Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Νερολογίες

Από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας υπάρχει η θεωρία ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Με το τελευταίο ράλι των τιμών του πετρελαίου, αυτή η διατύπωση φαίνεται πιο μακρινή, συνάμα όμως αρκετά υπαρκτή.

Προερχόμενος από περιοχή όπου λειτουργεί το οξύμωρο της λειψυδρίας και της άσκοπης σπατάλης νερού από την γεωργία μέσω των μπεκ (στον θεσσαλικό κάμπο η εικόνα με τα μπεκ που ψεκάζουν μέρα-μεσημέρι και κατασπαταλούν έως και 80% της ποσότητας του νερού είναι απόλυτα συνηθισμένη) αλλά και επισκεπτόμενος περιοχές όπως πχ τα νησιά του Αιγαίου όπου το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο, βλέπω από πρώτο χέρι το πρόβλημα. Όσοι περνάμε από την Υλίκη δίπλα στην Εθνική οδό μπορούμε να δούμε ότι το πρόβλημα μεγαλώνει διαρκώς.

Ήδη οι φορείς κινούνται προς κάποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αύριο υπογράφεται η Χάρτα της Εθελοντικής Δέσμευσης για την εξοικονόμηση του νερού. Γιατί όμως μας αφορά όλους;

Πέρα από τα κλασικά ότι το νερό είναι ζωοδότρια δύναμη για τον πλανήτη και για εμάς, είναι υπόθεση που αφορά σε πολλούς. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, εξοικονομώντας όσο το δυνατόν περισσότερο νερό αλλάζοντας ελαφρώς ορισμένες από τις συνήθειές μας, τόσο απλές που ούτε θα το καταλάβουμε πόσο καλό κάνουμε.

Για παράδειγμα, στο ξύρισμα ή στο μπάνιο μπορούμε να μην αφήνουμε την βρύση να τρέχει αδιάκοπα αλλά απλώς να την ανοιγοκλείνουμε όταν χρειάζεται. Το πότισμα των γλαστρών στις βεράντες μας έχει καλύτερη απόδοση όταν γίνεται το βράδυ, καθότι οι απώλειες νερού από την εξάτμιση είναι πολύ μικρές. Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με το λάστιχο να είναι μονίμως ανοιχτό μπορεί επίσης να περιοριστεί. Οι βρύσες που στάζουν ή ακόμη και οι βλάβες της ΕΥΔΑΠ είναι εξίσου τεράστιο πρόβλημα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές άλλες προτάσεις.

Όλα αυτά χρειάζονται απλώς λίγη περισσότερη προσοχή από πλευράς μας. Ας μην αδιαφορούμε γιατί το νερό είναι πολύτιμο και δυστυχώς δεν είναι απεριόριστο. Η εξοικονόμηση στην κατανάλωση από καθέναν από εμάς είναι πολύ σημαντική, γιατί και πάλι η δύναμη είναι στα χέρια μας.Ας μην κοιτάξουμε για μια φορά τις σπατάλες που κάνουν οι άλλοι και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι οι ίδιοι. Προσέχουμε για να έχουμε.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Επίσης η χάρτα του νερού και η εθελοντική δέσμευση πολιτών.
Επιπλέον, φόρμα υποβολής βλάβης προς την ΕΥΔΑΠ.

55 σχόλια:

  1. kala ola ayta,to thema einai me tis biomhxasnies klp na kanei kati h eydap k oi loipes yphjresies pu aloun askopa nero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ πάνω που είμαι, δεν πληρώνουμε ευδαπ καθώς έχουμε δεξαμενή μόνοι μας μας χωριό. Εδώ και χρόνια λένε να βάλουν ρολόγια για τη μέτρηση αλλά πουθενά.. και όσοι έχουν χωράφια αφήνουν τα νερά να τρέχουν όλο το βράδυ. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν χρησιμοποιούσαν το νερό που τρέχει άφθονο απο τα ρέματα, αλλά χρησιμοποιούν της βρύσης..
    Απλά λίγη προσοχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόλυτα σωστός.

    Βέβαια, όσο νερό εξοικονομεί μια πόλη με απλή κι εύκολη αλλαγή συνηθειών, χάνεται σε ένα σπάσιμο υδραγωγού από "αβλεψία" κάποιου που σκάβει.

    Έχω δει πλημμύρες στη σκονισμένη Αθήνα τουλάχιστον σε τρία σημεία χθες και σήμερα από "βλάβη της ΕΥΔΑΠ" όπως τη λες.

    Καλησπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επισης να υπενθυμισω οτι τα τσισα μας πρεπει να μαζευονται σε 2 λιτρα και μετα να τραβαμε καζανακι

    σαν τους βρωμιαρηδες ενα πραγμα


    επισης οταν πλενεις δοντι να κλεινεις βρυση μετα να ανοιγεις μετα να ξανακλεινεις μετα να ξαναανοιγεις και αμα σου σπασουν τα νευρα μασα τριντεντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπαίνω να δώσω συγχαρητήρια για το ποστ, για το πόσο σωστά τα λες και ότι πρέπει την προσπαθεια να την κάνουμε όλοι, και πέφτω πάνω στο σχόλιο του σκώληκα!

    Οχι πες μου εσύ πόσο σοβαρός μπορώ να είμαι!!

    Σωστά τα λες στο ποστ!Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι οι ίδιοι.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι θα έχουμε πόλεμο σε λίγα χρόνια 1) στη "Μεσοποταμία" για τα φράγματα σε Τίγρη-Ευφράτη που σχεδιάζει η Τουρκία κοντά στις πηγές τους, 2) Στις πηγές του Νείλου, παρόλο που ιδρύθηκε και συνομοσπονδία κρατικών φορέων για το αντίθετο

    Νομίζω πως ο όρος "γαλάζιος χρυσός" ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι τα καμπανάκια χτυπούν χρόνια τώρα :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο θέμα ...πρεπει να ειμαστε πολλοί προσεκτικοί ο καθένας ατομικά στην χρήση του ειναι το ποιο πολύτιμο αγαθο και καλο ειναι να το σεβαστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. συμφωνώ, είναι καθαρά τρόπος σκέψης και οικονομίας! Από κάτι τέτοια οι Σκωτσέζοι βγήκανε τσιγγούνηδες!!!

    όμως το αντίπαλο επιχείρημα λέει: εγώ καταναλωνω πολύ λιγότερο από την εταιρεία τάδε, τους αγρότες, αυτοί είναι το πρόβλημα όχι εγώ, και γιατί εγώ να χάσω, να χάσουν εκείνοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σωστός! Και τώρα που είναι καλοκαίρι και κάνουμε μπάνιο 5 φορές τη μέρα, δεν χρειάζεται να γεμίζουμε τη μπανιέρα. Ένα ντους είναι ό,τι πρέπει άσε που είναι και πιο υγιεινό.
    Καλημέρα! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άψογος.
    Επίσης, να κράζουμε την κυράτσα που "δροσίζει" το μπαλκόνι 15 ώρες με το λάστιχο. Έτσι, για να αποδείξουμε στην γειτονιά ότι έχουμε οικολογική συνείδηση.
    Μάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. νομίζω ο αινστάιν είπε οτι ο 4ος παγκόσμιος θα γίνει με τις πέτρες κ τα ξύλα.

    η τροφή κ το νερό θα γίνουν αγαθά πολυτελείας .

    λίγη προσοχή θέλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τις καλημέρες μου!!!

    Πού σωστά έθιξες το μεγάλο θέμα!
    Ο καθένας πρέπει να βοηθήσει συο μερίδιο που του αναλογεί!
    Αν κατανάλωνα πχ. 5 κυβικά νερό, να προσπαθήσω να το μειώσω στα 4 ή 3!
    Κόλπα πολλά, πχ.τούβλο ή άλλο αντικείμενο στο καζανάκι, πλύσιμο χεριών σε λεκανάκι πάνω στο νιπτίρα και μετά το νερό αυτό αντί για καζανάκι κλπ.
    ΚΑΙ οι αγρότες να νοιαστούν επιτέλους για το περιβάλον. Τα παλιά χρόνια εκμεταλευόντουσαν κάθε σταγόνα νερού, με κανάλια, ρυάκια και σωστή και σοφή χρήση & εκμετάλευση των πόρων!
    Τώρα το μόνο που κάνουν, να σπαταλάνε το νερό αλόγιστα, να διαμαρτύρωνται ότι και καλά το νερό το τρώει όλο η Αθήνα και μετά να διεκδηκούν & να εισπράτουν αποζημιώσεις απ' το κράτος (εγώ που δεν είμαι αγρότης γιατί να μην μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση αν δεν πουλήσω το εμπόρευμά μου?????)
    ΌΛΟΙ πρέπει να συνεισφέρουμε και ΌΛΟΙ πρέπει να καταλάβουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος.
    Σήμερα μπορεί εγώ να μην έχω πρόβλημα και να μη με ενδιαφέρει να σχοληθώ. Τι θα κάνω όμως αύριο που το πρόβλημα θα βρεί και'μένα?

    Best comment: skouliki!!!!!

    Viva vromeros & vromitsos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. οι φήμες ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό όλο και αυξάνονται. Αυτό που μου κάνει εντύπωση εμένα είναι ότι για όλους η είδηση δεν είναι ότι θα υπάρξει κι άλλος πόλεμος..φυσιολογικότατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς έχουμε μάθει να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι τα εξαντλούμε. Το νερό είναι από τα κυριότερα. Η κοινωνία μας είναι άκρως ωφελιμιστική αλλά δεν έχουμε μάθει ποιά είναι η χρήση των αγαθών που μας παρέχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή θα τσαντιστώ, δεν θα σχολιάσω τίποτα...Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ndn ναι ρε σε λατρευω λεμε ... μην ανησυχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ετσι ακριβως ειναι, εχουμε μεγαλη ευθυνη! Δεν εχει νοημα να ριχνουμε στους αλλους το βαρος. Ας κοιτει ο καθενας απο μας να κανει το καλυτερο που μπορει, ασχετα με το τι κανουν οι αλλοι και μετα ο ενας θα γινει δυο, δεκα, εκατονταδες, χιλιαδες...
    Γιατι δηλαδη πρεπει ο,τι κανουμε να το κανουμε ολοι μαζι σαν τα προβατα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @kitsosmitsos εχεις δίκιο.είναι υπόθεση όλων μας..ΜΗ λέμε " μα ο άλλος σπαταλάει" Ας γίνουμε ο καθένας από μας αυτός ο άλλος, ας κάνουμε οικονομία στο νερό, και τότε δεν θα υπάρξουν πια "άλλοι" .
    Οι πολίτες της γης δεν είναι μια απρόσωπη έννοια..
    Ειμαστε εμείς οι ίδιοι. Ο καθένας από μόνος του κι όλοι μαζί σαν σύνολο.

    @anesths
    εμεις τα θεωρουμε δεδομένα .. αυτά εξαντλούνται με γεωμετρική πρόοδο
    Αν θελουμε να έχουμε πρέπει να φροντίσουμε να μην κάνουμε σπατάλες ..
    Διαβάζοντας το άρθρο τούτο θυμήθηκα ένα σχετικό βίντεο και το ανέβασα στο μπλογκ μου

    με τίτλο Η2Ο ( προσπάθηα αλλά δεν μπόρεσα να βάλω λινκ/ σορρυ )
    Δείτε αν θέλετε το video
    Λίγες εικόνες που όμως λένε πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κιτσομήτσο μου πες πες ολο και κάτι θα μείνει.
    Το καλό ειναι οτι οι νέοι ειναι
    αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε σχέση
    με τους μεγαλύτερους, άλλα δύσκολα
    να αλλαξει συνήθειες ο Ελληνας
    Ποσο μάλλον οταν πρέπει να αλλάξει τις συνήθειές του...

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ σωστά το έθιξες. ΟΛΟΙ μας πρέπει να προσέχουμε και να μην αδιαφορούμε. Αλλά δυστυχώς είναι η φύση του έλληνα να είναι παρτάκιας και να σκέφτεται "ε, καλά τώρα τι κι αν χαθεί λίγο νερό παραπάνω... από μένα περιμένουν να γλυτώσουμε"; Πραγματικά το έχω ακούσει άπειρες φορές αυτό για διάφορα θέματα! Πρέπει να ξυπνήσουμε και να δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και αν δεν ενδιαφερθούμε ΟΛΟΙ μας ΤΩΡΑ, αύριο μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προσέχουμε για να έχουμε; Αν συνεχίσει να είναι έτσι ο καιρός με τις κλιματικές αλλαγές και τις μειωμένες βροχοπτώσεις λόγω των ρύπων που δημιουργούμε όσο και να κλείνουμε τις βρίσες μας δε θα γίνει κάτι...Πρέπει να κάνουμε συνολικές ενέργειες!
    Την κουλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. symfono na kanoume oti mporoume, alla den eimaste emeis to provlima alla oi megaloetaireies (genikotera)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @laplace78 Συμφωνώ, αλλά δεν είπαμε για αλλαγή να κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς και όχι οι άλλοι; Έτσι για αλλαγή. Τι λες;

    @ηφαιστίωνας Ακριβώς, για αρχή θέλει απλώς λίγη προσοχή παραπάνω. Και επιπλέον, λίγη έπειτα και λίγη και λίγη...
    Έτσι γίνονται τα μεγάλα βήματα.

    @άγγελος σπύρου Και εκεί μπορούμε να παρέμβουμε τηλεφωνόντας στην ΕΥΔΑΠ και στον ΣΚΑΙ, ώστε να αμέσως να κινητοποιηθούν.
    Αρκεί να σταματήσουμε στην άκρη του δρόμου και να κάνουμε ένα τηλέφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @σκουλήκι Εναλλακτικά μπορείς να με φωνάζεις να κάνουμε μπάνιο παρέα. Έτσι θα γλυτώνουμε πολύ περισσότερο νερό.
    Κλείσε, άνοιξε, κλείσε...Κάτι μου θυμίζει αυτό...

    @ndn Δίκιο έχεις, αλλά τι να κάνεις που το χάνεις! Χαχαχα!
    Κάτι να μείνει, αυτό μετράει.

    @mad Έχεις απόλυτο δίκιο, γιατρέ. Απόλυτο.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @lockheart Ωραίο δεν ξέρω - ευχαριστώ πάντως - αλλά σίγουρα των ημερών μας.
    Την καλησπέρα μου.

    @geokalp Δεν είπαμε να γίνουμε και τσιφούτηδες, αλλά το αντίπαλο επιχείρημα δεν στέκει καθόλου. Κοίτα πρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ και μετά διορθώνεις και τους άλλους.
    Καλύφθηκες;

    @μαρία Μαζί σου. Είδες που ο καθένας μας μπορεί να βρει εκείνο που του αρμόζει καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @gremiii Από τα χειρότερά μου, μαζί με αυτούς που πλένουν κάθε βδομάδα την κουρσάρα τους...
    Κράξιμο λέμε!
    φιλιά επίσης

    @irene Έτσι ακριβώς ειπώθηκε! Να'σαι καλά.
    Όπως το λες, λίγη προσοχή!
    Την καλησπέρα μου.

    @kikop80 Όλους θα μας βρει, να είσαι σίγουρος. Και ήδη ορισμένες περιοχές το βιώνουν χειρότερα...
    Όλα όσα είπες πολύ σωστά πάντως!
    Είδες το βρωμοσκούληκο όταν έχει έμπνευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @νίκος κ. Ο πόλεμος είναι στη φύση του ανθρώπου και αυτό το ξέρουμε πολύ καλά. Απλώς αναζητούμε την αιτία...
    Την καλησπέρα μου.

    @ανέστης μ. Πολύ σωστή η τοποθέτησή σου. Νομίζουμε ότι είναι ανεξάντλητα και ότι έρχονται από κάπου...
    Όταν θα λείψουν όμως;

    @artanis Κρίμα και περίμενα το σχόλιό σου!

    @σκουλήκι Τς τς τς...Ασχολίαστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @butterfly Όπως τα λες! Η δύναμη είναι στα χέρια μας, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και επιτέλους να δράσουμε!

    @χειμωνιάτικη λιακάδα Μεγάλη κουβέντα. Εμείς είμαστε το σύνολο, καθένας μας μια μονάδα. Συμφωνώ απολύτως!
    Ωραίο το βίντεο, όντως. Έσπευσα!

    @καραφλοκότσιφας Παρόμοιας λογικής είμαι και γω, φίλτατε.
    Δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο!
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @strahd Ας ξεκινήσουμε εμείς που το καταλαβαίνουμε και θα ακολουθήσουν και άλλοι στην πορεία. Τι λες;

    @φτυαράτσι Ατομικές και συλλογικές, εννοείται! Σε διπλό ταμπλώ, λοιπόν.
    Καλησπέρα!

    @angel vs life Όχι μόνο. Και μεις αποτελούμε αιτία του κακού, για σκέψου το...
    Στο χέρι μας είναι η δύναμη να αλλάξουμε πρώτα εμείς και έπειτα φυσικά και τους άλλους.
    Αξίζει η προσπάθεια πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. δράτωντας την κουβεντα που πεταξε η angel vs life αναρωτιέμαι πως θα μπορούσαμε να σταματήσουμε κάποιον επώνυμο που αντλεί νερό πολύυυυ από τα υπόγεια του κτιρίου του και ολοφάνερα το ρίχνει με σωλήνα στα όμβρια..που αλλού! και όχι στα παρτέρια που απλόχερα έφτιξε γύρω του ο δήμος ..Ασχολήθηκα λιγάκι αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη είναι πολύ επώνυμος! 8α βοηθήσετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ειναι θεμα νοοτροπιας, τουτεστιν αρκετα εως πολυ δυσκολο,
    οχι ομως ακατορθωτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. αδελφε εγω δεν σκυβω για το σαπουνι να ξερεις ...χρησιμοποιω μπουκαλι αφρολουτρο και θα πονεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Έχουμε πειθαρχήσει σε τίποτα άλλο σε αυτή την χώρα για να το κάνουμε τώρα για το νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. οι άνθρωποι καπνίζουν, πίνουν, τρώνε ένα σωρό γλυκά και τηγανητά, αναπνέουν κάτι που ούτε αέρα δεν μπορείς να το πεις, με άλλα λόγια είμαστε είδος που καταστρέφει τον εαυτό του και περιμένεις να νοιαστεί για το περιβάλλον; Λίγοι μοναχοί βουδιστές και ινδουιστές μπορούν μόνο να πονέσουν τον κόσμο ως εαυτό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ..το σπαταλάμε το νεράκι, το ξοδεύουμε αλόγιστα..εκδικείται η φύση :(

    Καλημέρα, καλό σαββατοκυριακο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σωστός.
    Θέλω να τονίσω όμως οτι αν δεν γίνει οικονομία στο γεωργικό πότισμα, δεν θα αρκεί μετα ότι και να κάνουμε οι υπόλοιποι.
    Και οχι μόνο αυτο αλλα οι πρώτοι που θα φωνάζουν -πάλι- θα ειναι οι ίδιοι οι αγρότες !
    Και θα ζητάνε κι αποζημιώσεις ! Ααααα τα νεύρα μουουου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πω πω και μόλις είδα εκείνο το φριχτό βιντεάκι με το γράμμα από το 2050, αν δεν το εχεις δει ρίξε συρμα να στο στείλω...

    Στο χωριό μου πάντως που είναι όλοι μπεκρούλιακες άπειρες φορές έχει συμβεί να πάνε να βάλουν το αυτόματο πότισμα μεθυσμένοι, με αποτέλεσμα αντί να ρίχνει προς το χωράφι τους να ρίχνει στην Εθνικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @To patsiouri δεν ξέρω γιατί σου φάνηκε δακρύβρεχτο .. Εμένα μου φάνηκε σαν να φώναζε : " ανοίχτε τα μάτια σας .. δείτε που πάτε... Μην μας καταδικάζεται .. ετσι ασύστολα
    Σαν τέλειωσε ένιωθα λες κι είχα φάει μπουνιά στο στομάχι ..

    @Τζονάκο αν 8ες να το δεις είναι ΕΔΩ
    εκφράζει μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @kiTSOSMITSOS έχοντας περάσει πρόσφατα από δυο αραβικές χώρες κι έχοντας ξενυχτίσει μιλώντας με ντόποιους γι αυτό το 8έμα, είμαι πεπεισμένη ότι για το νερο-νεράκι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες ,που είναι οι ποιό φτωχές σε κοιτάσματα νερού ήδη τον ζουν άτυπα αυτό τον πόλεμο. Ξέρετε οτι το νεράκι το εμφυαλωμένο που πίνουν τους το πουλάνε οι Καναδοί? και οχι σε μπουκάλια όπως νομίζουμε. Το μεταφέρουν και τους το παραδίνουν σε μορφή παγόβουνου!
    μην μας φαίνεται απίθανο ο επόμενος ΠΑγκόσμιος πόλεμος να είναι για το νερό!
    Μετά από ώριμη σκέψη η υποφαινόμενη αποφάσισε να μην πλένει το αυτικινητο της παρά μόνο όταν δεν πάει άλλο, να ρίξει φόλα στη γειτόνισα που ποτίζει μέρα μεσημέρι-ειδικά αυτό θα το κάνει με μεγάλη της ευχαρίστηση) , να φέρει τον κόσμο άνω κάτω και η μεγαλοεταιρεία που ρίχνει το νερό του υπογείου της στα όμβρια να βάλει λάστιχα να ποτίζει με αυτό τα παρακείμενα παρτέρια και εε να φροντίζει να ποτίζει τα βασιλικά που στολίζουν από χτες το παραθύρι της με το ποτιστηράκι. Δεσμεύομαι ..
    φιλιά μεσημεριανά :-)
    χαμόγελα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εμείς φίλε μου να βοηθήσουμε.Όμως πρέπει να βοηθήσει και το εκάστοτε ανύπαρκτο κράτος.Πώς; Μα φυσικά να σταματήσει να συνεχίζει να μολύνει τα ποτάμια μας τα οποία είναι η βασική πηγή των νερών μας μετά τις λίμνες. Να μην θυμίσω φυσικά ότι έχουν μπαζωθεί 9 από τα δέκα ποτάμια που περιείχε η Αθήνα και το ένα το γνωστό είναι πλέον βοθροαποσκευή.

    Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να κάνω ακόμα μεγαλύτερη οικονομία από ότι κάνω τώρα αλλά πρέπει να δω ότι δεν πηγαίνει στον βρόντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @χειμωνιάτικη λιακάδα Δοκίμασες με καταγγελίες; Αν είναι τόσο προφανές, ε δεν μπορεί να γλυτώσει...πιστεύω :-)

    @kaveiros Όπως το λες. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

    @σκουλήκι Όντως έχει τις διαφορές του, αλλά κάπως θα τα βολέψουμε βρε! Μην ανησυχείς!

    @νίκος Μαθαίνουμε σιγά-σιγά, φίλτατε. Έτσι ξεκίνησε και η ανακύκλωση και η κατάσταση βελτιώνεται αισθητά.
    Ας το δοκιμάσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @χάρης Γιατί να μην το κάνουμε εμείς; Ας κάνουμε την αρχή και βλέπουμε για τη συνέχεια...

    @ηλίας Οπότε ας προσέξουμε μπας κα έχουμε...

    @τζονάκος Και αυτό αλήθεια είναι φίλε Τζων. Όμως ας κάνουμε το μετρικό μας πρώτα και μετά να διεκδικήσουμε και για τους άλλους...
    Τι λες;

    @πατσιούρι Το είδα, όντως το είδα και είναι όπως τα λες.
    Γιατί απλώς δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ανεξάντλητο. Ας κάνουμε κάτι εμείς που το καταλαβαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @χειμωνιάτικη λιακάδα Κάπως έτσι φωνάζει το βίντεο. Μπορεί να είναι λίγο καταστροφολογικό, αλλά σε γενικές γραμμές κάπως έτσι είναι τα πράγματα!
    Καλό το γεγονός ότι αποφάσισες να ξεκινήσεις κάποιες ενέργειες. Σειρά ολονών μας τώρα!
    Φιλιά επίσης.

    @island Όταν θα έχουμε κάνει στο ακέραιο το χρέος μας, τότε μπορούμε να φωνάξουμε για τους άλλους. Και είμαστε πολλοί πανάθεμά μας.
    Τι λες, αρχίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Εγώ δηλαδή τώρα που έκανα χτες μπάνιο και σήμερα κολλάω πάλι να το ξανασκεφτώ?? Μέσα στη μπίχλα με βλέπω. Και δεν κάνει τίποτα και η τσίχλα που λέει και η σκουλήκω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @laxanaki Θα έλεγα κάτι τώρα για το βρώμικο σεχ, αλλά δεν είναι της παρούσης...Περισσότερα όταν γυρίσω!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Mην απελπίζεσαι,υπάρχει κ η λύση της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.. φαντάζεσαι να πίνουμε νερό από το Θερμαικό?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΅@eri εχεις δοκιμασει να πιεις αφαλατωμενο νερο?? μπλιαξξξξξξξ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εκείνο το "...μπάνιο κάνω κάθα οχτώ" που έλεγε η γιαγιά μου, ή το "...τοπικό πλύσιμο" που έκανε η άλλη μου γιαγια, άραγε περιείχαν περιβαλλοντικό μήνυμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @eri Νερό απ'τον Θερμαϊκό; Μπλιαχ! Ποιος τη χάρη σας...

    @χειμωνιάτικη λιακάδα Και ειδικά τέτοιας προελεύσεως..

    @eri Πες το και ξαναπές το.

    @φλούφλης Λες να ήταν τόσο μπροστά; Χμμμ... Κάτσε να το σκεφτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Και να μη λέμε μοναχά για τους αγρότες...Ας πούμε και για την σπατάλη νερού που γίνεται με τα γήπεδα γκόλφ που σχεδιάζονται να δεκαπλασιαστούν....

    Συγχαρητήρια για αυτή την ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @dyosmaraki Και αυτή σπατάλη είναι. Δίκιο έχεις. Απλώς, διάβαζα τελευταία ότι περίπου τα 3/4 της κατανάλωσης νερού στη χώρα μας είναι από τη γεωργία! Οπότε εκεί έχει πολύ ψωμί ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ναι, το διάβασα και εγώ kitsosmitsos.
    Ομως δεν το πιστεύω!
    Στις πισίνες, στα γήπεδα γκόλφ,στα jacuzzi και στα SPA κατ΄εξοχήν χρησιμοποιείται νερό από το δίκτυο.
    Κάποιες (λίγες) φορές χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό για τις πισίνες.
    Αντίθετα οι αγρότες στις περισσότερες των περιπτώσεων καταναλώνουν νερό από γεωτρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @dyosmaraki Μα οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις είναι που κάνουν τη ζημιά! Γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας είναι που τροφοδοτεί τις λίμνες, τα ποτάμια κτλ. Έτσι τον σπαταλάνε οι αγρότες και δημιουργούνε πρόβλημα γενικότερα!
    Όντας από Θεσσαλία έχω συχνή την εικόνα μέρα μεσημέρι να ποτίζουν τα χωράφια τους χρησιμοποιώντας μπεκ! Μιλάμε ότι το 80-90% της ποσότητας του νερού εξατμίζεται έτσι και πάει χαμένο! Απίστευτη σπατάλη! Οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Οπως λες οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις είναι αυτές που κάνουν τη ζημιά. Για να κάνεις όμως γεώτρηση χρειάζεται ειδική άδεια και φυσικά έλεγχοι.Οπότε μία λύση είναι να γίνονται έλεγχοι στις γεωτρήσεις!
    Δεν θα συμφωνήσω πως η γεωργία φταίει για τα δεινά της έλλειψης του νερού και την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα αλλά θα συμφωνήσω πως η κακή χρήση της γεωργίας φέρει μέρος της ευθύνης για την μείωση των αποθεμάτων του νερού.
    Οπότε άλλη μία λύση είναι οι κατά τόπους φορείς να κάνουν ειδικά σεμινάρια στους αγρότες για την σωστή χρήση των υδάτινων πόρων.
    Σε τελική ανάλυση η γεωργία είναι απαραίτητη για το σύνολο του λαού αφού από εκεί τρεφόμαστε όλοι.
    Αντίθετα η ψυχαγωγία με γήπεδα γκόλφ και πολλαπλές πισίνες όπου δαπανώνται τεράστια αποθέματα νερού αφορούν μία μικρή μερίδα ανθρώπων και όχι το σύνολό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή