Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Εκδρομή στην όμορφη πόλη της Καστοριάς

Η πόλη της Καστοριάς είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, χτισμένη σε ιδιαίτερο σημείο. Βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία, λιγότερο από διακόσια χιλιόμετρα απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, ενώ εξυπηρετείται αεροπορικώς με δρομολόγια από και προς Αθήνα. Η πόλη είναι χτισμένη σε χερσόνησο στην ομώνυμη λίμνη. Δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σε νησί, καθώς συνδέεται με την ξηρά μέσα από στενή λωρίδα γης. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που καθιστούν την τοποθεσία και την πόλη μοναδικές!
shutterstock_372809992
Η Καστοριά είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές. Παλιότερα η πόλη ζούσε από το εμπόριο της γούνας, πλέον αυτό έχει περιοριστεί αρκετά. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί την πόλη τόσο το χειμώνα και την άνοιξη, όσο και καλοκαίρι και φθινόπωρο. Κάθε εποχή έχει τις χάρες της. Για παράδειγμα το χειμώνα το τοπίο με τα χιονισμένα βουνά που αντανακλώνται στη λίμνη είναι πραγματικά όμορφο. Αντίστοιχα την άνοιξη ή το φθινόπωρο τα χρώματα της φύσης κατακλύζουν την περιοχή και την μετατρέπουν σε πίνακα ζωγραφικής.
shutterstock_382248052
Το πρώτο πράγμα που αξίζει κανείς να κάνει, εφόσον επισκεφτεί την πόλη, είναι φυσικά ο περίπατος της λίμνης, τουλάχιστον στο κομμάτι της χερσονήσου. Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου 45 λεπτά και προσφέρει όμορφες εικόνες και φυσικά χαλάρωση. Προτιμήστε να κάνετε την διαδρομή με τα πόδια και όχι με αυτοκίνητο, οι συγκινήσεις θα είναι σίγουρα περισσότερες και καλύτερες. Συντροφιά του επισκέπτη - παρατηρητή είναι οι ψαράδες της περιοχής και οι πελεκάνοι της λίμνης.
shutterstock_89133625
Η πόλη κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Μάλιστα, το όνομά της λέγεται, σύμφωνα με μία εκδοχή, ότι προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Κάστορα (Διόσκουροι - Κάστορας και Πολυδεύκης). Αν και από τα αρχαία χρόνια δε σώζονται πολλά μνημεία, από τις νεότερες εποχές και συγκεκριμένα από την Τουρκοκρατία και μετά, σώζονται αρκετά αρχοντικά και παραδοσιακά χτίσματα αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης. Από τα βυζαντικά χρόνια και έπειτα σώζονται, από την άλλη, πολλές εκκλησίες και ναοί με τοιχογραφίες και ωραίες εικόνες. Μην διστάσετε να επισκεφτείτε όσα από αυτά τα αξιοθέατα είναι επισκέψιμα.
shutterstock_191736254
Τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα αρχοντικά βρίσκονται στην παλιά πόλη της Καστοριάς, το Ντόλτσο. Το όνομά της λέγεται ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη dolce που σημαίνει γλυκό. Αυτή την αίσθηση δίνει στον επισκέπτη, λοιπόν, μιας γλυκιάς αίσθησης και όμορφων αναμνήσεων. Τα περισσότερα αρχοντικά είναι του 17ου και 18ου αιώνα, καλοδιατηρημένα και χαρακτηριστικά της εποχής. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους είναι πέτρες και ξύλο, δίνοντας ενιαία αίσθηση και αρμονία με το περιβάλλον. Πραγματικό ταξίδι σε άλλη εποχή, ό,τι καλύτερο μπορεί να ζητήσει ο επισκέπτης.
 shutterstock_372809956
Η πόλη της Καστοριάς, πέρα από κατεξοχήν αξιοθέατο και τουριστικός προορισμός, μπορεί να αποτελέσει βάση για κοντινές εκδρομές σε βουνά, οικισμούς και ποτάμια - εφόσον κανείς διαθέτει περισσότερες ημέρες. Σε μία πρώτη επαφή με την πόλη και την περιοχή αξίζει κανείς να μείνει μόνο στην πόλη και πέριξ. Εάν έχετε χρόνο και διάθεση, κάντε μία εκδρομή με καραβάκι. Με σχετικά χαμηλό αντίτιμο μπορεί κανείς να κάνει τον μεγάλο ή τον μικρό γύρο της λίμνης, να θαυμάσει την πόλη και τη γύρω φύση στα συνήθως ήρεμα και γαλήνια νερά της λίμνης. Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, δοκιμάστε το, είναι σίγουρα ξεχωριστή και προτεινόμενη εμπειρία.

ΥΓ Η ανάρτηση δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της travelplanet24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου