Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Κοιτάζοντας το παρελθόν από το υπερπέραν

Τις τελευταίες ώρες ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι οι εντυπωσιακές εικόνες που μας χάρισε η επιστήμη μέσω του James Webb Space Telescope, που είναι μια διεθνής συνεργασία της NASA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της αντίστοιχης Καναδικής (CSA). Οι εικόνες αυτές έρχονται από το παρελθόν, καθώς είναι 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ίσως ό,τι κοντινότερο στο Big Bang έχουμε δει ως τώρα.

Πρόκειται για μοναδικό - έως τώρα επίτευγμα - καθώς μας δίνει πληροφορίες που έως τώρα μπορούσαμε να υποθέσουμε. Εκτός από το τόσο μακρινό παρελθόν, η είδηση με ταξίδεψε 30 περίπου χρόνια πίσω. Στο κατώφλι της εφηβείας μου μια αντίστοιχη είδηση είχε κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η εκτόξευση του Hubble Space Telescope είχε πραγματοποιηθεί το 1990, σε μια αντίστοιχη σύμπραξη της NASA και της ESA. 

Η διαφορά με τότε ήταν ότι δεν υπήρχε το διαδίκτυο ανεπτυγμένο, οπότε η τηλεόραση και ο έντυπος τύπος ήταν τα μοναδικά μέσα πληροφόρησης. Έτσι, αργήσαμε να μάθουμε τόσο την εκτόξευση όσο και το γεγονός ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο έπασχε από μυωπία! Τελικά, σε μια νεότερη αποστολή επιδιόρθωσης το 1993 η "ματιά" του Hubble διορθώθηκε με αποτέλεσμα να μας χαρίσει μοναδικές - για την τότε εποχή - εικόνες.

Όλα τα παραπάνω συνέπεσαν και με κάτι άλλο που είναι κομμάτι της εφηβικής ζωής μου. Τέλη 1993 - αρχές 1994 (αν δεν κάνω λάθος) κυκλοφόρησε ένα νέο έντυπο, το Experiment - ΓΑΙΟΡΑΜΑ. Ήταν ένα περιοδικό επιστημονικής ύλης που μας επέτρεπε να παρακολουθούμε την επικαιρότητα της δεκαετίας του '90 - από ιατρική, οικολογία, ιστορία, οικολογία έως και νέα από το διάστημα! Σε ένα από τα πρώτα τεύχη, αν θυμάμαι καλά, είχε θέμα και για το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. 

Ενδιαφέροντες συνειρμούς κάνει η μνήμη, ειδικά όταν μεγαλώνεις. Έως την επόμενη ανάμνηση, ας απολαύσουμε τις εικόνες του μέλλοντος που έρχονται από το παρελθόν.


*Η φωτογραφία είναι από το https://esawebb.org/images/webb-first-deep-field/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου