο - αυτό της αστυνόμευσης - το αγγλικό του φλέγμα παραμένει ατάραχο. Εδώ μπλοκαρισμένα από την κίνηση περιμένουν υπομονετικά το φανάρι...

Βέβαια έχουν και την τιμητική τους, οπότε έτσι δικαιολογούνται οι καλοί τρόποι. Ιδού και η απόδειξη μέσα από την ρύθμιση της κυκλοφορίας. Μην έχουμε και κανένα ατύχημα.
Πέρα από την πλάκα, η έφιππη αστυνομία ειδικά σε περιπτώσεις όπως γήπεδα και γενικότερες συγκεντρώσεις έχει ένα κύρος περισσότερο. Το είδα και στην Ισπανία και στην Αγγλία. Αλλιώς υπολογίζει ο άλλος έναν έφιππο και αλλιώς κάποιον πεζό. Ο φόβος φυλάει τα έρημα; Ίσως... Βέβαια μην ξεχνάμε ότι αυτό τον καιρό η λονδρέζικη αστυνομία κατηγορείται για ελληνοποίηση (αντιμετώπιση του πλήθους ως εχθρού, πιθανή δολοφονία διαδηλωτή από γκλοπ κτλ κτλ).

Εκτός από τα πάρκα το Λονδίνο έχει και τον Τάμεση. River Thames, όπως είναι στα αγγλικά, μέχρι λίγα χρόνια πριν ήταν ένα νεκρό ποτάμι λόγω αποβλήτων και υψηλής τοξικότητας. Εφαρμόζοντας πρόγραμμα καθαρισμού των νερών, καταφέρανε μέσα σε λιγότερο από δεκαετία να καθαρίσουν σχετικά το ποτάμι σε σημείο που επανεμφανίστηκαν μέχρι και ψάρια! Σε ορισμένα σημεία φαίνεται και κομμάτι παραλίας που είναι ευκαιρία για ορισμένους να αναδείξουν τα ταλέντα τους...Ο εν λόγω κύριος είχε και ένα κουβαδάκι παραδίπλα όπου έριχνε ο κόσμος χρήματα. Όλα αυτά τα βλέπει κανείς περπατώντας στην South Bank, βεβαίως-βεβαίως.

Φύση όμως ή μάλλον τα κατάλοιπα αυτής ανακαλύπτει κανείς και εντός των μουσείων. Όσα εκατομμύρια χρόνια και αν περάσουν, ζώα σαν και αυτά προκαλούν σίγουρα δέος. Από τα κυριότερα αξιοθέατα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι η αίθουσα με τους δεινόσαυρους.

Στο Βρετανικό Μουσείο βέβαια υπάρχει κατασκεύασμα που αποτελεί αντικείμενο διαμάχης και έμπνευσης για το Χόλυγουντ. Είναι το γυάλινο κρανίο που μέχρι πρόσφατα νόμιζαν οι επιστήμονες ότι ήταν έργο των Αζτέκων (ή και των εξωγήινων, σύμφωνα με το Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull ), αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι μάλλον είναι έργο ευρωπαίων του προηγούμενου αιώνα. Άλλος ένα μύθος καταρρίφθηκε.

Μετά από τόσο περπάτημα, ασφαλώς και ανοίγει η όρεξη. Αν δεν βρείτε κάποιο fish 'n' chips στο δρόμο σας και βαρεθήκατε το κλασικό κρέας, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα από την Chinatown. Είναι ακριβώς πάνω από την Leicester Square και κάτω από την ευρύτερη περιοχή του Soho. Έχει αρκετά κινέζικα εστιατόρια μαζεμένα όπου μπορείτε σχεδόν σε όλα να φάτε καταπληκτική πάπια Πεκίνου σερβιρισμένη με παραδοσιακό τρόπο με πιτάκια, φρέσκο κρεμμύδι, αγγούρι και σάλτσα δαμάσκηνου. Αν σας αρέσει το κινέζικο, είναι σίγουρα καλή ευκαιρία!
Και επειδή και εμείς έχουμε πράσινο στο κέντρο της πόλης και σαφώς περισσότερο ήλιο, ώρα για ουζάκια στο Θησείο! Μέχρι το επόμενο ταξίδι...

36 σχόλια:

  1. Μπράβο! Εκπληκτικά ποιοτική η βόλτα σας, με πράσινο, Greenwich, μουσεία, αγορές υπαίθριες, φύση-σκιουράκια κλπ και τελικά ένα καλό γεύμα. Αντίστοιχες βόλτες έκανα και εγώ όταν πρωτοπήγα Λόνδρα πρίν..πολλά χρόνια.

    Οι έφιπποι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν, απλά άμα δούν φασαρίες ειδοποιούν τους κανονικούς μπάτσους οι οποίοι φημίζονται για το ξύλο που ρίχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πικ νικ,ξενέρωτα...
    Κλά που τέλειωσες
    με τα ουζάκια στο Θησείο!
    Εβίβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κοτσύφι στην κορώνα μου άρεσε περισσότερο...Εμείς εδώ έχουμε γλάρους...Και τα σκιουράκια τα λάτρεψα...
    Μια χαρά πέρασες...Για ένα ουζάκι δεν θα έλεγα όχι...Αλλά πού θα πάει;
    Καλό βράδυ, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκιουροι, παιδί μου, ζουν σε όλα τα πάρκα της Ευρώπης και της Αμερικής και του Καναδά και, δεν ξέρω και που αλλού... γιατί δεν έχω πάει Αυστραλία...
    Εδώ μόνο, δεν.. μήπως κάτι ξέρουν?

    Και εις άλλα με υγεία. Σε άλλη ήπειρο πιά. Σε μέρη μακρινά κι ονειρεμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συ μου χάραξες πορεία... για το Londinium... να'ουμ!
    [Μη με παρεξηγήσεις... ένεκα η Άνοιξη]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία η περιήγηση στο Λονδίνο και στο Γκρένιτς (με ε, όχι ι, για να είμαστε απολύτως σωστοί). Ο κύριος με το σκύλο στο σβέρκο είναι όλα τα λεφτά!!!

    Στη Βρετανία κανένας αστυνομικός δεν οπλοφορεί. Οι έφιπποι χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως το λες κι εσύ, γιατί ο φόβος φυλάει τα έρημα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξέρεις ότι προτιμώ Παρισάκι
    (μού την δίνουν those British people!)...αλλά καλοπέρασες ε;
    Ετοιμάσου...πάρε λαπιτόπι παραμάσχαλα και πάμε παραλία!
    Άσε το Θησείο σε λέω...παραλία μεριά έχει και φρέσκο ψαράκι '-)

    υγ. Η φωτο με το γατόνι είναι όλα τα λεφτά!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Μαρίνα Αυτό ήταν το καλό, ό,τι είχε απ'όλα και σε καλή ποσότητα!
    Να ξαναπάς να μας πεις αν είναι ίδια!
    Καλησπέρα

    @vad Τα τιμάμε τα ουζάκια, όλα κι όλα! Χεχε!
    Εβίβα και σε σένα!

    @artanis Είδες το ανάγωγο; Τς τς τς! Αθήνα πάντως έχουμε κατσαρίδες και αδέσποτα σκυλιά. Φαίνεται, έκαστος στο είδος του...
    Σύντομα ουζάκια σου εύχομαι!
    Φιλιά

    @ζουζούνα Εδώ μόνο πάνω στα βουνά έχω δει. Πού να επιβιώσουν τα καημένα στην Αθήνα;
    Αυτή είναι ευχή! Σ'άλλη ήπειρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @jamanfou Άντε, να ταξιδεύουμε σιγά-σιγά όλοι!
    Καλησπέρες.

    @σοφία Σπεύδω να το ξαναδιορθώσω. Βλέπεις, το θυμόμουν μισό ;-)
    Ενώ αυτός με το κασκόλ; Γι αυτό μου κάνανε και εντύπωση!
    Την καλησπέρα μου.

    @the muppet show girls Εννοείται, κοπελιά! Θα γενεί και αυτό οσονούπω. Κάτσε να ξανασυμμαζευτούμε.
    Οι Άγγλοι πάντως μια χαρά είναι. Ευγενικότατοι, κατατοπιστικοί και κοιτάζουν τη δουλειά τους!
    Φιλιά!

    @ιφιγένεια Τώρα με τις αεροπορικές είναι εύκολο! Χαχα!
    Στο εύχομαι σύντομα, πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίες εικόνες μας μεταφέρεις. Σκίουροι στο Λονδίνο; Δεν το ήξερα.
    Απο τη μεριά μου Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τά ταίριαξες όλα, έτσι; Από την βόλτα στο Southbank, στο αστεροσκοπείο, στο Notting Hill, μέχρι το φαγητό στo Soho!

    Καλά ο τύπος με τον σκύλο δεμένο στο κασκόλ του είχαμε πει ότι θα πρέπει να γίνει ποστ!

    Υ.Γ. Μία φορά είχα πετύχει μία αλεπού μέσα στην Trafalgar sq!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. τζι τζι σας βρίσκω!!!!!
    Κινέζικο σούπερ και greenwich respect!!
    Αυτά είχα να πω η αγγλομαθής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια χαρά σε βρίσκω, λήρως ενημερωμένο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλα το χερι σου δεν εχει πιαστει απο τις πολλες φωτο ....?

    καλημεραααααααααα μωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οπα;
    Μα καλά προχτές δεν είσανε παρίσι;
    Τί έγινε ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια χαρά η βόλτα σας.
    Καμιά συναυλία δεν έκατσε;;

    ΥΓ. Να δω έλληνα μπάτσο με φοράδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Xριστός Ανέστη καλέ μου! Μη θίγεις θέμα πάρκων και πράσινου στην Αθήνα, τσιμεντούπολη και του..Βωβού καμάρι!
    Πάντα τέτοια, γερός και ευτυχισμένος και οπωσδήποτε κοσμογυρισμένος! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εχω λιώσει στα γέλια με το θρασύτατο όν που έκατσε στην κορώνα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστούμε και για το δεύτερο μέρος της ξενάγησης!

    Καλό βράδυ και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σαν να ήμουν εκεί ...
    Η απόλυτη ξενάγηση !!!
    Σ' ευχαριστούμε ... Σκέφτομαι ήδη το
    Λονδίνο σαν ένα απ΄τους επόμενους
    προορισμούς μου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημερούδια Κίτσο!!!

    Τι καλύτερο από το να ξεκινήσει κάποιος την μέρα του με μια βόλτα στο Hyde Park και στην South Bank του Thames;

    Σε ευχαριστούμε που μας ταξιδεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. oooo νοσταλγησα και εγω τωρα που το διαβάζω. αγαπημένος προορισμός. αν κάποια στιγμή με την κρίση δεν πάει καλά η δουλειά σου, το γυρνας σε ταξιδιωτικό ρεπορταζ....

    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΠΩ ΠΩ ΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.!!ΠΕΡΑΣΕΣ ΤΕΛΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ομολογουμένως,πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες αλλά και οι πληροφορίες σου! :)
    Να'σαι καλά που μας δίνεις μια γεύση από αυτά που βλέπεις! :)
    Φιλάκια πολλά μπισκοτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. εχει η αθήνα τόσο πράσινο όσο το λονδίνο;;; τα παρκα είναι τεράστια μιλάμε , ατελείωτα , αχανέστατα, έπαθα πλάκα που τα έβλεπα..
    ααα στο βρετανικό εμας μας άρεσαν οι μούμιες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. London London My London....

    Perases oraia Londra KitsMits(in english from now on Mate)

    POios einai o peomenos Proorismos???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εδώ τους σκύλους τους δένουμε με λουκάνικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ωραία μας τα αφηγήθηκες αλλά βλέπω (μέσα από τη φωτο) πως την κινέζικη κουζίνα δεν την τιμήσατε δεόντως. Σαν άθικτα τα βλέπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @λάκων Φύση μέσα στη πόλη. Ωραίο δε φαίνεται;

    @ndn Είπα να καλύψω όλες τις πλευρές ;-)
    Όντως το είχαμε πει για το κασκώλ! Να'σαι καλά ρε φιλαράκι, πάντως. Μέχρι την επόμενη συνάντηση...

    @cinderella Ό,τι μπορούμε κάνουμε! Χαχα!
    Την καλησπέρα μου.

    @ταχυδρόμοοοοοςς!! Επίσης ό,τι μπορούμε κάνουμ. Έχει σχέση με το αν σ'αρέσει κάτι ή όχι.

    @σκουλήκι Είναι φωτογραφίες από τους άλλους. Εγώ βαριόμουνα.
    Φιλί

    @darthiir the abban Έτυχε και πέσανε μαζεμένα. Τι να κάνουμε, όχι να πούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @μάνος Δεν το ψάξαμε, είπαμε να κινηθούμε στα αξιοθέατα.
    Και όμως στην Λάρισα κάποια στιγμή είχανε βγει αστυνομικοί έφιπποι. Αργότερα εγκαταλείφθηκε το σχέδιο όπως και τα καημένα τα άλογα.

    @katerina ante portas Μου άρεσε ο στίχος ;-)
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    @πατσιούρι Εμ και αυτό που πήγε να καθήσει...

    @pink floyd Παρακαλώ!
    Επίσης καλησπέρα!

    @side21 Ευχαριστώ πολύ φίλτατε!
    Να πας, αξίζει πάρα πολύ!
    Καλά να περάσεις!

    @lily Όπου και να ταξιδεύει κανείς, όμορφα είναι!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @sailormoon Περιμένω προτάσεις σχετικές! Χεχε!
    Άντε, ώρα για ταξίδια και πάλι

    @jk o skroytzakos Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να'σαι καλά.
    Για την πρόσκληση, οσονούπω!

    @starclub Το ψάχνω ακόμη, γι αυτό!
    Ευχαριστώ και για τα φιλιά!

    @irene Τόσο δεν έχει σίγουρα. Αλλά έχει χώρους πρασίνου που μπορεί κανείς να πάει βόλτα.
    Το Βρετανικό έχει τόσα πολλά που πραγματικά χάνεσαι!

    @vas Βρε καλώστον! Καλωσήλθες!
    Επόμενος προορισμός το καλοκαίρι πιο ανατολικός ;-)

    @ασκαρδαμυκτί Χαχα! Ό,τι βρίσκει ο καθένας! Χαχα!

    @φλούφλης Το δικό μου το πιάτο το καταβρόχθισα. Οι άλλοι όχι τόσο. Μάλλον είμαι κοιλιόδουλος, τελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. A δεν το ξερα οτι καταρίφθηκε ο μύθος για την νεκροκεφαλή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @tzonakos Βρήκανε κάποια σημάδια - εγκοπές που μαρτυρούν ότι είναι αρκετά μεταγενέστερα και ότι κόπηκαν σε εργοστάσιο στην Ευρώπη ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Να σαι καλά για τη βόλτα! Μήπως θυμάσαι που είναι αυτό το κινέζικο? Σε ρωτάω γιατί κάπου εκεί κοντά μένω όταν πηγαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @penny Στην ChinaTown που είναι πάνω από τη Leicester Square. Έχει αρκετά μαγαζιά μαζεμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή