Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Eurodisney, Βερσαλλίες και μερικές πληροφορίες (2/2)

Eurodisney... Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να πάρει το τρένο RER A με κόστος περίπου 12 ευρώ πήγαινε-έλα. Καλό είναι να πάει κανείς πρωί για να προλάβει τα θεάματα. Προσοχή στις κυρίες: μία στάση πριν την Eurodisney βρίσκεται το Ville d'Europe, εκπτωτικό πάρκο με πάσης φύσεως μαγαζιά. Να το έχετε υπόψη σας... Διαδρομή 40 λεπτά περίπου και φτάνει κανείς στην Eurodisney. Τα πάρκα είναι δύο: ένα με ήρωες του Ντίσνεϋ και ένα με Hollywood Theme. Το κόστος είναι 50 ευρώ για το ένα για μία μέρα ή 60 ευρώ και για τα δύο. Εάν πάτε νωρίς, αξίζει σίγουρα και τα δύο. Και η μαγεία ξεκινά...
Τα θεάματα που μπορεί να κάνει κανείς είναι πάρα πολλά και για όλα τα γούστα. Τα roller coaster είναι που αξίζουν γιατί κόβουν την ανάσα. Αν αντέχετε, δοκιμάστε Indiana Jones, Space Mountain στο ένα το πάρκο και Hollywood Tower και Rock 'n' Roller Coaster starring Aerosmith στο δεύτερο. Ειδικά το τελευταίο όλα τα λεφτά!!!

Κατά τις 4 ξεκινάει η παρέλαση των ηρώων της Ντίσνεϋ, όπου φυσικά αξίζει να την παρακολουθήσετε. Και μετά ξεχυθείτε για ψώνια: αναμνηστικά, ρούχα, γλυκά, ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί σε όλα τα (παιδικά) κυρίως χρώματα.
Βερσαλλίες... Τα ανάκτορα του Λουδοβίκου του 14 ή αλλιώς Βασιλιά Ήλιου. Αξίζει σίγουρα την επίσκεψή σας. Μισή ώρα περίπου με το RER C (κόστος γύρω στα 6 ευρώ) από το κέντρο και 16 ευρώ είσοδος μαζί με audioguide (πραγματικά αξίζει, καθότι μαθαίνει κανείς πάρα πολλά). Η χλιδή τρομερή, αλλά εκείνο που μένει στον επισκέπτη είναι σίγουρα οι κήποι. Πού να ήταν και ανθισμένοι...
Κλείνοντας, όσες φορές και να επισκεφθεί κανείς το Παρίσι αξίζει το προσκύνημα στο Λούβρο (είσοδος 9 ευρώ). Ένα παλάτι που έγινε το διασημότερο μουσείο στον κόσμο και αποτελεί έκθεμα από μόνο του. Βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι στα 5-6 διασημότερα έργα του είναι η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης - ειδικά η τελευταία είναι σε περίοπτη θέση έτσι ώστε κανένας επισκέπτης να μην την προσπεράσει ασυγκίνητος.
Το παρκέ της Μεγάλης Αίθουσας με τους πανέμορφους πίνακες είναι από μόνο του και αυτό ένα έργο τέχνης. Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξει κανείς στο τι θα φάει-θα πιεί και τα σχετικά: οι Γάλλοι γενικώς προτιμούν το φαγητό τους ωμό. Αν δε σας συγκινεί η ιδέα, τα κρέατα που θα παραγγείλετε να ζητήσετε να είναι well done. Πάλι θα έχουν το αιματάκι τους, αλλά δε θα βελάζουν κιόλας. Αποφύγετε αν δεν το αντέχετε οτιδήποτε tartar - είναι σαν φρεσκοκομμένος κιμάς. Προσωπικά μου άρεσε, αλλά δεν είναι για όλα τα στομάχια. Αρκετές σαλάτες τους αλλά και η καρμπονάρα έχουν για dressing ένα αυγό ωμό. Οι κρέπες είναι αρκετά λεπτές. Προτιμήστε τις γλυκές.

Ως προς τα ποτά-καφέδες κτλ. Καπουτσίνο και οι άλλοι καφέδες που έχουν γάλα, παραέχουν γάλα. Ο ελληνιστί γαλλικός εκεί είναι μάλλον αμερικάνικος. Οπωσδήποτε δοκιμάστε Kir Royal, ποτό με βάση τη σαμπάνια και χυμό φραγκοστάφυλο - μπορεί να το βρει κανείς και στην Ελλάδα, αλλά το ντόπιο έχει άλλη χάρη. Και φυσικά όταν πάτε για καφέ (παρεμπιπτόντως πληρώσαμε σε τουριστικά μέρη μέχρι και 7 ευρώ τον καπουτσίνο) ζητήστε οπωσδήποτε une carafe d'eau γιατί πολύ απλά νερό με τον καφέ δεν φέρνουν!

Ακόμη το σκέφτεστε; On y va a Paris!

ΥΓ Εξαιρετική "βόλτα" στο Παρίσι έχει αναρτήσει πρόσφατα σε βίντεο με ήχο η lifewhispers. Επίσης ο gkriniaris παλιότερα, οι τρελοτουρίστες πάάάρα πολύ παλιά, η butterfly, η penny και ο philos. Σίγουρα υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Απολαύστε!