Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2007

Μια διαφορετική προσέγγιση των Ολλανδών

Φτάνοντας στην τελευταία μέρα του αφιερώματος στην Ολλανδία, προσπάθησα να μαζέψω αρκετές από τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τα συναισθήματά μου για τη χώρα αυτή και τους κατοίκους της. Έχοντας προειδοποιήσει από την αρχή ότι το συναισθηματικό μου δέσιμο είναι θετικά έντονο, θα προσπαθήσω να περιγράψω τους κατοίκους της χώρας αυτής, όπως τους έζησα ο ίδιος από μέσα.

Η διαμονή μου στο Ρότερνταμ ήταν σε ένα από αυτά τα παραδοσιακά σπίτια με τις μεγάλες προσόψεις. Τα σπίτια αυτά ανήκαν στο κράτος, το οποίο τα νοικιάζει στους Ολλανδούς φοιτητές. Μία στο τόσο ερχόταν εκτιμητής από το κράτος για τυχόν ζημιές. Ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο και τηλέφωνο ήταν μέσα στα πάγια του ενοικίου, αρκετά χαμηλά για οποιαδήποτε δεδομένα, περίπου 200 ευρώ όλα για εκεί που έμενα εγώ. Ένα τριώροφο κτίριο, στον 1ο όροφο μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα, μία τουαλέτα και 3 υπνοδωμάτια. Στον 2ο όροφο 2 κοινόχρηστα ντουζ, τουαλέτα και 4 υπνοδωμάτια και στον 3ο μία ακόμα κουζίνα, τουαλέτα και 3 υπνοδωμάτια. Σύνολο 5 γυναίκες και 5 άντρες – όλοι οι υπόλοιποι Ολλανδοί. Οι δουλειές του σπιτιού από κοινού με πρόγραμμα. Στο μαγείρεμα και στα έξοδα καθαρισμού υπήρχε κοινό ταμείο με χρεωστικό και πιστωτικό υπόλοιπο. Το απογευματινό μαγείρεμα ιεροτελεστία. Πηγαίναμε ψωνίζαμε, μετά κάποιοι αναλάμβαναν να μαγειρέψουν και στο τέλος κάποιοι την καθαριότητα. Έτσι, κυλούσαν όλα οργανωμένα. Στο σπίτι υπήρχε και cable Internet – μιλάμε για 2001 όπου στην Ελλάδα ούτε με το κιάλι. Τα παιδιά με δέχτηκαν και μου συμπεριφέρθηκαν άψογα. Μου παρείχαν Η/Υ, τηλεόραση χωρίς επιβάρυνση. Μπαινοβγαίναμε ο ένας στο ξεκλείδωτο δωμάτιο του άλλου, υπήρχαν τα πειραχτήρια, οι σοβαροί και οργανωτικοί, όλα τα είδη χαρακτήρων. Σημαντικότερο από όλα: η αυτοοργάνωση και η αίσθηση δημοκρατίας. Σαν ένα κοινόβιο, δηλαδή. Τακτικές συνελεύσεις όπου αποφασίζονταν από απλά μέχρι πολύ σοβαρά θέματα. Σοβαρότερο όλων; Η επιλογή των ατόμων που θα ερχόντουσαν στο σπίτι, όταν άδειαζε κάποιο δωμάτιο. Οι υποψήφιοι περνούσαν από επιλογή, κανονικά με συνέντευξη όπου παραβρίσκονταν όλοι οι συγκάτοικοι! Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, υπόδειγμα δημοκρατικής αίσθησης.

Γενικά, ως λαός και κράτος είναι αρκετά οργανωμένοι. Σέβονται τις ιεραρχίες, τους νόμους, την αίσθηση της δημοκρατίας. Οι υποδομές της χώρας είναι άρτιες – μην ξεχνάμε ότι αυτοί την δημιούργησαν από εκεί που υπήρχε θάλασσα. Εξού και το όνομα Netherlands που σημαίνει Κάτω Χώρες. Έχουν έχθρα για τους Γερμανούς, κυρίως λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και της γειτνίασης. Σχολιάζουν τους Βέλγους σε αντίστοιχο επίπεδο που εδώ σχολιάζονται οι Κύπριοι. Διατηρούν τους δρόμους καθαρούς, ανακυκλώνουν, κυκλοφορούν με ποδήλατα και μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε αντίθεση με τι πίστευα πριν πάω, οι νέοι εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από τους γονείς τους στα ίδια επίπεδα με εδώ. Απλώς, λόγω σωστής πολιτικής του κράτους, μπορούν να αντέξουν οικονομικά να φύγουν από το σπίτι πολύ νωρίτερα.

Διασκεδάζουν αρκετά, όπως ανάφερα σε προηγούμενη ανάρτηση. Βγαίνουν, οργανώνονται σε «αδελφότητες» με ισχυρούς δεσμούς. Δε διαβάζουν εφημερίδες, έχουν άποψη όμως για την πολιτική του τόπου τους. Είναι δεκτικοί σε μεγάλο βαθμό με τους ξένους. Τα αγγλικά τους είναι άπταιστα, θα δεχτούν εύκολα να εξυπηρετήσουν και να καθοδηγήσουν, δυσκολότερα θα κάνουν παρέα. Φαίνονται ψυχροί, αλλά δεν είναι, είναι απλώς απότομοι, βορειοευρωπαίοι.

Δήλωσα εξαρχής ότι είμαι ιδιαίτερα θετικά προκατειλημμένος. Γράφοντας αυτή την ανάρτηση, μπήκα στο δίλημμα αν έπρεπε να παρουσιάσω και κάποια αρνητικά στοιχεία, που όντως υπάρχουν. Σε ένα αφιέρωμα, όμως, όπως αυτό θεώρησα ότι τα θετικά στοιχεία είναι αυτά που υπερτερούν και αξίζει να προβληθούν. Μεροληψία ναι, από επιλογή. Δε μπορώ όμως να ξεχάσω το πόσο με αγκάλιασαν και με δέχτηκαν αυτά τα παιδιά. Και φυσικά θα μείνει εντυπωμένη για πάντα η εικόνα που έχω φεύγοντας από το σπίτι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά το πέρας του εξαμήνου εκείνου: συγκινημένοι οι συγκάτοικοι να με χαιρετούν δακρυσμένοι (ναι και οι ψυχροί Ολλανδοί μπορούν να συγκινηθούν) με δύο σημαντικά δώρα. Το πρώτο ήταν μια φωτογραφία της πρόσοψης του σπιτιού που μέναμε με νιφάδες χιονιού να πέφτουν – αυτή τη φωτογραφία την είχα δει σε ανύποπτο χρόνο σε κάποιο άλμπουμ από τα παιδιά, είχα πει ότι μου άρεσε, το θυμήθηκαν, την έκαναν ανατύπωση και μου την έδωσαν σε κορνίζα. Το σπίτι όπου είχαμε μοιραστεί για ένα εξάμηνο. Και το δεύτερο δώρο το ζευγάρι ξύλινα ολλανδικά παπούτσια, αυθεντικά αγροτικά σκαλισμένα στο χέρι. Τι τα κάνει ξεχωριστά; Τα παιδιά γράψανε ένα – ένα τα ονόματά τους και μία ευχή πάνω στα παπούτσια. Αυτά θα τα θυμάμαι μια ζωή.


Επειδή η σημερινή ανάρτηση έγινε αρκετά συναισθηματική και μελό, προσθέτω μία άγνωστη γενικά λεπτομέρεια λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες. Στις 6 Δεκεμβρίου οι Ολλανδοί γιορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο με τον τρόπο που γιορτάζεται ο Άγιος Βασίλης. Τα παιδιά περιμένουν τα δώρα τους, οι οικογένειες τρώνε μαζεμένες παραδοσιακά φαγητά. Λεπτομέρεια; Σύμφωνα με πολλούς μελετητές ο Άγιος Νικόλαος είναι ο Άγιος Βασίλης. Στα ολλανδικά ονομάζεται Saint Niklaus που παραφρασμένο έγινε Santa Klaus! Όλα αυτά στη Νέα Υόρκη, όπου όμως παλιότερα λεγόταν Νέο Άμστερνταμ. Οι Ολλανδοί άποικοι μετέφεραν το έθιμο αυτό, συγχωνεύτηκε η γιορτή με τα Χριστούγεννα και έγινε επαναεισαγωγή στη χώρα!

Σίγουρα από το αφιέρωμα αυτό λείπουν αναφορές σε πολλά πράγματα. Απουσιάζει αναφορά στον πολιτισμό, στον Βαν Γκογκ και σε άλλους καλλιτέχνες της Ολλανδίας. Λείπουν φωτογραφίες, ταξιδιωτικές πληροφορίες και διαδρομές. Προσπάθειά μου ήταν η προσέγγιση της χώρας από διαφορετική οπτική γωνία, όπως την έζησα εγώ. Ελπίζω να φανούν χρήσιμα σε οποιονδήποτε μελλοντικό επισκέπτη της χώρας. Αξίζει να την επισκεφθείτε. Και ακόμη και να μην την επισκεφθείτε, ελπίζω να δόθηκε μία γενική εικόνα του μακρινού αυτού λαού. Γι αυτό ξανασκεφτείτε το...

40 σχόλια:

  1. Φίλε μια χαρά μας τα λές, εσύ! Δίνεις μια δόση και σε μας...
    Η ομάδα σου δεν μας τα λέει καλά..
    Να δούμε την Πέμπτη ...
    Καλά να περνάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι καλά! Πολύ θα ήθελα να είχα ζήσει κι εγώ κάτι ανάλογο!

    CrazyTourist2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν, ήταν ότι πιό όμορφο έχω διαβάσει σήμρα, μπράβο!

    Το σκέφτεσαι??? Τη μίνιμη μετοίκησή σου εννοώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @σπίθας Τα έζησα, τα καταγράφω. Τώρα αν μέσα από αυτά τα ζείτε και εσείς, τόσο το καλύτερο! Αναμένοντας τις αντίστοιχες δικές σας εμπειρίες...
    Όσο για την ομάδα μου, είδες τις φάσεις; Είδες τι χειρουργείο πέρασε; Ανακαλύψαμε νέους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο. Κάτι είναι κι αυτό. Για να δούμε με την Μπλάκμπερν.

    @ιφιγένεια Μόνο στη σκέψη βρε κοπελιά; Γρήήήήγορα στο αεροδρόμιο και όπου σε βγάλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @τρελοτουρίστρια Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ήδη αρχίζω και κοκκινίζω :)
    Είμαι σίγουρος ότι έχεις ζήσει και ότι θα ζήσεις αρκετά ανάλογα. Μένει μόνο να τα καταγράψεις και να μοιραστείς μαζί μας. Εγώ να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δόθηκε για αναπόληση. Πάντα τέτοια!

    @πατσιούρι Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή μου πέρασε από το μυαλό. Ήδη ψάχνοντας για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, είναι στα υπόψιν. Όμως αγαπώ την Ελλάδα υπερβολικά για να την αφήσω μόνιμα. Και σκέψου ότι την Ολλανδία την έζησα ως τουρίστας διαρκείας. Μένοντας στην καθημερινότητα της δουλειάς, τα πράγματα θα είναι σίγουρα διαφορετικά. Οπότε ας κρατήσουμε τις όμορφες αναμνήσεις και ας πάμε για καινούριες, εξίσου όμορφες και δυνατές! Στα επόμενα, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελεια φίλε! Αντε να οργανωσουμε καμια εκδρομη...χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά τα συναισθηματικά είναι τα πιο ωραία!! Πολύ θα ήθελα να γυριζα το χρόνο πίσω και να πήγαινα erasmus...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @κορκόδειλας Να οργανωθούμε, φίλε, να οργανωθούμε. Γιατί όχι; Οι ευκαιρίες πολλές, να είναι καλά το ευρώ.

    @λαχανάκι Γι αυτό είπα να τα μοιραστώ μαζί σας. Κέρδισα φίλους, εντυπώσεις, αναμνήσεις, ταξίδια και πολλά πολλά άλλα. Πάντως είσαι μες στο μυαλό μου... Μία από τις επόμενες αναρτήσεις θα αφορά στο erasmus και τις εμπειρίες του - πέρα από ταξίδια και λοιπά. Εν αναμονή, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θελω και εγω να παω..

    καλο μηνα ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα σκουλήκι. Πάμε όλοι μαζί, λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εσύ ρε φίλε μάλλον ταιριάζεις με τη Σοφία, μία από τις γυναίκες μου!
    Για πέρνα από κει μια βολτίτσα αλλά μην της πεις ότι είμαστε φίλοι γιατί θα χάσει κάθε ιδέα για την πάρτη σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά που πρόλαβες τελικά να γράψεις..
    Παρουσίασες τα πάντα για τα πάντα από μέσα προς τα έξω!
    Τα απόλαυσα όλα.
    Πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κιτσομιτσουμ αν καποια στιγμη το οργανωσουμε ειμαι κι εγω μεσα.Κιτσομιτσουμ και προς ολους:Ελατε απο το μπλογκ μου οσο ποιο συντομα μπορειτε.Υπαρχει σοβαρος λογος.Ελατε και θα καταλαβετε το γιατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ναι αμε και βαζω τα φυστικια για τη πτηση χαχαχχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @kitsomitsos
    Απίστευτο και όμως αληθινό (για το φάουλ, μιλώ...δεν ξανάγινε!) τρελλοί είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πολύ καλά κάνεις και μας δίνεις αυτή την άλλη οπτική !! αυτή είναι που αξίζει πιο πολύ απο την απλή τουριστική ξενάγηση. Και αυτή είναι που θα πρεπε να μπορούμε να απολαμβάνουμε στα ταξίδια μας. Την απλή καθημερινότητα και την ζωη των λαων που έχουμε την τύχη να επισκεπτομαστε.

    Ευχαριστούμε για το όμορφο και τόσο διαφορετικό οδοιπορικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετικό ποστ και πάρα πολύ ενδιαφέρον.

    Σε "κοινόβια" έχω ζήσει κι εγώ, αν και στην Αγγλία τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά (π.χ. ο καθένας μαγειρεύει για πάρτη του και το σπίτι το καθαρίζει η καθαρίστρια, αλλιώς ζεις μες στη βρώμα). Γι' αυτό να το σκεφτείς καλά το μεταπτυχιακό ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ασκαρδαμυκτί Καλημέρα. Πολλές οι γυναίκες σου, εύγε! Αν και με τη Σοφία υπάρχει ήδη επικοινωνία, μέσω του αφιερώματος. Εντάξει, δε θα της πω ότι είμαστε φίλοι ;-)

    @μαρία Προσπάθησα να περιγράψω τη χώρα και τους κατοίκους της όπως τους έζησα. Θετικά προκατειλημμένος, όπως προείπα. Το αποτέλεσμα φαίνεται στο χειροκρότημα. Πάντως είναι τόσα πολλά που ήθελα να γράψω, τόσα πολλά που άφησα πίσω, αλλά η αξία ενός αφιερώματος είναι αυτή που αποτυπώνεται. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @kwstask Πέρασα, Κώστα και υπέγραψα. Όσο για την εκδρομή...

    @σκουλήκι ...αφού το σκουλήκι βάζει τα φυστίκια, τι άλλο θέλουμε; Φύγαμε αμέσως! Ήδη πακετάρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @σπίθας Μόνο το φάουλ; Η αποβολή στο 25'; Επίσης πολλές μικρότερες φάσεις που δίνονταν ανάποδα δεν κάνουν τίποτε άλλο απ'το να εκνευρίζουν τους παίχτες. Και όπως είπε ο Δώνης "ευχαριστούμε τον Λουτσιάνο, γιατί αν δεν ήταν αυτή η κραυγαλέα φάση, θα περνούσε απαρατήρητη η υπόλοιπη κάκιστη διαιτησία". Ο Καρπετόπουλος, πάντως, στη στήλη που γράφει για τη διαιτησία πριν από τα παιχνίδια, είχε πρόβλεψη ότι η ομάδα θα περνούσε χειρουργείο... Τι άλλο να πεις κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @[οικολογούντες] Είναι μια οπτική που δύσκολα θα δει κανείς, εκτός αν ζήσει εκεί. Γι αυτό είπα να τη μοιραστώ μαζί σας, αν και επαναλαμβάνω, είμαι θετικά προκατειλημμένος. Καθότι πλέον στην Ενωμένη Ευρώπη, καλό είναι να γνωρίζουμε τους συνοδοιπόρους μας και δη τους μακρινούς...Ευχαριστώ και γω για τα καλά λόγια.

    @σοφία Ευχαριστώ και πάλι.
    Όσο για την Αγγλία, το θέμα είναι ότι οι οικονομικές σχολές της είναι ίσως οι καλύτερες στην Ευρώπη. Γι αυτό. Όσο για καθαριότητες και τα λοιπά, κανένα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως στην Αθήνα τόσα χρόνια μόνος μένω, πλένω, μαγειρεύω και τα σχετικά.
    Πάντως το σκέφτομαι. Είναι υπό επεξεργασία αυτή τη στιγμή. Ίδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ευτυχώς που δεν σ αφήσαμε να ξεφύγεις;) by far από τα πιο ζωντανά ταξιδιωτικά ποστ που έχω διαβάσει (όχι μόνο αυτό αλλα στο σύνολο τα ολλανδικά ποστ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα σου έλεγα να διαλέξεις με βάση την καλύτερη σχολή και όχι τη χώρα.

    Το καλό με την Αγγλία είναι ότι, αν δεις πως δεν την αντέχεις, είναι πολύ εύκολο να δραπετεύσεις τα σαββατοκύριακα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύτιμες οι αναμνήσεις σου, αφήνουν μια γλυκειά αίσθηση.
    Και στην Ισπανία στις 6 Δεκέμβρη είναι η μεγάλη τους γιορτή με τα δώρα στα παιδιά και τα σχετικά... η μέρα των Μάγων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @natassa Βάλατε και εσείς το χεράκι σας. Δεν είχα σκοπό αρχικά, αλλά με πεισμώσατε με τη σιγουριά σας. Και τελικά περισσότερο ωφελημένος βγήκα εγώ, καθότι βούτηξα ξανά στις αναμνήσεις μου. Πόσες ομορφιές ξαναθυμήθηκα, δεν περιγράφεται. Ευχαριστώ και εγώ, λοιπόν, με τη σειρά μου τόσο για την όμορφη πίεση και για τα καλά λόγια. Στα επόμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @σοφία Τα καλά της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης είναι αυτά: εύκολα και οικονομικά ταξίδια για παντού μέσω των αεροπορικών αλλά και των τρένων. Σα χώρα είμαστε ακόμη πίσω. Τώρα αρχίσανε ορισμένες εταιρίες να δραστηριοποιούνται. Για να δούμε τη συνέχεια.
    Ακριβώς, η επιλογή θα γίνει κυρίως με ακαδημαϊκά κριτήρια. Απλώς, αναμένω. Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές!

    @χουανίτα Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά λόγια. Εύχομαι να μπορέσαμε όλοι να ταξιδέψουμε, ο ένας μέσα από τις αναμνήσεις του άλλου. Αυτό δεν είναι το νόημα ούτως ή άλλως;
    Παρεπιπτόντως, θα είμαι Ισπανία-Μαδρίτη τέλη Οκτώβρη. Μου είχε ξεφύγει μέχρι τώρα... Καιρός να εξασκήσω και τα ισπανικά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @νέμο Θα το μελετήσουμε, φίλτατε. Πάντως ευχαριστώ για την πρόσκληση.

    @σκουλήκι Προσδεθείτε και φύγαμε! Για πού; Ή μήπως δεν έχει και τόσο σημασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @penny Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Καλωσήλθες! Στα επόμενα ταξίδια να ευχηθώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν και την διάβασα λίγο καθυστερημένα (λόγω ίωσης και λοιπών κραιπαλών) τη ρούφηξα όλη!Υπέροχος επίλογος στο αφιέρωμα...Να σαι καλά που πρόλαβες!
    CrazyTourist1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καταρχάς, περαστικά!
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια, αυτό να λέγεται. Αν δεν ήσασταν κι εσείς να με τσιγλάτε θετικά, μάλλον δε θα έγραφα. Γι αυτό αφιερωμένο στη Νατάσσα, στη Σοφία και σε εσάς, τρελοτουριστάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ηταν τελειο...και εγω θα ηθελα μια τετοια εμπιρια.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Σίγουρα έχεις μπροστά σου ευκαιρίες να πραγματοποιήσεις πολλά πράγματα. Μην της αφήσεις να ξεφύγουν, μόνο. Και οπωσδήποτε Erasmus, η εμπειρία είναι μοναδική!
    Ψάξε τον δικό σου εαυτό και φτιάξτον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Έχω ζήσει συνολικά 12 μήνες στην Ολλανδία, και θα ήθελα να σημειώσω ότι τα σχόλια του admin είναι πολύ εύστοχα και ακριβή. Με τίποτα δε θα μπορούσα για παράδειγμα εγώ να παραθέσω τόσο αντικειμενική περιγραφή. Goed zo!!!
    Το μόνο που παρέλειψε είναι το πόσο κακόηχα είναι τα ολλανδικά!
    (Ευτυχώς που δεν το διαβάζουν αυτό οι Ολλανδοί φίλοι μου...)
    Για τη γιορτή του Αγ. Νικολάου φίλε kitsosmitsos μόλις μου θύμισες ότι φέτος θα τον κάνω εγώ! Ξέρεις υποθέτω ότι υπάρχουν κάμποσα ελληνοολλανδικά ζευγάρια στη χώρα μας. Τώρα βέβαια, με τα ολλανδικά που μιλάω εγώ, όσο καλή και να είναι η στολή, θα με πάρουν χαμπάρι όλα τα πιτσιρίκια και θα χαθεί η μαγεία. Εκτός κι αν κάνω τον μουγγό Μαύρο Πιτ!
    Πάντως, ένα ταξίδι σαφώς και αξίζει. Tot ziens.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. By the way, για όποιον θέλει να ξεφύγει από τη μονοκρατορία του Lonely Planet, και να μάθει σε βάθος τη χώρα που επισκέπτεται υπάρχει ένα απίστευτο βιβλίο (στα αγγλικά):
    "The Low Sky: Understanding the Dutch". Μόνο σε Amazon ή μεγάλο βιβλιοπωλείο της Ολλανδίας. Συγγραφέας ο Han Van Der Horst.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @pelatis Συνάδελφος Ολλανδός; Εύγε φίλτατε! Είναι κακόηχα, είναι σα να βήχεις συνεχώς, αλλά ευτυχώς τα αγγλικά του είναι καταπληκτικά.
    Ανάρτησε φωτογραφίες από την αμφίεσή σου! Θα έχει ενδιαφέρον, φαντάζομαι. Ειδικά όταν θα μοιράζεις τις καραμέλες στον κόσμο!
    Αξίζει το ταξίδι. Άντε να το κάνουμε, λοιπόν!
    Σωστή η παρατήρηση για διαφορεικά βιβλία. Έτσι, για να μπαίνουμε διαφορετικά στην κουλτούρα κάθε λαού. Ευχαριστούμε για την προσθήκη, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ωραιότατα τα γράφεις Κίτσο:-) Εζησα και 'γώ στο Αμστερνταμ το 1978 για λίγους μήνες σε μια πανσιόν που την είχαν δυο συμπαθέστατες γριούλες. Ενα διόροφο τούβλινο σπίτι, όπου νοίκιαζαν δωμάτια 4 φοιτητές. Γνώρισα πολύ κόσμο εκεί πέρα, με καλωσόρισαν στις παρέες τους, κάναμε εκδρομές σε άλλες πόλεις, Ρόττερνταμ, Γρούνινχεν, κλπ. Θα γράψω κάποια φορά, ίσως, όταν με πλημμυρίσουν οι αναμνήσεις. Το μόνο αρνητικό που έβρισκα τότε ήταν η εξαιρετικά θορυβώδης διασκέδασή τους. Αν δεν σπάγαν τα τύμπανα των αυτιών, δεν καταλάβαιναν διασκέδαση!! Σήμερα μπορεί να συμβαίνει το ίδιο εδώ και σε μας, αλλά τότε ήταν αλλιώς τα πράγματα, ταβερνίτσα, κουβεντούλες και τέτοια.
    Πολύ ωραία γράφεις!:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλώστην και πάλι. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
    Και εσύ συμπατριώτισσα Ολλανδή; Εύγε! Όσο για τη διασκέδαση, έχεις δίκιο. Το περιγράφω και στο κομμάτι που λέω ότι γενικά είναι υπέρ του δέοντος στο κομμάτι αυτό. Πάντως, καλός και φιλόξενος λαός, τουλάχιστον απέναντί μου ;-)

    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και πάλι. Είναι επειδή τα έζησα έντονα και όμορφα, γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή