Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Τα παιδία παίζει στην παιδική χαρά

Ένας τίτλος, τρεις λέξεις με παρόμοια ρίζα και ήχο. Είναι περίεργο και συνάμα αληθινό ότι ανάλογα με τη φάση της ζωής σου παρατηρείς άλλα πράγματα και άλλες καταστάσεις. Η οπτική γωνία διαφοροποιείται και στοχεύει σε αυτό που ζεις την κάθε στιγμή. Για παράδειγμα όταν η σύντροφος είναι σε εγκυμοσύνη ξαφνικά ανακαλύπτεις όλο έγγυες γυναίκες στον περίγυρο. Το ίδιο και με τα καροτσάκια με τα μωρά. Είναι η εποχή που ψάχνεις άκαπνα μαγαζιά, γωνιές στις οποίες θα έχεις ησυχία για να φας, να πιεις και να περάσεις όμορφα - ακόμη και στα κλεφτά. Άλλη μία ανακάλυψη της εποχής (όπου εποχή ίσον φάση ίσον #kitsopaido) είναι οι παιδικές χαρές.

Εξυπακούεται ότι μετά την παιδική ηλικία σπάνια πάει κανείς σε παιδική χαρά. Μία προθέρμανση τύπου είχαμε κάνει λίγο καιρό πριν με παιδιά φίλων και κυρίως με το βαφιστήρι, το αληθινό όμως βάπτισμα πυρός το παίρνει κανείς όταν το παιδί αρχίζει και περπατάει - ή μάλλον τρέχει. Εκεί ανακαλύπτεις έναν νέο κόσμο, τελείως διαφορετικό που αγνοούσες την ύπαρξή του. Προσπερνούσαμε ως τώρα τις παιδικές χαρές ως χώρους αδιάφορους, χωρίς νόημα ύπαρξης παρά μόνο για γονείς που φαινόντουσαν σαν εγκλωβισμένοι πίσω από τις μπάρες.

Περνώντας όμως τα κάγκελα, ένας νέος κόσμος ανοίγεται. Παιδάκια να τρέχουν, να φωνάζουν κι άλλο κούνημα στην κούνια, που προσπαθούν να ανέβουν την τσουλήθρα από την ανάποδη, που παίζουν με τα χώματα. Και γονείς που τα κυνηγούν, που κοντοστέκονται και τα θαυμάζουν, που ρίχνουν κλεφτές ματιές στο κινητό. Αλλά κυρίως γονείς που επικοινωνούν μεταξύ τους, που γνωρίζουν κι άλλους ανθρώπους από τη γειτονιά, που συμπάσχουν, συναινούν, διαφωνούν αλλά σπάνια το δείχνουν. Εκεί, ανάμεσα στο χαμό με τις παιδικές φωνές και τις παραινέσεις των γονιών μαθαίνεις ότι ακόμη και στην παιδική χαρά μπορείς να κοινωνικοποιηθείς - όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Άνθρωποι που μένουν στην ευρύτερη γειτονιά, άνθρωποι που μπορεί να τους πετύχεις ξανά στον δρόμο, στην πολυκατοικία, στο σουπερμάρκετ, παντού. Γιατί στην παιδική χαρά δεν παίζουν μόνο τα παιδιά, τελικά. Είναι χώρος ανοιχτός, χώρος ανθρώπινος.

Swing, Field, Playground, Hobby

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου