Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008

Νάξος η αξιώτικη

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων κρύβει και αυτό με τη σειρά του πολλές ομορφιές. Η έντονη αντίθεση των τοπίων από τις όμορφες παραλίες μέχρι τα ψηλά απότομα βουνά, από την κοσμική πλευρά με την τουριστική ανάπτυξη στην άγονη ομορφιά της βόρειας πλευράς η Νάξος είναι σίγουρα ένας προορισμός που δύσκολα σε απογοητεύει απλούστατα γιατί έχει απ'όλα! Ωραίες παραλίες με ή χωρίς κόσμο, γραφικά χωριά, καλό φαγητό(ψάρια αλλά και κρεατικά κυρίως στα ορεινά χωριά), ευγενικούς κατοίκους, όμορφη φύση, θαλάσσια σπορ και νυχτερινή ζωή, πολιτιστικά δρώμενα και αρχαιότητες. Και όλα αυτά σε ικανοποιητικές τιμές και σε μέση απόσταση από Αθήνα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς για τις διακοπές του;

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς... Τις όμορφες βόλτες στα σοκάκια της Χώρας κάτω απ'το κάστρο... Οπωσδήποτε να φάτε βάφλα στο ομώνυμο μαγαζί.
Το νησάκι Παλάτια ακριβώς απέναντι απ'την χώρα όπου και το σύμβολο του νησιού η Πορτάρα, απομεινάρι ενός ναού του Απόλλωνα που δε χτίστηκε ποτέ...Την αγριάδα του τοπίου με τα απότομα βράχια και τα κύματα που σου θυμίζουν έντονα ότι είσαι σε νησί των Κυκλάδων...Τις όμορφες παραλίες με το ηλιοβασίλεμα - αν και το κρύβει εν μέρει η Πάρος που είναι απέναντι. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από την Αγία Άννα, όπου και μέναμε...Τα πολιτιστικά δρώμενα στους μεσαιωνικούς πύργους - αυτός είναι ο Πύργος του Μπαζαίου αλλά έχει κι άλλους...Την γραφικότητα των ορεινών χωριών με κυριότερο εκπρόσωπο την Απείρανθο (ή Απεραθού) το γνωστό και ως μαρμάρινο χωριό...Όλα αυτά τα έχουν στα χέρια τους οι Αξιώτες και τα μοιράζονται με τους επισκέπτες τους. Αξίζει σίγουρα την επίσκεψή μας. Ίσως και του χρόνου πάλι... Προς το παρόν, επιστροφή στη δουλειά με τις όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις!
ΥΓ Οι αποστάσεις είναι μεγάλες αν θέλει κανείς να επισκεφθεί και την "άγονη" γραμμή του νησιού, οπότε το αυτοκίνητο μάλλον επιβάλλεται. Τα ορεινά χωριά αλλά και οι παραλίες της βορειοανατολικής πλευράς αξίζουν.

ΥΓ1 Κοντά στη Νάξο βρίσκονται και οι λεγόμενες Μικρές Κυκλάδες (Ηράκλεια, Κουφονήσια, Δονούσα και Σχοινούσα) όπου μπορεί κανείς να πάει ημερήσιες εκδρομές με καραβάκια. Αυτό το αφήσαμε για του χρόνου...

ΥΓ2 Ο Άγιος Προκόπιος ψηφίζεται κάθε χρόνο μέσα στις καλύτερες παραλίες της χώρας μας. Είναι όντως όμορφη παραλία, προσωπικά όμως προτιμώ την Αγία Άννα.