Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Το οξύμωρο(;) της ακρίβειας και του υψηλότερου βιοτικού επιπέδου

Παίρνοντας αφορμή από αναρτήσεις σε φιλικά ιστολόγια, κυρίως από το πατσιούρι, σκέφτηκα πιο σοβαρά το ζήτημα της ακρίβειας και γενικότερα της κατανάλωσης. Είναι κάτι που όλοι μας κάνουμε καθημερινά. Ενσυνείδητα ή ασυνείδητα κάνουμε τις αγορές μας, επιλέγουμε πού να ξοδεύουμε αυτά που βγάζουμε. Κάποιες φορές αποταμιεύουμε, περισσότερες φορές ίσα-ίσα κάθε μήνα, άλλες πάλι φορές με τις κάρτες και τα δάνεια υπέρ του δέοντος.

Πολύ τη βάρυνα την εισαγωγή. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι αλήθεια ότι έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι ακόμη και τη δεκαετία του ’80 θεωρούμασταν και ήμασταν ανάμεσα στις χώρες του τρίτου κόσμου. Σήμερα, το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει αρκετά. Μαζί και ο καταναλωτισμός αλλά και οι ανισότητες. Το μέσο σπίτι έχει δύο τηλεοράσεις, περίπου δύο αυτοκίνητα, πολλά κινητά και ούτω καθεξής. Το τι θεωρείται «στάνταρ» έχει αναβαθμιστεί.

Τρέχουμε να καταναλώσουμε, αλλά ταυτόχρονα παραπονιόμαστε ότι δε μας φτάνουν τα χρήματα. Πίνουμε καφέ στα Στάρμπακς με έξι ευρώ, αλλά μας πειράζει ότι ανέβηκε η τιμή στο κουλούρι. Τα λεφτά, λέμε, ότι δε μας φτάνουν για διακοπές και αποδράσεις, αλλά τα μπουζούκια – συγνώμη, τα πολιτιστικά κέντρα - είναι διαρκώς γεμάτα. Τα γκουρμέ εστιατόρια και τα δήθεν θέλουν κράτηση συχνά μια βδομάδα πριν, ενώ μας φαίνεται ακριβό το θέατρο ή η είσοδος σε μία έκθεση. Αλήθεια, πόσοι από εμάς εκμεταλλευόμαστε τα καλά της Αθήνας σε θέματα και θεάματα πολιτιστικά;

Δεν είναι αυτός ο προβληματισμός μου, όμως. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές είναι κάτι πιο απλό. Τα καθημερινά ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Κατά πόσο δηλαδή μπαίνω στη διαδικασία να κινηθώ σε αυτές τις απλές αγορές μου βάση τιμής και τι συμφέρει στο πορτοφόλι μου. Λίγες είναι, για παράδειγμα, οι φορές που πηγαίνω σε discount stores τύπου Lidl και τα σχετικά. Στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένο. Αποφάσισα και εγώ να μπω στη διαδικασία αυτή. Σύγκριση τιμών και αγορά από εκεί που συμφέρει περισσότερο.

Ίσως ακούγεται μικρό. Είναι κάτι που συνήθως κοιτάμε υποτιμητικά. Έλα μωρέ τώρα, θα ψωνίσω από εκεί, ποιος ασχολείται τώρα και τα σχετικά. Γιατί όμως; Γιατί να ευχαριστιέμαι το ακριβό – χωρίς να είναι απαραίτητα ποιοτικό – ενώ μπορώ να έχω το αντίστοιχο φθηνότερα;

Το θέμα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο μπορεί να αναπτυχθεί εδώ. Απλώς προέκυψε ο προβληματισμός. Ούτε σωστά το ανέπτυξα, ούτε σε όλο του το βάθος. Είναι μόνιμο το θέμα, κάτι σαν τον καιρό. Για να δούμε αν θα αλλάξει κάτι. Η ασυνείδητη αγορά να γίνει συνειδητοποιημένη.

40 σχόλια:

  1. πολυ ενδιαφερον και παντα επικαιρο το θεμα της ακριβειας.Νομιζω ισχυει αυτο που λενε,πως η Ελλαδα ειναι μια φτωχη χωρα με πλουσιους κατοίκους..Αν κοιταξεις τριγυρω βλεπεις τον κοσσμο ντυμενο στην τριχα με ακριβες μαρκες.Τα νυχτερινα κεντρα ειναι παντα φισκα.Απο την αλλη αν πεις στον Ελληνα που εχει μια mercedes ενα τζιπ 4000 κυβικων ,μια βιλα κι ενα εξοχικο να δωσει 10 ευρω για την υγεια του μπορει και να σε σκοτωσει-ενδεχομένως δικαιως- επειδη πληρωνει ασφαλεια μια ζωη
    (ΙΚΑ δημοσιο ΤΕΒΕ ΟΓΑ).
    Στην Πατρα εχω ακουσει οτι υπαρχει το μεγαλυτερο ποσοστο ανεγιας(εστω πολυ μεγαλο).Παρ'ολα αυτα αν περπατησεις στις 11 πμ στην Αγιου Νικολαου θα δεις ολα τα καφε γεματα(και οχι μονο με φοιτητες)...
    Αυτο που με σοκαρει ειναι οτι ακουω στις ειδησεις οτι το 30%του ελληνικου πληθυσμου ζει κατω απο το οριο της φτωχιας.
    Μολονοτι εχω ερθει σε επαφη,λογω επαγγελματος,με αρκετους ανθρωπους που εχουν οικονομικη δυσχερεια(ιδιαιτερα οταν εκανα ειδικοτητα σε δημοσιο νοσοκομειο)η μεγαλη πλειονοτητα των ανθρωπων που βλεπω γυρω μου δειχνει να κρατιεται καλα.
    Εκτος αν ειμαστε πολυ βιτρινα χωρις υποβαθρο..που και παλι οταν μιλαμε για φτωχια κανονικα δεν μπορεις ουτε καν να δειχνεις ευκαταστατος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γενικά θα συμφωνήσω με τα γραφόμενα σου, όμως σε μια προσπάθεια να βρω καλό και φθηνό σε discounts s.m. εκτός του ότι δυσκολεύτηκα κατέληξα στο ότι πληρώσεις παίρνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό το κειμενάκι, πολύ μεγάλο το θέμα.. Είμαστε η γενιά των 700 ευρώ, αυτό που το πας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα όρια της φτώχειας είναι πολύ σχετικά. Αυτό που ο μέσος Έλληνας θεωρεί "φτώχεια" δεν έχει σχέση με την πραγματική φτώχεια, γιατί πραγματική φτώχεια σημαίνει να μην έχεις να φας, όχι να μην έχεις να φας στα Goodys. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ακούω εδώ και χρόνια την καραμέλλα "δεν μας φτάνουν τα λεφτά" αλλά κατά τ' άλλα οι καφετέριες είναι γεμάτες, οι ταβέρνες γεμάτες, η κάθε οικογένεια έχει δύο αυτοκίνητα, και κανένας δεν καταδέχεται να κάνει σύγκριση τιμών για να μην τον πουν τσιγγούνη. Αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά φτωχών ανθρώπων, ούτε έχουν καμία σημασία τα νούμερα από μόνα τους. Ναι, υπάρχει κόσμος που δουλεύει για 700 ευρώ, ενώ στο Λονδίνο π.χ. ο ίδιος μισθός θα ήταν ο διπλάσιος. Η διαφορά είναι ότι στο Λονδίνο θα ήθελες 800 ευρώ για μια γκαρσονιέρα της κακιάς ώρας, και άλλα 150 ευρώ για την κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Κάντε τις προσθαφαιρέσεις και πέστε μου ποιος είναι πιο λεφτάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ti na poune kai oi kaimenoi oi papoudes pou zoune monoi tous kai plironontai me psyxoula?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά εγώ νομίζω πως υπάρχουν "μεσαίοι" δύο ταχυτήτων.

    Εκείνοι που όλοι μας αναρωτιόμαστε "Μα πώς τα βγάζουν πέρα" αφού έχουν δουλειές σαν τις δικές μας κι όμως πρέπει να χαλάνε οχτακοσάρια κάθε μήνα μόνο για τη διασκέδαση και την εμφάνισή τους...

    Παιδιά μή γελιέστε όμως. Δέν είμαστε όλοι κακομαθημένοι...υπάρχουν όντως αξιοπρεπείς άνθρωποι που δέν καταναλώνουν σά χαζά...απλά δέ βγαίνουν.

    Εγώ για παράδειγμα βγάζω γύρω στα 900. Μπράβο! θα μου πείτε. Αμ δέ! Καταρχήν δέν έχω μείνει ποτέ χωρίς συγκάτοικο και το θέλω πάρα πολύ. Γιατί, δέν το δικαιούμαι??? Και όμως με 900 δέ βγαίνω!
    Προσθέσθε ενοίκιο, σούπερ μάρκετ, Δεή, νερό και τηλέφωνο ΚΑΙ κοινόχρηστα και θα καταλάβετε γιατί. Και όλα αυτά χωρίς να χρωστάω δόσεις κάπου.

    ( Εξαιρώ το γεγονός πως ώς εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα δέ δουλεύω το καλοκαίρι οπότε πρέπει να αποταμιεύσω καί για αυτό, δέν είναι της παρούσης...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το βιοτικό επίπεδο δεν θα έλεγα οτι έχει ανέβει.
    Και σίγουρα δεν οφείλεται στους πολιτικούς μας.Το ότι έχουμε κινητά οφείλεται σε εταιρείες και στην τεχνολογική εξελίξη των άλλων χωρών. Το ίδιο και με τα pc,internet κτλ.
    @Σοφία Οι καφετέριες και τα club σε σχέση με παλιότερα είναι άδειες.
    Θυμάμαι την εποχή που ήταν τα club στη Βουλιαγμένης.Χαμός!Απο το La mamounia έως το Camel που σύχναζα.
    Και ακόμα και αυτοί που βγαίνουν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστάνε στις τράπεζες και τα βγάζουν πέρα με δάνεια και πιστωτικές.
    Και ας μην παίρνουμε ως παράδειγμα την Αθήνα. Στην ελληνική επαρχία υπάρχει κόσμος που ζεί πολύ φτωχά.
    Να σου πώ πως το 99% των αγροτών στα μέρη μου τα βγάζουν πέρα με συντάξεις των 300 και 400 ευρώ;
    Και τρώνε αυτά που καλλιεργούν...
    Απο το Πέραμα έχετε περάσει καμία βόλτα να δείτε τι γίνεται;
    Να μιλήσουμε για τα φάρμακα;
    Για τα νοσοκομεία;
    Ξέρετε πολλόυς που μπορούν να αποταμιεύσουν χρήματα;
    Αν πλήρωνα και ενοίκιο δεν θα τα έβγαζα πέρα και αισθάνομαι τυχερός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χάλια!!! παντρεμένος με δυο παιδιά, και μηνιαίο εισόδημα αρκετά πάνω από τον μέσο όρο, όλο τον περασμένο μήνα έψαχνα ψιλά για το τραμ! Ρευστοποίησα κάτι μετοχές (που ήταν για ώρα ανάγκης) για να πληρώσω τα πάγια.
    Που πάνε ρε παιδιά, κάθομαι και τα μετράω σαν τον "Μάθε παιδί μου γράμματα" και δεν βγάζω άκρη.

    Καμμιά στραβή μην μας κάτσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλεεεεεεεεεεεεεεεεεε απαντα στο μηνυμα λεμε ...στο κινητο σου ..

    καλημερααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό συζητούσαμε και μεις το σ/κ... Είναι μεγάλη κοροιδία αυτό που γίνεται εδώ.. αλλά φταίμε και μεις που συντηρούμε την κατάσταση όπως ορθά είπες... Εγώ πάντως ψωνίζω και από τα plus και από τα lidl και δεν ντρέπομαι καθόλου...Θέλω να πιστεύω πως σιγά σιγα θα αρχίσουμε να αλλάζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ευτυχία Αυτό το "φαίνεσθε" ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Γιατί να έχει καλύτερο αυτοκίνητο ο γείτονας και τα σχετικά. Και ας μην έχω να φάω, που λέει ο λόγος.
    Όσο για τις καφετέριες που λες, στη Λάρισα για παράδειγμα είναι γεμάτες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Και όλοι παραπονιούνται. Για να μην πω για τα ουζερί και τα μπουζούκια.
    Μήπως τελικά είμαστε καλύτερα απ'όσο γκρινιάζουμε;

    @νατάσσα Και αυτό που αναφέρεις μέσα στο πρόγραμμα είναι. Γι αυτό λέω οργάνωση-σύγκριση τιμών και ασφαλώς ποιότητας. Επ'ουδενί δε ρίχνουμε την ποιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ιφιγένεια Σε παρόμοια κατηγορία παίζουμε όλοι. Άλλοι όμως με τα ίδια την βγάζουν καλύτερα και άλλοι μόνο με δανεικά. Θέμα διαχείρισης. Και φυσικά και η στήριξη από το σπίτι, όσο γίνεται.

    @σοφία Γι αυτό λέω ότι μάλλον είμαστε καλύτερα απ'όσο νομίζουμε. Ή απ'όσο αφήνουν να φανεί τα λεγόμενά μας. Ίσως είναι ίδιον της φυλής να παραπονιέται υπέρ του δέοντως, όπως κάνει πολλά πράγματα υπέρ του δέοντως. Ξέρετε για παράδειγμα ότι η Λάρισα αυτή τη στιγμή έχει τις περισσότερες κατά κεφαλή BMW στην Ευρώπη; Πιο πάνω από τους Γερμανούς. Μέχρι πριν 15 χρόνια αυτή την πρωτιά την είχε πάλι ελληνική πόλη, η Καστοριά.
    Τι να πει κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @τσουπραλίνα Οι παππούδες της Αθήνας και των μεγαλύτερων πόλεων όντως έχουν πρόβλημα. Μοναξιάς, οικονομικό, συνθηκών γενικότερα. Της επαρχίας είναι άλλη φάση. Συνήθως έχουν και το κτηματάκι και τα καλά τους. Η λύση μάλλον είναι το χωριό.

    @πατσιούρι Σωστό και αυτό που αναφέρεις. Είδες όμως; Τον προγραμματισμό σου τον κάνεις έτσι ώστε να βγαίνεις. Αυτό λείπουν από αρκετούς από εμάς. Θα μου πεις δεν πρέπει να ζήσω να χαρώ κιόλας; Πρέπει. Αλλά απαιτεί καλή οργάνωση - τουλάχιστον για εμάς τους μικρομεσαίους, όπως λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @λάκων Το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει, μάλιστα έχουμε από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις μετρήσεις του βιοτικού επιπέδου παίζουν ρόλο στοιχεία όπως τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης (από τα υψηλότερα στην Ευρώπη), η κατανάλωση νωπών λαχανικών και γάλακτος και λοιπά.
    Όσο για τα δάνεια και τις κάρτες που λες, είμαστε μεν χρεωμένοι, αλλά σε σχέση με το εξωτερικό υπολλειπόμαστε κατά πολλοί ακόμη!

    @ράδιο μαρκόνι Καταρχάς συγχαρητήρια για τον προταγωνιστικό ρόλο (βλέπε σκουλήκι).
    Αυτό με την στραβή είναι ο μεγαλύτερος φόβος του Έλληνα. Πάντως έκανες και παιδιά. Εύγε! Ξέρεις πόσοι το αποφεύγουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @σκουλήκι Καλησπέρα και σε σένα. Απάντησα ήδηηηηη!

    @λαχανάκι Αλλάζουμε σιγά-σιγά. Ήδη βλέπω πολλούς με λίστα και τα σχετικά. Βέβαια είμαστε λιγάκι πίσω, αλλά μαθαίνουμε αργά αλλά σταθερά. Πού θα πάει, θα αποκτήσουμε καλύτερες καταναλωτικές συνήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γεια σας ειμαι καινουργια εδω χαρηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την καλησπερα μου
    γενια των 300Χ2+100 του Λεωνιδα που ακομα και σαν αριθμος πιο πολυ να φαινεται,δεν ειναι.

    Και το μονοπου θελω με αυτα τα χρηματα ειναι ναειμαι καλα εγω καιοι δκοι μου και να μπορω να δουλευω για να ζησω και οχι να ζω για να δουλευω και ας πινω καφε στην κουζινα των φιλων μου στα πεταχτα και ας μετραω τους μηνεςκαι τα χρονια για να μαζεψω χρηματα για τις σπουδες των παιδιων.Στην ζωη μας πια το πιο πολυτιμο αγαθο ειναι ο χρονος,αυτος που χανουμε εμεις για να κερδισονε αλλοι.
    Μη σκατε και μην αγχωνεστε στην τελικη οτιδεν εχει γινει ειναι οτι δεν προσπαθησαμε ακομα.Καλη μας συνεχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σχετικό με τα όσα γράφετε...
    Δοκιμάστε στα σούπερ μάρκετ να ελέγχετε τις διαφορές στις τιμές που αναγράφονται στα ράφια σε σχέση με αυτές που πληρώνετε στο ταμείο... Θα εντυπωσιαστείτε... Μιλάμε για τρελές διαφορές...
    Έχει τύχει να μειώσω το λογαριασμό π.χ. των 25 ευρώ, σε 21 ευρώ... Συμφέρει και αν και ακούγεται μίζερο, στο τέλος νιώθεις νικητής... στο ότι δεν σε κλέβουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ και ανταποδίδω για τα συγχαρητήρια!

    (Εγώ διέγραψα το πριν σχόλιο, είχα λάθος!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Του Γιάγκου Μικελλίδη



    Η ξηρασία είναι έντονη. Τα πάντα ξηραίνονται. Ο τόπος έχει φθαρεί. Σήπεται. Τα σπίτια, τα δέντρα, οι άνθρωποι μου είναι παντελώς ξένα.

    Οι συνέπειες της αποδιοργάνωσης άρχισαν να φαίνονται έντονα, τώρα που έσβησαν τα συνθήματα. Τώρα που χάθηκαν τα οράματα. Τώρα που δεν υπάρχει πια πατρίδα, αλλά ένα κομμάτι γης προς οικοπεδοποίηση.
    Οι κάτοικοι κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους, μέσα στα σπίτια, μέσα στα καφέ, μέσα στα καμπαρέ, μέσα στα κλαμπ σαν ηθοποιοί ντυμένοι και παρφουμαρισμένοι. Με γυάλινα μάτια, τα οποία γυαλίζουν μόνον άμα δουν κανένα λιλί.

    Δεν μιλούν. Ακούνε δυνατή μουσική. Καμιά φορά συζητούν για κρέμες, για μασάζ, για κυτταρίτιδα, για μπόντι μπίλτιγκ, για αυτοκίνητα, για το γαμήσι των άλλων μια κι αυτοί δεν γαμούν. Δεν επικοινωνούν. Δεν έχουν σκέψη ούτε ιδέες. Απλώς μιμούνται και παπαγαλίζουν.

    Πουτάνες δυο, δυο. Κασέτες πορνό. Χάπια βιάγκρα, σεάλις και λεβίτρα. Δωμάτιο ξενοδοχείου ή ντελίβερι κατ' οίκον. Οι ιμπρεσάριοι και τα ξενοδοχεία γαμησιού θησαυρίζουν προσφέροντας μοναδικές και μαγικές εκσπερματίσεις στους ντιβέλοπερς οποιασδήποτε μορφής. Δυο, δυο. Πάντα δυο, δυο. Είναι και το στάτους και δείχνει την ανικανότητα να απολαύσουν μια φυσιολογική σεξουαλική σχέση. Αν δεν ξευτελίσουν τη γυναίκα, δεν μπορούν να την ευχαριστηθούν. Ποια σχέση να έχει αυτό με τις μανάδες τους;

    Χασίσια, κοκαΐνη, λίγη ηρωίνη, χάπια παντού. Βαποράκια που ικανοποιούν κάθε ανάγκη. Ασύλληπτοι εισαγωγείς θησαυρίζουν. Κόσμος χάνεται και δεν θα βρεθεί ποτέ. Και η γκόμενα τραβά καμιά πρέζα. Την απελευθερώνει και το φχαριστιέται καλύτερα.

    Γκόμενες ψηλές, αέρινες κυκλοφορούν στα καφέ μαζί με κοντές ζουμάτες, χωρίς κυτταρίτιδα. Καμακώνουν ωραίους γκόμενους, όμορφους, γλυκούς. Ενθουσιάζονται. Παραληρούν. Στο τέλος ανακαλύπτουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι που θέλουν να δοκιμάσουν.

    Στο χωριό της πεδιάδας, η ψηλή, λεπτή κι αέρινη γκόμενα γλυκιά και συμπαθής. Γνωρίστηκε με άντρα ντόπιο. Τα είχαν δυο χρόνια. Έκαναν έρωτα. ώρισαν διότι δεν τα έβρισκαν. Σε μια σκηνή έντονου πάθους απαθανάτισαν τη σκηνή σε βίντεο. Όταν χώρισαν, ο ψυχοπαθής εραστής έστειλε το βίντεο σε όλους τους φίλους. Δεν τον λιθοβόλησαν όπως του έπρεπε. Αυτές είναι οι σχέσεις στα χωριά της πεδιάδας. Όλοι γαμιούνται με όλους. Παντρεύονται για αποκατάσταση και συνεχίζουν να κάνουν την ούτως αποκαλούμενη ζωή τους. Χωρίζουν όταν τα πράγματα φθάσουν στα άκρα κι ο ένας από τους δυο σταματά να παίζει πελλόν.

    Γραφείο μεγαλόσχημου πολιτικού. Κάλεσε την ψηλή αέρινη γκόμενα μετά που σχόλασαν οι υπάλληλοι. Έξω ήταν η πεζεβέγκα του, η πράιβεϊτ σέκρεταρι. Τη ρώτησε κάμποσες κοινοτοπίες. Ακούσθηκε ο ήχος της πόρτας που κλείδωνε. Της ζήτησε να του κάνει μασάζ διότι ήταν πιασμένα τα ζινίσια του. Αυτή ψέλλισε κοινοτοπίες και λόρωσε.

    Αυτός σηκώθηκε, την έπιασε από το χέρι και την τράβηξε κοντά του. Έπιασε το σβέρκο του και προσπάθησε να του κάνει μασάζ. Αυτός κατέβασε το παντελόνι του, τον έπαιξε, την έπιασε από τα μαλλιά, της πίεσε το κεφάλι και της τον έβαλε στο στόμα. Σε ένα λεπτό έχυσε. Τα χύματά του έτρεξαν πάνω της και μόλυναν την ψυχή της για πάντα.

    Ήταν σε κατάσταση σοκ. Έκλαιγε. Τον ρώτησε αν μπορούσε να φύγει. Άνοιξε την πόρτα αυτόματα από το γραφείο του και αυτή τρέκλισε προς τα έξω.

    Αυτοί είναι, αγαπητοί μου αναγνώστες, οι νεοκύπριοι, αρχηγοί και υπήκοοι. Αυτοί είναι που μοίρασαν την Κύπρο. Αυτοί είναι που έκαναν τα γκολφ, τα χρηματιστήρια, τις πλατφόρμες μες στη θάλασσα, που γέμισαν τα βουνά σπίτια.

    Αυτοί είναι που αγόρασαν σε όλους από ένα μερσεντές, που μας ταΐζουν μακντόναλτς, κεντάκι φράιτ τσίκεν, πίτσα χατ, αυλόγυρο και γκούντις. Αυτοί είναι που δημιούργησαν τους διατροφολόγους, τους διαιτολόγους, τα γυμναστήρια, τις μασέρ, τις αισθητικούς, τους πλαστικούς χειρουργούς. Αυτοί είναι που έφεραν τα χασίσια, τις κόκες και τα χάπια. Αυτοί είναι που άνοιξαν τα κλαμπ, τα καφέ, τα γιαπωνέζικα και τα πάσας λογής εστιατόρια. Αυτοί άνοιξαν τα μαγαζιά με τα μοντέρνα ακριβά ρούχα και αυτοί είναι που έφεραν τα αξεσουάρ και μας εισήγαγαν στον κόσμο της Κούτσι, της Φέντι, της Σανέλ και της Λουί Βιτόν. Αυτοί είναι και που μας αποξένωσαν παντελώς από τον εγκέφαλό μας, τον οποίο δρομολόγησαν ώστε να σκέφτεται και να θέλει μόνο χρήμα και βιάγκρα με δυο πουτάνες.

    Του Γιάγκου Μικελλίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Oταν λέμε ακρίβεια εννοούμε οτι πριν λιγο καιρό ψώνιζες τα ίδια ακριβώς πράγματα που ψώνισες σημερα στο σούπερ μάρκετ.
    Τότε ειχες πληρώσει 18 ευρω και σημερα πλήρωσες 22,50.
    Αυτο βλέπεις και λες "ακρίβυναν".
    Συγκρίνεις με άλλη εποχή.
    Τα κινητά δεν ειναι ένδειξη ευμάρειας αλλα βλακίας.
    Διοτι μην πω τιποτα χοντρό βλέπω κοπελλα άνεργ 25 ετων με τρια κινητά !
    Τι κερατο τα τηλέφωνα την βοηθούν να ζήσει ;;;;
    Οκ 2 τιβι εχει, δυο σχεδον αμάξια εχει, αλλα για δες, ειναι εύκολο να πάρεις αλλο αμάξι οταν παλιωσει το ενα ;

    αυτα, θα επανέλθω, καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όσο ζούσα στο πατρικό μου, ότι έβγαζα το ξόδευα. Από τότε που άνοιξα δικό μου σπίτι, τα πάντα άλλαξαν...


    Εκτίμησα διαφορετικά το χρήμα και κατάλαβα ότι τα ακριβά προϊόντα είναι μεν καλύτερα, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις δεν υπάρχει λόγος για να τα αποκτήσεις.

    Δηλαδή θα δώσω χρήματα για να αγοράσω βιολογικά προϊόντα με την ελπίδα ότι δεν θα έχουν ένα σωρό επικίνδυνες ουσίες μέσα τους, όχι όμως για να πάρω και ακριβές μπότες...

    Στο lidle πήγαινα και εγώ όσο είχα αμάξι (γιατί δεν έχω κοντά στο σπίτι μου)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. το κακό είναι ότι παίζουν όλο το χρόνο εκπτώσεις συνειδήσεων...

    τα σέβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο του
    σεραφείμ....
    και προσθέτω ένα ποστ μου για ενίσχυση του σοβαρού θέματος.

    http://mobbingbobm.blogspot.com
    "Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής"

    Το "φτώχειας" το έκαναν κοινωνικής συνοχής. Περί εκπτώσεων συνειδήσεων ο λόγος.
    Έτσι στραπατσάρουν τις λέξεις και το μυαλό μας.Έτσι σιγά-σιγά θα ξεχάσουμε και τι θα πεί "κοινωνική συνοχή" ....υποκριτές και ανάλγητοι μας κυβερνούν! Χρείαζεται συνεχώς να επαναφέρουμε και να συζητάμε τα αυτονόητα για να μην ξεχαστούν!
    Χαιρετώ τους φίλους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ωραίο αυτό το σχόλιο... Λέει πολλά, με λίγα λόγια.
    Πως φτώχεια είναι να μην έχεις να φας κι όχι να μην έχεις να φας στα Goodys!
    Και κάτι ακόμα...
    Κάποιοι αγοράζουν το φθηνότερο ακριβότερα,
    απλώς για να έχουν να επιδείξουν (και) τη φιρμάτη τσάντα την άλλη
    μέρα! To "μάρτυρα" δηλαδή,
    πως δεν το αγόρασαν δηλαδή εκεί, αλλά από "εκεί" κι αυτό γεμίζει τόοοοοοσο νόημα τη ζωή τους.
    Χα!
    Κατά τ' άλλα, δεν θέλω να πέσω
    ούτε στην παγίδα της μιζέριας,
    ούτε σε εκείνη του καθολικού
    φτυσίματος των πάντων (πως για
    όλα φταίνε οι "άλλοι", τα σεξ, τα
    ναρκωτικά και τα τέτοια...) γιατί
    ο καθένας έχει το δικό του
    "επεξεργαστή" για να μπορεί να
    διαχειρίζεται τον εαυτό του και
    να αξιολογεί.
    Εν ολίγοις, αντί για γκρίνια,
    μιζέρια και φτύσιμο, προτιμώ
    να κάνω κάτι για όλα αυτά!
    Συνειδητοποιημένη σκέψη και αγορά,
    όπως λες κι εσύ, το οποίο να επικοινωνώ και στους γύρω μου.
    Όπως το να αγοράζω το φθηνό, φθηνά! Κι όχι για να κρατήσω
    τη φιρμάτη τσάντα που το
    συνοδεύει!
    Thanks για το χώρο babe...
    Καλησπέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. που εισαι καλε ....

    εχω μοναξιαααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @skouliki Γεια σας καινούρια. Τι κάνετε; Έρχεστε συχνά εδώ;

    @μοιράιδα Ωραία παράφραση της γενιάς των 700 με ολίγον αρχαιότητα μέσα. Στα καλύτερα που έρχονται, λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @greekmedianews Κι αυτό γίνεται. Σωστή η παρατήρηση. Γιατί περί κλεψιάς πρόκειται.

    @radio marconi Καλή συνέχεια να ευχηθώ;

    @σκουλήκι Το αχ και το βαχ το κατάλαβα. Το ηχητικό πλατς; Διευκρίνηση παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @purple Βλέπω έχεις εντρυφήσει στο θέμα των νεοΚύπριων. Δυστυχώς, αποτελούν το κακέκτυπο ή μάλλον την υπερβολή των νεοΕλλήνων. Μεγάλο θέμα άνοιξες.

    @τζονάκος Εύστοχη η παρατήρηση για να γίνεται η διάκριση. Από τη μία έχουμε την άνοδο των τιμών και από την άλλη την αύξηση των "αναγκών" μας. Όσο για τα κινητά...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Τις συνέπειες να δούμε πότε θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @kat Ευχαριστούμε για τη συμφωνία, αλλά με ποιον από τους προλαλήσαντες;

    @penny Θέμα προσωπικών προτεραιοτήτων, λοιπόν. Αλλά τουλάχιστον ξέρεις τι θυσιάζεις και τι αποκτάς. Αυτό δεν είναι καταναλωτική συνείδηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @σπύρος σεραφείμ Παράπλευρο θέμα στο ευρύτερο πεδίο των εκπτώσεων, γενικώς.

    @σπίθας Υπάρχει και το political correct, σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ny anna Εμείς ευχαριστούμε για την ανάπτυξη της σκέψης. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις. Γιατί άλλο το ψωμί και άλλο το παντεσπάνι.
    Όσο για την τσάντα και τη φίρμα, σε γνωστή κοσμική περιοχή εικάζεται ότι ενώ το ζάρα πάει σύννεφο, οι τσαντούλες πάντα λένε κάτι άλλο ;-)

    @σκουλήκι Έσπευσα, αφού πρώτα πάλεψα τους κακούς, ως γνήσιος και αυθεντικός σνούπυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Χμμ...βιοτικό επίπεδο Νεοελλήνων.
    Αν έχεις παλέψει κι ιδρώσει ο ίδιος, τον εκτιμάς τον ιδρώτα σου. Και κάνεις τις επιλογές σου. Τις προάλλες πάλι συζητούσαμε για το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα. 500 ευρώ. Ο περίγυρος δεν ήξερε κανέναν που να ζει με τόσα λίγα το μήνα. Μάλλον υπάρχουν illusions.
    Της Αθήνας και κάθε μεγαλούπολης(όχι όλης, αλλά του στυλ της,ξέρεις) που σαν ξεφωνημένη δίνει ό,τι έχει και δεν έχει για να φανεί, αγκομαχώντας με πιστωτικές που αυξάνονται, για να κυκλοφορεί σε χλιδάτα μέρη με χλιδάτα ρούχα και να κράζει. Και της άλλη Ελλάδας (αυτής που επειδή δεν τη βλέπουμε, κάνουμε πως δεν υπάρχει) που σαν υπομονετική σύζυγος περιμένει μπας και δει στον ήλιο μοίρα. Γιατί αν ο Καρφούρ αυξήσει εδώ το fromage, εκεί απλά αυξάνεται το ψωμί.
    Συμφωνώ απόλυτα με τον Σπύρο πιο πάνω.
    Η ισοτιμία είναι ελεεινή,αλλά κι έξω οι ανισότητες μεγαλώνουν. Τι θα κάνουμε; Αυτό που κάναμε πάντα kitsomitso μου. Επιλογές. Συνειδητές.
    Και κάτι τελευταίο.
    Δε φαντάζεσαι τι απορία δημιουργεί σε κάποιους αν πεις πως δεν έχεις τηλεόραση στο σπίτι σου. Παθαίνουν σοκ!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. τι να πρωτοαπαντησω καλε

    το σπλατς θα στο δειξω απο κοντα ..

    τι κανειςςςς.............??


    η γραβατα σου πως ειναι ???

    εχεις και αλλα αξεσουαρ σε ροζ

    και επισης ολα αυτα που λεω ειναι τελειως ασχετα με το θεμα της αναρτησης ε ?? !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @muppet show girls Ενώ το παντεσπάνι πού το πας; Το χαβιάρι μήπως; Δεν ξέρεις τι ξύλο έφαγα μικρός να το συνηθίσω. Αμ το φουά-γκρα;
    Πέρα από την πλάκα, σημαντικά αυτά που θίγεις. Επιλογές συνειδητές, λοιπόν. Όσο για την τηλεόραση...

    @σκουλήκι
    Καλά είμαι εγώ και η γραβάτα μου, αν και είναι Σ-Κ. Μόνο που πάμε ασορτί ;-)
    Αναμένω το σπλατς, πάντα καλός μαθητής.
    Άσχετα ή σχετικά, είναι από εσένα, οπότε καλοδεχούμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει, τα χούγια όμως, δεν κόβονται με τίποτα. Όπως γράφουμε συνέχεια στον pelatis, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας (με τις γνωστές discount εξαιρέσεις) είναι επιχειρήσεις που, με τις τιμές που έχουν, θα είχαν κλείσει σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Φίλοι Ολλανδοί που έβλεπαν ουρές σε ακριβό ζαχαροπλαστείο της Πάτρας πέρσι τα Χριστούγεννα, νόμισαν ότι έχουμε τους... τριπλάσιους μισθούς βλέποντας τις αναγραφόμενες τιμές στις τούρτες!
    Πού θα πάει όμως, κάποτε θα αποκτήσουμε και consumer "κεραίες"...
    Οι Mercedes, BMW και Audi τώρα της Λάρισας (και κάθε Λάρισας) Kitsos Mitsos είναι όπως τα περιγράφεις -βέβαια, και στα... Τίρανα αυτά τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν! Η εξήγηση είναι κοινή:
    πολύ μαύρο χρήμα που αποκτήθηκε χωρίς κόπο και κάπου πρέπει να "πάει". Εντάξει, συν τον ενδεή Έλληνα που αντιμετωπίζει τις παραπάνω μάρκες περίπου σαν... θεότητες.
    Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για τα 700 ευρώ, πιστεύω ότι όσο η κινητικότητα στην εργασία είναι μηδενική, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Όσο δηλ. δεν μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα από δουλειά σε δουλειά και όσο δεν "ανοίγει" η αγορά εργασίας, τα ίδια θα λέμε και σε 10 χρόνια από τώρα.
    Οποιοσδήποτε ιδιωτικός "ΟΑΕΔ" στην Ολλανδία βρίσκει στον οποιονδήποτε απόφοιτο Λυκείου 5 δουλειές που πληρώνουν καλύτερα από αυτή που έχει, μέσα σε μια εργάσιμη. Βέβαια, η κουβέντα -όπως και της ακρίβειας - είναι μεγάλη. Όπως και η νοοτροπία που όλοι μας "κουβαλάμε".
    Μια ματιά στις προτιμήσεις των υποψηφίων στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είναι, πιστεύω, αποκαλυπτική. Καμία σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη εν έτι 2007 -Αξιωματικοί Αστυνομίας και καθηγήτές δευτεροβάθμιας λες και ζούμε στην κομμουνιστική Ρωσία.
    Είμαστε όλοι τόσο τρομοκρατημένοι οικονομικά που, στραγγαλίζουμε όνειρα και φιλοδοξίες, με το κόστος των επιλογών μας να μας ακολουθεί δια βίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή